Uppfodarpresentation

 S*Pepita’s chinchilla

Annette Fridh, Karlskrona

[javascript protected email address]

www.pepitas.n.nu

 /aretha1dag.jpg
HUR VÄCKTES DITT INTRESSE FÖR CHINCHILLOR?

Jag har i stort sett under hela mitt liv haft husdjur. Från det att jag som barn hade kaniner och undulater och fram till att jag flyttade hem till Björn med ett tiotal hamstrar och några burfåglar. Men eftersom Björn är pälsdjursallergiker ersattes de inte när de av ålder gick bort, en i taget. Vi köpte en liten Kongopapegoja och hade en kanin ute i hundgården. Men efter kaninens bortgång funderade jag på olika djur. Jag tyckte inte att papegojan räckte för min del. Björn berättade då att han haft chinchillor på 90-talet och han tyckte att det var mycket trevliga och roliga djur. Så det blev alltså chinchillor.

 /attitydlilysprinkle22feb2014.jpg
HUR LÄNGE HAR DU HAFT CHINCHILLOR?

2010 köpte vi alltså våra första gemensamma chinchillor. Vi hittade dem på Blocket. Det var en familj på fem chinchillor som då bodde tillsammans. Två av dem var unga honor som vi fick ta ur buren för att undvika inavel. Så de fick nytt hem hos en ny familj. Detta var min första närkontakt med chinchillor. Jag var helt nybörjare och visste inget om dem alls. När de varit här i lite mindre än två veckor blev det tillökning. Fyra ungar hos ena honan. Och som genom ett under överlevde alla fyra och jag blev sugen på riktigt på det här med chinchillor.

/inca26nov2012.jpg

BERÄTTA LITE OM DEM:

I januari månad 2011 köpte vi den första chinchillan med stamtavla. Jag ville ha en vit och Björn ville ha en svart. Men det blev en vit till att börja med. En Pink White från Sörig som vi hittade hos en uppfödare i Helsingborg. Jag tyckte hon var så fin och vi åkte på vår första utställning. Att åka på första utställningen var mycket nyttigt. Det var nog egentligen det steget vi skulle tagit till att börja med, men så blev det ju inte. Med oss hem från utställningen hade vi vår andra chinchilla med stamtavla, en Black Velvet hona. Och därefter har antalet chinchillor ökat och våra kunskaper om dem också. Alla är vi ju nybörjare till att börja med och det är viktigt att komma ihåg!

 /enya2.jpg
BERÄTTA OM EN CHILLA SOM ÄR VÄLDIGT SPECIELL FÖR DIG:

Det är i stort sett omöjligt att göra. Det varierar lite. Just nu har jag en bebis med en stor fläck på bakdelen som är väldigt speciell för mig. Så fort jag får tillfälle tar jag ut henne och ägnar mycket tid åt henne. Och genom de år vi haft chinchillor har det varit olika chillor som fått lite extra uppmärksamhet. En del av dem finns inte kvar med oss och det är sorgligt att tänka på dem. En stor favorit var en White Velvet hane som vi hade hos oss ett tag, Han hette Edsel och hade en svart fläck på ena skinkan. Och så hade vi den underbara Tre-Ben’s Fifi som var mycket speciell och underbart vacker. Hon sov alltid i konstiga ställningar och var mycket tillgiven.

/fifimaj2012.jpg

HUR BOR DE, BERÄTTA LITE OM DERAS BURAR?

De flesta av våra chinchillor bor i burar av modellen garderob med nätdörrar. Några bor i stora gallerburar. Men eftersom de är mer besvärliga att städa ur, så byts de nu ut efter hand mot burar av trä i garderobsmodell. De har hyllor av obehandlad furu, hus och sandbad. Hängmattor och diverse annan inredning. Jag försöker att ha chinchillorna två och två. Jag tycker mig märka tydligt att de inte trivs ensamma. Undantag finns dock.

 

/bur1.jpg

HUR MÅNGA UNGAR HAR DU FÖTT UPP?

Det har fötts ca 40 kullar hos oss än så länge. Antalet födda ungar är ca 80 stycken.

/yatzy17sept2013-1.jpg

BERÄTTA LITE OM INRIKTNINGEN PÅ DIN UPPFÖDNING:

Jag väger in många saker när jag väljer mina avelsdjur. En del av dem kanske inte är självklara vid första anblicken. Visst väger jag in utställningsresultat, men inte enbart det. Ålder, livslängd på förfäder, temperament, en viss förfader i stamtavlan eller en snygg teckning och speciella kompletterande egenskaper till en viss partner.

Men färgmässigt gäller det just nu Dark/Black Ebony, White och Violet. Jag strävar efter att få fram starkt marmorerade och fläckiga chillor. Men jag har även ett litet projekt som jag halkade in på under våren 2013, Californian Recessive White.

 /zelda16maj2013-4.jpg
OMPLACERINGEN:

Jag har även, i liten skala, registrerad omplacering av chinchillor. Två burar har jag som tillhör min omplaceringsverksamhet. Många chinchillor finns som är i behov av nya hem. Så det känns bra att kunna hjälpa till lite!

/1an17jan2015-1.jpg

Publicerad i Chinchilla Magazinet nr 4 2013

och återgiven här med tillstånd av SCAF.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Välkommen

Välkommen till www.pepitas.n.nu.

blizzard10v.jpg

Nyheter

     

Nyhetsbrev

Om du är intresserad av att följa oss och få de senaste nyheterna, så är du välkommen att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Skriv in din e-postadress i rutan nedan!

cher12.jpg

Vi finns även på Facebook. Där finns mer bilder och nyheter om våra chinchillor!

http://www.facebook.com/#!/pages/Pepitas-Chinchilla/285510684838187?sk=wall

Klicka gärna gilla!

Länkar

Chinchillarelaterade länkar finns under rubriken länkar.