Sapphire

Sapphire - Larsen Sapphire

Skrivet av: Annette Fridh

Tidigt 1963 föddes den första chinchillan av färgen Sapphire. Det inträffade på Merle och Muriel Larsens chinchillafarm i Indiana, USA. Det var en ljust blåtonad chinchilla med vit mage. Larsens linjeavlade i sin besättning och det föddes fler Sapphirer på ranchen. De tillbringade de två första åren att förbättra kvaliteten på sina Sapphirer. Det var främst storlek och hälsa som var hans mål att få bättre. Till att börja med hade Sapphire en del hälsoproblem som oftare än vanligt drabbade just denna färg. Det var bland annat njursvikt, tandfel och en tendens att lättare pälsbita.

Genom sin avel kunde Merle fastslå att det var en recessiv mutation och att den speciella färgen inte bara var en blekare variant av Grey utan att det verkligen var en egen mutation.

/bluebirds18maj2015-1.jpg 

Sapphire har en ljusare päls än Grey med en blå ton. Öronen är ljust grå till rosafärgade. Ögonen är mörka, men ibland förekommer röda ögon. Pälsstråna är färgade i tre fält och det kallar vi agouti. Flera av chinchillans färger är agouti, bland annat Grey och Beige också. Hos en Grey chinchilla är spetsen på varje strå svart eller mycket mörk. Hos en Sapphire är spetsen stålgrå/blå.

När man avlar Sapphire är det mycket viktigt att tänka kvalitet. Mutationen är lite svagare och räknas till en av de svagaste. Det innebär att det är svårare att avla fram djur med hög kvalitet och alla de önskvärda egenskaperna. Sapphire är en ljus (blek) färg.

 /rebel1.jpg

Färgklarheten är mycket viktig när man avlar Sapphire. Det är lätt att man avlar fram ”tråkiga” sapphirer med livlös färg som saknar den blå tonen. Trots att Sapphire är en blåaktig färg får man aldrig dra slutsatsen att de har bra färgklarhet. De har tvärtom väldigt ofta dålig färgklarhet och liknar då istället en sämre ljust Grey.

Storlek och textur med för mjuk päls är ofta också negativa egenskaper som man får när det gäller Sapphire. Ojämn färg och något som vi kallar salt- och peppareffekt är också en oönskad egenskap. 

Så det viktiga är att avla in finast tänkbara rena Grey när man jobbar med mutationen. Sedan ska enbart de finaste bärarna användas för vidare avel. Genom denna metod kan färgklarhet, storlek och textur hos avkommorna förbättras.

 /kull75.jpg

Sapphire kan kombineras med andra mutationer. Sapphire och Velvet ger djur med mörkare kappa över rygg och huvud. Oftast får de då också ett mer attraktivt huvud som är rundare och sötare. Sapphire med Ebony ger djuret färgad mage och ibland en mörkare färg. I kombinantion med White, Pink White och Beige försvinner nästan Sapphire och det är mest grundfärgen som syns med en diffus och annorlunda ton. Vanligast nu ett tag har varit att Sapphire kombineras med Violet. Det ger Blue Diamond. Kombinerat med både Violet och German Violet ger det Triple Diamond och kombinerat enbart med German Violet ger det German Diamond.

 

/donna.jpg 

Sapphire är numera en ovanlig färg i Sverige. För några år sedan användes de mest i avel med Violet för att få fram den mer eftertraktade färgen Blue Diamond. Så de mest eftertraktade blandningarna som innehåller Sapphire är Blue Diamond och Triple Diamond. Sapphire förekommer i olika mörkhetsgrad. En del anser att de är snyggast mörka och andra tvärtom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annette Fridh

Publicerad i Chinchilla Magazinet nr 3 2016 och återgiven här med tillstånd av SCAF.

Välkommen

Välkommen till www.pepitas.n.nu.

blizzard10v.jpg

Nyheter

     

Nyhetsbrev

Om du är intresserad av att följa oss och få de senaste nyheterna, så är du välkommen att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Skriv in din e-postadress i rutan nedan!

cher12.jpg

Vi finns även på Facebook. Där finns mer bilder och nyheter om våra chinchillor!

http://www.facebook.com/#!/pages/Pepitas-Chinchilla/285510684838187?sk=wall

Klicka gärna gilla!

Länkar

Chinchillarelaterade länkar finns under rubriken länkar.