Vad är rätt mat till din chinchilla?

Jag brukar säga att det är så enkelt att ge rätt mat till din chinchilla att det därför ofta blir fel. Vi vill inte riktigt acceptera att det är så enkelt. Hö, pellets och vatten.  
 

 

Fri tillgång på hö av bra kvalitet. Hö är chinchillans basfoder. Det är så viktigt att det inte går att sluta ge dem eller byta ut mot något annat!

Höet ska vara grönt och gärna grovt. Det ska lukta gott av sommar , örter och lite som nyponsoppa ibland. Det ska vara timotejhö och helst inte alls innehålla klöver. Höet ska vara vältorkat och ska inte innehålla mögel (mögel luktar championaktigt och ryker när man tar i höet). Det går bra att köpa hästhö av bonde. Om du köper i zoobutik kontrollera även då att höet inte är mögligt. Jag har råkat ut för att hö i zoobutik varit rejält mögligt!

 Vid problem att få din chinchilla att äta sitt hö, prova att leta upp ett hö som din chinchilla gillar bättre! Du kan också prova att ge chinchillan färskt hö två gånger om dagen istället för en gång, detta då den gillar allra mest att äta höet när den precis fått nytt.

 /img_1020.jpg
 

PELLETS 

Pellets ska vara av bra sort. SCAF rekommenderar Mästers chinchillapellets.

Aldrig något annat pellets alltså inga blandningar av karaktären gnagarblandning. Dessa är inte lämplig chinchillamat. Jag personligen ger fri tillgång på Mästers pellets, men en del doserar i vissa fall pellets. Man ska dock vara erfaren och göra detta under noggrann kontroll. Exempelvis kan det behövas dosering i enstaka fall med överviktiga chinchillor eller som ett försök att få sin chinchilla att öka sitt intag av hö. Men detta ska man endast göra om man är erfaren och under välbevakade former.

Snåla aldrig på djurens mat av anledningen att du har dåligt med pengar eller vill spara in några kronor. Har du skaffat djur, ge dem ordentligt  av rätt mat!

 /masters.jpg
 

VATTEN 

Friskt vatten varje dag i flaska. Var noga med hygienen och diska flaskan och pipen med jämna mellanrum. 

 

 
 

MEN NÅGOT ANNAT SOM JAG KAN GE CHINCHILLAN? 

Det är med denna frågan som man krånglar till det och sedan oftast gör fel.

Hö, pellets och vatten är vad som håller din chinchilla frisk.

Sedan ska man se till att ge den saker att tugga på för att hålla framtänderna i en bra längd.

Man kan exempelvis ge äppelkvistar och gnagstenar till sin chinchilla.

 
 

Godis ska helst inte ges alls! Och vill du ändå ge godis, så ska det vara utan socker eller fett, alltså inga sötsaker eller frön och nötter. Allt du ger till din chinchilla ska även vara torkat. Alltså ingen färsk frukt och inga grönsaker. Russin ger jag endast i medicinskt syfte då någon visar tecken på att vara på väg att bli förstoppad.

Skriven av Annette Fridh

 
Publicerad i Chinchilla Magazinet nr 3 2015 och återgiven här med tillstånd av SCAF.  
   
   
   

 

 

 

Välkommen

Välkommen till www.pepitas.n.nu.

blizzard10v.jpg

Nyheter

     

Nyhetsbrev

Om du är intresserad av att följa oss och få de senaste nyheterna, så är du välkommen att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Skriv in din e-postadress i rutan nedan!

cher12.jpg

Vi finns även på Facebook. Där finns mer bilder och nyheter om våra chinchillor!

http://www.facebook.com/#!/pages/Pepitas-Chinchilla/285510684838187?sk=wall

Klicka gärna gilla!

Länkar

Chinchillarelaterade länkar finns under rubriken länkar.