Dagbok2015

2015

31/12:

Så nu är året nästan slut.

Jag har sammanräknat året och resultatet blev exakt lika många födda ungar 2015 som 2014. Intressannt!

Lite som hänt under 2015 är att jag fått hem min första Goldbar och min första German Violet. Och så har vi jobbat hårt på att få utställningsresultat på många av våra chinchillor och tagit med massor av chinchillor varje utställning. Vi besökte även vår första danska utställning.

Så nu ser vi med spänning fram mot vad 2016 har att erbjuda oss!

Gott Nytt År på er!

30/12:

Vid burstädning och vägning idag blev jag förvånad över att Mellario hade hoppat upp 75 g i vikt på de senaste två veckorna. Så nu klurar jag på om hon är dräktig. Det lär visa sig kring 14 januari i så fall.

28/12:

Idag flyttade Talimea till sitt nya hem. Lycka till!

25/12:

Väntar och väntar! Men firar lite jul också!

Inga nyheter bland chinchillorna. Men jag är glad varje dag de håller sig friska och krya!

24/12:

God Jul!

/julkort2015.jpg

23/12:

Vägde Dundra ikväll och vikten ligger nu uppe på 955 g. Men hon håller oss i spänning angående ungarna.

I övrigt har vi fått sorgebesked om en av våra "bebisar", Hurricane. Tyvärr blev han under natten som var svårt skadad i sitt nya hem och fick idag somna in. Sov gott vännen! Tänker på dig idag med tårar i ögonen.  

22/12:

Varje kväll när jag går och lägger tänker jag "Imorgon kommer Dundras bebisar. Jag ser tecknen tydligt ju!"

Men jag får konstatera vid dagens slut, att de kom inte idag heller.

21/12:

Idag blev inte riktigt som jag räknat med precis. Det började med att Once in a Blue Moon rymde ut ur buren. Det tog mig helt otroligt tre timmar att hitta och fånga honom. Jag måste medge att jag stundtals kände panik medan jag letade. Till sist hittade jag honom bakom en laptop i väska som stod lutad mot ett element och under elementet bakom väskan gömde han sig. Vilken luring!

15/12:

Väntar fortfarande ungar från Dundra. Men inget kommer. Att vänta chinchillabebisar är drygt och man måste ha tålamod.

14/12:

Satte ihop ett nytt par idag. Det är NSUCh Dracos Ixia och S*Pepita's Once in a Blue Moon som sattes ihop.

13/12:

Idag flyttade Isabella, Pixels och Galaga till sitt nya hem. Lycka till småpluttar!

Väntade ungar hos Dundra idag. Trodde att det kunde vara dags idag och att de skulle komma när vi nu var hemifrån hela dagen. Hon var lite orolig igår. Men när vi kom hem från transport av chinchillor och sedan luciafika hos min son och flickvän hade inget kommit och Dundra och Henry låg så sött tillsammans på golvet i buren och sov tätt ihop!

12/12:

Packade flyttpåse till tre små tjejer som ska flytta imorgon. Sydde höpåse åt dem och skrev köpeavtal. Imorgon ska vi möta upp köparen i Emmaboda.

6/12:

Juana fick ut moderkakan idag. Så nu tror jag att allt har kommit ut.

5/12:

Igår kväll var Carpriata inte pigg alls. Jag tog henne och satte i sjukbur så att hon inte skulle trilla och slå sig. Imorse när jag vaknade tittade jag till henne och hon hade somnat in under natten. Jag misstänker havandeskapsförgiftning.

Vila i frid finaste Carpriata!

Under dagen fick Juana en dödfödd unge till.

4/12:

Igår var det beräknad dag för Carpriata. Men idag kom det en bebis. Carpriata tog inte hand om den vid födseln och jag tog ut den snabbt och plockade bort fosterhinnorna över ansiktet. Fick inte riktigt bebisen att andas mer än enstaka långa andetag. Men jag lade tillbaka den hos Carpriata för att hon skulle få ta hand om den. Hon gjorde inte det, men storasyster Alannah satt med den lille och tvättade lite. Men bebisen reste inte sig och Carpriata tog inte alls hand om den.

Jag fick ta ut bebisen och lägga på värmedyna för att se om jag kunde få den att piggna till. Provade en sväng hos Xenia också. Men hon tog hand om den en stund och var lite förvånad över att plötsligt ha tre ungar. Men efter en stund struntade hon också i bebisen. Jag antar att båda honorna konstaterade att bebisen inte var livsduglig. Jag fortsatte att hålla den varm för att se om den piggnade till.

Bilden är bebisen på värmedynan. Den lever men är inte alls pigg.

Satte samman Juana med Kahlua och Talimea idag. Jag vill inte att Juana ska bli deprimerad av att förlorat bebisen.

 /kull125.jpg

3/12:

Idag var det Juanas tur att få sin kull. Det gick inte alls bra. En dödfödd unge som troligtvis suttit fast. Den hade skador efter födseln. Juana sitter nu ensam för att inte bli omparad.

I samband med födseln av denna kull kom Ixia och Rainbow i bråk och Ixia fick en del småsår och blev av med massa pälstussar. Så jag fick dela på det paret också. Lite rörig dag.

30/11:

Idag var det dags för Xenias kull. Det blev två hanar, en Grey och en Grey Ebony båda vc. Två små mumifierade foster fick Xenia också och det förklarar hennes stora viktförlust för en månad sedan ungefär. Men bebisarna är pigga och ser friska ut.

/kull124.jpg

29/11:

Första advent idag och vid middagstid fick Squeaky en bebis. En violet crwc psc hona, Hon fick namnet S*Pepita's Lilya. Allt var normalt och Squeaky lämnade den lilla i perioder och hoppade upp till matskålen.

Vid kvällsmatningen av chinchillorna vid 23-tiden på kvällen blev jag väldigt förvånad när jag kom till Squeakys bur. Hon satt med moderkakan då. Konstigt tänkte jag och stack in handen för att titta på den lilla och fick ut en blöt och helt nyfödd bebis. Vid närmare undersökning två helt nyfödda. Så det kan gå många timmar mellan ungarna ibland utan att något är fel. De två sista ser ut att vara en hona och en hane och båda violetta också. Namnen blir S*Pepita's Lilly-Anne och S*Pepita's Leland.

/kull123-2.jpg

28/11:

Funderat klart med min Violetta hona. Jag behåller henne och säljer inte. Jag provar en gång till med henne i avel. Jag har den nästan perfekta hanen till henne.

Nu ska vi se! Honan är SUCh Honey's She's the One (Violet) och hanen är S*Pepita's Cactus (Black Velvet vc crwc). Cactus pappa är SUCh Amorina's Pascal (Violet Velvet). Det fina med det här paret är då att det inte finns Sapphire i deras linjer. Att det finns CRW i Cactus linjer räknar jag bort, då det i detta fallet inte känns viktigt. Pascal var den snyggaste Violetta hanen jag någonsin sett och jag är mycket ledsen över att endast fått en enda avkomma efter honom.

Så med tanke på de svårigheter jag tidigare haft med She's the One förväntade jag mig bråk. Men det gick förvånansvärt bra och jag är glad att jag gav detta en chans! Håller nu tummarna för ytterligare en kull från She's the One även om det troligtvis kan bli stödmatning av ungarna.

26/11:

Jag läser inlägg om någon som söker en pure Violet hona med fin kroppsform och bra storlek och fint huvud. Jag tänker att jag har en sådan hona. Men jag vill inte sälja henne till någon jag inte känner så bra och som bor långt bort. Jag har varit helt säker på att hon inte längre ska användas i avel. Orsakerna som jag sett är att hon är mycket svår vid hopsättningar och att hon har haft lite dåligt med mat till sina tidigare kullar. Men synd att ha henne ensam. Jag funderar vidare på det här!

25/11:

Idag blev det dags för mitt drömpar! SUCh Tuva (Black Velvet) och SGrCh Östergaards Liam (pure Grey). Så nu hoppas jag på superfina bebisar kommande vår från mina nya fina par.

24/11:

Nya par idag, Fogsgaard's Gul Snö (Goldbar, lånad) med HC's Iron Man (pure Grey). Och så blev det SUCh Saffran (Black Velvet) med Skovgaard Brutus (pure Grey, lånad).

Gul Snö har suttit ett tag med Brutus och inga tecken på dräktighet, så jag tänkte att vi provar ett partnerbyte. Båda hopsättningarna gick smidigt.

23/11:

Fortsatte idag med att sätta samman nya par. Idag blev det S*Pepita's Born to be my Baby (White Ebony) med S*Pampas Spirre (Grey gvc). Och så blev det SUCh S*Pepita's Vitsippa (White vc) med Bouw's Timothy (Violet Ebony Velvet psc).

första paret fasade jag för, men det gick bra. Andra paret gick förvånansvärt svårt. Går aldrig att gissa hur det ska gå med nya par.

22/11:

Trött och besviken och glad på samma gång! Utställningar är jobbiga!

Idag flyttade lilla Ebony hanen till sitt nya hem. S*Pepita's Benita flyttade också till nytt hem. Hennes nya vän ska bli en hane som hittades i skogen i norra Skåne. Otroligt att det kan hända! Hoppas hopsättningen går bra! Lycke till!

Trött och tillbringade dagen med att vila en del.

21/11:

Utställning i Tenhult.

Upp mitt i natten för att samla ihop alla chinchillorna.

Här är våra resultat:

Ejlskov's Cass, 82+ p, 1:a pris
Hagel's Kahlua, 77 p, 4:a
S*Pepita's Nicolas, 82,5 p, 2:a pris
Nala's Kelly, 82 p, 3:a pris
S*Pepita's Amanda, 81,5 p, 4:a
Åsarna's Flizan, 83 p, 2:a pris, cert
 Åsarna's Bayliss, 83 p, 3:e pris, cert
S*Pepita's Once In a Blue Moon, 78 p, 2:a pris
S*Pepita's Mackmyra, 81,5, 1:a pris
S*Pepita's Sweet Kiss, 85 p, 3:e pris, cert
S*Pepita's Aladdin, 79,5 p, 4:a
S*Pepita's Månviol, 81 p, 2:a pris
S*Pepita's Caol Ila, 80,5 p, 2:a pris
TopChinchillas Gold at the End of the Rainbow, 81 p, 1:a pris
S*Pampas Croatina, 84,5 p, 2:a plats, cert
S*Pampas Delitia, 82 p, 4:a
S*Pampas Mandelblom, 84,5 p, 1:a pris, cert
S*Pepita's Talisman, 83,5 p, 1:a pris, cert och champion

HC's Iron Man, 81,5, 3:a pris

S*Pepita's Tamnavulin, 80,5, 4:a
S*Pepita's Black Ribbon, 80,5+ p, 3:e pris
Pepita's Stjärnöga, 80 p, 2:a pris
S*Pepita's Born To Be My Baby, 81,5 p, 4:a 
Henry the 8th, 80,5 p, 1:a pris i PET-klass
Blue Crystal Kida, 79,5 p, 3:e pris i PET-klass

Stjärnås Handsome, 79,5 p, 2:a pris i PET-klass

Tuva, 84,5 p, 1:a pris i championklass
Saffran, 83,5+ p, 2:a pris i championklass
 S*Pepita's Elliz, 80 p, delad 4:a med Bianca i championklass
Inca, 82 p, 1:a pris i Veteranklass
S*Pepita's Vitsippa, 83,5 p, 2:a pris i championklass
S*Pampas Mondookhei, 85,5 p, 1:a pris i Öppen klass, cert
S*Pampas Castanj, 81,5 p, 3:e pris i Öpppen klass

Sörig's Blue Dream, 81 p, 4:a i Öppen klass

Jag fick hem en del nya djur som jag är mycket glad för. S*Pampas Mondookhei, Sapphire vc hane, S*Pampas Castanj, German Violet hona, S*Pampas Craotina, Grey gvc hona, S*Pampas Delitia, Grey gvc hona, Sörig's Blue Dream Triple Diamond hona och S*Silverklippans Mellario Double Violet hona. Mycket glad över alla dessa.

Idag flyttade även S*Pepita's Comet och S*Pepita's Meteor till Norge. Lycka till!

Med oss hem kom även en liten söt Dark Ebony hane som ska vidare till nya ägaren imorgon.

Satte ihop nya par på kvällen. S*Pampas Castanj (German Violet) med S*Pepita's Black Ribbon (Black Velvet). Och så satte jag de två systrarna Croatina och Delitia från S*Pampas med Östergaards Whilliam, som misstänks vara Double Violet.

/tenhultnov2015.jpg 

20/11:

Idag var jag iväg med Meteor och Comet till veterinär för att få ut friskintyg på dem inför deras Norgeresa på söndag. Det gick bra och inga som helst problem.

Fixade och packade inför morgondagen.

15/11:

Idag blev det en bebis hos Starcatcher. En liten flicka på 51 g. En Ebony vc som fick namnet S*Pepita's Lucille.

Sitter med avelsplaner idag. Funderar på hur jag ska sätta ihop par efter utställningen. Vågar och vill inte göra några ändringar alls före utställningen.

/kull122.jpg

14/11:

Vaktar Starcatcher som verkar ha nära till kull nu. Men det blev inget idag.

13/11:

Förbereder för utställningen i Tenhult lite smått. Det ska bli spännande med årets sista utställning.

12/11:

RIP Hagel's Donna!

En kull fick Donna för nästan exakt ett år sedan. Därefter har hon suttit med två hanar och inte visat tecken alls på dräktighet. Hon har mått bra och hållit en stadig vikt. Ibland förstår man inte vad som händer och varför det blir som det blir. Men grubblar en del på det gör man ändå.

11/11:

Satte in stödmatning av Cherry Blossoms bebisar. Det fungerar inte alls med mammas mjölk. Storasyster Isabella tar väl hand om sina syskon när mamma vilar.

10/11:

Lilla bebisen som saknade framben somnade in inatt! RIP lille vän.

Jag kämpar på med mina bebisar. Lilla Big Blue Diamonds går det inte så bra för. Han har massor av problem och ökar mycket dåligt i vikt trots stödmatning.

Min fina Zelda har ett tag tacklat av. Idag somnade hon in. Inga symptom på något alls egentligen. Hon har bara sett dassig ut i pälsen och trött i ögonen.

Det känns väldigt jobbigt här nu. Vi har förlorat en del djur tätt nu och det är konstigt att dessa saker har en tendens att hopa sig och bli mycket på samma gång. Sedan kan det gå långa perioder på uppemot ett halvår när man inte förlorar en enda chinchilla. Men en del av förlusterna verkar ha samband med avel och är komplikationer efter födslar och ungar. Jag har därför bestämt mig för att lägga om i min avel och inte låta honorna bli omparade. För även om de är i bra skick när första kullen kommer, så kan mycket förändras under de nästan fyra månader som de går dräktiga. Nu ska jag inte säga att alla förluster beror på avel. Men om det går att förändra något och få honorna att må bättre så vill jag prova. Man vill ju gärna känna att man tar situationen på allvar och försöker göra vad man kan för att åtgärda problem.

Zelda som jag förlorade idag har under de nästan tre år jag haft henne fått tre kullar och i dem har det totalt varit fyra ungar. Så det är inget orimligt i detta fallet. Inte täta kullar och inga stora kullar. Fyra och ett halvt år ca blev hon och det är inte på långa när så gammal som jag hade hoppats på att hon skulle bli. Vila i frid min vackra Zelda!

9/11:

Idag var det Cherry Blossom som fick kull. Det var två dagar före beräknad dag och det gick inget bra. En av bebisarna saknade framben. Antagligen hade mamman dragit i det när hon drog ut och tagit för hårt. En av de andra två andades inte bra och har troligtvis fått ner fostervätska i lungorna. Den tredje ser okej ut. Så vi får väl hoppas att det går bra.

6/11:

Vid kvällsmatningen hittade jag Juanita död i hörnet bakom sandbadet där hon brukade ligga och sova. Hon har nog gått bort i sömnen. Vad ska man gissa på för dödsorsak? Ingen aning! Fy så tråkigt och sorgligt! Saknaden är stor!

5/11:

Såret på Sunsets öga har infekterats. Jag tvättade rent och så får vi se hur det går. Ungarna ökade redan första dagen  Så lite bra känns det ändå.

4/11:

Idag kom den efterlängtade kullen hos Skovgaard Lurvöra då jag skulle få mina första Grey gbc. Så fel jag hade!

Resultatet av hopsättningen mellan Skovgaard Lurvöra (pure Grey) och Nala's Gold Rush (Goldbar möjligen Beige Goldbar) blev två Beige gbc ungar. Med detta kan vi med säkerhet konstatera att Gold Rush är Beige Goldbar.

Ungarna hade bra födelsevikter med 55 och 61 g. En hona och en hane. Tyvärr hade hanen sår vid ögat. Namnen blir S*Pepita's Sunrise och S*Pepita's Sunset.

/kull120.jpg

2/12:

Idag somnade Taias Aotea in och lämnade efter sig en liten Talimea endast en månad gammal. Jag valde att sätta Talimea med Hagel's Kahlua. Det fungerade bra! Jag stödmatar Talimea och håller koll på hennes vikt.

30/10:

Idag, efter en längre tids problem med sin mage, somnade Sierra in. Hon sörjde Gringo tror jag och hade inte längre kraften att stå emot sjukdomen. Min söta fina Sierra som aldrig återhämtade sig till fullo efter sin fyrkull i december 2013. RIP!

26/10:

Idag kom kull hos S*Pepita's Moonlight och S*Pepita's Tamnavulin. Två Ebony hanar och en White Ebony hane. Födelsevikterna var 21, 47 och 51 g. Den lilla minsta ser ut att vara för tidigt född och den kommer troligtvis inte att överleva. Jag gav namn till de två stora ungarna och ger den minsta om några dagar ifall han överlever så länge. Namnen blev S*Pepita's Bullshit och S*Pepita's Skumfidus. Detta är godissorter i Danmark.

Jag tror att ungarna kommer att stanna hos oss.

/kull119.jpg

24/10:

Dagen med stort D. Första utställningen någonsin i Blekinge!

Dagen flöt på bra med endast två domare. Det enda problemet vi hade var en jordfelsbrytare som gjorde att vi hade discobelysning under stora delar av dagen. Oron för att vi skulle behöva bryta utställningen var stundtals otäck.

Här är våra resultat:

S*Pampas Sméa-Kalle, 81,5 p, 1:a pris
Hagel's Kahlua, 85,5 p, 3:e pris, cert...
S*Pepita's Luana, 81 p, 5:e plats
S*Pepita's Nicolas, 82,5 p, 1:a pris
Nala's Kelly, 83 p, 2:a pris, cert
S*Pepita's Aladdin, 85 p, 1:a pris, cert
Åsarna's Flizan, 87,5 p, 1:a pris, cert
S*Pepita's Mackmyra, 83 p, 3:e pris, cert
S*Pepita's Heart of Dixie, 82 p, 4:e plats
S*Pepita's Sweet Kiss, 88,5, 2:a pris, cert
S*Pepita's Born To Be My Baby, 85,5 p, 1:a pris, cert
S*Pepita's Månviol, 83 p, 1:a pris, cert
S*Pepita's Caol Ila, 83 p, 1:a pris, cert
S*Pepita's the Timekeeper, 80,5 p, 2:a pris
TopChinchillas Gold at the End of the Rainbow, 86 p, 1:a pris, cert
Flandria's Zacynthis, 79,5 p, 4:e plats
S*Pampas Mandelblom, 86,5 p, 1:a pris, cert
S*Pepita's Talisman, 85 p, 1:a pris, cert och extrapris "Klassens Nacke"
HC's Iron Man, 83 p, 2:a pris, cert
S*Pepita's Black Ribbon, 83,5 p, 1:a pris, cert
Pepita's Stjärnöga, 84,5 p, 2:a pris, cert
S*Pepita's Elliz, 83 p, 3:e pris, cert, SUCh
S*Pampas Nutte, 85 p, 1:a pris, cert, SUCh
Tuva, 88,5 p, 1:a pris, cert, SUCh
Saffran, 88 p, 2:a pris, cert, SUCh
Stjärnås Handsome, 85 p, 3:e pris, cert
Inca, 87 p, 1:a pris, cert
S*Pepita's Vitsippa, 85 p, 5:e pris
Östergaards Liam, 87,5 p, 2:a pris, championcert, SGrCh
Henry the 8th, 82,5 p, 2:a pris

Så totalt 21 cert. Vi fick 4 nya champions och vår första Grandchampion.

En ny chinchilla fick jag hem också. Hon heter Åsarna's Bayliss och är lillasyster till Åsarna's Flizan. Tack Pernilla!

Två chinchillor flyttade. Det var S*Pepita's Eliaz som flyttade till nytt hem. Han ställdes även ut under dagen och vann den Öppna klassen och fick ett cert. Lycka till! Och så var det Hagel's Tess som flyttade hem till sin ägere efter att ha varit här på lån ett tag.

/braknehoby2015.jpg

23/10:

Dagen före utställningen i Bräkne-Hoby.

Fixade och packade det sista och tittade och kammade några av chinchillorna. Det är lite nervöst, men spännande. Som vanligt, dagen före en utställning!

Innan vi skulle lägga oss matade vi alla djuren och jag hittade Gringo död. Han låg i badlådan och Sierra låg och höll honom sällskap. Så det blev att städa ur buren och försöka sova lite. Svårt efter det här! Gringo hade tyvärr utvecklat tandfel, men han höll sin vikt bra och jag har avvaktat med avlivning. Han har fått sitta med Sierra som är steril och de har hållit varandra sällskap länge nu.

21/10:

Fick börja stödmata Big Blue Diamonds idag. Han

19/10:

Idag somnade Fandango in. Han hade tappat i vikt och slutat äta. Jag försökte ge Critical Care för att se om det bara var något som gjort att han slutat äta. Men det hjälpte inte. Han visade inga andra symptom på sjukdom.

15/10:

Idag har energin varit ganska hög. Det var ett bra tag sedan!
Vaknade kl. 5 imorse och kunde inte fortsätta att sova.
Så har hunnit med att städa lite burar, sila sand och sy rosetterna till Öppen Klass i Bräkne-Hoby. Ute är det höst och börjar bli ruggigt väder. Lite mysigt att stanna inne faktiskt!

/brakne-hoby.jpg

12/10:

Idag fick Henrietta sin kull. Det kom två Grey honor med födelsevikterna 49 och 59 g. Deras namn blev S*Pepita's Hetty och S*Pepita's Heidi. Pappa Black Ribbon är utflyttad för att undvika omparning igen.

11/10:

Anmälningsdag till utställningen i Bräkne-Hoby idag.

Flyttade ut Black Ribbon ur Henriettas bur då vi skulle iväg på chinchillabesök, två stycken, idag. Vi var hos Tove och tittade på Aquila och så var vi och hälsade på fyra söta chinchillor hos Ann-Sofi och hennes familj.

9/10:

Idag fick jag ta det svåra beslutet att ta bort finaste Pascal. Han har under en längre tid sakta tappat i vikt och kämpat med de sår han fick av slagsmålet med Ebba. Alla sår läkte och Pascal fick två unga hanar att bo med och allt verkade gå åt rätt håll. Men så dök en böld upp i hans underkäke. Jag ansåg att Pascal nu hade för låg vikt och för hög ålder för att genomgå denna operation som skulle krävas. Dessutom brukar operation av böld i käken inte få bra resultat. Så jag kände att valet måste bli att låta honom slippa. Det var nog mitt svåraste val någonsin gällande mina chinchillor.

/kull118.jpg

4/10:

Idag kom kullen hos Aotea precis på beräknad dag. Jag hann flytta ut Talisman, som nu sitter ensam. Det kom en Grey bebis. En hona som hade födelsevikt 57 g. Namnet blir S*Pepita's Talimea.

Satte samman ett nytt par idag. Det blev Deep Purple och Tre-Ben's Squeaky. Fungerade bra!

Flyttade Moonlight till babybur, då jag tycker att hon känns rund och sparkar kan kännas i hennes runda lilla mage.

/kull117.jpg 

3/10:

Idag var det dags att flytta Aotea till babybur. Imorgon är första möjliga datum för kull hos henne och Talisman. Idag inkom önskemål om en White hona från detta par, så det hoppas jag att det blir! Två kanske!

Städade en del burar och uppdaterade lite på hemsidan. Funderade lite på vilka som ska få åka med på nästa utställning. Får fortsätta att fundera lite till imorgon.

2/10:

Fick idag dela på Banana Split och Born To Be My Baby. Det fungerade inte längre.

1/10:

Min mobiltelefon är död och går tydligen inte att rädda. Leta efter en ny alltså.

Kände sparkar hos Moonlight idag och ser fram emot kull. Pappan är Tamnavulin. Hoppas på White med fläckar.

Möte med utställningskommittén på kvällen. Kul att prata en stund! Nu tar vi nya tag med nästa utställning!

30/9:

Fortfarande stressigt och rörigt efter helgens utställning. Men börjar få lite struktur på allt. Men har inte riktigt hunnit smälta de nya djuren och hur de ska passa i avelsplanen.

Lite oro för Marilyns baby som tappat lite i vikt och har diarré. Men han har nog bara tryckt i sig lite för många pellets.

Förlorade idag Tellus de Cramant och Carmens lilla bebis somnade in trots extramatning. Sorgligt är det vissa dagar!

Uppfödarrapporten skulle lämnas på kvällen och det blev svettigt. Internetuppkopplingen försvann och var borta mella 19-22 ungefär. Men jag fick till sist iväg rapporten.

27/9:

Dagen efter utställningen. Trött och lite kaotisk i hjärnan idag. Mer än vanligt alltså.

Fick trevligt besök av Lis idag, som skulle hämta djur här. Hon lånade även med sig Elmo hem. Hoppas det blir bra!

Ska försöka berätta om de nya djur jag fick med hem igår. Jag fick på lån hem en del djur. Fogsgaard's Gul Snö (Goldbar) tillsammans med sin hane, Skovgaard Brutus (Grey pure). Och så fick jag på lån en Violet hona från en mycket erfaren uppfödare med mycket lång erfarenhet. Jag hoppas hon ska kunna ge något spännande för min framtida Violet-avel. Hon heter Blue Crystal Kida. En liten Grey hona vid namn Hagel's Tess följde också med på lån. Men hon är ännu för ung för avel.

Nya egna djur blev det också en del. S*Pampas Sméa-Kalle (Grey vc sc) för framtida Blue Diamond-avel. En liten Blue Diamond/Triple Diamond hane, S*Silverklippan's Luminor. Flandria's Zacynthia (Grey gbc) för Goldbar-aveln. Och två yngre Goldbarbärare också, S*Silverklippan's Egil och Hagel's Kahlua. Och en Dark Ebony hane eftersom jag förlorat i stort sett alla mina Ebony. Hagel's Almelo heter han.

En liten hona för omplacering blev det också. En Violet hona vid namn Hagel's Blåklocka kommer att leta efter ett nytt hem.

26/9:

Utställning i Skärkind idag. Jag hade 21 chinchillor med mig att ställa ut och en del som skulle vidare till nya hem. Candy Girl skulle bli tittad på, men föll inte i smaken så hon ställdes också ut. Resultaten blev över mina förväntningar verkligen.

S*Pampas Sméa-Kalle, 79,5 p
S*Pepita's Sweet Kiss, 90,5 p, 1:a pris och cert....
S*Pepita's Heart of Dixie, 86,5 p, 2:a och cert
S*Pepita's Luana, 82,5+ p, 3:a
Nala's Kelly, 82 p, 2:a
S*Pepita's Aladdin, 84 p, 1:a och cert
Åsarna's Flizan, 82 p
S*Pepita's Caol Ila, 79 p
S*Pepita's Pandora, 83 p, 1:a och cert
TopChinchillas Gold at the End of the Rainbow, 86,5 p, 1:a och cert
S*Pepita's Born To Be My Baby, 86 p, 2:a och cert
S*Pepita's Månviol, 86,5 p, 1:a och cert
Tuva, 89 p, 1:a och cert och BIJ
Saffran, 84,5 p, 2:a och cert
S*Pepita's Talisman, 83 p, 3:a och cert
S*Pepita's Vitsippa, 87 p, 2:a, cert och champion
S*Pepita's Elliz, 88 p, 1:a och cert
S*Honey's She's the One, 85,5 p, 2:a, cert och champion
Hagels Donna, 78,5 p, 2:a
Pepita's Malva, 79,5 p
Stjärnås Handsome, 85 p, 1:a och cert
S*Pepita's Juanita, 80 p, 1:a
S*Pepita's Candy Girl, 84 p, 1:a och cert

Totalt 15 cert och BIJ (Best in junior) och jag är jätteglad!

/skarkindsep2015.jpg 

25/9:

Dagen före utställning. Alltid stressigt och mycket att hinna med. Började med att sy hängmattor och så fortsatte dagen i ett jämnt tempo. Sova hinner vi inte alls alltså! Klockan 03.00 ringer kloackan och då är det dags att samla in lite drygt 30-35 chinchillor. Det tar en stund alltså!

24/9:

Försöker få ordning på allt som ska med på lördag. Kammade en del chinchillor. Packade påsar till de som ska flytta på lördag.

13/9:

Idag kom den efterlängtade kullen hos Marilyn och Blues Brother. En stor baby. Det är en hane som till färgen ser Blue Diamond ut. Födelsevikt 57 g. Namnet blev S*Pepita's Big Blue Diamonds. Inspiration till namnet fick vi från en låt sjungen av Jerry Lee Lewis.

/kull116.jpg

12/9:

Efter att ha tappat i vikt ett tag och varit trött, fick idag Inez den vänatde kullen. Pappan är Rainbow. Två var levande och en dödfödd. Men det var mycket små bebisar. Men alla tre är Violetta. Födelsevikterna på de två levande ungarna var 26 och 32 g. Glad att de var violetta då det bevisar att Inez är violetbärare. Men orolig då de är så små. Det är bara att hålla tummarna för de små.

/kull115-1.jpg

9/9:

Blue Angel fick kull idag. Två bebisar av färgen Blue Diamond. Pappan är La Vida's Shooting Star som jag förlorade för ett litet tag sedan. Födelsevikterna var 47 och 53 g och det var en hona och en hane. Namnen blev S*Pepita's Bluebell och S*Pepita's Rammer Jammer. Tillsammans med Blue Angel och bebisarna sitter S*Pampas Teon som med stor säkerhet tror att han är deras pappa. Han är duktig och hjälpsam!

/kull114-1.jpg

4/9:

Idag var det dags för Ronjas andra kull hos oss. Jag hoppades på Brown Ebony. Men till min stora förvåning var det två ljusa Homo Beige Ebony ungar. Två hanar med födelsevikterna 46 och 55 g. Namnen blev S*Pepita's Metoer och S*Pepita's Comet. Pappan är S*Pampas Nutte.

/kull113.jpg

1/9:

Efter gårdagens utställning i Hovmantorp hände det lite tråkigheter hemma. Jag klarade inte av att skriva om det igår. Vi kom hem och då hade Ebba passat på att få kullen. En unge var dödfödd skulle jag gissa och en levde. Men den som levde kändes inte pigg alls. Jag hoppades över natten att den skulle vara piggare på morgonen idag. Men den hade somnat in. Ebba verkade pigg dock. Och det kändes som en liten tröst.

/kull112.jpg

30/8:

Idag var vi i Hovmantorp och representerade SCAF på Sydsveriges Smådjursvänners utställning. Vi hade en trevlig dag och visade upp några chinchillor för nyfikna besökare. Vi hade NSUCh Dracos Ixia och S*Pepita's Born To Be My Baby med oss.

Hem till oss följde idag även en söt vit hane som jag haft ett gott öga till länge nu. Han heter Stjärnås Handsome och äär pappa till vår S*Pepita's Vitsippa. Tack Annelie för att jag fick köpa honom!

ade på lite agility och Born To Be My Baby var med och tävlade i att hoppa/springa genom ett rör. Det gick bra och hon kom på delad första plats med en gerbil. Nedan bild av hamster på Agilitybana.

 /annelie.jpg

28/8:

Idag hämtade jag paket från SCAF. Jag ska representera SCAF på Sydsveriges Smådjursvänners utställning i Hovmantorp på söndag. Det ska bli spännande att något händer. Eventuellt får jag hem en ny hane på söndag också. Det är också spännande!

Inga bebisar idag heller.

27/8:

Går här och väntar bebisar. Men som vanligt så dröjer de. Man vet ju aldrig riktigt när det är dags med chinchillor. Oftast är det bara gissningar och uppskattande efter hur de ökat i vikt och när man känt de första sparkarna.

Idag fanns det lite vita pälstussar i buren hos Marilyn och Blues Brother. Får hålla lite extra koll på dem i fortsättningen!

26/8:

Kammade de sista jag skulle titta genom inför utställningen och listan krympte lite till. Men det är ju bra. Jag vill ju inte behöva hyra en hel buss för att komma till utställningen!

Åkte på eftermiddagen och hälsade på lilla mamma som idag fyller 70 år. Grattis lilla mamma!

25/8:

Började kamma och titta igenom de som jag vill ställa ut. En del blev strukna på grund av pälsskador eller dräktighet. Så listan jag skrev igår har tack och lov krympt en del. Har fler kvar att titta till imorgon.

24/8:

Idag funderade jag på vilka jag vill ställa ut på utställningen i Skärkind i september. Känslor av lite panik kommer alltid när man ska fatta beslut om detta.

23/8:

Idag flyttade Miss Wiggles till sitt nya hem. Lycka till!

Wixen's Dressed In Silver fick idag långväga besök. Ashleigh och Mathias var här och hälsade på. De bor i vanliga fall i Australien och på sin Sverigeresa ville de väldigt gärna träffa Silver igen och se hur det var med honom.

22/8:

Idag kom S*Pepita's Eliaz tillbaka till oss. Han har bott ett tag i Göteborg hos sim husse Ian. Men på grund avv nytt jobb flyttar nu Eliaz hem till oss igen.

21/8:

Jag har nu fått börja mata Pixels, Xenias lilla bebis. Hon har börjat tappa i vikt och stödmatning kan vara värt att prova.

18/8:

Idag fick Carmen tre bebisar. Tyvärr var den ena dödfödd. Pappan till kullen är Zinrock's Cheetato. Ungarna har därmed 50% chans att bli CRW och de är med säkerhet bärare. Födelsevikerna var 48 och 44 g. Namnen blev S*Pepita's Devita och S*Pepita's Diego.

/kull111.jpg

17/8:

Går av och an och väntar på att se när det kan komma ungar hos Carmen eller Ronja. Men inget händer. Det känns sparkar hos båda och ungar bör komma ganska snart. De närmaste veckorna i alla fall.

Jag tittar på Pascals sår varje dag och jag tycker de läker bra.

Förhandlade om en hane som jag vill ha. Vi kom till samförstånd och jag hoppas att han flyttar till oss om två veckor. Berättar mer då! Jag kan avslöja att han är White.

16/8:

Idag blev Atlantis Attityd pappa till en kull i Norge. Det bestämdes att en liten Pink White hane ska flytta hem till oss när han blir stor nog. Mamman till kullen är Nature's Jasmine.

På eftermiddagen hade vi besök av en familj som var sugna på att skaffa chinchilla. De reserverade Ludvig och Heino.

15/8:

Idag hände inte mycket på chinchillafronten. Jag och Björn var och spelade minigolf med några vänner.

S*Pepita's Magnolia fick hos nya ägaren tre bebisar idag. Lycka till med dem! Pappan är Tågarps the Knight Templar.

S*Pepita's Beatrice blev reserverad.

14/8:

Idag fick jag glada nyheter att Linnea som lånat Chinos fick en kull hos sin hona som Chinos är pappa till. Grattis till bebisen Linnea, Aztrid och Chinos.

På samma gång kom det en liten kull här. Det var Carpriata som under natten eller tidig morgon fått en bebis. En Black Velvet hona, med födelsevikt 58 g. Namnet blir S*Pepita's Alannah.

/alannah.jpg 

13/8:

Xenias ungar hade idag tappat 2-3 g per styck. Väldigt normalt för första dygnet. Men de är pigga och bråkar mindre idag. Xenia och Yatzy bråkar inte heller och Yatzy är så glad för sina bebisar.

12/8:

Idag kom kull hos S*Pepita's Xenia. Det var 114 dagar efter hopsättning. Ganska snabbt jobbat av paret. Efter en viktökning på 400 g blev det en stor kull. Tre bebisar. Födelsevikterna var mellan 50 och 56 g. Första bebisen kom med baken först och jag fick hjälpa till att dra ut då jag var rädd att det tog för lång tid. Det är två honor och en hane. Två av dem ser mörkare ut. Namnen blir S*Pepita's Pixels, S*Pepita's Tetris och S*Pepita's Galaga.

Idag kom mina nya duvboxar. En 10-facks och en 12-facksbox. Mina första boxar som inte är begagnade.

Lugnare hos Zelda och Cheetato. Nu får han röra sig i buren utan att hon blir tokig på honom.

Jag reserverade en bebis idag. Efter noga övervägande kunde jag inte låta bli. I oktober är han leveransklar hoppas jag. Berättar mer när han kommer!

/kull108-2.jpg

11/8:

Väntade kull hos Xenia. Hon är stor och trött nu. Stor viktökning. Men det hände inget idag.

Satte ihop ett nytt par. Tre-Ben's Squeaky och S*Amorina's Chinos. Det fungerade direkt. Försökte även sätta ihop två unga honor. Men det fungerade inte. Lilla Pandora blev mycket stressad och jag särade på dem. Nu får Pandora vila och ta det lugnt, så ska jag fundera ut en ny plan.

Zelda och Cheetato fick stanna under natten i buren. Några pälstussar och de håller sig ifrån varandra. Men ganska lugnt.

10/8:

Idag fortsatte försöken att få Zelda och Cheetato att bli vänner. Det går trögt och några pälstussar blev det. Men det går sakta framåt, så jag hyser förhoppningar om de två. Men på natten åter transportbur vid sängen och minimalt med sömn.

I ena chinchillarummet hade vi en rymling. Det var Calima som rymt ur sin bur. Vet inte hur det gått till riktigt, men det måste vara låsanordningen som inte klaffat riktigt. Eller den mänskliga faktorn. Tyvärr hade hennes framfart i rummet fått till följd att Ebba prylat upp Pascal. Den stackars snälla gubben. Nu måste vi hjälpas åt och hålla tummarna för hans tillfrisknande. För jag vill inte förlora min fina Violetta hane av en så onödig anledning.

9/8:

Dags för ett nytt par. Jag satte ihop Zelda och Cheetato. Det var lite problematiskt. Men inte helt katastrof. Men transportburen vid sängen under natten och inte många sekunders sömn.

Idag är också första möjliga dagen hos Ronja och Xenia. Båda honorna är dräktiga, men Xenia verkar ha närmast till födsel.

8/8:

Under natten var det lugnt hos Dundra och Henry och jag är förvånad. Men det känns skönt när det går problemfritt vid en hopsättning.

7/8:

Idag blev det ett nytt par här. Jag satte ihop Hagel's Dundra och Henry the 8th. Har varit sugen på det ett tag, men dragit ut på tiden. Men idag blev det ett försök. Och det fungerade bra.

Carpriata och Iron Man kom till en mer passande bur för kommande födsel. Och Xenia vägdes idag på 996 g. När hon kom till oss i februari vägde hon 564 g. Hon åt upp sig till 615 g innan hon i april sattes i avel med Yatzy. Så hon har nästan ökat 400 g nu. Första möjliga dagen bör vara 9/8. Så det kan vara nära nu!

 /xenia5juli2015.jpg

6/8:

Idag var det att sätta Juanita och Cactus tillbaka i buren när vi vaknade. Och det fungerade faktiskt mycket bättre idag.

Jag bestämde mig för att äntligen ta tag i och göra lite tuggleksaker till chinchillorna. Så fram med sågar av olika slag och hasselkvistar och annat trä.

Webbutiken som jag beställt mina nya duvboxar från ringde idag och det fanns inte två 10-fackare som jag beställt. Så det kommer istället att bli en 10-facks och en 12-facks.

 /gnag.jpg

5/8:

Vägde en del av chinchillorna och lite ökning hos några. Men en del hade inte ökat, så det är lite blandade känslor. Men Ebba fortsätter stadigt att öka och i Carpriatas mage sparkade det. Dock tror jag inte att det är något hos Donna.

4/8:

Satte Cactus och Juanita i bur. De satt några timmar och det tramsades lite från Cactus sida. Så när det var dags att sova, blev det transportburen igen!

3/8:

Idag hade fina lilla Shooting Star somnat in. Han har tappat i vikt ett tag och jag har behandlat med antibiotika och annat bara för att försöka hitta något som kan hjälpa. Men det gick inte. Så Vila i Frid min lille vän. Du är saknad!

Satte ihop två nya par. Juana och Sombrero, fungerade mycket bra. Juanita med Cactus, fungerade bra, men fungerade inte i buren. Så en natt i transportbur för att bli bästa kompisar blev det.

2/8:

Åkte hem till Blekinge igen idag. Allt var lugnt med chinchillorna när vi kom hem. Men de var helt tokigt uppmärksamhetssökande när det var dags för matning. Skulle klättra på armarna och stod och studsade och väntade på sin tur. De hade nog saknat oss tror jag!

Satte ihop nytt par. Blue Angel med Teon. Det fungerade perfekt.

1/8:

Idag åkte vi till Ringarum för en trevlig dag i sällskap av fina vänner. Vi fick även tillbaka Chinos, som bott hos Linnea i Partille i fyra månader.

/ringarum.jpg 

31/7:

Idag åkte vi till Skåne för att hämta badsand till chinchillorna. Hämtade även några chinchillor åt en vän som ska åka vidare imorgon till Norrköping.

Idag flyttade även Corona och Lollipop hemifrån. Corona fick en pojkvän som hette Basil och Lollipop ska bo hos Lissers Chilla. Lycka till!

/bellas.jpg 

26/7:

Idag flyttade Tågarps the Knight Templar och S*Pepita's Magnolia. Det var svårt att skicka iväg dem. Vissa chinchillor är svårt och det känns tomt efter dem. Men jag är helt säker på att de kommer att få det superbra i sitt nya hem! Familjen som hämtade dem var var pålästa och hade lång erfarenhet av chinchillor. Lycka till med de nya familjemedlemmarna!

Hämtade hem första omgången av säsongens hö. Chinchillorna var lyckliga vid matningen och kastade sig samtliga över det och åt med större entusiasm än vanligt.

Stackars Teon blev jagad av Cherry Blossom och nu beslutade jag att dela på dem. Man kommer till en punkt när man måste ta ett beslut. Och att hålla på att dela dem korta stunder för att hon ska lugna ner sig har ju fungerat ett tag. Men nu när bebisen kom vill jag ha lugnt i buren!

25/7:

Tog ner sista höbalen från vinden. Förra årets sista höbal. Men den var inte av bästa kvalitet. Innehöll massor av mossa och massvis av hö som var i konsistensen som man tänker sig änglahår. Så det var jobbigt att sortera ut fint hö och en del svordomar passerade min mun!

Vid burstädningen idag hittade jag när jag kastade ut spån bakom garaget, en noshornsbagge. Detta året verkar det vara hanar som kläcks hos oss. Förra året endast honor. De lägger sina ägg i vår spånhög och sedan tar det flera år till det kommer ut dessa stora konstiga baggar.

 /noshornsbaggehane2015-1.jpg

24/7

Regnade en del. Men vi fick satt ihop stommen till buren och satt på nytt stadigare bakstycke och hann få in den på plats innan regnet kom. Lite åskmuller blev det också.

23/7:

Idag tog vi lite semester och hade besök av mina föräldrar. Vi åkte en sväng och tittade på bland annat ett stort gravfält,  en runsten och ett slott. Därefter smaskade vi i oss lite smörgåstårta och spelade lite kort.

/bjorketorpsstenen.jpg 

22/7:

Jag har övertalat Björn att vi har ett utrymme i chinchillarummet som rymmer en dubbelbur till. Så vi ska bygga en till för att få bort några gamla gallerburar som vi använder just nu. Så vi röjde hyllan med skräp som stod på platsen. Det tar mycket tid att röja undan skräp. Men nu är vi på gång!

21/7:

Idag blev en ganska händelserik dag. Först hittade Björn en bebis i buren hos Cherry Blossom och Teon. Det hade jag absolut inte räknat med. Inga tecken alls på att något var på väg. Så här förvånad över en bebis har jag aldrig blivit!

Det blev en liten hona med födelsevikt 52 g. Hon är till färgen Beige med okänt antal av Sapphire och Violet generna. Namnet blir, S*Pepita's Isabella. Det visste jag direkt när jag såg henne. Tyvärr måste jag säga att hennes öra är skadat. Inte så illa som den lilla violetta som kom för några dagar sedan. Detta är bara själva örat som är skadat. Så jag har förhoppning om att det ska gå bra ändå!

Och sedan på eftermiddagen blev jag kontaktad av en familj som ville ge Candy Kiss ett nytt hem. Så de kom hit och nu har Candy Kiss flyttat hem till Daphne och hennes familj. Lycka till!

/kull107.jpg

20/7:

Dagen började med ett telefonsamtal från en man som sökte en chinchilla till sin dotter. Vi får se om han bestämmer sig och ringer åter en annan dag.

19/7:

Funderade lite och grubblade. Bestämde mig för att ta bort några chinchillor från min till-salu lista. Svårt ibland att bestämma sig.

18/7:

Till en början var den lilla skadade bebisen pigg. Men framåt kvällen var det inte lika mycket fart i henne. Hon somnade in under natten. RIP lilla vän!

17/7:

Idag fick Lilla Pip sin kull. Två Violet Ebony, en hona och en hane. Tyvärr är honan skadad. Mamman har nog fått tag i örat när hon drog ut och örat saknas och det är ett ganska stort öppet sår. Födelsevikterna var 40 och 42 g. Hanen får namnet S*Pepita's Once in a Blue Moon. Det bestämde jag för ett tag sedan att en bebis i juli månad skulle få heta. Begreppet Blue Moon innebär en månad då det inträffar fullmåne två gånger på samma månad och det sker juli 2015. Den lilla honans namn får jag fundera lite till på.

Börjar planera lite för att få hem Chinos igen. Han har bott ett tag hos Linnea i Partille. Hon väntar kull med en av sina honor nu och ska prova att sätta Chinos med sin andra hona också. Så när transport finns hem, så kommer Chinos tillbaka. Så nu blir det att planera med vem han ska sitta.

/kull105.jpg

16/7:

Idag satte jag ut annonser på massa ställen och försöker hitta nytt hem till Candy Kiss. Hon behöver hitta nytt hem. Så jag hoppas på att få napp och hitta nytt hem åt henne snarast.

Hittade parningspropp hos Lurvöra och Gold Rush. Så om 111 dagar kanske det kommer bebisar!

15/7:

Fick återbud på den preliminära reservationen av Candy Girl och Beatrice idag.

14/7:

Idag blev värmepumpen färdiginstallerad! Så nu blåser den kall luft och det kommer att bli lättare att hålla bra temperatur hos oss och chinchillorna.

Så nu kan vi planera in någon aktivitet under semestern utan att behöva vara oroliga för att chinchillorna ska bli för varma. Skönt att få lite frihet.

13/7:

Idag städade jag som vanligt en del burar. Väntade på att LIlla PIp kanske skulle få ungar. Hon uppför sig lite konstigt. Men det är väl bara att vänta och se vad som händer.

12/7:

Inatt förlorade vi en av Metallicas bebisar. Det var Harry som plötsligt blev konstig och somnade hastigt in. RIP!

Dagen gick trögt och humöret var neråt! Men det är inte alltid glatt att föda upp och ha husdjur. Det får man väl acceptera. Men i stunden är det svårt varje gång.

11/7:

Väntade samtal från en kille som ville komma och titta på chinchillor. Men han hade tydligen ångrat sig. Vi åkte på kalas hos min son istället och åt goda kakor och tårta!

10/7:

Fredag och Björn jobbar sista dagen före semestern. På semestern är det planerat att montera in värmepump i huset! Anledningen är inte att vi vill ha värme utan kyla på sommaren!

Jag går och tittar till Lilla PIp ganska ofta nu. Hon är dräktig och imorgon är det 111 dagar sedan hopsättningen. Så lite nervöst!

9/7:

Idag kom en tjej på besök som ville träffa chinchillor. Hon har funderat på att skaffa ett tag, men ville träffa först. Vi pratade lite och tittade. Hon skulle fundera på Candy Kiss och höra av sig så snart hon bestämt sig och även skicka en bild av sin bur. Vi får väl se om hon gillade chinchillor och ifall hon hör av sig igen!

8/7:

Lilla Amanda har börjat öka i vikt och det verkar som att Elmo har mat åt henne! Skönt! Hon är en riktig sötnos!

Jag satte ihop en grupp honor idag också. Corona är preliminärt reserverad och blev ensam igår när jag tog ut Tullibardine. Jag tog också ut Beatrice och satte de två med Flizan, Candy Girl och Sweet Kiss. Det fungerade bra!

7/7:

Idag blev det ett nytt par. Bouw's Golden Arrow och S*Pepita's Tullibardine.

/tullibardinegoldenarrow.jpg

6/7:

Idag fick Pepita's Elmo en liten bebis. Pappan är Bouw's Golden Arrow. Ungen ser ut att vara en liten Pink White hona, födelsevikten låg på 53 g. Namnet blir S*Pepita's Amanda.

Ett längre strömavbrott hade vi under eftermiddagen, så det hände inte mycket här. Utan ström och vatten blir det inte mycket kvar som man kan göra.

/amanda.jpg

5/7:

Idag var det mycket varmt. AC'n gick hela dagen och fläktarna snurrade. Men det var mycket varmt ändå. Björn jobbar med att sätta upp och installera värmefläkt som ska blåsa kall luft in i huset. Men det är lite jobb med att få allt på plats.

4/7:

Idag flyttade Benjamin till sitt nya hem. Han ska bo hos Per-Magnus och Linda. Som sällskap i buren ska han ha Erik, som vi hjälpte till att omplacera för ett tag sedan. Ihopsättningen fungerade bra och Erik var mycket beskyddande mot Benjamin.

3/7:

Planerar lite för hur jag ska organisera min avel till hösten. Skrev avelsplan. Bra att ha en plan, men med stor sannolikhet kommer det att bli ändringar i den. Men till hjälp att hålla ordning på mina tankar kan den nog vara.

2/7:

Allt är lugnt just nu hos oss. Jag stödmatar lite. Det är mest lille Hannah och lille Carlos som halkar efter sina syskon i respektive kull. Så jag matar morgon och kväll. Ibland en gång mitt på dagen också. Lite hjälp är det för dem!

1/7:

Idag jagade Cherry Blossom sin kille Teon i buren. Jag tog ut dem och städade buren. De var lugna i transportburen, så jag satte in dem igen. Efter en liten stund började Cherry Blossom igen, så hon åkte ut ur buren en liten stund igen. Ett par gånger var det samma visa. Men sedan blev det lugnt i buren. Knasfia är hon ibland!

23/6:

Idag kom det ungar hos Henrietta äntligen! Tre ungar blev det. Två Black Velvet och en Grey. Födelsevikterna var 47 g på de två Black Velvet bebisarna, den lilla Grey vägde 37 g. Namnen blir S*Pepita's Henny, S*Pepita's Heino och S*Pepita's Hannah. Pappan till kullen är S*Pepita's Black Ribbon.

/kull104.jpg

22/6:

Idag har jag reserverat en liten Pink White baby. Hon är nu flyttklar. Men hon kommer inte att flytta till oss förrän till hösten troligtvis.

Uppdaterat lite på hemsidan nu igår och idag och lagt till nya bebisar och lite mer. Sidan med vårt CRW-projekt är också lite uppdaterat.

21/6:

Tog lite nya bilder av bebisar för hemsidan. Så den kommer att uppdateras nu, främst på sidor med nya bebisar.

20/6:

Jag stödmatar fyrkullen hos Metallica och så har jag fått sätta in stödmatning hos Katalina. Den lilla hanen hade tappat mycket i vikt. Så det tar upp en del av min tid och tar mycket energi. Jag vet inte riktigt varför det är så påfrestande att stödmata. Men det suger ur all energi man har vissa dagar. Men det får det vara värt.

19/6:

Idag är det midsommarafton och inte mycket aktivitet hos Pepitas idag. Vi firade en lugn midsommar hos vänner i en stuga. Men den ligger så pass nära att jag kunde smita ifrån för att mata bebisarna.

18/6:

Idag blev det namnbyte på Jameson som visade sig vid kontroll vara en tjej istället. Nytt namn blir S*Pepita's Mackmyra.

17/6:

En ganska vanlig dag utan speciella händelser. Burstädning, matning och lite annat.

15/6:

Idag hittade jag en söt baby hos Aotea och Talisman. En White hane på 63 g. Idag föddes även en liten gosse som är prins. Passande kanske att invänta namngivning så att Aotes lille bebis får namn som denna lille prins.

/kull103.jpg

11/6:

Idag var en lugn dag. Bara burstädning och inga nya ungar. Men jag väntar som sagt på att Katalina ska få kullen snart. Hon var beräknad till 7/6 och det är omparning. Så det måste ju komma någon av de närmaste dagarna nu, för hon ser ut som en flodhäst och vaggar runt i buren.

Signhild gör framsteg och börjar bli mer hanterbar och mindre rädd. Idag satt hon för första gången fint på vågen och blev vägd. 705 g stannade vågen på.

10/6:

Idag var det dags hos Agilita. Det kom två ungar. Båda två ser ut att vara hanar och de är Grey CRW/CRWc vc sc. Mamman är La Vida's Agilita och pappan är S*Pepita's Fandango. Namnen blev S*Pepita's Popcorn och S*Pepita's Peanuts.

/kull101-3.jpg

9/6:

Nu är det bebisar lite överallt i burarna och det är så kul att gå runt och se de små och se hur de växer och fluffar till sig.

Väntar på några honor till som är långt gångna i sin dräktighet. Det är Agilita, Henrietta och Katalina. Så dem går jag också och tittar till hela tiden och letar efter tecken på att det kan vara på gång.

8/6:

Och idag var det äntligen Metallicas tur att trycka fram sina bebisar. Hon höll en vikt på 1030 g före och det kom hela 4 stycken små sötnosar. Mamman är Skovgaard Metallica och pappan är Östergaards Whilliam. Ungarna är Grey vc psc och det blev tre hanar och en hona. Födelsevikter från 46 till 59 g. Denna kull är jubileumskull, kull nummer 100.

/kull100.jpg

7/6:

Idag kom äntligen Ixias kull. Det kom en enda unge men han var ganska stor. Han är Ebony vc och vägde 69 g. Han får namnet S*Pepita's Jameson. Mamman är alltså SUCh NUCh Dracos Ixia och pappan är SUCh Östergaards Liam.

/jameson7juni2015-1.jpg

6/6:

Idag flyttade Navajo hemifrån. Han fick en söt vit flickvän. Lycka till med honom Patricia!

Nutte fyller ett år idag. Grattis Nutte.

Nytt par blev Starcatcher och Whilliam. Fungerade bra. En dua med killar blev till en trio också när Aladdin flyttade in hos Fandango och Cutty Sark.

/navajo6juni2015.jpg

5/6:

Idag flyttade Geisha och Origami Rose hemifrån. Lycka till Hanna med tjejerna.

Ixia var beräknad idag, men inget hände alls. Metallica satte inte heller igång. Så jag bara väntar och väntar. Går som en osalig ande och tittar till alla tjejerna.

4/6:

Idag var Metallica beräknad. Men det blev inget hos henne. Men Oksana's Skatt fick en söt liten Grey vc CRWc hane på 49 g. Han fick namnet S*Pepita's Treasure. Pappan är S*Lavender's Long Time No See.

/treasure.jpg

3/6:

Men så drygt att vänta på bebisar alltså. Jag hade Skatt ute idag och städade hennes bur. Jag kunde inte längre känna sparkar och det känns oroligt att hon drar över tiden.

2/6:

Massa burar städades för att jag inte skulle tänka så mycket på de väntande bebisarna. Så det blev lite nyttigt gjort medan jag väntade.

1/6:

Idag är Skatt beräknad att få sin kull. Det är omparning och tiden borde stämma rimligt bra. Men Hon sitter på hyllan och bara glor på mig och undrar varför jag inte låter henne sova ifred!

30/5:

Idag delade jag på Agilita och Fandango. Agilita är dräktig och jag vill inte ha henne omparad. Så nu sitter Fandango med lille Cutty Sark istället och försöker bli kompis med honom.

Marlene blev preliminärt reserverad och jag tog några bilder idag. Bjuder på en bild av Elmo och Aladdin.

/elmoaladdin30maj2015.jpg 

29/5:

Idag blev Geisha och Origami Rose preliminärt reserverade. De ska flytta tillsammans om de vill sitta med varandra det vill säga.

Väntar baby-boom nu snart och jag håller lite utkik i burarna. Men det kom inga idag.

28/5:

Fotograferade Squeakys söta bebisar idag. De växer alla tre, men den ena lite långsammare.

Funderar mycket på hur jag ska lägga upp min avel i framtiden och så. Men viktigast är att försöka att inte få fler nu och att minska antalet till en mer hanterbar nivå. Men det är svårt när de är så söta och det är så många som vill flytta hem till oss! Skämt åsido, men de är oemotståndliga de flesta av dessa pälsbollar!

/pandora28maj2015-5.jpg

27/5:

Idag var det dags för Bluebirds och Charm att flytta till sitt nya hem. Jag är säker på att de kommer få det allra bästa hemmet! Lycka till killar och lycka till familjen!

26/5:

Fick samtal om att Bluebirds och Charm kommer att flytta imorgon. Så jag packade ihop deras påse och fixade deras papper. Och så sydde jag deras flytta-hemifrån-hängmatta.

25/5:

Måndag idag. Benjamin blev reserverad och ska flytta hem till några vänner till oss och han ska bo med en chinchilla, som jag hjälpte till att omplacera för något år sedan, som heter Erik.

24/5:

Plockade lite hallonblad som jag lagt på tork. De sägs vara bra för mjölkproduktion hos honor. Man ska ge ett halvt till ett blad ca en vecka före beräknad födelse. Man kan även ge vid svårt födsloarbete har jag hört. Vet inte sanningshalten i detta, men jag plockade några blad!

Satte ihop ett nytt par idag. Skovgaard Lurvöra och Nala's Gold Rush. Lite knackigt gick det, men bättre än förra gången jag försökte.

22/5:

Idag blev det äntligen CRW-bebisar hos Tre-Ben's Squeaky. Tre stycken Violet CRW. Pappan är Rainbow.

Födelsevikterna var 44, 46 och 47 g. Det var en hona och två hanar. De fick namnen S*Pepita's Pandora, S*Pepita's Pan och S*Pepita's Poseidon.

En mycket stor dag för vår del det här. Jag har väntat länge på att den här dagen skulle komma och är väldigt glad. Tyvärr var det någon som gratulerade och uttryckte att personen hoppades att de verkligen skulle bli CRW. Tydligen finns uppfattningen hos vissa att CRW inte är en recessiv gen utan någon konstig gen som bara ger CRW ifrån sig ibland. Men just nu anses CRW att vara en recessiv gen och då kommer jag att anse att det är så fram tills något annat är bevisat. Men tråkigt att behöva bli ledsen på en dag som man borde vara enbart lycklig på. Det ska inte mycket för att man ska bli lite ledsen ibland. Men det får gå över!

/squeak2.jpg

19/5:

Satte ihop två nya par idag. Började med S*Pepita's Moonlight och S*Pepita's Tamnavulin. Det gick så himla smidigt och utan problem över huvud taget, så jag beslutade att prova ett till.

Det fick bli Bahhe's Signhild och Östergaards Liam. Signhild är fortfarande rädd. Mycket rädd och får lätt total panik. Men Liam var lugn och satt stilla, så det fungerade bra. Lät dem sitta i transportburen över natten för att hon inte skulle bli stressad av en ny bur utöver hopsättningen.

18/5:

Idag satte jag samman Pepita's Sierra och Nova's Gringo. Han har suttit ensam ett tag och det fungerade jättebra. Det blev även ett Blue Diamondpar, S*Pepita's the Blue Angel och La. Vida's Shooting Star. Snälla och söta var de mot varandra. Så skönt när det fungerar så bra!

16/5:

Idag var det utställning i Arentorp. Det var långt att åka och det blev en hungrig, hektisk dag utan matrast. Det var ganska få djur anmälda och det kördes på i en rask takt för att avklaras så snart som möjligt. Jag kan tycka att det är mycket tråkigt. För en stor del av det sociala som man ser fram emot när man åker så långt, tappas helt bort när det bara prioriteras att bli klara så snart det går och åka hem!

Men nog om det. Det var en trevlig dag, med till stor del bra resultat för djuren som ställdes ut. Några klasser blev det dock lite konstig poängsättning i. Men så kan det väl bli när alla på slutet av dagen är hungriga antar jag.

Här är våra resultat:

S*Pepita's Marshmallow, 76,5 p, 1:a pris
S*Pepita's Born To Be My Baby, 82,5 p, 2:a pris
S*Pepita's Månviol, 83 p, cert och 2:a pris
Zinrock's Cheetato, 83,5 p, cert och 1:a pris ...
Tuva, 84,5 p, cert, 1:a pris och BIB
Saffran, 84 p, cert och 2:a pris
Nala's Gold Rush, 79 p, 2:a pris
S*Pepita's Tullibardine, 82 p, 4:e plats
Bahhe's Torben, 86 p, 2:a pris och cert
S*Pepita's Tamnavulin, 85,5 p, cert och 3:e pris
S*Pepita's Corona, 79 p, 2:a pris
S*Pepita's Juanita, 77,5 p, 3:e pris
S*Pepita's the Blue Angel, 79,5 p, 2:a pris
S*Pampas Nutte, 82,5 p, 1:a pris
S*Pepita's Black Ribbon, 82 p, 3:e pris
S*Lavender's Baccarat, 79,5 p, 2:a pris
S*Pepita's Vitsippa, 82,5+ p, 3:e pris
S*Pepita's Elliz, 83,5 p, cert och 1:a pris
Bouw's Timothy, 80 p, 6:e plats
Östergaards Whilliam, 83,5 p, cert och 4:e plats
Vika's Black Pearl, 76,5 p, 2:a pris
Henry the 8th, 80,5 p, 1:a pris
Inca, 82+ p, 1:a pris och Hederspris
SUCh Pepita's Marilyn, 78,5 p, 6:e plats
SUCh Lily Sprinkle, 80,5 p, 4:e plats
SUCh Östergaards Liam, 86 p, 1:a pris

Alla mina tre champions som jag hoppades att någon av dem skulle lyckas att bli Grandchampion fick för låga poäng. Marilyn fick rekordlåga 78,5 p. Vitsippa fick 0,5 p för lite för att bli champion. Men Tuva blev för andra gången BIB. Egentligen lite konstigt ur min synvinkel då jag själv har Saffran som favorit.

På vägen till utställningen stannade vi i Borås och hämtade tillbaka två flickor som skulle flytta hem till oss igen. Det var S*Pepita's Moonlight och S*Pepita's Calima. En liten tjej fick vi också med oss hem från utställningen som skulle flytta hem igen. Det var S*Pepita's Marshmallow.

En hane som jag äger, som varit utlånad till S*Vagelö's skulle flytta vidare till Norge för att bo ett tag hos Gine-Beathe. Tyvärr gjorde stressen under dagen att jag inte gavs tillfälle att få träffa honom. Det var Atlantis Attityd.

Melker som vi haft här några dagar för Simones räkning, flyttade hem till Simone. Saknar honom redan.

Coconut Kiss och Georgia Peaches flyttade till nytt hem och Serenade flyttade också hemifrån. Wild Nero flyttade hem på utlån till Josefin också. Hoppas han ska ge några fina bebisar till Josefin!

Träffade och pratade med en familj som vill köpa Charm och Bluebirds Over the Mountain. Vi kommer att hålla kontakten och se hur det blir.

 /arentorp-2015.jpg

15/5:

Idag var det kamma chinchillor som gällde. Ganska lång stund tar det faktiskt att göra det när man anmält ett helt kompani till utställningen. Men detta är vårens sista och vi tar paus ett tag efter den utställningen.

Jag måste säga att det känns tråkigt att Liam hamnade mellan Ixia och Caol Ila igår när de blev osams. Någon tuss blev han av med och idag när jag skulle titta till och kamma genom de andra så släppte Tamnavulin en stor tuss när jag skulle ta ut henne. Hon blev arg på mig och ville inte alls.

Fixade den andra duvboxen och satte namn på varje fack. Och försökte sedan få lite sömn, men det är som vanligt helt omöjligt att kunna sova natten före utställning. Den enda gången det fungerat var den gången när bilen pajade och allt blev superknasigt. Då löstes problemen och jag sov så gott den natten. Konstigt!

14/5:

Idag var helgdag och jag skulle fixa till allt inför utställningen var det tänkt. Men som vanligt så faller mina planer ofta platt. Men vi fick ordna transport av en kille som skulle till nytt hem. Vi hämtade honom i Ronneby, så det var inte långt alls. Men dagen gick åt i alla fall åt kommunikation och förberedelser. Men det var enbart trevligt att få träffa denna lille charmige killen. Han hade gärna fått stanna här! Melker heter han och ska till Simone på lördag.

13/5:

Möte på kvällen och det blev en mycket sen kväll. Fick efter mötet även uppdrag att skicka ut mail inför utställningen på lördag.

12/5:

9/5:

Idag plockade jag lite maskrosor som jag ska torka. Ska se om det kan fungera och i så fall bli nyttigt godis till chinchillorna. Tvättade även en hög äppelkvistar.

På kvällen fick jag återigen ett mail och det kan bli så att ytterligare en av våra bebisar kommer tillbaka. Denna gången har lilla bebisen bara bott hemifrån en månad. Jag berättar mer när hon i så fall kommer tillbaka till oss. Du är så välkommen tillbaka lilla vän!

 /maskrosor.jpg

8/5:

Idag blev det bestämt att Wild Nero ska lånas ut ett tag. Det passar bra just nu för jag måste ändå snart dela på honom och Zelda ifall hon har blivit omparad.

7/5:

Idag pysslade jag med massor av saker. Lite föreningsarbete och annat pyssel. Våra pellets kom också och såklart kunde jag inte använda vår fina ramp tänkt för säckkärran för att köra in säckarna med. Det var ingen luft i ena däcket. Så jag fick bära och dra in dem. Men varför betala till ett gym när man kan bära pelletssäckar helt gratis!

6/5:

Vill bara visa er fina Tullamore Dew som flyttat till Norge. Hon har blivit så fin!

http://birkelichinchilla.com/?page_id=211

5/5:

Väntade på bebisar, men inga kom. Städade burar och fixade lite med vardagliga saker. Fick samtal angående nästa pelletsleverans. De kommer ut med våra pellets på torsdag. Känns bra att få påfyllning eftersom vi är inne på sista säcken nu.

4/5:

Fick idag mail om två tjejer härifrån uppfödningen. De kommer troligtvis tillbaka hit till oss om två veckor igen. Ska bli kul att se hur de har blivit som vuxna. Berättar mer när de har kommit hit!

3/5:

Idag vågade jag äntligen städa ur buren hos Magnolia och bebisarna. Hon har varit jättenervös och jag har inte vågat röra bebisarna alls på flera dagar. Hon har stått och skrikit i buren när jag varit och gett dem mat och hö. Men det gick bra idag och hon verkade lite lugnare. Jag passade även på att ta bild av ungarna. Namnen blev idag bestämt till S*Pepita's Benjamin och S*Pepita's Beatrice.

Sent på kvällen skickade jag även in min anmälan till utställningen i Arentorp. Jag hade mycket svårt att bestämma mig och under de sista skälvande minuterna strök jag tre chinchillor. Så anmälan blev till sist 25 chinchillor. En del som jag ställt tidigare, men även några nya som jag vill prova och se vad de kan få för resultat.

/kull96.jpg

2/5:

Fotograferade några halvstora ungar idag. Har inte gjort det så mycket på senare tid. Tiden har inte räckt till, då jag haft mycket med utställningsaktiviteter och föreningsarbete. Så några bilder blev det idag.

/sweetkiss1maj2015.jpg

1/5:

Idag studerade jag Juanita lite. Jag inbillar mig att hon börjar visa CRW. Vet inte riktigt. Får se hur det blir, men det är lite spännande!

/juanita1maj2015.jpg

30/4:

Idag var en lugn dag med inget speciellt som har hänt. Jag gosade med Skatt på kvällen. Hon är omparad och har alltid varit gosig. Hon vill sitta med mig i TV-soffan och så ska hon busa och kryper in i halsringningen och in under tröjan. Så springer hon ner på magen och ut i nederkanten av tröjan och så hoppar hon upp vid halsen och gör om det många gånger. Rolig chinchilla!

29/4:

Jag har varit orolig för Signhild i några dagar nu då hon inte druckit ur flaskan. Hon hade inte vattenflaska där hon bodde tidigare och jag har gett henne vatten i doseringsspruta nu några dagar. Men nu har hon börjat dricka själv. Skönt!

28/4:

Idag var det dags för några nya par. Först blev det Inez och Rainbow. Fungerade bra! Och sedan blev det Black Pearl och Torben. Fungerade bra! Och så till sist skulle jag försöka med Gold Rush och Lurvöra. Men jag avbröt försöket ganska direkt då det inte verkade så bra som jag hade hoppats.

Detta innebär att Squeaky sitter ensam och inväntar bebisar. Det ska komma Violet CRW, så det håller vi tummarna för!

27/4:

Städning av burar koncentrerade jag mig på idag.

Funderade på vilka chinchillor som ska anmälas på söndag till Arentorp. Fotograferade Torben idag och har beundrat honom flera gånger idag och försökt att få honom att förstå att jag inte ska skada honom. Men han är en goskille men lite rädd.

/torben27april2015-1.jpg

26/4:

Idag var det att slappa en del. Ganska trött efter gårdagens resa.

Nu ska jag berätta lite om de nya chinchillorna!

Först är det en liten Goldbar hane född i januari. Han heter Nala's Gold Rush. Jättepigg och söt kille som är ganska framåt och orädd. Jag planerar att sätta honom tillsammans med Skovgaard Lurvöra ganska snart.

Och sedan är det en liten Goldbar hona som är från Sørigs uppfödning. Hon är född i slutet av januari. Hon är jättesöt och ljusare i färgen än vad Gold Rush är. Hon är framåt och orädd och sitter just nu med Dorina och Benita. Hon har fått namnet TopChinchillas Gold at the End of the Rainbow.

Så blev det en liten Grey hane, trots att jag absolut inte skulle ha en hane. Men jag fastnade för honom och då fick det bli så. Han är född i september 2014 och får namnet Bahhe's Torben. Han är extremt lugn och gosig, men mycket rädd.

Till sist blev det en chinchilla som Björn hittade i sista buren han tittade i. Han sa till mig titta en CRW! Och jag var snabbt dit och stack fram nosen. Hon är en äldre dam som inte gett ungar på de senaste fyra åren. Så det är verkligen en chansning. Men hon är söt och mycket rädd. Full med lös päls och lite tussar. Hon fick namnet Bahhe's Signhild.

På eftermiddagen fick vi även bebisar idag. Det var Magnolia som fick två bebisar. En Grey vc hona och en Grey Ebony vc hane. Födelsevikterna 61 och 55 g. Namn och bilder kommer en annan dag.

/signhild4.jpg

25/4:

Idag bar det iväg på resa till Danmark. Träd och buskar var mycket grönare och en del av dem blommade. Kändes nästan lite exotiskt jämfört med här hemma. Massor av fasaner fanns det längs de små vägarna som ledde till gården där utställningen hölls. Vi mötte upp Cattis och Sofia i Malmö och åkte i deras bil till utställningen.

Jag hade med mig tre chinchillor att ställa ut och två stycken som skulle flytta till nya hem. De två som flyttade var Flamenco och Don Pedro. De åkte med Nadine hem.

Resultaten för våra utställda djur:

Saffran, 83,5 p, 4:e plats
Honey's She's the One, 84 p, 7:e plats
SUCh Østergaards Liam, 90,5 p, 1:a pris och cert, extrapris för Charmbøf.

Jag transporterade en chinchilla till sin nya ägare i Sverige också. Det var Nala's Frække Frida som flyttade till Robin i Trelleborg. Lycka till med henne.

Jag fick också med mig fyra nya chinchillor hem. Berättar mer om dem imorgon. Ska gå och sova lite nu.

/prasto2015.jpg 

24/4:

Idag var det att förbereda chinchillorna som skulle ställas ut imorgon. Jag kammade dem och tittade till dem lite. Tyvärr har ju She's the One en stor pälsskada som jag absolut inte kan förstå hur hon fått. Men eftersom jag nu anmält henne och bara har tre som ska ställas ut, så får hon åka med. Detta blir vår första danska utställning så det ska mest bli spännande att se hur det går till.

På kvällen fick jag återbud på reservationen av Serenade.

23/4:

Gjorde klart duvboxen som ska åka med på lördag till Danmark. Fixade köpeavtal och lite annat. Det är lite nervöst att åka till Danmark på första utställningen.

Jag har även en tid jobbat med det nya numret av CM. Vi ska försöka att göra det på annat sätt och se ifall det fungerar. Så jag sitter med de sista plocket med detta nu de närmaste dagarna.

20/4:

Ringde ett samtal idag som kanske kan leda fram till ett avelssamarbete. Vi får se. Berättar mer när det blir aktuellet i så fall. Men det är spännande att fantisera lite!

19/4:

Idag var det mycket slappa och sova. Man är extremt trött dagen efter en utställning. Satte tillbaka sandbad in i burarna igen. Funderar på nya par hos oss i framtiden och det är mycket att grubbla på.

18/4:

Utställning i Tenhult idag. Jag hade anmält 24, men blev tvungen att stryka en då jag hade sålt Jenna Grey.

Våra resultat:

S*Pepita's Tullibardine, 85,5 p, 3:e pris och sitt andra cert.
S*Pepita's Tamnavulin, 86 p, 2:a pris och sitt andra cert.
S*Pepita's Born To Be My Baby, 81 p, 1:a pris...
S*Pepita's Månviol, 81,5 p, 2:a pris
S*Pepita's Juanita, 84,5 p, 1:a pris och sitt andra cert.
S*Pepita's the Timekeeper, 77 p, 2:a pris
Tuva, 87 p, 1:a pris, cert och BIB
Saffran, 85,5 p, 2:a pris och sitt andra cert
S*Pepita's Cactus, 75,5 p 3:e pris
S*Pepita's Corona, 85,5 p, 2:a pris och cert
S*Pepita's Vitsippa, 84 p, 1:a pris och sitt andra cert
S*Pepita's the Blue Angel, 80,5 p, 1:a pris
S*Pampas Nutte, 83 p, 1:a pris och sitt andra cert
S*Pepita's Black Ribbon, 82,5 p, 5:e plats
S*Lavender's Baccarat, 79,5 p, 1:a pris
S*Pepita's Elliz, 82 p, 2:a pris
Honey's She's the One, 81 p+, 1:a pris
Henry the 8th, 78 p, 2:a pris
Henrietta, 82 p, 1:a pris
Inca, 84 p, 1:a pris och cert
SUCh Pepita's Marilyn, 86,5 p, 3:e pris
SUCh Östergaards Liam, 88,5 p, 1:a pris och cert i championklass
SUCh Liliy Sprinkle, 82 p, 5:e plats

 /tenhult2015.jpg

17/4:

Kammade chinchillor inför morgondagens utställning.

Fick återbud på reservation av två chinchillor. Lite olustig händelse. En del lyckas alltid lägga all skuld på någon annan. Jag kan inte hjälpa att banken inte tar emot kontanter. Och varför vänta ända tills sista dagen före transport för att försöka att lösa det, när hela veckan har funnits att fixa det på. Men det är kanske mitt fel att banken inte tar emot kontanter och att jag vill ha betalt för chinchillorna som jag säljer. Besviken och kommer att behöva ändra min inställning till betalning vid transport. Det går inte att ha det så här dagen före tilltänkt transport, som ofta även sammanfaller med en utställning. Jag har annat just då att ägna min tid åt. Vill inte ägna dagen åt bråk av detta slag. Chinchillorna var inte betalda och personen tyckte att det var flummigt att jag ville ha betalt och ville inte vänta tills nästa transport. Vad ska jag göra då? Jag kan inte trolla!

16/4:

Idag fick vi åka en runda för att rätta till ett misstag jag gjort. Jag vill verkligen inte gå djupare in på det då det är pinsamt. Kanske att jag i framtiden kan prata om det men inte just nu!

15/4:

Dags att ta ut sandbaden idag. Så jag gick varvet runt hos de som ska ställas ut och tog ut sandbaden.

14/4:

Sydde hängmattor och vägde upp pellets till chinchillorna som ska flytta.

Jag gjorde även en utlandsbetalning av en chinchilla som ska hämtas av en snäll vän, som jag ska träffa på utställningen i Danmark. Jag är extremt otålig på att få hem min nya lilla prinsessa!

13/4:

Idag var det sista rundan med sanden hos de som ska ställas ut. Sila och dutta i den sista dutten med Blue Cloud. Så sedan är det bara att hoppas att de rulalr runt rejält och blir superfina till på lördag. Önsketänkande!

12/4:

Idag fyllde Björn år, så inte mycket hände på chinchillafronten. Men jag blev tvungen att lite snabbt besluta vilka som ska ställas ut i Danmark 25 april. Sista anmälningsdagen idag. Tre stycken tar jag med mig. Det känns lagom.

11/4:

Idag flyttade några chinchillor. Det var först Vanilla Dream och Fairy som flyttade till nytt hem hos Åsa och Tomas. Sedan var det lite oväntat även Jenna Grey som flyttade. Lycka till alla sötnosar!

10/4:

Idag reserverade jag en liten sötnos. Jag ska få hem henne 25 april och berättar mer då!

9/4:

 

1/4:

Idag fyller Zelda fyra år. Jag bjuder på två bilder av henne. Ena bilden är tagen när hon kom hit för ca 2 år sedan och den andra idag.

/zeldaforandring2ar.jpg 

31/3:

Det kom ingent besök idag. Toves katt fick akut åka till veterinären. Så vi får se om det kan bli någon annan dag istället. Jag försökte sätta ihop Cheetato och nutte idag igen, nu när de båda fått lugna ner sig. Men det fungerade inte.

30/3:

Städade burar. Imorgon ska Tove komma och hälsa på och eventuellt låna en av mina hanar. Så jag fixade lite inför besöket och städade undan så att vi kan fika imorgon!

På  natten ganska tidigt, rymde Knight Templar ur sin bur. Han lyckades dra upp luckan och öppna den. Magnolia stannade kvar i buren och jag som ännu inte hunnit gå och lägga mig såg honom smyga omkring och fångade lätt in honom och satte in honom till Magnolia igen.

Men detta ledde till att Cheetato och Nutte blev osams och jag fick dela på dem för att kunna gå och sova en stund.

29/3:

En vanlig söndag. Inget speciellt som hände under dagen. Några burar städades och Navajo matades.

Men på kvällen fick jag en överaskning när jag skulle mata chinchillorna. Hos Zelda såg jag en liten svans sticka ut mellan hennes framben. En Grey CRWc pvc hona på 54 g. Pappan är S*Lavender's & S*Atlantis Wild Nero. Den lilla fick namnet S*Pepita's Luana.

/luana30mars2015-1.jpg

28/3:

Burstädning gällde idag. Jag försöker nu dra ner antalet chinchillor. För alla dagar går åt till enbart burstädning känns det. Så målet är att få ner med ett antal burar. Så jag måste vara återhållsam nu ett tag med nya chinchillor och att inte behålla alla bebisarna själv, även om jag så klart vill det!

27/3:

Fotograferade Elmos söta bebisar idag. Jag är helt tagen av den lilla Pink White hanen. Han är riktigt söt alltså.

/aladdin27mars2015-4.jpg

25/3:

Idag satte jag samman Gale Storm och Marshmallow som ska flytta tillsammans på Påskdagen.

24/3:

Idag blev Navajo preliminärt reserverad. Matning fortsätter då det inte har gått att sluta. Men han äter bra och ökar nu i vikt!

23/3:

Fortsatte flytta runt chinchillor. Det kan man hålla på med ett bra tag efter att det kommit hem lite nya djur och nya par har bildats.

Fortsatte även att mata lille Navajo som inte får tillräckligt med mat från sin mamma.

22/3:

Idag satte jag ihop Lilla Pip och S*Pepita's Love. Båda två Violet Ebony. Så jag hoppas på lite avkommor att kunna använda i vidare Violet Ebony-avel.

Sent på kvällen satte Enya åter igen igång att få värkar. Jag hade onda aningar och var säker på att det inte skulle komma levande ungar. Det gjorde det inte heller. Två dödfödda ungar blev det tyvärr. Jag hade verkligen sett framemot denna kullen. Så det är mycket tråkigt. Men viktigast var att ungarna kom ut. Nu hoppas jag bara att Enya mår bra efter det här också.

21/3:

Idag flyttade jag lite chinchillor och satte i burar som passade deras situation bättre. Jag vill ha nya par i rummet vid sidan av vårt sovrum för att kunna höra att allt är lugnt. I det rummet vill jag också ha dräktiga honor när det börjar närma sig. Honor med små ungar har jag också i detta rum. Så det blir lite omflyttningar ibland!

Nytt par och detta är en liten sensation! SUCh Pepita's Marilyn och S*Pampas Blues Brother. Det verkar gå bra!

Och bilder av Katalina visar att hon utvecklar CRW. Det känns mer och mer som att det jag misstänkt stämmer.

/katalina21mars2015.jpg

20/3:

Idag trodde jag att det var dags för Enyas kull. Men inget kom.

Jag satte ihop ett nytt par. Det är Tellus Carpriata och HC's Iron Man som ska fixa till några snygga Black Velvets till oss!

19/3:

Väntade ungar från Enya, men inget kom alls!

Fick dela på Iron Man och Starcatcher. Han är för beskyddande mot henne och bebisen och jag har haft lite problem när jag ska ta och stödmata lille Navajo.

Min plan är nu att sätta samman Iron Man med Carpriata. Får se om det blir imorgon eller på lördag.

18/3:

Idag var det beräknat att Enya skulle ha sin kull. På grund av detta kunde hon inte flytta i lördags till sitt nya hem. Så Xerxes fick flytta ensam och så får Enya flytta när hon är redo.

Men det kom ingen kull alls hos Enya idag. Istället kom det två bebisar hos Elmo och Golden Arrow. En Pink White hane, 49 g och en Beige Ebony hona, 52 g.

/kull93.jpg

17/3:

Fortsatte med ihopsättningar idag. Så det blev Pascal och Ebba. Fungerade superbra! Ebba gillade Pascal och viftade på svansen åt honom. Och så satte jag ihop Cherry Blossom och Teon. Det gick inte lika bra. Ingen katastrof men lite ostabilt och gick inte att föra över dem i vanlig bur efter en stund i transportburen. Så det blir lite mer tid i transportbur.

16/3:

Idag var det dags att börja sätta ihop nya chinchillor med varandra.

Jag satte ihop Cheetato med Nutte. Det fungerade bra!

Och så satte jag Tuva och Saffran med lilla Månviol. Det fungerade också bra!

15/3:

Nu ska jag berätta lite om nya djur som följde med hem från utställningen igår.
Tuva och Saffran. Två mycket söta Black Velvet honor. Inga papper på föräldrarna. De föddes i transportburen när de transporterades till sitt nya hem.  
Ebba. Violet hona född 2008 med intressanta linjer och inget Ebony eller Sapphire i sig.
Zinrocks Cheetato. Hane från Annamari Kiviharju. Ebony CRW/CRWc med fin stamtavla.
S*Pampas Teon. Sapphire hane från Lena. Jättesöt är han!
S*Pampas Nutte. Brown Ebony hane också från Lena. Han fick cert och 1:a pris på utställningen.
S*Pampas Blues Brother. Blue Diamond från Lena.
Bilder har jag ännu inte hunnit med att fixa.

14/3:

Nu ska jag också berätta hur det gick för våra chinchillor på utställningen i Skärkind idag.

S*Pepita's Juana, 79,5 p, 4:e plats
S*Pepita's Tullibardine, 84 p, cert och 1:a pris
S*Pepita's Tamnavulin, 83 p, cert och 6:e plats...
S*Pepita's Cactus, 77 p, 2:a pris
S*Pepita's Corona, 81,5 p, 3:e pris
S*Pepita's Born To Be My Baby, 79 p, 4:e plats
S*Pepita's Juanita, 84,5 p, cert och 1:a pris
S*Pepita's Bluebirds Over the Mountain, 79,5 p, 4:e plats
S*Pampas Teon, 81 p, 2:a pris
Tuva, 82,5 p, 3:e pris
Saffran, 85 p, cert och 1:a pris
S*Pepita's Black Ribbon, 85,5 p, cert och 2:a pris
S*Pepita's Coconut Kiss, 79 p, 6:e plats
S*Pepita's Vitsippa, 84 p, cert och 2:a pris
S*Pepita's the Blue Angel, 81 p, 4:e plats
S*Pepita's Georgia Peaches, 76,5 p, 4:e plats
S*Pampas Nutte, 83, 5 p, cert och 1:a pris
S*Pepita's Carmen, 79 p, 6:e plats
S*Lavender's Baccarat, 81,5 p, 3:e pris
S*Pepita's Elliz, 82 p, 7:e plats
Honey's She's the One, 84+ p, cert och 3:e pris
S*Pampas Blues Brother, 77 p, 4:e plats
Henry the 8th, 84,5 p, cert och 1:a pris
Inca, 79,5 p, 1:a pris
Pepita's Marilyn, 86,5 p, 4:e plats

Så nio cert blev det och jag är jättenöjd med dagen!

Tyvärr så hade Starcathers lilla bebis somnat in medan vi var borta. RIP lilla bebis!

/skarkindmars2015priser.jpg

13/3:

Kammade igenom chinchillorna som ska ställas ut imorgon. Henry blev lite rädd för något och bet mig i fingret. Jaja, det är fredagen den 13:e. Så lite strul ska det väl vara!

12/3:

Förbereda inför utställning och tog tag i lite akuta problem!

Sydde hängmattor!

11/3:

Vanlig dag med burstädning och vägning av bebisar. Jag blev tvungen att börja mata Starcatchers ungar idag. De har tappat en del. Den Beige honan allra mest! Den mörkare hanen har börjat vända uppåt i vikt. Men jag ger honom ändå!

 /navajo10mars2015.jpg

10/3:

Ja, idag blev det städa lite burar och vänta på bebisar! Men inga kom idag. Sydde två hängmattor som ska lämnas till ny ägare på lördag!

9/3:

Fortsatte lite att förbereda inför utställningen. Den andra duvboxen packades med spån och hö och flärparna fick namn på sig! Påsarna till chinchillorna som ska flytta packades också med pellets och diverse. Papper till Temadag 1 skrevs ut och skrivaren gick ganska varm ett tag. Och min fina häftapparat som jag fyndade på loppis förra månaden, häftade så fint ihop pappren.

Det ska verkligen bli spännande med utställning igen!

Födelsedagsfirande och ett möte på kvällen tryckte vi in också!

8/3:

Förberedelserna inför utställningen är i full gång. Idag var det mest att sila sanden hos de som ska ställas ut. Skrev köpeavtal till de som ska flytta hemifrån. Trött idag och tog igen mig lite istället för att stressa!

7/3:

Idag flyttade Benito till en mycket trevlig familj. Vi satte samman Benito med sin nya vän här en stund och det verkade fungera bra! Hoppas det fortsätter lika bra!

6/3:

Idag fick Starcatcher sin kull. Pappan är S*Pepita's Cotton Candy som har flyttat ifrån oss för ett tag sedan. Det blev en liten hona, 50 g, som ser Beige Ebony ut till färgen. Namnet blev S*Pepita's Dreamcatcher. Och så blev det en liten hane 51 g, till färgen Beige/Brown Ebony. Och hans namn blev S*Pepita's Navajo. De kommer att bli till salu och går att reservera.

/kull92-1.jpg

5/3:

Morgonen började med att vi fick leta upp två rymlingar. Det var Elmo och Golden Arrow som rymt under natten. Jag blev riktigt orolig att Elmo skulle ha fött ungar på rymmen då hon just nu är högdräktig. Men hon kändes lika rund om magen när vi hittade henne till sist under soffan.  

Sydde några hängmattor och packade den ena duvboxen och satte namn på facken, så att den är redo inför utställningen. Det gäller att försöka förbereda lite om det ska fungera att åka på utställning.

4/3:

Allt lugnt här idag. Bara lite burstädning och vaktande av dräktiga honor.

Jag passade på att ta nya bilder av Jenna Grey. 5 mars 2014 kom hon hem till oss som omplacering tillsammans med sina två systrar. De var otroligt smutsiga och hade fått något som liknande papegojblandning att äta. Den ena systern var i så dåligt skick att hon dog endast ett litet tag efter flytten hit. Den andra systern omplacerades och levde några månader i sitt nya hem. Jag beslutade då att det nog var bäst att Jenna stannade hos oss. Men på sommaren började hon bli piggare och ökade i vikt. Hon har sedan sommaren 2014 ökat 200 g och ligger nu fint och stadigt på 750 g. Hon ligger sedan hon började bli pigg åter som omplacering och söker nytt hem.

/jennagrey4mars2015-3.jpg

3/3:

Idag flyttade jag Elmo och Golden Arrow till en babybur. Jag vet inte riktigt hur lång tid Elmo har kvar och bättre att vara ute i god tid!

På kvällen fick jag skilja Henrietta och Black Ribbon åt. Han jagade henne och drog av päls. Tack och lov att det inte var tvärtom! ;-)

2/3:

Städade burar som vanligt. Jag har ett schema som jag försöker följa med ett visst antal burar varje dag. Jag väntade så klart på att någon av de dräktiga honorna skulle få ungar, men inget hände på den fronten idag. Men Enya har plötsligt börjat att ligga mer inne i huset och Xerxes håller henne sällskap! Hon har 18/3 som beräknat datum. Det är en omparning och borde komma ganska nära det datumet.

1/3:

Fixade till min anmälan till utställningen 14/3 idag och skickade iväg den. Mycket ovanligt att jag gör det i god tid och inte i sista minuten. 22 stycken blev det på min lista plus en som jag anmälde åt en annan tjej.

28/2:

Idag åkte vi och mötte upp våra bebisar som vi köpte tillbaka från ägaren. Det är S*Pepita's Xenia (Violet psc) och S*Pepita's Amazing Grace (Beige). Xenia är efter Honey's She's the One och Amorina's Xerxes och Grace är efter SUCh Lily Sprinkle och Pepita's Pale Shadow. De var båda underviktiga och ett foderbyte ska nu genast göras och hoppas det ger resultat snabbt.

Jag gav mig på att nästa uppgift vilket var att kolla genom vilka chinchillor som ska anmälas till utställningen. Jag fick stryka tre namn från min "önskelista". En var ful i pälsen, en var eventuellt dräktig och den tredje var inte heller fin i pälsen.

Så nu har jag satt upp en hona till på listan med dräktiga honor. Det är till min glädje S*Amorina's Zelda. Hoppas det går bra denna gången.  

27/2:

Idag lade jag som resultat av det beslut som jag fattade igår ut några av mina CRW-bärare till salu.

Det resulterade i att en hane blev preliminärt reserverad och en hona och en ytterligare en hane preliminär-reserverades till andra uppfödare. Och det hela slutade med att jag själv också reserverade en chinchilla. Mycket spännande! Men det kommer att dröja någon månad tills den kommer hem och jag lovar att berätta allt om den då!

26/2:

Jag grubblade idag på hur jag ska gå vidare med min uppfödning. Det gör man lite varje dag, men vissa dagar mycket intensivt med svår beslutsångest. Så jag fattade ett beslut! Mer kommer om det imorgon! Nu ska jag försöka sova en stund!

25/2:

Trodde ett tag att det var dags för Starcatcher att få ungar, men falskt alarm.

Uppdaterade lite på hemsidan och lade in en del av alla de nya ungar som kommit!

Funderade lite på avelsplan och att eventuellt ändra om i en del av paren efter första utställningen. Väntar även på att få besked på när jag kan få hem de två Pepita's-tjejerna till oss.

Några bilder idag blev det och ni får här en bild av Solidago.

/solidago25feb2015-2.jpg

24/2:

Bara en vanlig dag med vanliga göromål hos chinchillorna.

23/2:

Idag var det städa lite burar som vanligt och fixa lite med sand och Blue Cloud till en del av dem som ska få åka med på utställning.

Marshmallow blev reserverad idag. Hon ska flytta tillsammans med Gale Storm.

22/2:

På morgonen idag hade Katalina fått två ungar. Vi var tvungna att åka iväg för att hämta hem Blue Rain.

Vi åkte till Mörrum och hämtade Blue Rain. Tittade på de andra chinchillorna och träffade bland annat en hona från Sörig som var 12 år gammal. Eftersträvansvärt att få upp medelåldern på chinchillor igen. Jag tycker den har sjunkit en del under senare år.

Stannade i en loppisbutik på vägen hem och köpte en våg som verkar vara bra att väga chinchillor på.

När vi kom hem hade Aotea också fått ungar. Två stycken och Katalina hade även en tredje unge.

Nu ska jag presentera de nya ungarna. Checky Katalina och S*Pepita's Carmelo blev föräldrar till tre bebisar. Två hanar på 49 och 50 g. De fick namnen S*Pepita's Caspian och S*Pepita's Crispin. Och så blev det en liten hona också, födelsevikt 52 g och namnet blev S*Pepita's Caitlyn. Färgen på dem är Grey vc och så kan de bli CRW eller så är de möjliga bärare av CRW.

Och så fick Taia's Aotea och S*Pepita's Talisman två bebisar. En Grey hane, 60 g som fick namnet S*Pepita's Sudoku. En White hona, 52 g som fick namnet S*Pepita's Origami Rose.

/kull91.jpg

21/2:

Vägde Enya idag och hon ökar snabbt i vikt nu. nästan 80 g på 18 dagar. Beräknat datum på henne är 18 mars. Så den planerade flytten som skulle ske 14 mars, måste skjutas upp tills det här äventyret är över!

Imorgon ska vi åka och hämta tillbaka Blue Rain, som ska omplaceras igen!

20/2:

Matning av alla bebisar fortsätter. Kände sparkar i Elmos mage idag. Så nu väntar jag otåligt på fem honor. Elmo, Enya, Katalina, Aotea och Starcatcher. Alltid svårt att vänta!

19/2:

Försökte med att avvakta lite med matning av Ixias ungar idag. Men på kvällen såg den grå ungen inte alls pigg ut och jag satte igång igen. Han var verkligen hungrig! Så det är bara att fortsätta med det här nu annars kommer jag att förlora ungarna!

Aotea ser fortsatt sammanbiten ut stundvis, men hon vilar nog bara! Och lurar mig!

18/2:

Idag har det blivit bestämt att jag ska köpa tillbaka två av mina bebisar. Berättar mer om det när de kommer hit.

Aotea såg sammanbiten ut tidigare på dagen och jag trodde hon skulle få sina ungar. Men det var nog bara förvärkar. Så jag väntar vidare.

Ixias ungar tappar i vikt och är hungriga. De biter sin mamma och jag fick stiga upp inatt och ge dem lite ersättning. Gav dem lite under dagen också. Hoppas att det ska rätta till sig med Ixias mjölk så att det kan bli lugnare i buren igen!

17/2:

På morgonen fick jag uppfattningen att det är sämre med Murphy. Han var inte så pigg som han brukade vara.

Satte samman Hagel's Donna och Bouw's Timothy. Donna var trött på sin nuvarande pojkvän och sina ungar. Inga tecken på dräktighet hos henne, så hon fick ny pojkvän!

Flyttade Taias Aotea och S*Pepita's Talisman till babybur. Det börjar närma sig kull hos paret nu hoppas jag!

Under natten somnade Murphy in! RIP.

16/2:

Satte samman S*Pepita's Magnolia och Tågarps the Knight Templar. Fungerade bra!

15/2:

Idag var en lång och jobbig väntan! NUCh SUCh Dracos Ixia satte igång och det drog ut på tiden.

Men till sist kom det två söta ungar! En Grey vc hane kom först och han hade bakdelen först. Han vägde 53 g och fick namnet S*Pepita's Cutty Sark. Därefter kom en Ebony vc hona som vägde 50 g. Hon fick namnet S*Pepita's Caol Ila. Pappan till kullen är SUCh Östergaards Liam.

14/2:

Idag var det dags för Skovgaard Mettalica. Hon höll en vikt på strax över 1000 g före förlossningen. Och jag hade väntat mig en stor kull. Men det kom två bebisar. En Grey vc hona på 65 g som fick namnet S*Pepita's Heart of Dixie och en Grey vc hane på 57 g som fick namnet S*Pepita's Burning Love. Pappan till kullen är Östergaards Whilliam.

/kull88.jpg

13/2:

Idag satte jag samman Henry the 8th med S*Pepita's Sombrero och S*Pepita's Bed of Roses. Det fungerade bra!

12/2:

På kvällen hittade jag lilla Jelly Bean död i buren utan synbar anledning. Det är så sorgligt när det händer sådana saker. Han hade vuxit normalt och utvecklades helt normalt, så det var väldigt oväntat och en chock att hitta honom.

Delade på Ariell och Pascal. Ariell verkade inte alls pigg och somnade in under natten.

Så en riktigt dålig dag blev det. RIP Ariell Timotej och S*Pepita's Jelly Bean!

11/2:

Idag fick äntligen Skovgaard Lurvöra bebisar! Det kom tre stycken. Två honor på 55 och 61 g. De fick namnen S*Pepita's Candy Girl och S*Pepita's Sweet Kiss och en hane på 53 g och han fick namnet S*Pepita's Lollipop. Alla är Grey pure och pappan är HC's Iron Man.  

Funderade lite på utställningen i mars månad också. Började kamma några av chinchillorna och funderade lite till!

/kull87.jpg

10/2:

Idag var det äntligen dags för Oksana's Skatt. Jag har väntat länge på denna dagen och jag hade beräknat henne till 10/1. En hel månad fel!

Men det kom två hanar Grey CRWc vc och de vägde 40 och 42 g. De fick namnen S*Pepita's Solidago och S*Pepita's Serenade. Pappan är S*Lavender's Long Time No See.

/kull86.jpg

9/2:

Idag fick vi åka med Måntassen's Zelda the Twilight Princess till veterinären. Under helgen blev hon sämre och mer vätska samlades i hennes kropp. Hos veterinären konstaterade vi att det måste vara någon form av antingen organsvikt eller cancer. Så hon fick somna in då utsikterna inte fanns att få henne frisk. RIP Zelda!

7/2:

Idag åkte vi en sväng till Värnamo och passade på att träffa nya ägarna till Doris, Calamity Jane och Dooby Dooby Wah. Vi var även hos goda vänner och fikade och umgicks lite.

 28/1:

Idag kom en dödfödd unge hos Måntassens Zelda the Twilight Princess. Nu hoppas jag att svullnaden hon haft i kroppen ska gå bort.

26/1:

Idag var det dags för kull hos Vika's Black Pearl. Två bebisar som båda var honor. Födelsevikterna var 44 och 49 g. De var båda ganska mörka. Det underliga är att återigen föds det av Black Pearl bebis som delvis är utan päls. För mig har det aldrig hänt hos någon annan hona vad jag kan minnas och hos Black Pearl är det nu tredje kullen. De två fick namnen S*Pepita's Pixie och S*Pepita's Fairy.

/kull84.jpg

19/1:

Idag satte jag ihop ett nytt par. Det blev Henrietta och Black Ribbon. Det gick ganska smidigt. Men inte i hans bur! Där ville han inte ha in henne. Så det fick bli en annan bur. Så jag fick flytta om lite!

18/1:

Idag var det en ny dag med chinchillaäventyr. Resan idag gick till Vetlanda där vi mötte upp Matilda som har köpt Cotton Candy och Zockan. Hon hade även lovat att transportera gårdagens chinchillor till sina nya hem i Östergötland.

Tack Matilda och pojkvän, för att ni ställde upp och hjälpte till!

Och så ska jag berätta om Lily Sprinkles ungar som kom igår. Hann inte med det igår ju. Det var två ungar, en hona och en hane. Honan ser ut att vara Homo Beige Ebony och hanen Homo Beige. Födelsevikterna var 49 och 50 g. De fick namnen S*Pepita's Marshmallow och S*Pepita's Jelly Bean.

/kull83.jpg

17/1:

Upp tidigt på morgonen och kolla till chinchillorna lite snabbt. Hinner bara göra en allmän lite snabb koll. Lily Sprinkle hade fått två ungar. Hann inte just då att titta närmare. Matade Moonbeam och åt frukost.

Bära ut transportburarna till bilen och lasta in. Och så var det en resa på ca 2 timmar. När vi kom fram fick vi lite snabbt kolla av chinchillorna. De bodde olämpligt och behövde få komma till nya hem. Jag väljer att inte gå ut med detaljer kring detta! Allt som var gjorts hade skett med god vilja och inte av elakhet. Men nu insåg ägaren att hjälp behövdes. Vi tog åtta stycken med oss. De andra tre vi tittade på var inte friska. Så ägaren lovade att ta dem till veterinär.

Tre hanar och fem honor åkte med oss hem. Jag hade i förväg pratat igenom det här med två chinchillavänner som hade lovat hjälpa till att ta emot chinchillor. Så jag behåller två stycken hos oss och de andra får resa vidare till Östergötland imorgon.

Vid kvällsrutinen här, mat, hö och vatten, hittade vi tyvärr Little Queenie död. Hon låg i huset och såg ut som om hon sov. Vet inte alls vad som hänt. Men kanske hjärtfel eller något. Hon har haft lite viktnedgång, men inget stort alls. Inga yttre tecken på henne eller något konstigt i buren. Vila i frid!

/1an17jan2015.jpg

16/1:

Fixade fram transportburar. Vi ska åka ut och titta på och försöka få med oss en del chinchillor som just nu bor lite olämpligt. Berättar imorgon hur det går!

15/1:

Väntade bebisar. Inga kom. Men jag fixade till Lily Sprinkles bur och lät henne sandbada lite. Eftersom jag inte vetat när hon ska ungarna, har sanden varit ute ett tag. Hon blev ganska nöjd efter badet.

På natten fick jag ta ut Squeaky och Rainbow eftersom han jagarde henne. De fick sitta i transport bredvid min säng istället. Då blev det lugnt.

14/1:

Idag flyttade jag runt lite på en del chinchillor. Jag delade på Lily Sprinkle och JHP Sir Ascamor. Jag gissar att Lily Sprinkle har mycket nära till kull nu!

Idag blev Benita reserverad!

13/1:

Idag kom det bebisar hos Ronja. Tre stycken blev det. Pappan är S*Pepita's Eliaz. Två hanar som är Grey Ebony och Dark Ebony och en Pink White hona. Födelsevikter från 41-48 g.

Jag reserverade en chinchilla idag och hoppas på tur! Den är bara pytteliten baby nu, så det kommer att dröja innan den kommer till oss.

/kull82.jpg

12/1:

Jag fick fortsätta med att få Zockan och Cotton Candy sams idag. Försökte flytta dem till bur. Men det gick inte alls så tillbaka till steg 1, liten transportbur.

Fick telefonsamtal och imorgon ska det komma pellets igen!

11/1:

Idag var det dags att börja med några omflyttningar och hopsättningar. Jag satte ihop Cotton Candy och Zockan. De ska flytta tillsammans till nytt hem nästa helg. Och så satte jag Starcatcher med Iron Man. Det fungerade bra med Starcatcher och Iron Man och inte lika bra med Zockan och Cotton Candy. Men det får ju ta lite tid ibland bara. Och så tog jag och satte ihop Marlene och Deep Purple. Det var kärlek direkt!

10/1:

Ja, vad ska jag säga. Det tar på krafterna att vänta bebisar när inga kommer. Jag springer runt med ficklampa och kollar till honorna som väntar. Men inget hittar jag.

Men till sist på tidig eftermiddag kom det så äntligen en kull. Det var Acinosa och Spirre som fick två bebisar. Två stycken Ebony. Ser ut att vara en mörkare hona och en hane. Födelsevikterna var 45 och 50 g. Namnen blir S*Pepita's Gale Storm och S*Pepita's Hurricane.

Idag flyttade Pepita's Thunderheart och Pepita's Fortune Cookie till nytt hem. Lycka till i nya familjen!

Squeaky och Rainbow är fina kompisar och han verkar trygg med henne. Så det verkar bra!

9/1:

Väntade bebisar. Det är 5-6 honor nu som ska ha ungar. Men inga kommer!

Satte ihop nytt par idag. Tre-Ben's Squeaky och Rainbow. Mitt första par CRW+CRW. Så det ska bli spännande att se om det kan bli något!

Lilla Moonbeam börjar nu ta åt sig lite av ersättningen och har ökat några gram.  

8/1:

Idag tog jag några bilder av de nya killarna och sedan gjorde jag en hopsättning med Rainbow och Squeaky. De gillade varandra direkT1 Love at First Sight!

Ska fundera lite hur jag ska göra med Deep Purple.

/rainbow8jan2015-7.jpg

7/1:

Ikväll kom äntligen de nya chinchillorna hem! De fick vars en bur och allt de behövde och sedan lugn och ro efter resan.

6/1:

Idag lämnades mina nya chinchillor av hos Linnea i Partille. De ska bo hos henne tills transporten går hem till oss. Imorgon eller på torsdag. Det är så spännande. Men jag fick några nya bilder på dem idag från Linnea. Och jag är nästan helt säker nu på att den ena av dem är CRW.

Lånad bild! Tack Linnea!

/ny5.jpg

5/1:

Idag betalde jag in köpesumman för de två nya violetta hanarna och försökte ordna med deras transport hem till oss. De ska lämnas imorgon till en snäll tjej som ska ha dem hos sig tills min transportör kan ta den hem till mig, troligtvis blir det på torsdag. Jag är otålig och kan knappt tåla mig tills jag får hem dem!

Inga nya bebisar idag. Matningen av Moonbeam fortsätter.

4/1:

Matade Moonbeam idag med ersättning och försöker hålla liv i honom. Chinos tar hand om honom i buren och jag matar. Men det sker inga stora framsteg. Han står stilla i vikt. Men han äter nu mellan 1 och 1 1/2 ml varje matning. Men vikten står stilla.

Lavender Blue sitter med Timekeeper efter att han blev biten av sin tjej. Såren är läkta nu, men han verkar inte helt i toppform ännu och tappar lite i vikt. Men jag ser att han har börjat äta igen och hoppas att hans livsvilja ska komma tillbaka igen.

Idag var första möjliga dagen hos Hel Acinosa. Och jag väntar och väntar, går fram och tillbaka och spanar in i burarna för att få syn på nya bebisar. Men de kommer väl när det är dags antar jag. Bara jag som har dåligt tålamod!

3/1:

Idag fick jag dela på Lurvöra och Iron Man. Lurvöra hade bestämt sig att han inte fick bo kvar med henne! Så då fick det ju bli så. Jag misstänker att hon är dräktig.

Thunderheart och Fortune Cookie blev preliminärt reserverade idag. Ett par ska komma och hälsa på dem nästa helg och se om de två kan passa dem.

2/1:

Matade Moonbeam, men det går trögt. Jag får inte honom uppåt i vikt. Men jag fortsätter och hoppas på ett mirakel.

Idag flyttade Tazzen hem till Malin och hennes familj. Han ska vara sällskap åt Caesar. De verkade gilla varandra!

1/1:

Idag började mycket sorgligt hos oss. Jag vaknade och gick upp för att titta till chinchillorna och se ifall det kommit någon kull hos Ronja eller någon av de andra tjockistjejerna. Jag hittade då Aretha död i buren och lilla bebisen så förrvirrad ut. Chinos satt på hylan över och tittade.

Jag blev verkligen ledsen! Sommaren 2013 fick jag mata upp Aretha för hand då hennes mamma Arietta dog då hon föddes. Saknaden blir stor efter Aretha! Vila i frid!

Så nu måste jag lägga in extra matning av ungen och hoppas att det kan gå att rädda honom.

På kvällen reserverade jag två nya hanar och betalde handpenning på dem. Ska jobba med att ordna transport hem till dem nu och berättar mer när de kommer hit!

/aretha7juni2014.jpg

Välkommen

Välkommen till www.pepitas.n.nu.

blizzard10v.jpg

Nyheter

     

Nyhetsbrev

Om du är intresserad av att följa oss och få de senaste nyheterna, så är du välkommen att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Skriv in din e-postadress i rutan nedan!

cher12.jpg

Vi finns även på Facebook. Där finns mer bilder och nyheter om våra chinchillor!

http://www.facebook.com/#!/pages/Pepitas-Chinchilla/285510684838187?sk=wall

Klicka gärna gilla!

Länkar

Chinchillarelaterade länkar finns under rubriken länkar.