Forsta Mars 1970 i Saginaw Michigan

 

Den första mars 1970 fanns det en glad och stolt man i Saginaw, Michigan. Han hette Ernest Bender och hade varit på chinchillautställning. Hans chinchilla vid namn T8 hade blivit Grand Champion.

Jaha, okej. Det var längesedan och ingen minns det längre!

Men jag tänker på det ibland. Inte för att jag var där eller kände Ernest. Utan för att jag för några år sedan köpte en låda på ebay med gamla rosetter.

/mars1970chinchilla.jpg 

Det var någon som köpt lådan när dödsboet efter Ernest såldes på auktion. Där såldes de saker som Ernest släktingar valt att inte behålla av någon anledning. Troligtvis såldes lådan tillsammans med en del andra saker och nya ägaren ville inte behålla rosetterna. Då ropade jag in dem på ebay av ren nyfikenhet. Visste inte riktigt vad det kunde finnas i lådan och då blir man ju lite nyfiken.

Jag fick hem lådan med rosetterna och banden. Det var ett tiotal rosetter, men över hundra prisband. Tidsperioden sträcker sig från sent 50-tal till tidigt 70-tal.

 /mars1970prisvinnarna.jpg

Mannen som vunnit dessa hette Ernest Bender som sagt. Jag har förgäves sökt information om denna Ernest Bender. Jag misstänker att hans farmbeteckning var PTR, då de flesta djuren han ställt ut har den beteckningen. Jag har varit i kontakt med olika amerikanska organisationer och de hittar ingen sparad information alls om denna man och hans farm. Ingen av de äldre medlemmar jag kommit i kontakt med minns honom heller.

 /mars1970detalj.jpg

Jag sitter ofta med lådan och tittar och tänker. Tänk om man hade fått vara med då. I slutet på 50-talet, när de nya mutationerna kom och började avlas på. Tänk att få köpa sin första vita chinchilla då den var ovanlig och nästan unik eller en Beige kanske.

I lådan fanns två foton. Den ena bilden var av en chinchilla som 1 mars 1970 blev Grand champion i Saginaw, Michigan. Den hette som sagt T8 och hade nummer 50 på utställningen. Färgen klassades till Light Beige och T8 utsågs till Class Champion och Grand Champion. Och den andra bilden är från prisutdelningen på utställningen. Där kan vi se Ernest Bender och T8 med rosetterna.

 /mars1970detalj-1.jpg

Rosetterna från denna dagen fanns i lådan som jag fick hem och de är fortfarande vackra att titta på!

Nu ska jag dela med mig dessa foton till er, av T8 och Ernest Bender och visa er de fina rosetterna. Efter nästan 45 år kan vår fantasi få spinna vidare lite på vad som hände under denna dag.

 /mars1970rosetterfoto-1.jpg
 /mars1970.jpg  /mars1970-1.jpg
 /mars1970-2.jpg  /mars1970-3.jpg
   
   
   

Annette Fridh

Publicerad i Chinchilla Magazinet nr 1 2015 och återgiven här med tillstånd av SCAF.

Välkommen

Välkommen till www.pepitas.n.nu.

blizzard10v.jpg

Nyheter

     

Nyhetsbrev

Om du är intresserad av att följa oss och få de senaste nyheterna, så är du välkommen att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Skriv in din e-postadress i rutan nedan!

cher12.jpg

Vi finns även på Facebook. Där finns mer bilder och nyheter om våra chinchillor!

http://www.facebook.com/#!/pages/Pepitas-Chinchilla/285510684838187?sk=wall

Klicka gärna gilla!

Länkar

Chinchillarelaterade länkar finns under rubriken länkar.