Velvet Eller Inte?

Velvet eller inte - Svårt att se ibland!

Skrivet av: Annette Fridh

 

En del chinchillor har en gen som heter Velvet. Det krävs då att en av föräldrarna gett denna genen till dem i arv. Velvet är en dominant gen och en teckning som chinchillan har. Om en chinchilla har en förälder som är Velvet så antingen är den Velvet eller inte, Velvet kan inte bäras utan att synas. Men det kan i en del färger vara svårt att se det.

 /img_8016.jpg

Velvet kan finnas i alla olika färger utom möjligtvis Blue Slate. I en del färger syns det ganska tydligt. Exempelvis är skillnaden mellan en Grey och en Black Velvet väldigt tydlig. Genetiskt är det dock bara Velvet-genen som skiljer dem åt.

 /blackribbon1sep2015-1.jpg

Även på många andra färger är skillnaden mellan Velvet och icke-Velvet ganska tydlig. Exempelvis Violet och Sapphire. På en Beige chinchilla med Velvet-gen ändras namnet till Brown Velvet och skillnaden syns klart och tydligt för det mesta. 

Men en White och en White Velvet, då blir det svårt att se skillnad. Likaså Pink White och Pink White Velvet. Även en riktigt mörk Dark eller Black Ebony som kan vara Velvet, är väldigt svårt att avgöra.

Först tittar man i stamtavlan och ser ifall någon av föräldrarna är Velvet. Sedan börjar man titta efter tecken hos chinchillan.

 /img_8649.jpg

Det finns en del tecken som är typiska för Velvet.

  • Legstripes på frambenen
  • Runt huvud när man tittar i profil, även kallat Roman Nose
  • Mörkare kappa över huvudet och ryggen
  • Sammetslik päls, i högre omfattning än andra färger
 

/img_7990.jpg

Men på en svart chinchilla kan man inte se kappan och inte heller om den har legstripes. White och Pink White kan dölja kappa och legstripes i stort sett helt och hållet.

För något år sedan när jag hade en chinchilla som fått ett bett på nosen, så tappade chinchillan lite päls till följd av fungus kring sårskorpan. Chinchillan var Velvet. Jag noterade då att det inte var huvudets form som gjorde att han såg så rund ut i profil. Det var pälsen som var längre på nosryggen.

Pälsens längd påverkas alltså på vissa ställen av Velvetgenen. Jag började då fundera på några bilder av baktassar som jag sett i en tysk chinchillagrupp på Facebook för ett bra tag sedan. Där påstods att man kunde se skillnad på en Velvet och en icke-Velvet genom att titta på pälsen på baktassens ytterkant.

Till de ovanstående tecknen på Velvet vill jag nu därför framlägga att pälsens längd på baktassarna kan vara ytterligare en ledtråd.

Väl värt att väga in som en ledtråd och ett komplement till ovanstående ledtrådar anser jag alltså.

Pälslängd på baktassarna

 

 /brownvelvet-vuxen.jpg

Brown Velvet

Bland annat i Tyskland anses detta vara ett tecken på Velvet. Så vi kan kanske börja se det som en ledtråd vid fall där de övriga tecknen inte är synbara eller osäkra. Helt säkra kan vi ju, i tveksamma fall,endast bli då chinchillan ger avkomma som är Velvet. Så i tveksamma fall kan man överväga att inte sätta en misstänkt Velvet med en annan Velvet i avel.

/black-velvet-baby.jpg

Baby Black Velvet

Grundaren av Black Velvet, Bob Gunning hävdar att Velvet inte bara är en färgmutation utan även en pälsmutation. Och faktum är att den rundare huvudformen på en Velvet chinchilla (Roman Nose), beror på längre päls på nosryggen. Alltså Black Velvet är en en teckning i kombination med pälsmutation. Om än en pälsmutation i ganska liten skala.

En del uppfödare avlar in Velvet för att få lite rundare huvud på sina icke-Velvet avkommor. Men den runda formen beror på pälslängden hos Velvet och ärvs inte av icke-Velvetavkommor, eller? Frågan är då ifall några av de övriga pälsegenskaper en Velvet har, ärvs ner till ungar som inte är Velvet? Troligvis inte.

 /img_6402.jpg

OBS: Letalfaktorn gäller med Velvet i avel. Sätt inte samman två chinchillor som är Velvet. Så det gäller då att man inte sätter en Brown Velvet med Pink White Velvet, eller Black Velvet med White Velvet. Inte Velvet med Velvet. Grundfärgen är inte viktig vad gäller letalfaktorn utan bara Velvet-genen.

 /img_4458.jpg

Ingen Velvet. Kortare päls på tassarna.

 

 

 

 

 

Annette Fridh

Publicerad i Chinchilla Magazinet nr 1 2016 och återgiven här med tillstånd av SCAF.

Välkommen

Välkommen till www.pepitas.n.nu.

blizzard10v.jpg

Nyheter

     

Nyhetsbrev

Om du är intresserad av att följa oss och få de senaste nyheterna, så är du välkommen att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Skriv in din e-postadress i rutan nedan!

cher12.jpg

Vi finns även på Facebook. Där finns mer bilder och nyheter om våra chinchillor!

http://www.facebook.com/#!/pages/Pepitas-Chinchilla/285510684838187?sk=wall

Klicka gärna gilla!

Länkar

Chinchillarelaterade länkar finns under rubriken länkar.