Mutationshistoria

Mutationshistoria

Skrivet av: Annette Fridh

 

Chinchillor finns I många olika färger och pälstyper. Dessa kallas mutationer. I början var alla chinchillor Grey som är den viltfärgade chinchillan, men med åren har en del mutationer dykt upp och likaså kombinationer av dem.

 

De första chinchillorna i fångenskap fanns först och främst på stora farmer i USA. Det var på dessa farmer som mutationer uppstod. Information om dessa mutationer och dess uppkomst är i vissa fall bristfällig och varierar i detaljerna mellan olika källor. Åren har gått och de många leden informationen vandrat genom är väl en hel del och vi vet ju hur det är med "djungeltelegrafen".

Bild ur bok tryckt 1953. Det står att djurets svans och bakparti är snövitt. Denna bilden är alltså före alla mutationer som finns sparat uppgifter om.

 /img_1032.jpg

 

De första registrerade mutationerna kom på 1950-talet. Och enligt uppgifter ska det vara en variant på Beige som kom 1954. Den kallades Wellman Beige och hade mörka ögon. Den är varken känd eller omtalad, men mutationen som kom därefter känner vi alla till. Det var Wilson White som vi i Sverige numera enligt svensk färgstandard kallar White. Wilson White uppstod enligt uppgifter 1955.

Dessa uppgifter får man ta med en nypa salt för jag har i en bok från 1953 hittat bild på en delvis vit chinchilla. Detta är alltså bild från före den första mutationens uppkomst. Den första mutationen är då egentligen inte den första. Jag har även hittat bilder från 1940-talet med chinchillor som ser ut att ha varit av mutationen California Recessive White. Men med en begränsad mängd gamla bilder och ursprung som inte alltid är helt klart kommer vi inte mycket längre i dessa spekulationer. Så historiken om mutationerna har en del brister och ganska många oklarheter. Riktig forskning är troligtvis heller aldrig gjord på en del av dem. Årtal kan också vara lite flytande. Detta kan bero på att det i vissa fall uppges när den första av en mutation föddes och i andra fall när det tillkännagavs eller när de släpptes ut på marknaden.

 /hona1948.jpg

Bildtext: Bild från 1948 av en hona som misstänkt mycket ser ut att vara CRW. Ingen vet exakt när de första CRW dök upp.

På 1960-talet kom ganska många nya mutationer och det egentliga arbetet med att förstå deras genetik och förbättra dem drog igång på riktigt. Många av mutationerna känner vi idag inte till och vet inte riktigt om de fortfarande existerar, eller i vissa fall inte ens hur de såg ut. En del mutationer finns inga uppgifter alls på när och var de uppstod. Men det är ändå intressant att se lite i vilken ordning mutationerna tillkom och ungefär när.

Många mutationer uppstod där djuren hade färgade magar, det som vi idag kallar Ebony. Tyvärr hölls dessa olika mutationer inte isär och de blandades med varandra. Det gick sedan aldrig att dela dessa mutationer igen och att identifiera exakt vilken/vilka gener dessa djur innehöll och vilken mutation de var. De Ebony som vi idag har är till största delen Tasco. Men i en del fall kan någon av de andra vara inblandade

 /mars1970.jpg

Bildtext: Beige chinchilla. Bild från 1970.

Dominanta mutationer skulle i stort sett kunna uppstå hos vilken uppfödare eller i vilket hem som helst. Men de recessiva mutationerna måste nästan komma från en uppfödare som använder sig av avelsmetoden linjeavel och det gör i stort sett endast de stora farmerna. Linjeavel innebär att djur besläktade med varandra (inte för nära) avlas med varandra. Då kan eventuella recessiva mutationer uppstå då den recessiva genen kan komma från både mamma och pappa. Stora uppfödare har ofta modeller på hur deras linjeavel ska gå till på ett kontrollerat sätt. Anledningen för linjeavel var att egenskaper som ansågs goda skulle förstärkas genom denna form av avel. Och som en lite oväntad effekt uppstod till exempel Violet och Sapphire.

 

 

Tidslinje för mutationer 

1954 – Wellman Beige (R) – Otto Wellman, USA

1955 – Wilson White (D) – Blythe Wilson, California, USA

1958 – Rzewski Beige (R) med mörka ögon - Polen

1960 – Tower Beige (D) – Nick Tower, USA

1960-1961 – Gunning Black (D) – Robert Gunning, USA

1960-1961 – Albino (R) - Dennison, Blackburn

1960-talet – Sullivan Beige (R) – L. Sullivan & C.J Reynolds

1960-talet – Ebony (R & D) – Betty Broucke, Kalifornien, USA.

Wes Olson, Kalifornien, USA,

Somavia, Kalifornien, USA

Pohl, Kalifornien, USA

Ready, Kalifornien, USA

1960-talet – Blue Slate (D) – Gerhard Lutz, Tyskland

1960-talet – Angora - USA

1962 – Busse (D) – Angle Ranch

1962-1963 – Treadwell Black (R) – Fort Worth, Texas, USA

1963 – Sakrison (R) Curly Brown Ebony – Lloyd Sakrison, Minnesota, USA

1963 – Stone White (R) – Paul Stone, Oklahoma, USA

1963-1965 – Larsen Sapphire (R) – Merle Larsen, Indiana, USA

1964 –Tasco (D) – Otto Munn, Texas, USA (Ebony)

1967 – Sullivan Violet (R) – Rhodesia, South Africa/ Sullivan, Kalifornien, USA

1969 – Young Lavender-Brown (R) – Bobby Young, Bartlesville, Oklahoma, USA

1970 – French Blue (D) – Jack French, Kansas, USA

1970 – Lester Black (R) – M.W Lester, Midwest City, Oklahoma, USA

1970-talet (slutet) – German Violet (R) – Rolf Haupt, Tyskland

1995 – Goldbar (R) – Kalifornien, USA

2008 – Black Pearl (R) – Elzbieta & Tomasz Kucharczak, Polen (visades upp 2015)

? – California Recessive White – Kalifornien, USA

 

De som står med fet stil, finns idag i Sverige.

(R) = recessiv mutation

(D) = dominant mutation 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annette Fridh

Publicerad i Chinchilla Magazinet nr 1 2016 och återgiven här med tillstånd av SCAF.

Välkommen

Välkommen till www.pepitas.n.nu.

blizzard10v.jpg

Nyheter

     

Nyhetsbrev

Om du är intresserad av att följa oss och få de senaste nyheterna, så är du välkommen att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Skriv in din e-postadress i rutan nedan!

cher12.jpg

Vi finns även på Facebook. Där finns mer bilder och nyheter om våra chinchillor!

http://www.facebook.com/#!/pages/Pepitas-Chinchilla/285510684838187?sk=wall

Klicka gärna gilla!

Länkar

Chinchillarelaterade länkar finns under rubriken länkar.