Dagbok2014

2014

31/12:

Årets sista dag. Inför tolvslaget hade vi radion och TVn igång för att inte ljudet av eventuella raketer och smällare skulle skrämma chinchillorna.

30/12:

Idag blev jag intresserad av en bebis och bestämde med ägaren att vi skulle försöka göra ett byte. Så vi får se om vi kan hitta en bra bebis till henne istället och göra ett byte!

Idag var det första möjliga dagen för Ronja och Skatt att få sina kullar. Så nu börjar den riktiga väntan på ungar!

Jenna Grey blev reserverad idag!

29/12:

Fotograferade lite bebisar idag. Tyckte att Arethas lille bebis tappat i vikt. Så jag började ge honom ersättning. Blev bara lite smakning mest. Men eftersom jag ändå gjorde ersättning till de två andra så var det lika bra att försöka se om han var hungrig.

26/12:

Idag fick Inez ungar. Två Grey pCRWc. En hona och en hane med födelsevikterna 48 och 44 g. Namnen blev S*Pepita's Benita och S*Pepita's Benito. Pappan är Black Ribbon och han blev utkastad ur buren. Inez ville inte ha honom kvar!

/kull80.jpg

25/12:

Matning av lilla Blaze of Glory som halkade efter syskonen och så provar jag att ge Timekeeper lite ibland också.

Väntar bebisar, men inga kom idag.

24/12:

Idag firar vi jul.

God Jul till er alla!

 /julkortpepitas-2.jpg

23/12:

Idag fick Roxy somna in. Hon var sjuk och inget hopp fanns alls för henne. Mycket tråkigheter nu på en rad tycker jag. Får vara slut på det nu hoppas jag.

Såren på Lavender Blue verkar läka bra. Men han har lite klen aptit och är lite trött. Men jag hoppas att han ska ty sig till sin nya lilla kompis, Timekeeper och att det ska få hans livsvilja att ta sig!

22/12:

Fixade till i chinchillornas rum och de fick ljusstake i sitt fönster och det blev lite mysigt hos dem.

Väntar några kullar som kan dyka upp när som helst. Det är Black Pearl, Lily Sprinkle och Inez. Väntar några kullar från nyår och framåt. Så jag får fixa med dem i mellandagarna, så att jag får dem i burar där jag vill ha dem.

21/12:

Idag började mycket sorgligt! Kayley var död. Hennes lilla bebis har nu fått flytta ihop med Lavender Blue. Jag ska försöka att ge honom lite ersättning och se om han vill börja äta av det. Han är fem veckor gammal och ligger i vikt på 140 g. Så nu gäller det att hålla tummarna för att han klarar sig.

20/12:

Idag flyttade jag runt chinchillor. Några behövde större bur. Och några behövde babysäkra burar, för att ungar ska kunna komma tryggt om ett tag. Aretha, Chinos och lilla bebisen fick en bur med bättre översyn.

19/12:

Sydde hängmatta idag och packade påse till Peach Passion och Kumle's Cate som flyttade tillsammans hem till Victor och hans familj. Lycka till!

På kvällen idag föddes två bebisar hos Aretha och Chinos. Tyvärr piggnade den ena aldrig på sig och dog efter en stund. Men en frisk liten Beige Violet med födelsevikt 45 g blev det. Den fick namnet S*Pepita's Moonbeam.

/kull79.jpg

18/12:

Idag blev Dooby Dooby Wah preliminärt reserverad.

17/12:

Fotograferade Lilla Pips söta bebisar idag. Jag är så glad för den lilla Ebonyn. Så spännande att se vad det kan bli av den!

När jag hade Ronja, gosfian ute idag, så kände jag att det sparkade i hennes runda mage. Så det var ju intressant. För då kan jag gissa att pappan är Eliaz.

Jag försökte sätta samman Peach Passion och Marlene idag. Men Marlene var inte alls sugen på att få en ny kompis. Så jag satte samman Peach Passion och Kumle's Cate. Det fungerade. Så det får bli Peach och Cate som flyttar tillsammans.  

/kull78.jpg

16/12:

Vid vägning idag hade Lilla Pips ungar ökat lite. Så det verkar som om mjölken kommit igång!

Idag hade vi besök av en familj som ska skaffa chinchillor. De valde ut två som jag ska prova sätta samman imorgon. Och en reservplan gjordes också ifall inte det tilltänkta kompisparet skulle gilla varandra.

På kvällen var vi och hämtade en hona hos Tove, som ska sitta här och försöka få en kompis och kanske säljas tillsammans med någon av mina honor.

15/12:

Idag hände det äntligen. Lilla Pip fick sin kull. Två ungar blev det. En Violet och en Violet Ebony möjligtvis Velvet. Pappan är Bouw's Timothy. Födelsevikterna var 48 g och 42 g. Namnen blir S*Pepita's Mynta och S*Pepita's Månviol.

/42an.jpg

14/12:

Upptäckte stor viktökning hos Inez idag och det sparkade i magen. Så spännande!

13/12:

Allt lugnt och fridfullt idag. Matar den lilla mörka bebisen hos Carpriata fortfarande. Men den äter bra och är pigg, men syskonen äter upp all mammans mat!

12/12:

Jag funderar en del ibland på hur man ska gå vidare och eventuellt förändra saker. Men det är mer positiva tankar vissa dagar och mer negativa och förändringskrävande en del dagar. De flesta dagar är det mer en lugn övertygelse om att allt kommer att bli bra om man bara ger det lite tid. Problem kommer att lösa sig!

Det jag tänker på är avelsplaner och till-saluchinchillor. Omplaceringar och utställningsplaner!

Ledsen blir man också när man blir anklagad för att tjäna pengar på sina små djur. Och att man avlar för prestige. Jag har inte sett några intjänade pengar. skulle det någon gång ligga några hundralappar i kassalådan, så äts de genast upp av vetrinärräkningar eller annat tråkigt! Ett litet sår på en chinchilla vid en hopsättning kan ge veterinärräkningar på flera tusenlappar om man har otur. Små sår kan ge elaka sår och bölder. Svåra som tusan att upptäcka under all päls är de också!

Men idag får vara en positiv dag. Allt löser sig! Det kommer att bli bra! Snart! ...

/img_8064.jpg

11/12:

Väntade ungar hos Lilla Pip. Men det händer inget. Jag är så nervös och jag är så nyfiken på vad hon går och bär på. Otålig som tusan!

Städade burar och försökte göra lite nytta under tiden!

10/12:

Idag kände jag sparkar hos Oksana's Skatt. Och behöver jag säga att jag blev glad! Håller nu tummarna för att det ska gå bra!

9/12:

Jag går här och tittar på alla bebisar och är så nöjd med att kunna ta ut och gosa med dem!

Ja, det händer som sagt inte mycket här just nu! Försöker få igång lite julstämning och har hämtat lite julsaker på vinden. En ljusstake i fönstret blir det hos chinchillorna. Lite sent kanske. Men så är det ibland!

8/12:

Igår var jag ganska säker på att Lilla Pip hade börjat få värkar. Tog ut henne idag och tittade till henne lite. Hon såg helt normal ut. Inte såg det ut som om det var något på gång där inte! Och det kändes sparkar i hennes mage. Så ungarna lever ialla fall och verkar må bra!

7/12:

Lilla Pip var konstig idag och tillbringade mycket tid i huset. Så det är nog något på väg nu. Men inget kom!

Fick mail med ett frestande erbjudande. Jag får fundera på det ett tag och se om jag ska eler inte....

4/12:

Väntar nu på att Lilla Pip ska få sin kull. Det sparkar i hennes mage och hon måste få ungarna före 19/12. Så det måste vara nära nu! Men hon ligger högst upp i buren. Men hon ligger och sträcker ut sig och stretchar magen, så kanske det är på gång! Men inget idag!

3/12:

En helt vanlig dag i hemmet hos en chinchillauppfödare. Burstädning, bebismatning och vägningar mm. Inget utöver det vanliga alls idag!

Så avslutar med en julbild!

/2325235.jpg

2/12:

Burstädningar idag och vid vägning hade Aretha ökat en del i vikt. Kul!

Calamity Jane och Doris blev reserverade idag.

Bjuder på en julbild idag för att komma i decemberstämning!

/img_8152.jpg

1/12:

Ja, och nu är det alltså december. Snart slut på detta året också. Fick mail från n.nu idag. Det stod att www.pepitas.n.nu fyller tre år idag. Det hade jag faktiskt ingen koll på alls. Men kul att sidan varit igång så länge!

Satte samman Tellaus De Cramant med Banana Split idag och det gick bra. De fick in badsand och jag hoppas nu att de ska trivas tillsammans och att Cramant ska bli större och vackrare! Bilder av henne kommer att dröja några dagar!

30/11:

Resan började på morgonen och tog oss först i trakten av Glimåkra där vi tittade på en White Ebony hona, Tellus De Cramant. Hon fick följa med oss hem! Ska se om lite sällskap kan få henne att blomma upp och bli en skönhet!

Och så vidare till trakten runt Vollsjö och hämta hanen som jag ska låna. Det gick bra och med oss hem hade vi Tre-Ben's Nordlys. Så glad jag är för att ha honom hos oss! Han är en riktig sötnos!

/nordlys30nov2014.jpg

29/11:

Vägde bebisar, stödmatade och städade några burar. Som vanligt med andra ord.

Men jag gick och var lite nervös inför morgondagen. Vi ska åka en sväng till Skåne och titta på en White Ebony hona och så ska vi åka till Lis och ta emot en hane från Danmark som jag ska få ha på lån här och avelssamarbete. Så lite spännande blir det imorgon!

28/11:

Skulle byta bur på ett par idag, eftersom hanen inte verkar trivas i buren och tappar i vikt. Började med att städa Lily Sprinkle och Sir Ascamors bur och satte in Squeaky och hennes två döttrar i den buren. Skulle sedan bara springa och hämta en omgång ny sand till badlådan. Till min förvåning hittade jag då en bebis hos Agilita och Fandango. Eftersom de satt i en bur som jag har mindre uppsikt över, så blev det så att de fick ta buren Squeaky och ungarna suttit i tidigare. Ja, lite rörigt blev det i slutänden. Men jag lyckades alltså inte att ge paret som skulle byta bur ursprungligen en ny bur. Får fundera ut en ny plan!

Men det blev som sagt en bebis hos Agilita och Fandango. En Grey CRW/CRWc vc sc. Födelsevikt 48 g och en liten hane. Namnet blir S*Pepita's Sombrero.

/agilitas.jpg

27/11:

Jag tänkte ta lite sovmorgon idag. stödmatade Blaze of Glory och försökte somna om. Men jag hörde lite gnäll från chinchillorna och gick upp efter en liten stund. Enya såg lite besvärad ut. Jag tog telefonen oc ringde till Björn för att berätta. Medan jag pratade med honom födde hon ungen, lätt som en plätt gled den ut.

Det visade sig vara en hona med födelsevikt 62 g och till färgen Grey vc psc. Namnet blir S*Pepita's Doris.

 /enyas.jpg

26/11:

Hörde konstiga ljud från chinchillorna och trodde att Enya eller Malva fick ungar. Men det var inte så alls. Det var Sierra och Shooting Star som låg i hängtunneln på samma gång och putsade varandras päls och pep lite.

Men när Björn kom hem hjälpte han mig att städa ur Malva och Enyas burar och vi valde att flytta Enya och Xerxes till en bättre lämpad bur för att sitta med ungar i. Enya satte sig i huset direkt och ville inte komma ut och titta på nya buren. Lite konstigt, med tanke på att chinchillor är mycket nyfikna djur i vanliga fall.

25/11:

Undersökning på sjukhuset visade gallsten. Men jag fick åka hem och ska bli kallad till besök senare.

Men det var verkligen skönt att få komma hem igen!

24/11:

Idag mådde jag inte så bra. Fick ont i magen och förbannade min medicin. Släpade mig till postlåda och skickade pelletsbeställning. Men det blev värre och slutade med inläggning på sjukhus. Det var inte medicinen. Misstänkt gallstensanfall.

Så på kvällen fick Björn ta hand om matning och vattenbyte hos alla chinchillorna. Och så fick han stödmata Blaze of Glory också! Bra jobbat, Björn!

23/11:

Städade lite burar och vägde. Corona prickade in 598 g vid fyra månaders ålder och det är rekord vid den åldern hos oss. Nu vill jag gärna att tillväxttakten minskar lite på henne!

22/11:

Idag blev Björn klar med två burar till och in i dem fick Marlene flytta i den ena och Peach Passion och Flamenco i den andra.

Stödmatning av Blaze of Glory fortsätter och fungerar bra!

21/11:

Idag fortsatte lilla Blaze of Glory att tappa i vikt och har nu tappat ca 8 g från födelsen. Så stödmatning sattes in idag på henne. Lite osäker om det är hona. Men vi säger så än så långe.

20/11:

Idag var det dags för Donnas kull äntligen! Det blev tre stycken Sapphire vc. Hanar ser det ut att vara alla tre. Födelsevikterna 54 g, 56, 60 g. Namnen blir. S*Pepita's Dooby Dooby Wah, S*Pepita's Come On Let's Go och S*Pepita's Bluebirds Over the Mountain. Två av dem kommer att bli till salu och jag funderar på om jag ska behålla den tredje här hos oss.

 /56.jpg

19/11:

Idag blev en av de nya burarna klara. Kayley och lilla Timekeeper fick flytta in i den och Shooting Star fick flytta tillbaka in i deras gemensamma ursprungliga bur. Jag har inte hunnit planera någon ny partner åt honom ännu. Jag hade hoppats att han kunde suttit kvar med Kayley, men det fungerade inte.

18/11:

Iadg kom det äntligen bebisar hos Tellus Carpriata. Det blev tre stycken sötnosar! Två White med möjligheter till Velvet och Ebony. Och den tredje Dark Ebony. Födelsevikterna låg på 49, 54 och 45 g. Lite osäkert vilka kön det är på dem ännu. Men den ena vita var en hane. Pappan är S*Pepita's Eliaz, som flyttade till nytt hem förra veckan!

/2.jpg 

17/11:

Var säker på att Donna skulle poppa ut bebisar idag. Jag var uppe på natten och tyckte hon såg "klar" ut. Men nejdå. inget idag heller. Tålamod måste man ha! För det tar verkligen lång tid tills ungarna är "klara" att komma till välden!

Vi hade besök idag av ett par som funderar på att skaffa chinchillor. En av dem har lite allergier och ville komma och hälsa på. Jag hade ungefär hälften av burarna städade och de andra i olika grader ostädade. Så att det verkligen skulle ge utslag om tendenser till allergi skulle finnas. Men det gick bra! Ingen akut allergi i alla fall.

16/11:

Bygget på de nya burarna fortsatte idag. En lucka sattes fast och lås på luckorna i tre dörrar. Hyllor på plats i dem också. Så nu är det hus som ska snickras och lite spikband för att täcka raderna med hål i väggarna i garderoberna.

Ungar väntades. Men inget hände på babyfronten idag heller.

15/11:

Inledde dagen med att köpa en chinchilla! Det är Bouw's Golden Arrow som jag hade på lån från Lis. Så nu är han min! Tack Lis!

/goldenarrow31okt2014-1.jpg

14/11:

Idag skulle vi åka och handla lite mat på eftermiddagen. Shooting Star och Kayley bråkade en del och de jagade varandra ganska våldsamt. Rädd att någon av dem skulle skada sig så delade jag på dem. Och som man ska enligt konstens regler, så tog jag ut Kayley och satte henne i transportbur medan vi åkte och handlade.

Vi åt när vi kom hem och jag gick upp och startade datorn. Efter en stund skriker Björn till. Det är ungar! Var då sa jag? - I transportburen svarade Björn. Nej du skojar sa jag. Och sprang som en gasell ner för trappan till första våningen. I transportburen satt Kayley med en unge, torr och fin. Hur babysäker är transportburen. Ingen aning. Leta igenom huset efter fler bebisar och hittade inga. Och eftersom jag hade haft en aning om att Kayley var dräktig, så kände jag på henne igår när jag vägde och kände inga fosterrörelser. Jag gjorde då bedömningen att hon inte ökat så jättemycket och borde ha mer är  en månad kvar minst! Oj, så fel man kan ha!

Men det blev alltså en unge, hane, Grey Ebony troligtvis och Violet-carrier. Födelsevikt 62 g. Mamman är S*Amorina's Kayley och pappan är Eternity's Obsidian Dream. Namnet på ungen blev S*Pepita's the Timekeeper. Bakgrunden till namnet är att jag av någon konstig anledning fick bilden från Men in Black i mitt huvud och hörde rösterna från de där små varelserna som bodde i förvaringsskåpet på Grand Central Station i mitt huvud när luckan öppnas. - All hail K. Armbandsuret i scenen kallas the Timekeeper, så det fick bli namnet!

Han kommer att stanna här!

/kayleys.jpg

13/11:

Idag har jag sytt några hängmattor till våra egna chinchillor. Var ett tag sedan det blev några till våra egna! Fem stycken han det bli. Vita med rosor på. Hoppas de gillar dem!

En del burar städades idag också och väntade bebisar. Men det kom inga.

12/11:

Idag koncentrerade jag mig på att städa burar och grubbla på meningen med livet på samma gång. Det gäller att använda tiden väl!

Sprang fram och tillbala mellan Donnas, Carpriatas och Lilla Pips bur. Hoppades på bebisar, men nejdå. Inga idag!

11/11:

Har blivit ganska förkyld och har feber. Orkade knappt ta mig ur sängen mer än korta stunder. Tog det lite lugnt istället och funderade genom en del saker. Har varit rörigt ett tag, så jag kände att jag behövde det. Hittade inte något som känns som en lösning, men lite motivation till att gå vidare ändå. Och det kan ju vara en lösning på sätt och vis också. I alla fall på kortare sikt.

10/11:

Idag vaknade jag med intentionen att få ordnat till en del saker i burar och med chinchillorna. Men tråkig input från en källa fick mig att totalt tappa lusten. Ibland händer det lätt att man tar illa vid sig av något och kommer lite på snedden.

Mina egna värden var dåliga igår och idag också. Men jag förstod på kvällen att jag var på väg att bli sjuk. Så det var infektionen i kroppen som speglade sig i värdena innan jag själv kände mig sjuk.

7/11:

Fick hem en ny spännande bok som jag fastnade i idag. En gammal chinchillabok. I varje bok hittar man lite tips och lite ny kunskap!

5/11:

Idag vid vägning hade Carpriata ökat rekordartat. 162 g på 13 dagar. Wow! Hon är dräktig och trivs nog med burbytet vi gjorde för två veckor sedan.

Även Lilla Pip har ökat ganska bra. Över 100 g på en månad. Så det är spännande!

Jag vaktar Donna varje dag också! Snart kommer det bebisar igen och jag hoppas att min dåliga tur har vänt nu!

4/11:

Valde ut några chinchillor igen att lägga till salu. Jag behöver få ner antalet, men behöver även byta ut en del av mina avelsdjur för att få aveln lite mer som jag vill ha den.

Björn fortsätter arbetet några minuter varje dag på de nya burarna. Men efter arbetet blir det bara en kort stund varje kväll. Men det går framåt i alla fall.

Ben och Kenny söker nytt hem. Se till-salu sidan!

/kenny.jpg

3/11:

Tog några nya bilder för hemsidan. Saknas fortfarande en del.

Några chinchillor önskar nytt hem. Omplaceringar. De kommer att stanna i sitt nuvarande hem och de kommer ut på sidan imorgon. Jag försöker hjälpa till att hitta nytt hem åt dem!

Elliz och Mandelblom blev fotograferade idag! Puss puss!

/ellizmandelblom3nov2014.jpg

2/11:

Idag pysslade Björn med de nya burarna. Liten bit på vägen kom han.

Jag städade lite burar och vägde lite och fotograferade lite. Som vanligt alltså!

Lite nya bilder på en del chinchillor alltså. Bland annat Blue Angel.

/blueangel2nov2014.jpg

1/11:

Idag blev det lite fotografering inför julen. Det var Elliz som fick vara modell. Han är den som är förste kandidat när det dyker upp uppdrag för fotografering. Det ska bli vårt julkort detta året! Jag avslöjar inte vilken bild som ska få bli vårt julkort, men bjuder på en annan bild!

Björn påbörjade lite sakta bygget av de burar som ska vara i nya chinchillarummet. Det är inte så att vi ska utöka antalet burar utan bara byta ut några gamla och lite svårstädade burar.

Jag köpte en chinchilla idag! Jag skulle inte, men jag är verkligen förtjust i honom. Det är HC's Iron Man som jag köpte av Lis.

 /jul3.jpg

31/10:

Bilder blev tagna idag. Saknade en hel del bilder till hemsidan och några av dem knäppte jag idag.

Eliaz blev reserverad idag!

Lille Cactus har börjat bli stor!  

/cactus31okt2014.jpg

30/10:

Idag fick vi äntligen in två garderober i nya chinchillarummet. Det ska bli burar av dem.

 Jag bestämde mig för att göra ny hopsättning med Ronja och Banana Split idag och på kvällen fick de ny bur. Fungerade bättre nu igen!

Iron Man fick vara fotomodell idag.

/ironman30okt2014.jpg

29/10:

Burstädning och röjande i nya chinchillarummet var det som gällde idag.

På kvällen fick jag dela på Ronja och Banana Split. Ronja jagade lille Banana Split så att han var helt hysterisk. Banana Split fick sitta ensam över natten.

27/10:

Vid vägning av Donna idag så låg hon på 915 g och sparkar kunde kännas! Så spännande!

26/10:

Äntligen blev mitt skrivbord och dator flyttat från chinchillarummet! Så nu ska det bara rensas lite till där inne och sedan ska vi börja med att dra bort heltäckningsmattan och flytta in burar och bygga några nya, för att byta ut dåliga.

Parning hos Liam och Ixia på kvällen!

25/10:

Jobbade vidare på att få till en flytt av min dator och skrivbord från chinchillornas rum. Mycket småsaker som ska flyttas. Idag blev det Björns hylla med småsaker till gitarrer och massa tekninska småsaker.

Jag fick dela på Eliaz och Dundra idag. Det fungerade inte. Så Eliaz får sitta ensam. Dundra sattes samman med Lavener Blue (VIolet Velvet) istället.

24/10:

Vi skulle åka och handla lite mat idag, så inga hopsättningar på dagen alls.

Men på kvällen satte jag samman Dundra och Eliaz och så satte jag samman Starcatcher och Cotton Candy.

Parning hos Skatt och Long Time No See ikväll.

23/10:

Det var att fortsätta med nya hopsättningar idag. Det blev Checky Katalina och S*Pepita's Carmelo. DEt blev även Skovgaard Metallica och Östergaards Whilliam.

Jag satte även samman tre killar. Lavender Blue, Cactus och Tamnavulin. Och så blev det två tjejer Corona och Tullibardine.

Fotograferade She's the Ones ungar. Här är Tazzen.

/tazzen23okt2014.jpg

22/10:

 Idag blev det ett nytt par igen. SUCh Lily Sprinkle och JHP Sir Ascamor. Kanske kan bli några bruna ungar! Jag har försökt att para ihop Sir Ascamor med två andra honor, men de har inte accepterat honom. Men lily är en snäll dam som inte gillar att sitta ensam. Jag lånade ju ut hennes kille i söndags och hon har verkat lite deppig efter det. Svårt att se egentligen för hon rör sig inte många knop numera.

/lilysprinklesirascamor.jpg

21/10:

Idag blev det en utmaning. Jag skulle sätta ihop Aotea och Talisman hade jag planerat. Jag har försökt med Aotea och Long Time No See en gång för ett tag sedan och det gick inte alls. Så detta fasade jag för att föröka. Men det gick bra. Så nytt par Taias Aotea och S*Pepita's Talisman.

/aoteatalisman.jpg 

20/10:

Trött idag efter en ganska jobbig helg. Men det blev ett nytt par idag. Pepita's Elmo och Bouw's Golden Arrow. Ska bli spännande att se om de kan fixa till några söta bebisar till oss! Golden Arrow är här på lån från Lissers Chilla. Tack Lis!  

 /elmogoldenarrow.jpg

19/10:

Upp på morgonen och iväg till Linköping där vi skulle ha Temadag 2. Sofia och jag visade hur man kammar och Carina pratade med oss om hur bedömningarna går till. Tack Carina för en trevlig dag och tack alla som deltog!

Hemåt bar det sedan. Stannade till hos Erika och lämnade pellets, men hade inte tid att stanna och prata tyvärr. Och hemma fick vi besök av Tetty som hämtade chinchillor till sig själv från Sofia och Josefin och tog med sig chinchillor åt Lis och några andra vidare ner till Kristianstad. Tack för hjälpen!

Satte ihop två nya par också! Dracos Ixia och Östergaards Liam. Och Skovgaard Lurvöra och HC's Iron Man. Det gick perfekt. Inte ett pip och inte en pälstuss alls. Tänk om det kunde vara så här underbart alltid med nya par!

Som ni alla som läser detta kan förstå, så har det varit en rörig och trevlig helg!

/ironmanlurvora.jpg

18/10:

Mitt i natten åkte vi mot Norrköping. Det var mörkt och resan tog lång tid tyckte jag. Tre chinchillor skulle vi ställa ut och en del chinchillor skulle flytta till nya hem. Men våra resultat blev så här:

Dracos Ixia, 84 p och sitt tredje cert, champion. 1:a pris.

Atlantis Attityd, 82 p och missade därmed återigen sitt tredje cert. 5:e plats.

Östergaards Liam, 84,5+ p, 2:a plats i championklassen.

Efter utställningen hade vi en uppfödarträff. Mycket trevlig med intressanta diskussioner.

Och så åkte vi hem till Cattis, träffade hennes familj, chinchillor och lilla ormen och sov gott hela natten! Tack Cattis!

/skarkindokt2014.jpg

17/10:

Idag fick jag hem Pepita's Paula och Pepita's Pauline som skulle transporteras till nya ägaren. Trevligt att prata lite med Caroline!

Fick även besök av Lis och pojkarna. De hade med sig Iron Man och Golden Arrow som ska få bo hos oss ett tag. Och så var det några chinchillor som skulle vidare upp till Norrköping. Trevligt att få besök med Lis och prata massor chinchilla.

Sedan var det att packa och fixa inför morgondagen.

16/10:

Fortsätter lite med att flytta saker från rummet som kommer att bli vårt andra chinchillarum.

Håller lite koll på She's the One som är beräknad mellan 18/10 och 27/10. Men det är lugnt hos henne än så länge.

Fick förfrågan på Peach Passion, får se om det blir något av med en flytt för henne.

15/10:

Idag kom det in förfrågan om att hjälpa till att hitta hem till Pepita's Paula och Pepita's Pauline. De bor nu hos Caroline och hennes familj och de ska nu hitta nytt hem. Redan på kvällen var det klart med nytt hem, så tjejerna kommer hit på fredag och ska få åka med oss upp till Norrköping.

Här är en bild av Paula, lånad av Caroline.

/pepitaspaula1.jpg

14/10:

Satte som mål att städa 13 burar idag. Men det blev bara tio burar. Men ganska bra jobbat ändå tycker jag. Börjar fundera på att det är utställning på lördag och det ska bli kul, men jag är inte alls taggad denna gången, Vi tar bara med och ställer ut tre stycken, så det blir ganska lugnt.

13/10:

Vi håller på och ska tömma det blivande chinchillarummet på våra saker. Vi har haft våra datorer bland chinchillaburarna och det blir inte så bra i längden.

Möte på kvällen.

/suspicious-mind13okt2014.jpg

12/10:

Idag fick Thunderheart en dödfödd unge. Jag har misstänkt att något hade gått snett. Så det var skönt att det kom ut i alla fall. Det blir en kur antibiotika på Thunderheart. Och att hålla tummarna för att allt går bra.

11/10:

Idag fick Måntassen's Zelda the Twilight Princess och S*Pepita's Love en bebis. Den är Violet och har födelsevikten 57 g. Något ser konstigt ut och jag kan inte se kön på ungen. Hoppas att det inte är något allvarligt utan bara någon svullnad som uppstått vid födseln eller tvättningen efter.

S*Pampas Sudde flyttade hemifrån idag. Han sitter nu hos Tove och har fått en ny kompis, en liten kille.

/prince-ss.jpg

10/10:

Idag flyttade S*Pampas Slytherin hemifrån. Hon ska få en ny vän hemma hos Lisen. Lycka till!

Vid vägning idag fick jag indikationer på att Lilla Pip är dräktig. Hoppas, hoppas!

9/10:

Idag funderade jag mycket på hur jag ska gå vidare med mina chinchillor. Jag funderade också på hur jag ska göra med Elmo. Jag har ingen hane till henne. De som jag har som färgmässigt passar henne är alla släkt med henne utom Baccarat och han sitter ju med Pikilia. Så jag beslöt mig för att låna en hane och ta bort Elmo från listan med Till-salu chinchillor. Så det blir förhoppningsvis en Homobeige Ebony hane som kommer till oss nästa vecka.

8/10:

Idag blev Sudde preliminärt reserverad.

Jag försökte någon hopsättning, men det går inget vidare alls.

7/10:

Sorterade lite papper och skrev något protokoll. Mycket papper blir det när man föder upp chinchillor!

6/10:

Jag får ju egentligen inte köpa fler chinchillor har jag sagt till mig själv. Men jag har hittat ett kryphål. Jag ska låna en! Hihi! Ser fram emot att få se honom i verkligheten! Funderar på en tjej åt honom också.... Fortsättning följer med stor sannolikhet!

5/10:

Idag var det dags för några chinchillor att flytta.

S*Honey's You, Pepita's Cameron och S*Pepita's Sundance Kid flyttade hem till Roger och Gunilla. De ska bo i en underbart fin och stor bur. Buren är helt anpassad efter You och de kommer att trivas fantastiskt bra i den!

Malcom flyttade hem till Alice och han kommer också att få det bra! Han ska så fort det går få en liten kompis.

Idag var det även dags att anmäla till utställningen, så det fixade jag också!

4/10:

Idag sydde jag hängmattor och förberedde till de som ska fytta imorgon.

På eftermiddagen började Thunderheart se ut som att det skulle bli ungar. Men nu när dagen är slut har det fortfarande inte kommit. Sent på kvällen hade hon lite som såg ut att vara värkar. Så troligtvis ska hon snuva mig på att få se dem födas och passa på när jag sover. Godnatt!

3/10:

Ungen slutade äta idag och somnade in. Tråkigt! Men ganska väntat tyvärr.

På kvällen vägde jag Marlene och hon har nu börjat öka i vikt. Så jag hoppas det håller i sig.

Börjar förbereda flytten av djur på söndag. You, Cameron och Sundance Kid ska flytta till Roger och Gunilla och Malcom ska flytta hem till Alice. Så jag började fixa lite smått med deras flytt.

/sundancekid3oktober2014.jpg

2/10:

Orolig för Marlene. Hon tappade mycket vikt under dräktigheten. Så hon får mjölkpellets och jag stödmatar bebisen. Den är mycket liten, men fortfarande pigg. Så vi får se hur det går.

1/10:

Den ena ungen somnade in idag. Den andra är ganska pigg och äter bra av ersättningen. Så jag fortsätter och håller alla tummar och tår!

Slytherin blev reserverad idag.

30/9:

Satte in stödmatning av de små ungarna. Hoppet är mycket litet, men jag ska göra vad jag kan.

Fortfarande inga ungar hos Thunderheart. Helt otroligt jobbigt att vänta!

Malcom blev reserverad idag.

29/9:

Idag fick Marlene ungar. Det blev två stycken White Violet/Diamond. Men de var på tok för små och hoppet att de ska överleva är nästan noll. Men jag håller tummarna ändå.

Jag fattade beslut om att dela på Ronja och Eliaz imorgon. De fungerar inte så bra tillsammans.

/kull69.jpg

28/9:

Idag fortsatte vi med att försöka att flytta våra saker ut ur det nya chinchillarummet. Men allt är fullt av chinchillasand och måste saneras först. Så det tar tid. Jag sorterade lite stamtavlor och annat. Fortsätter imorgon.

27/9:

Idag började vi med en sak vi har tänkt göra länge nu. Vi ska flytta våra datorer och skrivbord mm. upp till andra våningen i det rum som barnen tidigare hade. Men till att börja med fick vi tömma i trappan. Där hade det samlats en del saker under åren som gått.

Flyttade undan en del saker uppe i rummet, så nu finns det möjlighet att börja flytten!

26/9:

Försökte reservera en chinchilla idag. Men den var redan tingad! Tur egentligen för jag har ju inte plats.

Gjorde en hopsättningidag av den motsträviga Kayley och Shooting Star. Det såg trögt ut ett tag och jag fick sitta uppe hela natten, men till sist gav det med sig.

25/9:

Vägde Inca idag och hon tappar i vikt nu. Så det var nog falskt alarm. Tråkigt för en kull till efter henne hade jag gärna velat ha.

Men Zelda the Twilight Princess hade ökat rejält och sparkar kunde kännas.

Marlene har rasat i vikt och jag är orolig över henne. Dräktig är hon, men det känns olustigt.

Zelda tappar också mycket i vikt, men magen känns rund. Så jag hoppas att det är något på gång i alla fall.

24/9:

Grubblar nu över nästa utställning och har beslutsångest. Ville ta med mig en så där 15 stycken. Men sedan tyckte jag att jag strutar helt i det. Men nu lutar det åt 9 stycken. Men 4-5 känns också som ett bra alternativ. Men hur kul är det?

Men jag funderar vidare!

23/9:

Bilder togs idag av Sol.

/sol23sept2014-3.jpg 

21/9:

Idag ägnade jag åt att kartlägga en stamtavlelinje där det dykt upp en del CRW. Drygt och man blir fnoskig i huvudet av det. Men det verkar som om mina teorier stämmer angående detta djur som jag satt främst för denna undersökning.

Och på babyfronten inget! Jag känner att det rör sig i hennes mage och det har det gjort ett bra tag nu.

20/9:

Jag har hittat ett blivande hem åt S*Honey's You, Pepita's Cameron och S*Pepita's Sundance Kid. De ska flytta till Skäne så snart Sundance Kid är gammal nog. Vikten har han redan men lite till ska han få sitta med sin mamma.

Städade några burar och väntade på bebisar. Men så klart förgäves, för det kom inga! Jag är ovanligt otålig denna gången dels med tanke på hur det gick med förra kullen och dels på grund av att paret suttit över ett år tillsammans!

19/9:

Kryssade bort några småsaker på min To-Do-lista.

Väntade bebisar, men inga kom idag heller!

18/9:

Efter att ett tag ha sett att Marilyn varit lite elak mot Charm, beslutade jag mig för att dela på paret. Så nu sitter Marilyn ensam. Jag delade även på paret Donna och Shooting Star. Så nu sitter Charm med Donna. Och Shooting Star provade några minuter att vara med Marilyn, men det fungerade inte! Så jag får fundera vidare!

17/9:

Idag hände inte mycket alls här. Inga ungar och inga hopsättningar av nya par. Jag bara konstaterar att det är hög tid att göra en plan för nästa utställning! Ångest innebär det lite! Svårt att bestämma sig och ... Ja ja det får bli som det blir.

16/9:

Väntade ungar idag hos Thunderheart, men det kom inga.

Satte ihop ett nytt par. Tellus Carpriata och S*Pampas Sudde. Det gick smidigt och inga pälstussar alls.

Vid vägning av några honor idag vägde Zelda the Twilight Princess in en ökning på 100 g på en månad. Och den andra Zelda hade gjort ett rejält tapp i vikt. Orolig för henne då jag känner att hon är dräktig!

15/9:

Idag gick dagen åt till att göra en hopsättning. Jag satte samman Nature's Hel Acinosa och S*Pampas Spirre. Det var lite turbulent och jag fick bära runt dem hela dagen med mig. Försökte städa några burar under tiden också. Men ganska trögt gick det. Vi kan konstatera att Spirre utställningskarriär behöver ta paus nu. Hans päls liknar mest en igelkott. De båda var inte riktigt sams när det var dags att gå och sova, så de fick följa med in i sovrummet. Och det har därmed blivit lite ojämn sömn för min del. Men man får offra sig för den goda saken!

14/9:

Idag var det många saker på agendan. Vi gjorde först vår plikt och besökte vår vallokal och sedan blev det frukost. Sydde hängmatta och höpåsar till Line. Och sedan bar det av för att hämta två garderober hos Ann-Sofi. Där lämnade vi även pellets och Witte Mollen-sand och hälsade på Seven Sinners, Chattahoochee, Campari och Indigo. Så nu ska det åter bli burbyggen här! Jag ska inte ha fler burar utan ska byta ut en del gallerburar mot garderobsburar. Och efter garderobshämtningen så åkte vi och hälsade på Basil och Jackson hemma hos Line. Alltid kul att se att de chinchillor som flyttar har det bra i sina nya hem!

12/9:

Idag satte jag samman två nya par. Det blev Bakkehusets Little Queenie och Bouw's Timothy som blev ett par. Och så var det Pepita's Sierra och S*Amorina's Qosmo som flyttade samman. Little Queenie och Qosmo har bott länge tillsammans, snart ett år och inga ungar har det kommit. Så jag kände att det var dags att dela detta par och sätta med nya partners. Så det fick bli så här istället!

11/9:

Mycket grubblande! Måste fundera på nya par. Beslutade att jag absolut ska vänta med några tills efter nästa utställning, men ta några nya par nu. De som inte ska ställas ut i Norrköping då i första hand.

10/9:

Idag sattes Oksana's Skatt och S*Lavender's Long Time No See tillsammans. Det fungerade jättebra och de satte sig tätt tillsammans direkt. Inte en enda tuss päls lossnade. Tänk om det alltid fungerade så bra! Jag satte även samman Vagelö's Ronja Rövardotter och S*Pepita's Eliaz. Ronja tuktade Eliaz lite, men det behövdes. Han var lite väl dominant och lite elak mot Carpriata.

/skatttime10sept2014-2.jpg

7/9:

Min födelsedag idag. Grattis till mig själv!

Eftersom jag hade tänkt att ha mitt kalas igår, blev det ju lite tomt här idag av olika anledningar. Men eftersom jag var väldigt trött idag, så var det ganska okej.

Grubblade en del på det här med utställningar. Det är nog egentligen inget för mig. Inte om man ska döma efter resultaten i alla fall. Jag verkar inte ha det där lilla extra som ger bra resultat. Och min hälsa är nu inte riktigt på topp och då är frågan om det är värt att vara vaken i ett dygn för detta. Kicken kommer ju inte direkt av att Fifis och Xerxes unge får 74,5 poäng. Fifi fick 91 på utställning och Xerxes är pappa till Marilyn som fått 89,5 poäng. Kombinationen av de båda borde gett något bättre!

Men som sagt en liten fuling blev han!

/lavenderblue21mars2013.jpg

6/9:

Idag var det höstens första utställning och den ägde rum i Tenhult. Jag hade anmält 21 stycken, men fick stryka Vanilla Dream som var tussig. Vet inte vad hon hade gjort alls. Men tre av mina anmälda djur hade jag inte hemma utan de skulle jag få på utställningen.

Vi hade köpt med lite nya saker till fiket. Så jag började med att bre frallor när vi kom fram.

Här kommer våra resultat:

S*Pepita's Carmen, 78p, 5:e plats
S*Pepita'sFlamenco, 77,5p, 6:e plats
S*Pepita's Talisman, 80p, 4:e plats
S*Pepita's Fandango, 82,5p, 3:e plats...
S*Pepita's Calamity Jane, 76,5p, 3:e plats
S*Pepita's Black Ribbon, 81p, 2:a plats
S*Pepita's Cherry Blossom, 76,5p+, 3:e plats
S*Pepita's Vitsippa, 81p, 3:e plats
S*Pampas Spirre, 78,5++p, 3:e plats
S*Pepita's Magnolia, 79p, 3:e plats
S*Pepita's Inez, 75,5p, 6:e plats
Östergaards Liam, 83,5p, 1:a plats, cert, champion
S*Amorina's Chinos, 78p, 3:e plats
Dracos Ixia, 89p, 1:a plats, cert, pokal
Pepita's Lavender Blue, 74,5p, 4:e plats
Vagelös Ronja Rövardotter, 80p, 3:e plats
Atlantis Attityd, 79p, 3:e plats
Oksana's Skatt, 71,5p, 2:a plats
Pepita's Marilyn, 88,5p, 1:a plats i championklass
Lily Sprinkle, 86p, 3:e plats i championklass och hederspris

Det var några bra resultat, men de flesta var en stor besvikelse. Det verkar som att ju längre jag ställer ut och föder upp chinchillor desto sämre blir resultaten. Vad det beror på riktigt vet jag inte. För jag tycker själv att en hel del av mina bebisar är fina. Kan kanske vara någon förändring i hur poängen sätts på utställningarna som får denna effekten på slutpoängen. Eller ändrat ideal på hur en chinchilla ska se ut. Jag får grubbla lite på det till våren.

När vi kom hem var jag så helt slut att jag bara satte in chinchillorna i sina burar och gick rakt in till sängen utan att stanna ens på toaletten. Och jag som alltid har svårt att somna och oftast ligger vaken många timmar, somnade direkt.

Missförstå mig nu inte. Jag är glad för rosetterna och placeringarna, men tycker att poängen var för låga. Och det är nästan så att det är poängen som är det man kämpar för!

/tenhultseptember2014.jpg

5/9:

Förberedelser för utställningen imorgon var det som gällde idag.

Fixade till chinchillorna lite. Gjorde klart de som ska flytta imorgon och plockade fram papper på dem. Sprang runt och småfixade tills sent på natten, Försökte sova, men det var svårt!

1/9:

Idag har tillbringats med min egen hälsa. Ett besök på vårdcentralen och jag påbörjar nu medicinering! Hoppas att den ska göra att jag blir pigg ochg glad igen!

Väntar bebisar hos Thunderheart. Vet inte riktigt när de kan komma, så jag bevakar henne hela tiden och sträcker in handen och tittar i huset hos henne flera gånger om dagen. Hon börjar nog bli trött på mig!

Hittade nytt hem till Priscilla och hon kommer att flytta på lördag.

Konstaterade att She's the One med stor sannolikhet är dräktig. Hon har ökat 80 g på lite mindre än en månad.

31/8:

Idag har jag fått kontakt med en tjej som kanske kan ge Tommy Tvebak nytt hem! Så det känns som en bra dag oavsett vad som i övrigt hänt under veckan!

30/8:

Sitter mest här och har utställningsnerver! Chinchillorna är märkta av den varma sommaren och inte i toppskick, men vi ska göra vad vi kan av det och ha en trevlig dag på nästa lördag! Och så är jag nervös för hur det ska bli med de nya chinchillorna. Kommer de? Kommer de att vara som jag önskar? Kommer de att trivas hos oss? Men inget annat att göra än att otåligt vänta!

29/8:

Idag fick jag dela på Lilla Pip och Timothy. Hon hade gett sig på honom och han var full med småsår och hade blivit av med mycket päls. Så nu är jag orolig att några av såren ska infekteras eller liknande. Och troligtvis är detta mitt fel för att jag flyttade dem till en annan bur igår. F*n! Det är oftast lätt att vara efterklok!

28/8:

Dagen började med ett sorgligt besked om ett dödsfall. Lilla Paulette som flyttade i våras hade dött. RIP hjärtat! Jag kommer alltid att minnas dig och dina första dagar i livet. Jag minns hur du blev utslängd ur huset av Spot (din fostermamma) för att du bet henne. Jag matade dig och du fick då vara hos henne och din fosterfamilj. Du låg och sov i min tröja långa stunder de första dagarna. Jag matade när du blev jobbig för Spot och efter några dagar fungerade det bra utan min hjälp.

Idag bestämde jag mig för att sätta ihop Magnolia och Georgia Peaches. Men det fungerade inte. Magnolia är riktigt arg nu och går inte att få lugn igen! Och Georgia Peaches sitter ensam i en bur. Men jag satte ihop Cotton Candy med You och Cameron. Det gick lite bättre, men jag ska hålla koll på dem!

/pepitaspaulette1dag-3.jpg

27/8:

Idag fick jag äntligen tagit bilder av Aotea. Hon fick en släng av fungus i slutet av december-början av januari. Grunden till det var några täta flyttar för hennes del. Men pälsen vill inte riktigt växa ut runt hennes öron. Hon har lite vitt fjun, men längden på stråna vill inte komma liksom. Men idag blev det bilder!

/aotea27aug2014-2.jpg

26/8:

Fortsättning och summering. Nu är alla tre ungarna döda! Jag sätter punkt och måste gå vidare!

Seven Sinners flyttade hemifrån idag! Nu bor han hos Ann-Sofi och hennes familj. Hans nya kompis ska bli Chattahoochee. Hoppas det kommer att fungera! Lycka till lille vän och lycka till med er nya familjemedlem!

25/8:

Vaknade och upptäckte att Black Pearl hade värkar. Två dagar före min beräkning. Det slutade med tre mycket nakna och ganska små ungar. Födelsevikterna var 34 g, 40 g och 40 g. De var så klena att jag endast hastigast hade dem ute. Det såg ut att kunna vara tre honor.

På eftermiddagen upptäckte jag att den ena ungen var biten ganska allvarligt i ansiktet och underkäken. Den kommer aldrig att klara sig var min tanke. Och en stund senare var en till unge biten. Men inte riktigt lika allvarligt. Men f*n också!

Jag återkommer imorgon med mer information. Jag orkar inte mer nu!

/kull68-2.jpg 

24/8:

Idag när jag kom in till min dator märkte jag efter några minuter att det skuttade runt tre bebisar hos Squeaky och Mascot. Två Grey och en Violet. En Grey hona med födelsevikt 54 g, en Grey hane med födelsevikt 55 g och en Violet hona med födelsevikt 49 g. Så vikterna på dessa ungar var mycket bättre än de i förra kullen. Alla ungarna är antingen CRW eller bärare och möjliga sapphire bärare. De två Grey är även Violet bärare. Namnen blev S*Pepita's Juana, S*Pepita's Don Pedro och S*Pepita's Juanita.

/kull67.jpg

23/8:

Idag skulle det ha kommit två omplaceringskillar, men det blev inget av med det. Killarna fick ett annat hem och jag önskar dem lycka till!

22/8:

Betalde in för den ena honan som jag ska få hem i september. Hoppas nu att allt går bra med resan och att hon är fin och frisk när hon kommer!

Vägde Squeaky och Black Pearl idag. Squeaky är stor nu och ligger på 881 g. Det är nästan 200 g mer

Välkommen

Välkommen till www.pepitas.n.nu.

blizzard10v.jpg

Nyheter

     

Nyhetsbrev

Om du är intresserad av att följa oss och få de senaste nyheterna, så är du välkommen att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Skriv in din e-postadress i rutan nedan!

cher12.jpg

Vi finns även på Facebook. Där finns mer bilder och nyheter om våra chinchillor!

http://www.facebook.com/#!/pages/Pepitas-Chinchilla/285510684838187?sk=wall

Klicka gärna gilla!

Länkar

Chinchillarelaterade länkar finns under rubriken länkar.