Något nytt I Buren

 

 

Det kan vara svårt att hitta saker som lämpar sig i en chinchillabur.

Hängmattor, hängtunnlar och hus, javisst, men något mer. Här kommer några små tips!

Tips 1: Tegelrör

Vi tittade på rör av olika slag. Vi fick tag i lite pappersrullar som till storleken var större än tomma toarullar. Diametern var bra, men chinchillorna tuggade i sig av dem och jag blev orolig för att de skulle få problem med sina magar. De ställde sig även uppe på rullarna och hoppade så att rullarna flög runt i buren och chinchillorna kom inte till den plats de skulle när avtrampet blev fel. Vi tittade på pvc-rör, men plast kändes fel. Så en dag stannade vi till på en liten loppis. Där stod en man som sålde några tegelrör, åttakantiga med bra diameter. Jag köpte ett av honom för att se om chinchillorna gillade det. Jag tvättade av det och lade in det i botten av buren.

/tegelror.jpg 

Chinchillorna älskade det. Nästan lite väl mycket i början för de bråkade om det lite när det var helt nytt. Det var tungt och låg bra på sin plats. Placeringen av tegelröret fick jag dock ändra efter att en av honorna trillade ner på det. Hon slog sig inte den gången, men jag tog det säkra före det osäkra lade in det under en hylla så att ingen skulle slå i det ifall de skulle trilla från översta hyllan i buren. Jag tror även att tegelröret är lite svalt att ligga i på sommaren.

 /sierrategelror.jpg

När vi skaffade fler chinchillor och fler burar, skulle jag söka efter fler tegelrör. Jag letade på nätet och på Blocket, men hittade inga att köpa i närheten av oss. Då efterlyste jag på Facebook. Detta har jag även tidigare gjort med äppelkvistar och det fungerade då utmärkt. Jag fick även napp på tegelrören, först fem stycken som en kille hade tänkt bygga in i väggen som vinställ och andra gången jag efterlyste var det en kvinna som hade ett tiotal liggande i trädgården. Jag fick dem gratis, de hade ju blivit över och skulle kastas.

 /sierraoktober2012.jpg

Chinchillorna älskar att ligga och sova i tegelrören. De älskar att sitta uppe på dem. De är även toppen att busa i dem och jaga varandra genom dem! Gnaga lite på dem kan man också göra, men ingen av mina har blivit sjuk av tegelrören eller skadat sig. De ska ligga på botten i buren och helst under en hylla så att de inte kan trilla för högt ner på dem. Och ifall de har vassa kanter när man får hem dem kan man raspa av det lite med en fil innan man lägger in röret. 

 

Det ska vara de åttakantiga rören och inte de runda. De runda ligger inte still och då kan chinchillorna klämma varandra. Kraften när de tar avstamp för ett hopp är ganska stor och risken att ett runt tegelrör rullar iväg och klämmer en annan chinchilla är stor, speciellt om det är unga, små chinchillor i buren.Dessa tegelrör finns även i olika varianter med flera hopsittande rör. Jag har dock inga sådana.

 
   
   

Tips 2: Marmorplattor

Denna sommar var varm och jag funderade på hur chinchillorna skulle kunna kylas av. Marmorplattor hade jag hört talas om skulle vara bra. Jag kom då att tänka på en ostbricka som vi hade beslutat för att kasta och lagt ut i förrådet i väntan på en sväng till sopstationen. Jag gick ut och hämtade tillbaka den. Den var också populär hos chinchillorna. Jag har sedan hittat olika marmorplattor på loppisbutiker. Ostkupor och ostbrickor har de tidigare varit. De använder jag numera i chinchillaburarna på sommaren. Jag kan även tänka mig att kakelplattor skulle gå bra att använda. För att få extra effekt kan man lägga in dem i kylen en stund på extra varma dagar!

Annette Fridh

Välkommen

Välkommen till www.pepitas.n.nu.

blizzard10v.jpg

Nyheter

     

Nyhetsbrev

Om du är intresserad av att följa oss och få de senaste nyheterna, så är du välkommen att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Skriv in din e-postadress i rutan nedan!

cher12.jpg

Vi finns även på Facebook. Där finns mer bilder och nyheter om våra chinchillor!

http://www.facebook.com/#!/pages/Pepitas-Chinchilla/285510684838187?sk=wall

Klicka gärna gilla!

Länkar

Chinchillarelaterade länkar finns under rubriken länkar.