White

White – Wilson White

Skrivet av: Annette Fridh

Den vita mutationen var den första mutationen som dök upp. Den föddes på Blythe Wilsons ranch i Redding, Kalifornien, 1955. Tidigare hade det några gånger fötts albino-chinchillor men detta var inte en albino. Detta var en vit chinchilla med grå inslag och mörka öron och ögon. När den senare sattes i avel visade den sig, i motsats till de albinos som tidigare fötts, vara fertil. Ungarna som föddes var både vanliga Grey och den nya färgen White. 

 /patchesaug2013.jpg

Färgen visade sig vara dominant när den avlades med Grey och 50% av ungarna blev White. Denna första vita chinchilla som föddes hade beteckningen 44R-B17. Därefter tog det ett antal år innan den vita mutationen nådde ut på marknaden. De var då mycket ovanliga och såldes därför för stora summor. På den tiden trodde man generellt att om man avlade in White i sin avel så skulle de grå avkommorna bli av högre kvalitet. Detta har med tiden visat sig vara oriktigt.

/elliz11jun2014-1.jpg

Idag är de vita chinchillorna vanliga och ligger oftast lägre i pris än vad en fin Grey gör. Så bakom alla White chinchillor ska denna 44R-B17 finnas många, många generationer bak. Vita chinchillor har aldrig varit av speciellt stort intresse för pälsindustrin. Likheten mellan deras skinn och vita kaniners är för stor och kaninskinnen var alltför billiga för att det då skulle vara lönsamt för chinchillafarmerna. De vita chinchillorna har dock avlats för att kunna användas i mutationsavel och i det experimentella arbetet med nya färger.

 /starcatcher15feb2014.jpg

White kan avlas i olika varianter med de som är nästan helt vita med bara öron och svansrot mörka till fläckiga och nästan helt grå med bara vit svanstipp. Men genetiskt består de alla av Grey+White.

 

/vitsippa14sept2014.jpg

Generna som är inblandade för att skapa en vit chinchilla är inte helt dominanta. Incomplete dominant kallas detta. Det innebär att en del av den grå pälsen kan vara synlig i varierande grad och i varierande mönster av vit och grå päls. Denna stora variation uppstår då den vita genen uppträder som en pigmenthämmare. Detta betyder att färgen vit inte visar sig själv i pälsen utan bara hindrar annan färg från att synas på de delar av kroppen den vita genen berör.

 

 /silver5dec2013-2.jpg

Det korrekta namnet är enligt svensk färgstandard White. Men man stöter ofta på att de delas in i olika grupper grundat på hur de ser ut.

/silverywhite13mars2013.jpg

Mosaic: White med fläckar och marmoreringar. Detta är den vanligaste formen av vita. Men ibland dyker det upp Mosaics med ovanliga teckningar, dessa är då ofta vad som ibland kallas reverse mosaic eller extreme mosaic.

 /eliaz5dec2013.jpg

Reverse mosaic/extreme mosaic: En form av White där pigmenthämningen är mycket låg. Mycket färg syns som det vita inte kunnat dölja. Detta kan visa sig i stora områden/fläckar med Grey eller annan färg beroende på vad chinchillan har för gener i sig. Men det kan också se ut som en vanlig ljust Grey chinchilla med en vit svansspets och kanske med en liten vit fläck i pannan.

/charlene.jpg

Silver: En White med en silvergrå slöja jämnt fördelad över chinchillans kropp. Det är då yttersta spetsen på stråna eller gråa täckhår som får denna effekt. Denna Silver-variant brukar avlas från speciella White linjer som visat sig oftast ger Silver-bebisar. Men slöjan kan förbättras genom att avla in Grey med en jämn slöja. Silver-bebisar kan också avlas fram genom Pure White som paras med Grey som har tydlig och jämn slöja och lite längre stickelhår.

 /venus.jpg

Pure White: En vit chinchilla utan grå toppar eller stickelhår. Om du ska avla fram Pure White ska du sätta din vita chinchilla med en Grey som har korta och osynliga stickelhår. En Grey med jämn slöja med en liten ytligt färgad tipp.

 /aotea27aug2014-2.jpg

Välj en Grey med tät päls och bra färgklarhet. En Grey med fina, lagom långa stickelhår ger den vita avkomman bättre textur och styrka i pälsen som då står rakt och fint.

När du ställer ut din vita chinchilla kommer domarna att lägga extra vikt när de bedömer följande punkter :

 - Alltför mjuk päls. Pälsen ligger då lite mer ner. Det kan vara lite bena på ryggen och virvlar i pälsen.            

-  Färgklarheten. En gul ton är också ett vanligt fel på vita. Den ska istället ha en kall ton utan gult eller krämigt i sig.

Fram tills nu har denna text enbart handlat om White utan inblandning av annat än Grey, men White går att kombinera med andra färger och då får man fram ett stort antal färger. Exempelvis:

 

Beige+White – Pink White

Beige+Beige+White – Homo Pink White

Black Velvet+White – White Velvet

Beige+Velvet+White – Pink White Velvet

Beige+Beige+Velvet+White – Homo Pink White Velvet

Sapphire+Sapphire+White – White Sapphire

Violet+Violet+White – White Violet

Violet+Violet+Velvet+White Sapphire+Sapphire+Violet+Violet+White – White Diamond

Sapphire+Sapphire+Violet+Violet+Beige+White – Pink White Diamond

Sapphire+Sapphire+Violet+Violet+Beige+Beige+White – Homo Pink White Diamond

Ebony+White – White Ebony

Ebony+ Velvet+White – White Ebony Velvet

 

O.s.v. det finns I stort sett hur många kombinationer som helst!

När du avlar med vita chinchillor ska du alltid ha i åtanke Lethal Factor. Detta gäller om du avlar på två chinchillor som båda har en vit gen. Lethal factor gör så att 25% av ungarna aldrig föds och alltså får honan 25% färre ungar i varje kull. Det är inte heller riktigt fastställt om detta har några negativa effekter på honan att dessa ofödda ungar absorberas i hennes kropp.

Annette Fridh

Publicerad i Chinchilla Magazinet nr 3 2013 och återgiven här med tillstånd av SCAF.

Välkommen

Välkommen till pepitas.n.nu.

Facebook

blizzard10v.jpg

Nyheter

     

Nyhetsbrev

Om du är intresserad av att följa oss och få de senaste nyheterna, så är du välkommen att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Skriv in din e-postadress i rutan nedan!

cher12.jpg

Vi finns även på Facebook. Där finns mer bilder och nyheter om våra chinchillor!

http://www.facebook.com/#!/pages/Pepitas-Chinchilla/285510684838187?sk=wall

Klicka gärna gilla!

Länkar

Chinchillarelaterade länkar finns under rubriken länkar.