Dagbok

2016

2015

2014

2019

18/4:

Trion höll inte sams, så jag fick dela dem igen på natten. Det var ena honan som inte accepterade hanen. Så jag tog ut hanen och lät honorna vara kvar tillsammans. 

Städade lite burar idag och tog det sedan lugnt. Behövde stressa ner lite. 

Xenia och Blue Bayou fick en ny bebissäker bur. Jag tror kullen är nära nu. Hoppas på friska fina ungar! Har inget sparat alls efter Xenia sedan tidigare. Det var flera år sedan hon senast fick kull. 

17/4:

Idag blev det några ihopsättningar. Det blev Felizia och Sunny Days och en trio med Flizan, Miranda och Timothy. Så nu får vi se om de kan hålla sams. 

Björn började fixa nya skvättkanter i några burar. För att hålla spån i burarna bättre och mindre skräp på golvet. Chinchillorna hade gnagt sönder de gamla kanterna. 

16/4:

Inga bebisar idag. Väntan är jobbig när tålamodet är lågt! 

15/4:

Väntar ju några kullar och kollar till paren ofta. Väntan är både jobbig och spännande. Snart är även en del bebisar flyttklara och jag försöker hålla igång kontakten för att de ska vara nyfikna och sociala när de kommer till sina nya hem. 

14/4:

Idag blev en mysdag med chinchillorna. Tittade och funderade på vilka som kanske får åka med på nästa utställning. Kände om honorna var dräktiga och gosade med bebisarna! 

13/3:

Idag tog jag en lugn dag. Eftersom vi skulle åka en sväng på kvällen provade jag inte något nytt par idag. Städade några extra burar istället. 

Jag går här på dagarna och beundrar bebisarna och pratar med dem. Vissa är mycket framåt och nyfikna. Det livar upp lite att ha lite bebisar i burarna! 

Väntar några kullar här också. Malina och Such A Baby, Samanta och Out of the Blue, Xenia och Blue Bayou, Blue Is My Heart och Happy-Go-Lucky. Svårt att veta exakt när, så det är spännande varje dag här. 

12/3:

Provade en ny hopsättning idag. Det gick bra i ca 10 minuter sedan gick det inte alls. Gick inte att få det att lugna ner sig alls utan det var risk för skador. Så jag fick avbryta. Bara att sätta sig och göra nya planer. Försöker med något nytt imorgon kanske. 

11/3:

Satte ihop ett nytt par idag. Det blev efter lite planering Paradise’s Fortuna med S*Pepita’s Smirnoff Ice. Fortuna krånglade lite, men det verkar gå med lite tålamod.

Planerar två par till de närmaste dagarna. Får se om det blir ett av dem imorgon. 

Väntar kull nu närmast hos Xenia tror jag. Det sparkar i hennes lilla mage. Det var några år sedan hon senast fick kull. Så jag är förväntansfull. 

10/3:

Dagen efter - trötta! 

Tog en lugn dag med diskussioner efter utställningen, med tankar om att ändra vissa saker. Som det brukar vara dagen efter. 

9/3:

Vid 01.15 började jag packa ner mina djur i transportburarna. Vid 02.00 matade jag de sista som skulle stanna hemma och vid 02.30 satte vi oss i bilen och åkte mot utställningen. Vi stannade en gång och tankade bilen och en gång för att Björn och Pelle skulle köpa kaffe. Vid 07.15 var vi framme i Arentorp och strax efter kom tjejen med nycklarna. 

Vi började bära in alla djuren, rosetterna, pokalerna och allt som skulle vara i poängräkningen. Vi började ställa bord för poängräkningen och sätta igång med att ställa upp sakerna på plats. Milla, Jessica och Tindra kom en stund efter oss och sedan var det mycket med att ställa allt i ordning. 

Folk började droppa in och det blev mycket finputsning av djuren innan slutligen bedömningarna kom igång. Dagen rullade på snabbt och mitt på dagen tog vi lunch. SCAF bjöd på frallor med pålägg och princesstårta. Sedan körde vi vidare tills alla priser var klara. Folk åkte och vi började att packa ner och ut allt material. Vi avhöll årsmöte och medlemsmöte och käkade smörgåstårta. Efter mötena städade vi och bar ut det sista i bilarna. Nu var vi alla dödströtta! 

Själva utställningen och mina djur? 

Jo det gick bra! 

8/3:

Packade bilen idag inför morgondagen. Ordnade köpeavtal och sånt till de djur som eventuellt flyttar imorgon. 

7/3:

Kammade chinchillor idag. Vissa var helt okej och andra inte okej. Jobbade på med en lista över saker som ska ordnas inför utställningen. Det är en hel del jobb! 

/f25519e1-1e8b-4f8a-9505-a02bf27d7124.jpg

6/3:

Vägde lilla Freija idag. 18 dagar gamma 144 g. Hon växer bra och känns bra i pälsen. Jag gillar henne starkt och funderar på om jag ska behålla henne trots att hon är Grey Ebony. 

5/3:

Desdemona reserverades idag. 

4/3:

Finns bara ett sätt att uttrycka sig idag. En riktigt jävla pissig dag!

3/3:

Idag var en lugn dag med lite extra vila efter gårdagens bravader. 

På eftermiddagen åkte vi och hämtade pokaler till alla vårens utställningar. Två stora kartonger! Packade upp och kontrollerade att antal och så stämde och tjuvtittade lite. Riktigt snygga pokaler! Så nu gäller det att finputsa formen på chinchillorna och hoppas på turen att vinna någon pokal. 

2/3:

Hovmantorp idag! Happy-Go-Lucky och Blue Is My Heart fick följa med och göra reklam för chinchillor som sällskapsdjur. De skötte sig bra! Många blev de klappade och gosade av och Blue blev slickad på nosen av en snäll hund. 

En reporter med fotograf från lokal tidning pratade med oss och tog bilder. Vi kom med i tidningen!

/c18bec8f-92b1-4d56-ac09-bcc99db56a86.jpg

1/3:

Imorgon ska Bonfire flytta till nytt hem och vi ska på smådjursutställning i Hovmantorp. Dagen ägnades åt att packa Bonfires påse och lådan med informationsmaterial mm som ska tas med till utställningen. Också sydde jag en del hängmattor som också packades ner. 

28/2:

Februaris sista dag. Nu går vi mot våren! Skönt!

Jobbade med föreningsarbete. Mycket nu inför årets första utställning. Idag var det domarkorten främst som jag fixade till. 

Lite gosande med bebisarna också. Morris bebiskille är mycket intressant i teckningen. 

/85b62b7c-eb69-4c65-88a8-97b692e88aee.jpg

27/2:

Idag flyttade Olivia som planerat. Hon får en äldre hona som vän i nya hemmet. Lycka till! 

I övrigt packade jag ihop rosetterna till utställningen och gjorde diplom till de som vinner något av Årets-priserna. 

Ägnade lång stund att bara titta på alla bebisar och njuta. Elmos baby, Freija, är idag 11 dagar gammal och en rund och go baby på 110 g. Jag har fastnat lite oväntat för henne faktiskt. 

Bonfire och Mason blev reserverade idag. Bonfire flyttar på lördag och Mason när han blivit gammal nog och stor nog. 

26/2:

Imorgon ska Olivia flytta till nytt hem med ny kompis. Jag packade hennes påse med övergångsfoder, sand, stamtavla och annat smått och gott. 

Funderade lite och planerade lite angående framtiden och allt annat. Som uppfödare är det ju viktigt att hålla en planerad avel med bra kontroll på sina djur. 

SCAF’s rosetter till Svensk Vinnarutställning kom idag och på kvällen åkte vi och hämtade dem. Varje dag innehåller ju även lite föreningsarbete. 

/877bd256-f552-45b1-878a-292be8b4929b.jpg

25/2:

Xenia verkar äntligen dräktig. Hon har suttit flera år i avel utan något alls. Bytte hane och plötsligt händer något! Den som väntar på något gott ...

24/2:

Idag är det sista anmälningsdagen till SCAF’s Svensk Vinnarutställning i Arentorp den 9 mars. Skickade in min anmälan på eftermiddagen efter att ha strukit två stycken som jag grubblat över de senaste dagarna. De får åka med på nästa utställning istället.

Elmos bebis, som föddes förra lördagen, är åtta dagar nu och växer så det knakar. Hon vägde idag 98 g. En stor tjej för sin ålder. 

23/2:

En lugn lördag hos oss. Helt lugnt och inget att rapportera! 

Sorterade klart mina rosetter och konstaterade att en till låda ska köpas in. Jag köper plastlådor med lock och lagrar de flesta i. Några hänger uppe, så att man blir glad! 

22/2:

Under senare delen av 2017 och hela 2018 har jag slarvat med att sortera in rosetter och pokaler efter utställningarna. De ligger i några lådor och påsar på flera ställen i vårt datorrum. Jag har irriterat mig på det nu ett tag. Så idag rev jag ut alla som jag hade insorterade redan och ska strukturera om packningen på ett annat sätt. Så nu ligger det ännu fler utspridda rosetter plus de som jag utårsprungligen var irriterad på. Men har så smått börjat packa ner på ett strukturerat sätt igen. Fortsätter imorgon! 

Med chinchillorna och bebisarna är allt bra och lugnt! 

21/2:

Igår kom jag på att jag saknade en hona. Så jag började leta efter en som kan passa. Inte ofta egentligen som jag söker något speciellt. Men jag drömmer om en speciell avkomma och för att nå dit så saknas mig nu en hona. Färgen måste vara rätt, åldern måste vara bra för avel om några månader. Igår gav sökandet inga resultat. 

Idag uppenbarade sig en liten, liten möjlighet. Vi får se hur det slutar. Håll tummarna för mig! 

Annars var det en lugn och katastrof-fri dag hos oss. Det tackar vi för! 

20/2:

Det har varit en lugn dag på Pepitas. Vägde Little Bit Softs bebisar idag igen och honan ökar mest, men hanen gick upp till 1 g över födelsevikt och jag fortsätter hålla koll imorgon. Det är bra fart på dem båda två och de far runt i buren som om de hade eld i baken emellanåt. 

Nu är det bara att fundera på namn åt dem också. 

19/2:

Går runt här på dagarna nu och myser och tittar på bebisar. Det är så fantastiskt roligt med dessa pigga små energiknippen som busar runt och sover mellan varven. 

Har även passat på att uppdatera min lista med djurens vikter som jag har i datorn. Det känns bra att på så sätt ha lite koll på hur de mår. 

Funderade lite på vilka djur som ska anmälas till utställningen i Arentorp. De flesta vet jag, men några är jag osäker på. 

18/2:

Idag har jag ägnat åt att bara ta det lugnt efter den stressiga gårdagen. 

Bebisar och mamma mår bra. Kan berätta också att pappan till kullen är SUCh Morris som flyttade till S*Hoppets Chinchilla i november. Lyckan att få dessa bebisar är därför extra stor. 

Idag blev Vivianne reserverad och hon flyttar i april. 

17/2:

Vi tog sovmorgon idag. Det har varit stressigt på sista tiden, så det behövdes. 

Jag har några dagar nu bevakat Little Bit Soft som är dräktig och i sista delen av dräktigheten. Vid kvart i två tittade jag till henne igen och då plötsligt var hon blöt på nosen och en bebis hade kommit. En White hona på 47 gram. Jag visste att hon väntade mer än en och fortsatte titta till henne ofta. Det drog ut rejält på tiden och jag blev mer och mer nervös. Men hon var pigg och hade inte något jobbigt värkarbete utan mer som en paus. Vid tiotiden på kvällen kom värkarna igen och de var ganska kraftiga. Och jag var NERVÖS och gick fram och tillbaka. Vid kvart i elva kom det i rask följd en dödfödd Grey och en White hane på 48 gram. 

/kull267.jpg

2017

21/8:

Tog bilder av bebisen idag då den torkat och fluffat lite till sig. Den ökar i vikt som väntat. Marilyn är en duktig mamma.

/cadeau21aug2017-5.jpg

20/8:

Bebisen mår bra idag och ser fin ut i färgen. Almelo vaktar den och Marilyn som en liten Pitbull. Han hugger rejält alltså!

19/8:

Idag var det dags för Marilyns kull. Jag hörde ett ljud som lät bekant och gick och tittade i hennes bur. Jag visste att hon var den mest misstänkta att föda. Såg då att hon hade blod i buren och att hon åt upp moderkaka. Det var mycket blod i huset tyckte jag, så jag torkade upp med en servett. Hon hade fått en unge som kändes stor och vid första anblicken när den låg hos henne såg den grå ut. Men jag tog ut den och den var stor och kraftig och vit på svansens spets. Jag vägde den och i vått skick vägde den 68 g och det var en hane. Roligt i sammanhanget är att Marilyn fyllde fem år idag. Så hon gav sig själv en riktigt söt present.

/marilyns.jpg

17/8:

Idag föddes det en samarbetskull hos Pellerina's Chinchilla. Tyvärr kom det bara en unge som antingen var dödfödd eller dog i stort sett omgående. Beklagar detta. Pappan var från oss och heter S*Pepita's First Love.

16/8:

Allt har varit ganska dåligt med mig de senaste dagarna. Jag känner mig aningen lite bättre idag. Så jag har inte skrivit så mycket här inne. Men jag har lagt planerna på utställningen i Skärkind på hyllan helt. Stannar hemma och gosar med djuren!

Jag har stödmatat lilla Ivory Hope som var supertrög. Men jag vet att det ibland vänder vid två veckors ålder och blir positivt. Som tur var så stämde det denna gången också. Nu har hon ökat själv ganska bra i ett par dagar utan stödmatning.

Vägde en del djur idag och hittade dräktighet hos Elsinore. Två hanar hade också gjort stora ökningar, men det måste i deras fall vara trivselvikt!

7/8:

Städade några burar och satte ihop några unga honor. Fotograferade Talulla som kom i lördags. Vi fick även en superfin bukett blommor levererad med bud från Talullas förra ägare. Det har aldrig tidigare hänt oss. 

Lilla bebisen accepterar nu ersättning. Vikten pekade fortfarande nedåt på morgonen. Så det är bara att köra på ersättning nu.

 /vanessasblommor.jpg

6/8:

Började fundera på vilka chinchillor som ska ställas ut i Skärkind i september. Det är svårt att bestämma sig. Man vill ta så många man kan, men resan och in- och utcheckninger blir ju jobbigt om man har för många med sig. Så inte alla som man vill går att ta med. 

Lilla Goldbar-bebisen fortsätter att tappa. Så jag fick göra ersättning och fortsätta att få henne att acceptera det. 

5/8:

Idag stod en resa på schemat. Vi åkte först till Wixens i Nässjö och återlämnade Medusa som varit här på lån. Därefter åkte vi och hämtade min mamma för resa vidare till Växjö. Där hälsade vi på min pappa som låg inne för några dagar efter ett litet fall. Efter besöket mötte vi upp en tjej med två omplaceringar. Och sedan åkte vi hem med min mamma innan vi till sist åter körde hemåt. Det blev en lång dag som trots allt kändes ganska positiv. 

Lilla Goldbar-bebisen hade åter börjat tappa i vikt. Jag upptäckte att storasyster ur tidigare kull diade sin mamma. Så jag fick ta ut de två äldsta systrarna och hoppas nu att maten ska räcka till lilla bebisen också. Men gjorde lite ersättning och lät henne få smaka en droppe. 

Jag fick även dela på Paint It Black och Black Out. De bråkade och den ena blev biten i örat och dragen i örat av sin bror. Knasbollar! 

4/8: 

Sonjas bebisar hade ökat lite i vikt idag. Så nu hoppas jag att de fortsätter uppåt. 

3/8:

Det var viktnedgång på Sonjas bebisar. Mest på Goldbar-bebisen. Fotograferade dem idag och de verkar pigga! 

2/8:

Sonja uppförde sig aningen konstigt på förmiddagen så jag anade att det kunde bli kull idag. På eftermiddagen satte hon igång. Strax före kl. 15 kom första ungen. Den var Grey gbc. Strax efter kom en Goldbar. Sedan passerade någon timme och en dödfödd Goldbar till kom. Den såg ut att ha kommit med vikt huvud. Med tanke på Sonjas stora viktökning trodde jag det skulle komma ytterligare en unge. Men det kom enbart moderkakor. Sonja var beräknad till imorgon. 

31/7:

Idag var det dags att skicka in rapporter gällande uppfödning och omplacering till SCAF. Men det var bara att titta genom lite och finputsa. Jag fyller alltid i direkt när en förändring sker, så rapporten ligger alltid aktuell liksom. 

30/7:

Sista semesterdagen idag. Det blev en lugn dag med lite planering inför höstens första utställning. Förberedde en anmälan att utgå ifrån. Kan vara bra för att samla sina tankar och få till en plan. Sedan blir det ju att justera lite på den. 

29/7:

Kaninerna flyttade idag. De två Belgiska hararna ska till samma hem och Sachsengolden till sin uppfödare. Det känns som att det kommer att bli bra för dem. Saknar Lollo, hon var en stor personlighet. 

I Got You Babe flyttade till Beatrice och Like A Rock och Soft Whisper flyttade till Maria och Marina. Lycka till i era nya hem! 

28/7:

Alannah hade blött lite idag. Men bebisen verkade må bra och hade ökat 3 g. 

Katalina och de två småtjejerna var lugna och verkade ha blivit kompisar. Så det verkar också bra med dem. 

/ally27aug2017.jpg

27/7:

Hittade på kvällen en bebis hos Alannah. Men hon hade blivit lite osams med Katalina, så jag fick akut, snabbt dela på dem. 

Så jag satte Alannah ensam med bebisen och Katalina med Anita och Hillevi. De verkade ty sig till varandra direkt. Men det blev en lång natt med vak av dem. 

23/7:

Idag var vädret fint och vi började med att hämta hö. Så vi fyllde upp vinden med små höbalar av nytt hö. Känns så skönt att ha gott om hö hemma!

På eftermiddagen när vi lastade in höet hittade jag även en liten sötnos hos Lilla Pip och Hun. Det ser ut som en liten Violet hona på 50 g. Hon får namnet S*Pepita's Lilac Honey.

Parningspropp hittades hos Zacynthia igen. Förra gången blev det trots detta ingen kull. Men jag antecknar detta datum ändå.

/kull204-1.jpg

21/7:

Började morgonen med att ta ut Hillevi och Anita från Medusa. Det hade på morgonkvisten blivit bråk och Anita hade fått ett bett i skinkan. Jag fick blod på handen när jag tog ut henne och det tog ett tag att hotta var det kom ifrån. Så nu måste jag tänka om och fundera till igen.

20/7:

Gjorde två hopsättningar idag. Jag satte samman ett nytt avelspar. S*Pepita's Tullibardine (Grey pure) med S*Pepita's For Keeps (White poss. Ebony). Det fungerade bra.

Och så satte jag samman Anita, Hillevi och Medusa. Det fungerade också bra.

16/7:

Idag blev Maybe Baby avbokad. Hon var reserverad och skulle ha flyttat om två veckor. Det händer ganska ofta att reserverade chinchillor avbokas.

12/7:

Funderade riktigt hårt på hur jag ska flytta om mina chinchillor. En del ungar ska flyttas från mamma och det krävs en del planering för att få till det ibland.

Fortfarande inga bebisar hos Lilla Pip. Hon verkar må bra, så det är bara att fortsätta att vänta!

11/7:

Kaninerna fick massa maskrosblad idag. De gruffsade i sig ganska glupskt. Vädret var för ovanligheten ganska bra idag. Inget regn och det känns bra med tanke på kaninerna. Tycker synd om dem när det regnar för mycket ute.

9/7:

Städade som vanligt några burar och gjorde även en hopsättning. Det blev en grupp med hanar. Elliz och Teon bodde ihop och de fick två nya kompisar, Purple Sky och Purlpe Haze. De gillade varandra allihop direkt och inga problem alls. Hoppas det fortsätter på samma sätt!

8/7:

Dödfödd unge kom idag sent på eftermiddagen/kvällen. En Grey unge på 80 g hos Heather och Iron Man. Moderkakan kom ut också och mamman mår efter omständigherna bra. Det är dock sorgligt när en hona bara får en enda unge och den är död. Hon får inget kvar då liksom. 

7/7:

Idag vägde jag lilla I Got You Babe som är tre och en halv månad gammal. Vågen visade 538 g. Stor för sin ålder! Hon är reserverad och planeras flytta i slutet av månaden. 

6/7:

Denna veckan har jag påbörjat sortering av diverse extra saker till chinchillorna. De ligger just nu huller om buller lite överallt. Så samla ihop, diska av och sortera. De läggs i plastlådor med lock som ska ställas undan på lämpligt ställe. Tanken är att det ska bli lätt att hitta något som man söker och det ska vara rent och snyggt. Men jag måste säga att det tar tid för diskade vattenflaskor att torka!

5/7:

Funderar på hur jag ska sätta bebisar som ska flyttas ut från sina mammor. Det är inte helt lätt alltid att hitta en bra lösning. Det kan krävas en hel del funderande ibland.

 Sommarens andra åska drabbade oss idag. Ganska jobbigt när det går och kommer hela dagen. Känns inte riktigt som att man får något effektivt ut av dagen.

4/7:

Väntar otåligt på kull hos Lilla Pip och Hun. Men inget händer. Eftersom Lilla Pip är en äldre hona, så är man ju lite mer nervös. Men hon har fått kullar tidigare och det brukar gå ganska bra.

Flyttade runt lite på kaninerna idag. Balsa fick en bättre bur och Lollo lite större än hon hade.

Annars är allt lugnt för tillfället. Vi försöker njuta av sommaren, som just nu inte ger oss något vidare väder. Lite åska och regn idag. Det var sommarens första åska hos oss faktiskt.

3/7:

Vi åkte och lämnade kaninen till nya ägaren. Hon kommer att få det bra där- Lycka till Domino, det förtjänar du!

Vi passade på att åka till Växjö och titta på Tassar och Morrhår. De hade djur man fick titta på och massor av färgglada fiskar i vackra akvarier.

 /domino1juli2017.jpg

2/7:

Fotografering av några bebisar till och när vi skulle fotografera Such A Baby, blev det ungefär som jag befarade. Han var så söt, så Björn sa att han måste vi behålla. Hihi.

Hittade nytt hem till den ena kaninen och hon flyttar imorgon. De andra tre är planen att de flyttar i slutet av månaden. Så allt verkar lösa sig med kaninerna.

 /suchababy2juli2017.jpg

1/7:

Fotografering av Zandras ungar nu som är flyttklara. Spellbound skulle ha flyttat idag men blev ju avbokad tidigare i veckan.

Tog ut Lilla Pip och kollade till henne lite idag. Jag börjar bli orolig av att vänta på hennes kull. Men hon hade magen kvar och lite sparkar kunde kännas. Så det är bara att vänta vidare.

Kaninhonan lades ut på annons idag. Så får vi se om intresse finns.

Lilla Jim Dandy fotograferades och jag ska följa hans utveckling noga. Han har ett väldigt speciellt utseende som ibland syns på ungar.

/jimdandy2juli2017-2.jpg

30/6:

Parning hade troligtvis skett hos Whilliam och Äppelblom ikväll. Massor av päls hade Whilliam förlorat. Jag tog dem i transportbur över natten för säkerhets skull. Men Äppelblom har gått i avel i över ett år och inte blivit dräktig, så hoppet är inte stort!

29/6:

Nu är snart tiden ute för kaninbebisar. Till helgen börjar jag leta nytt hem till honan om inget kommit.

Det var regningt ute idag och arbetslusten var inte så stor. Så det blev lite arbetat inne vid datorn. Håller på att göra ett chinchillaregister. Hemsidor går och kommer hela tiden och information som fanns tillgänglig på nätet försvinner hela tiden. Ny information kommer så klart också. Så mycket som går att spara av denna information kan ju vara nyttigt för framtiden.

Eventuellt dräktighet på Tullibardine också. Tycker hennes mage kändes rund idag. Den 3:e augusti är i så fall beräknat födelsedatum. Anita som var snuvit och hade öroninflammation har tillfrisknat helt och är en mycket framåt och pigg liten hona. Hon har någon konstig ljusare fläck bak vid svansen. Får se hur den utvecklar sig. Troligtvis försvinner den när hon växer upp.

28/6:

inga kaninbebisar idag. Plockade maskrosblad idag till kaninerna. Vissa dagar blir det morot och äpple, andra dagar grenar med löv eller rivet gräs. Idag blev det maskrosblad. Varje dag får de vatten, hö och lite pellets. 

27/6:

Reserverade en liten hane som kommer till oss i september. Jag vet att jag egentligen inte behöver en hane till, men han ser så gudomligt söt ut på bilder jag fått se. Så jag gör ett undantag. 

Inga kaninbebisar har kommit. Bara några dagar kvar att vänta nu. Lite nervöst är det, då det är ett okänt område för min del. Men oavsett hur det blir, så ska jag lösa det. 

Lilla Mortimer skulle vägas idag. Men han sprang förbi så snabbt i buren att jag bedömde honom som okej utan vägning. 

26/6:

Starfire och Glenmorangie var inte helt sams idag. Så en liten Time-Out blev det för Starfire. 

Spellbound och Tennessee Honey avbokades idag. De skulle ha flyttat till helgen var det beräknat. 

Funderade på hopsättningar. Jämförde stamtavlor och förkastade en hel del förslag. Till sist bestämde jag mig för att prova Nicolas med Love Bomb och Montana. Och så tre små killar med Popcorn. Popcorn blir mer och mer tydligt CRW. 

Städade kaninburar och la in nytt bomaterial ifall den möjligt dräktiga honan får ungar. Inom några dagar kommer vi att få svaret på den frågan. Jag lyckades få känna på hennes mage idag. Jag tyckte inte det var något säkert alls. Men jag tyckte jag kände någon spene. Men vet inte riktigt hur de känns i vanliga fall. Kaniner är inte riktigt min grej! Men jag gör mitt bästa. 

 En orm ringlade sig förbi några cm från mina skor idag när jag skulle se till kaninerna mitt på dagen. Ormar är jag inte alls så förtjust i. 

25/6:

Lilla bebisen hade gått upp 2,5 g idag. Så allt verkar positivt. 

Hämtade hem de fyra första balarna hö från årets skörd. Hämtade hos en bonde vi aldrig varit hos. Men vi kommer att hämta hos den bonde vi hämtat hos över vintern. För det var bra hö med fin doft av blommor och örter. Men ännu har de inget färdigt hö där. 

24/6:

Hittade blod i buren hos Carrie, som fick kull för några dagar sedan. Så jag plockade ut henne och jag tror bara att det var en baktass som var sårig och torr. Så jag smörjde in med lite Helosan fotsalva.

Skulle städa ur två burar i ena chinchillarummet idag. Gick in med en hink med rent spån och två tomma hinkar för att börja. Gick förbi två dubbelburar på varje sida och kom till tredje och tvärstannade. Tittade igen och såg då en bebis i nedre buren på vänster sida. Då tänkte jag där ska inte vara någon bebis. Tog någhra sekunder innan jag kopplade att JHP Melanie och Matthew fått en bebis. Otroligt att kroppen stannar och att insikten kommer först senare varför man stannade.

Men som sagt en liten hane på 41 g av färgen Dark Ebony vc. Namnet blir S*Pepita's ...

/kull202.jpg

23/6:

Idag är det midsommarafton. Det blev inget firande hos oss. Jag har varit lite nere nu i några dagar och vi tog det därför som en ganska vanlig dag.

Jag gjorde en blomkrans till sötaste Inca.

/inca2017-06-23.jpg

22/6:

Vägning av bebisarna från igår visar på ett vikttapp på 4 g hos den grå och 3 g hos den vita. Annars var allt lugnt.

21/6:

Idag kom äntligen kullen hos Carrie. Jag trodde hon skulle få en stor kull med 3-4 ungar. Men det kom två stycken. En White Ebony hane på 61 g som får namnet S*Pepita's Such A Baby och en Grey Ebony hona som också vägde 61 g och hon får namnet S*Pepita's Rosemary's Baby.

Allt var lugnt i buren så pappan till kullen får sitta kvar och så får vi se om det fortsätter att vara lugnt i buren i natt.

Idag blev Spellbound och Tennessee Honey reserverade och de ska flytta så snart ålder och vikt är uppnådda. 10 veckor och minst 250 g är det som gäller.

/kull201.jpg

20/6:

Vägde några av mina honor och hittade två dräktiga honor. S*Pepita's Xenia och TopChinchilla's Sonja. Vägde Carrie på kvällen och nu ligger hon på 1001 g. Hon är stor nu!

19/6:

Städade några burar och vägde några djur. Alannah sitter nu med Katalina och vilar. Men det verkar som att Alannah var dräktig redan när jag delade henne från Lumionor. Hon ökar i alla fall i vikt. Tredje gången gillt nu alltså för henne. Hennes två tidigare kullar har inte gått så bra.

18/6:

Fortsatte städa lite fler burar. Det var varmt väder och det gick lite småtrögt. En bur hade invånarna gnagt hål i så den lagade Björn. Så nu hoppas jag den håller dem fångna ett litet tag till. Hihi. 

Tittade till Carrie några gånger under dagen. Men inga bebisar kom idag. 

17/6:

Idag städade jag några burar och fotograferade några chinchillor också. Konstaterade att Heather är dräktig. 

Kvällen ägnade jag åt att uppdatera lite på hemsidan. Men tiden rinner snabbt iväg och det blev lite här och där, nya bilder och så. 

16/6:

Jag känner att jag har mer kläm på kaninerna nu. De blir mer och mer framåt. Speciellt Lollo, den Belgiska haren. Hon busar lite med mig när jag ska fylla på mat. Hon hoppar nu fint mellan våningarna i buren. Det regnade ganska rejält idag och jag hoppas de håller sig i delarna av burarna som har tak. 

Hos chinchillorna är allt lugnt. Inget nytt som händer just nu. 

De ungar som är små just nu växer bra och mammorna behöver ingen hjälp. 

 /harehona1.jpg

15/6:

Idag satt jag med produktionen av ChinchillaMagazinet nr. 3. Chinchillorna väckte mig extra tidigt genom att knuffa på något utanför sin bur som stod för nära. Jag kände inte igen ljudet och kunde då inte sova. När jag väl hittat vad det var för bus de hittat på och flyttat undan det från buren hade lusten att sova försvunnit. Men då fick jag ju gjort lite nytta med tidningen. 

Funderar fortfarande på namn till Sweet Kiss gråa bebishane. Så fort jag kommer på namn är det dags att beställa stamtavlor igen. 

12/6:

Jag börjar komma fram till hur mycket jobb det är att sköta fyra kaniner. Men det är söta och verkar vara snälla. Två av dem är ganska stora tycker jag. Så lite försiktig är jag gentemot dem. 

Vårt hö till chinchillorna börjar tryta nu, så jag hoppas hö av ny skörd kommer snart. 

11/6:

Det verkar som vi har hittat nya hem till tre av kaninerna. Känns ju lite hoppingivande. 

Fortfarande inga bebisar hos Carrie. Det är svårt att förutspå när det är dags för en chinchillahona. Ungarna kommer när det är dags och man behöver ett stort mått av tålamod. 

10/6:

idag fick vi in 4 kaniner som ska omplaceras. Fyra superfina kaniner med stamtavlor. Så nu ska vi se om vi kan lösa det. Eventuellt är den ena honan dräktig. Vi får väl se om det kommer bebisar om några veckor. 

/tan.jpg 

9/6:

Dags att betala förnyelse på hemsidan. Valde idag och fick faktura som jag ska betala in. Så nu kommer vi att finnas kvar ett år till i alla fall. 

Båda bebisarna hade ökat 2 g idag. 

Carrie uppförde sig lite mystiskt idag, så jag trodde hon skulle föda. Jag städade ur buren och förberedde lite. Men inget hände. Hon satt dock i huset nästan hela dagen. 

8/6:

Vid vägning på kvällen hade den grå ungen tappat 2 g och Black Velveten 1 g. Men under hela dagen och kvällen har mamman suttit med båda ungarna idag. Så allt verkar bra idag! 

7/6:

kull kom idag hos Sweet Kiss och Black Ribbon. En Grey hane på 45 g och en Black Velvet hona på 55 g. Förlossningen gick tyst och lugnt tillväga, så jag missade den. Tittade till Sweet Kiss vid 14-tiden och inga tecken på att hon skulle föda. Vid 20-tiden såg jag den lilla hanen i buren med sin pappa. Han tog så väl hand om den. Ungarna var då torra. Den gråa bebisen satt inte med sin mamma de gånger jag tittade till den på kvällen. Så jag ändrade lite i buren innan jag gick och la mig. 

Detta var kull 200 hos oss! 

/kull200.jpg

4/6:

Tog ut och vägde några av mina dräktiga eller misstänkt dräktiga honor. Malva trodde jag skulle ha vilken dag som helst. Men hon hade inte ökat och inga sparkar kändes. Så om hon är dräktig är det nog inte så långt gången. 

Marilyn verkade inte heller omparad. Däremot så hade Carrie ökat bra och det sparkade i magen på Sweet Kiss. Sedan är det lilla Pip också som verkar dräktig. Men kollade inte henne idag. 

31/5:

Metallica som jag sålde i vintras till Hagberg's Chinchilla fich en kull med tre bebisar idag. Vi gratulerar och önskar lycka till med dem! 

Möte på kvällen med Utställningskommitten. Fler detaljer kring höstens utställningar behövde planeras. 

Fotograferade min lille Spellbound. Hans färg är lite halvt konstig. Misstänker ju att han är Brown Velvet, men han ser inte riktigt så ut just nu. Vi får väl se med tiden. 

 /spellbound31maj2017-1.jpg

29/5:

Städade och flyttade lite djur idag. Iliana och bebisarna fick en bättre bur, mer passande. De har växit bra alla tre och är pigga och framåt till sättet. En av hanarna ska till hösten flytta till Finland. Sweet Kiss och Black Ribbon flyttade till en bur mer passande för kommande kull. 

28/5:

Vi lämnade chinchillauppfödningen en stund idag och åkte och gratulerade min mamma på mors dag. Allt var lugnt när vi kom hem och inga nya bebisar hade kommit. 

Jag funderar lite på att ändra om i några av mina par. Bland annat är det Agnes och Sunny Days som jag känner borde delas och ges nya partners till. Jag vill sätta Agnes med Nicolas, men har inte riktigt kommit fram till vem jag vill sätta Sunny Days med. Funderar vidare...

27/5:

När man har husdjur är det nöstan omöjligt att åka iväg exempelvis under semestern. Men man kan ha semester hemma tänkte jag. Så idag hämtade vi hem vår husvagn och ställde den på gräsmattan. Kanske kan det bli lite semesterkänsla. Vi får väl se. 

Går lite försiktigt och väntar på några kullar. Det är Sweet Kiss, Carrie, Malva och Lilla Pip närmast tror jag. Så jag tittar några gånger mer än vanligt i deras burar. 

 /husvagn.jpg

26/5:

Idag fick jag glädjande nyheter från Patricia. Hon köpte ett avelspar förra sommaren från mig. Bluebell och Smea-Kalle. Idag hade det kommit tre bebisar. Två Grey vc sc och en Blue Diamond. Vi gratulerar och önskar lycka till med dem! 

23/5:

Städade av vår altan lite idag. Jag har haft en jobbig vinter och mått lite dåligt. Stressliknande skulle jag gissa. Höll på att skita i allt flera gånger och värst var det i november, då jag tog en liten paus och vilade lite. Klarade mig sedan genom vintern. Nu tänker jag ta och njuta av sommaren och samla krafter. Så altanen tänker jag kan vara skönt att sitta och slappa på. Blommor är planterade och ny grill planeras att köpas in!

Vi har ingen stor nybyggd flashig altan utan en ganska liten gammaldags öppen altan. Men det är så vi vill ha det.

/altanen1.jpg 

19/5:

Bjuder på bild av min nya hona SCY*Dasmeluna's Desdemona idag.

/desdemona14maj2017.jpg

18/5:

Dags för leverans av pellets. Antalet verkade inte stämma med det som jag beställt. Men får försöka få det att räcka ändå. Det var en varm dag och en första sommardag. Fick köra ac'n lite i perioder för att inte få för varmt inne. 

17/5:

Satte ihop Luminor med tre tjejer idag, Blue Angel, Drama Queen och Beynd Blue. Så hoppas på att få några Blue Diamonds till hösten att jobba vidare med. Ihopsättningen fungerade fint och helt utan pälstussar eller gruffanden. 

På kvällen hade vi via telefon en uppfödarträff. 

Påbörjade antibiotikakur till Anita. 

16/5:

Städade några burar och funderade. Mycket att fundera på när man har uppfödning. Ungar, avelsplaner och djur som är till salu och kanske kommer att bli om ett tag. 

Lurvöras bebis hade ökat tre gram idag. 

15/5:

Lurvöra fick en bebis idag. Pappan är Torben. Ungen är pure Grey och vägde 69 g. Namnet blir S*Pepita's Serene Joy. 

Hopsättning idag av Timothy och tre söta tjejer, Sugarplum, Plumsweet och Olallieberry. Gick smidigt. 

Möte på kvällen med Utställningskommitten. 

/serenejoy.jpg

14/5:

idag blev det en liten tur till Karlshamn för att möta upp en köpare. Det var lilla Cluedo som flyttade. Lycka till! 

På vägen hem stannade vi på en plantskola och köpte lite sommarblommor. Livet ska bestå av lite annan skönhet än chinchillor också! 

13/5:

Det var att vakna tidigt idag och plocka ihop några chinchillor för bilen skulle ta oss till Linköping och Norrköping. 

Vi började med besök hos Inger och Pellerina's Chinchilla. Aladdin lämnades av där. Han tillhör nu Pellerinas och jag hoppas han ska ge fina bebisar. Två små killar, It's A Secret och Not So Secret ska få bo över sommaren där också. 

Därefter lämnade vi av en råttkille som vi transporterat i Norrköping och sedan hälsade vi på S*Silverklippans Chinchilla. Vi tog med oss SCY*Dasmeluna's Desdemona därifrån. Tack Cattis för att du passade henne åt mig i några dagar!

Innan vi körde hemåt besökte vi S*Hagbergs Chilchilla i Linköping.

På vägen hem blev det kinamat i Hultsfred. Vi var riktigt trötta när vi kom hem. 

12/5:

Förberedde lite inför en resa till Norrköping och Linköping imorgon. På vägen upp ska vi hämta en råtta i Emmaboda som ska få åka med. 

6/5:

Idag var vårens sista utställning och den hölls i Arentorp. En trevlig utställning som var ganska liten. Vi hade utställare från både Norge och Danmark och det var väldigt skoj att se lite nya ansikten. 

Vi hade tre domare för dagen, Carina, Cattis och Lill-Chanett från Norge. 

Här kommer resultaten på mina djur:
S*Pepita's Port Ellen, 83,5 p, cert och 1:a pris
S*Pepita's First Peach, 85,5 p, cert och 1:a pris...
S*Pepita's & Kongstad's Happy-Go-Lucky, 83,5 p, cert och 2:a pris
S*Pepita's & Kongstad's Lucky Seven, 82 p, 4:a
S*Pepita's First Love, 85,5 p, HP, cert och 1:a pris
S*Pepita's Alaska, 84+ p, cert och 2:a pris
Dionz & S*Pepita's Starfire, 84 p, cert och 3:e pris
S*Pepita's First Choice, 82,5 p, 4:a
S*Pepita's Be-Bop Baby, 88,5 p, cert och 1:a pris
S*Pepita's November Rain, 86 p, cert och 1:a pris
S*Pepita's Nightrain, 83 p, cert och 2:a pris
S*Pepita's Golden Girl, 78,5 p, 1:a pris
S*Pepita's Love Bomb, 89 p, cert, 1:a pris och BIJ
S*Pepita's Back In Black, 77,5 p, 3:e pris
S*Hagberg's Jing, 84 p, cert och 3:e pris
S*Pepita's Olallieberry, 81 p, 2:a pris, "Klassens Sötnos"
S*Silverklippan's Ultimo, 80,5 p, 6:e plats
S*Pepita's Angel's Envy, 83 p, cert och 3:e pris
Kongstad's Elsinore, 80,5 p, 3:e pris
S*Pepita's Let's Make It Baby, 83 p, cert och 2:a pris och champion
Bouw's Timothy, 84,5 p, cert och 1:as pris
S*Silverklippan's Goldminer, 83 p, cert, 1:a pris och champion
S*Pepita's Born To Be My Baby, 85 p, 2:a pris
HC's Iron Man, 87 p, 1:a pris, Grandcert och Grandchampion
S*Pepita's Nicolas, 85,5 p, 4:e plats
S*Pepita's Black Ribbon, 91 p, 1:a pris och Top Point
Östergaard's Whilliam, 78,5 p, 3:e pris (Öppen Klass)

I agilityn tävlade jag med S*Pepita's Love Bomb och hon blev 2:a i tävlingen med Clear Round och Agility-HP.

 /arentorpmaj2017.jpg

25/4:

Jo jag skickade stamtavlebeställningen idag. Hade två bebisnamn som jag fick fundera ut först bara. Det var Medusas två bebisar. De fick namnen S*Wixen's & S*Pepita's Purple Haze och S*Wixen's & S*Pepita's Purple Sky. 

Idag fick S*Pepita's Dorina sin första kull hos Pellerinas uppfödning. Grattis och lycka till! 

24/4:

Nu satt jag idag och jobbade tillsammans med Milla för att göra programmet till vårens sista utställning. Dagen gick åt till det.

Satte mig på kvällen med en beställning av stamtavlor som ska skickas iväg imorgon kanske.

23/4:

Sista dagen att anmäla djur till Arentorp. Svårt att bestämma mig denna gången vilka som ska få åka med. In i sista minuten ändrade jag mig, strök några och la till andra. Riktig beslutsångest denna gången.

Fotograferade lilla Spellbound. Jag känner mig fortfarande lite osäker, men jag tror att han är Brown Velvet. Vi får väl se hur det blir med den saken. Om ett litet tag borde det synas bättre.

/spellbound23apr2017.jpg

22/4:

Jag matar fyrkullen lite extra några gånger per dag. Spellbound har halkat efter de andra lite. Någon av Black Velvet-tjejerna är det också som växer lite långsammare. En fyrkull är hård för en hona att dia. Så jag tänker att jag kan hjälpa Zandra lite så här och kanske få fler ungar att överleva.

Den minsta Goldbarbebisen verkar öka bra i alla fall. Jag trodde jag skulle få hjälpa till där också.

Känner stor oro för Medusas bebis som föddes med skadad baktass. Men jag håller tummarna och hoppas att det på något sätt ska lösa sig. Han ökar mycket bra i vikt i alla fall.

18/4:

Ett underbart uppvaknande när min keliga Elliz hoppade upp på min kudde. Han och Teon hade brutit upp luckan i transportburen och var ute på äventyr. Fångade genast Elliz och satte in honom igen i transporten. Fick även efter en stund tag i Teon. Kul början på dagen! 

17/4:

Oj så snabbt dagarna försvinner förbi. Vädret är knasigt ute. Det har snöat av och till under påskhelgen. 

Idag fick jag äntligen tid att försöka mig på hopsättningar. Jag satte ihop Dear John och hans far igen. Har dem nu i en bur så att jag hör dem nästan alltid. Och så satte jag samman Elliz och Teon. Det fungerade i båda fallen bra och inget knorrande alls. Tog med mig Teon och Elliz i transportbur när jag skulle sova. 

16/4:

Den lilla minsta ungen hade rasat ner till 22 g. Jag provade att ge en droppe av kattmjölksersättning. Men den verkade inte ha någon ätreflex alls. Vägde nu de två stora som båda vägde 58 g. Jag är så ledsen över såret på benet som den ena har, så glädje med denna kullen finns inte. 

På kvällen blev den minsta ännu sämre och somnade in. RIP.

15/4:

På morgonen tidigt kom det ungar. När jag tittade till Medusa strax före kl. 7 hade det kommit tre bebisar och jag bestämde mig för att somna om efter en orolig natt. Efter någon timme tittade jag till henne igen och då även bebisarna. Den ena var pytteliten och Sapphire i färgen. Vikt 26-28 g. Vågen krånglade lite. Troligtvis den låga vikten som var svår. De andra två var stora och jag vägde inte dem. Hittade ett otäckt sår på bakbenet på den ena av dem. En av dem är Violet, men lite osäker på den med såret. Detta är en samarbetskull med Wixens Chinchilla. 

På kvällen när jag matade chinchillorna hittade jag en biten hane. Det var Dear John som satt med sin pappa. Han hade sår på nosen och lite tussar päls som stack upp. Såren på nosen var ganska stora. Jag delade på dem. 

14/4:

Idag kom det två kullar. Riktigt hektiskt att titta på dem alla och väga.

Först tittade jag till Sonja och Golddigger och hittade till min förvåning två Goldbar-bebisar. En pytteliten på 34 g och en stor på 63 g. Namnen blir, S*Pepita's Goldfinger och S*Pepita's Goldeneye.

Sedan hittade jag två Grey bebisar hos Tullibardine. Pappan är Aladdin. Det är en hona och en hane ser det ut som. Även här en liten och en större. Den lilla är hanen och han vägde 41 g. Den stora, honan, vägde 66 g. Namnen blir, S*Pepita's Anton och S*Pepita's Anita. 

På natten när vi lite väl sent, skulle lägga oss märkte jag att Medusa hade börjat blöda lite och födsloarbetet var nog igång. Jag tog ut Teon ur buren. Gick och la mig och vaknade några gånger och tittade till henne. 

/kull194-1.jpg

13/4:

Idag fick Zandra värkar och fick fyra ungar. Mitt i allt gick strömmen och jag stod där och lyste med ficklampa. Hoppades på Brown Velvet och jag tror den ena är Brown Velvet. De övriga tre är Black Velvet. Pappan är Heino. Födelsevikterna var, 47, 49, 49 och 51 g. Riktigt stora för att vara en fyrkull.

Namnen blir: S*Pepita's Spellbound, S*Pepita's High Voltage, S*Pepita's She's Got Balls och S*Pepita's Kissin' Dynamite.

/kull193hela.jpg

12/4:

Kalas och tårta för Björn idag.

Reserverade en ny White avelshona. Hon kommer hit i maj. Ska bli spännande.

11/4:

Idag städade jag lite i hemmet och hade inte mycket tid för chinchillorna. Björn fyller år imorgon och lite röjning kan behövas då antar jag. I vanliga fall går ju chinchillorna först och jag tycker det är okej. Men när besökare kommer tycker de nog inte riktigt så ;-)

Men lite anteckningar om dagen ändå. Parning hos Malva och Morris på kvällen. Fick ta bort en jättestor pälsring på Morris. 

Fotograferade Hells Bells idag åt en eventuellt ny ägare. Vi får se hur det går. 

Vägde Zandra och hon låg nu på över 900 g. Magen stor som en ballong. Upptäckte dräktighet hos Lurvöra som börjat bli elak mot Torben. 

/img_0449.jpg 

10/4:

satte ihop en grupp med fyra bebishanar. Satte ihop nytt avelspar, Elsinore och Cass. Provade även sätta ihop Flizan och Henry. Men fick avbryta och sätta dem i vars en bur intill varandra. Provar igen om några dagar. 

Fick erbjudande om att köpa en spännande hona. Ska nu fundera och diskutera detaljer och se om det kan bli reservation av henne. Jag koncentrerar mig allt mer på White och något nytt avelsdjur kan då bli aktuellt att köpa. Man måste få in nytt blod ibland. 

9/4:

Dagen efter utställning och lika trött som vanligt dagen efter. Men nöjd med dagen igår. 

Glad att inga ungar kom under gårdagen och att det inte varit bråk i någon av burarna medan vi var borta. 

8/4:

Upp tidigt och samla ihop djuren. Inga oväntade komplikationer denna gången och vi kom iväg i god tid. 

Lokalen var lite mindre än de vi brukar vara i, men det fungerade bra och var mysigt. 

 /img_0448.jpg

7/4:

Jag går otåligt och väntar på kull hos några honor. Det är Zandra främst. Men även Sonja, Medusa och Morticia. Det är lite jobbig väntan ibland. Och oroligt när man vet att man ska åka bort en dag från dem. Imorgon är det ju utställning. 

Kammade de sista djuren och trots förberedelser hela veckan blev det inte att jag kom i säng förrän efter tre på natten. 

6/4:

Idag kammade jag de flesta av chillorna som ska ställas ut. Funderade även på om någon skulle med till Öppen klass. Så beslutet föll på en junior till det. Andra duvboxen gjordes klar. Så nu är vi snart redo för utställning! 

Namnet på Amanda och Liams bebis blir S*Pepita's Tennessee Honey. 

5/4:

Idag reserverade jag en ny hona. En White Ebony. Spännande!

Det kom en bebis hos S*Pepita's Amanda och SGrCh SUCh Östergaards Liam. En Brown Ebony hane på 46 g. Namnet funderar jag lite på tills imorgon.

Förberedelserna inför helgens utställning har börjat här nu. Förberedde en duvbox med spån, hö och namn. Förberedde för incheckningen genom att sätta nummerbrickorna på varje utställares lapp i incheckningen. Fortsätter imorgon!

/kull192.jpg

4/4:

Väntade idag på bebisar hos Zandra. Men det kom inga. Det brukar ju bli en lång väntan när man väntar på en viss kull.

På kvällen trillade sårskorpan av på benet på den lilla bebisen som förlorade delar av sitt ben vid födseln. Så det ser positivt ut för den lilla.

3/4:

Fotograferade den lilla bebisen, S*Pepita's For Keeps, som kom igår. Så bjuder på en bild.

 /forkeeps3apr2017-4.jpg

2/4:

Idag kom det lite oväntat en kull här. Jag hade börjat ana dräktighet hos mamma Elmo, men trodde hon hade några månader kvar. Hon hade bara ökat 40-45 g i vikt och förra söndagen tyckte jag magen började kännas lite rund. Det gick oväntat snabbt. Men en bebis kom det med födelsevikt 57 g. En White hane som ser ut att kunna få en fläck. Mamman är Pepita's Elmo och pappan S*Pepita's Back in Black. 

1/4:

Lördag och första april. Ska kanske inte skriva något alls. Ingen kommer att ta det på allvar ändå. Men det var en helt vanlig dag, med lite städning av burar och matning av mina små bebisar. De ökar lite i vikt nu. 

31/3:

Idag var det dags att skicka in uppfödarrapport, omplaceringsrapport och beställa pellets. Så det satte jag mig med på kvällen.

30/3:

Löste lite av problemen som uppstod igår. Inte på ett perfekt och bra sätt, men löste så att de delvis för många blir okej.

Tänker framåt mot utställningen i maj och bokade ytterligare en domare.

Här hemma fortsätter jag mata några av mina bebisar, Den vita med diarré tyckte jag var bättre idag.

29/3:

Fick in lite information som gjorde att en del omständigheter kring utställningen ändrades. Så nu försöker vi lösa en del saker. Alltid redo!

Den vita marmorerade bebisen hade idag diarré.

28/3:

Städade Zandras bur idag. Hon är ganska stor och rund nu. Jag ser med spänning fram emot kullen eftersom chansen finns att någon unge kommer att vara Brown Velvet. Det har vi aldrig fått någon tidigare. 

Just nu har vi 5 dräktiga honor hos oss. Det är Zandra då och Elmo som faktiskt också har en liten chans att få Brown Velvet. Men sedan är det Medusa och Teon som kan få Blue Diamond (samarbete med S*Wixens chinchilla) och det är Amanda som sitter med Liam och så Sonja och Golddigger (Goldbar). 

Så lite spännande är det nästan alltid. 

27/3:

På programmet idag var det mest programmet! Så det blev inte mycket mer som hände här hos oss denna dag. 

26/3:

Idag var det sista anmälningsdagen till utställningen i Blekinge. Jag försökte titta på mina chinchillor och verkligen tänka. Men det är svårast att se på bebisar under utveckling tycker jag. Jag hade tänkt att ta med Elmo, men hon kändes lite dräktig tyckte jag. Hon saknar sitt sista cert, men hon får nog vänta med att försöka ta det. Skickade sedan in min anmälan i god tid. Vågade inte vänta och riskera att datirn skulle pajja eller något annat. 

25/3:

Idag skulle jag ta bilder av några bebisar. Så sagt och gjort. Några bilder blev det.

Grubblade vidare på min anmälan. Strök några och la dit en ny. Imorgon är sista anmälningsdagen, så då måste jag bestämma mig.

Bebisens fot ser fortfarande okej ut. Men den lilla Ebonyn har tappat lite i vikt och blivit biten vid nosen.

Elliz hade kommit i bråk med sina burkompisar idag och har nu tagits ut från gruppen. Han har några små sår. Så jag håller tummarna för honom också!

/kull190.jpg

24/3:

Fortsätter att hålla koll på den lille och hoppas, hoppas. 

Anmälningar till utställningen i Blekinge har börjat komma in och jag grubblar på vilka jag ska anmäla. Strök två idag från min lista och la dit en annan. Säkert inte sista ändringen i min lista. 

23/3:

Den lilla med foten hade ökat 3 g i vikt idag. Sårskorpa hade bildats och ingen rodnad eller svullnad. 

22/3:

idag på morgonen var Mackmyra kontaktsökande när hon såg att jag steg upp. Men hon ville inte hoppa upp i mina händer. Så jag misstänkte att det kunde vara dags för kullen. Efter en stund blev killarna i buren under henne oroliga. Jag tittade till och såg att hon hade värkar och en unge var på väg. Jag såg att ganska mycket stack ut och bakdelen var ute. Nästa värk kom men hon fick inte ut hele. Så jag stack in handen och drog ut den. Såg då också att baktassen var avbiten. Jag tog ut för att titta. Drog genast bort fosterhinnorna från huvudet och var ledsen över foten. 

Mackmyra var orolig och drog hårt i bebisen och jag var rädd att hon skulle ta för hårt. Så jag tog en fleecebit och höll ungen varm några minuter. Satte sedan in till henne igen. Hon lät den då krypa in under magen och var lugn. Så kom unge två och hon blev nervös igen, började dra väldigt hårt i den i pälsen och örat. Så jag gjorde samma med denna unge. Satte in efter några minuter. Kände på magen och jag kände att en unge låg på mitten. Så den hade lagt sig tillrätta. Och den kom efter en stund. Så Mackmyra och Let's Make it Baby fick tre ungar. En White och två Grey som möjligtvis är Ebony också. Har inte ännu tittat så noga på magarna. 

21/3:

Städade burarna i andra hörnet av chinchillarummet och de två som står mitt i rummet. 

Har börjat fundera på vilka chinchillor som ska anmälas till nästa utställning. Det är verkligen svårt att fatta beslut om det här. Många faktorer som ska vägas in. Många gillar jag själv, men som ägare ser jag ju inte helt opartiskt på saken. Vuxna känner jag att jag ganska bra kan se om de ska få åka med. Men Baby är svårt att avgöra. En del är mindre än andra och sämre utvecklade. Behöver ju inte vara fel, kan ju bara behöva mer tid. Men det är svårt! 

20/3:

 Städade ena hörnet i det ena chinchillarummet. De burar som stod där plus lite skräp som samlats i hörnet. Saffran som jag misstänkt vara dräktig, kändes inte längre dräktig. 

På kvällen hade vi möte med utställningskommitten och planerade lite inför kommande utställning i Blekinge. 

Vid kvällsmatningen hittade jag en parningspropp, helt färsk, hos Zacynthia och Goldminer. 

19/3:

söndagen var lite en repris av lördagen. Men jag vill gärna få undan en del föreningsarbete för att kunna koncentrera mig på utställningen som ska vara 8 april. 

Fick två chinchillor avbokade idag som var preliminärt reserverade. Alltid lika tråkigt att hålla djur åt någon som sagt att de ska köpa, men sedan ångrar sig. Bra att de gör det före köp, men ändå tråkigt! De slösar med min tid och mitt engagemang. Men så klart känns det bra att djuren inte flyttade dit! 

Äntligen har Katalinas ungar börjat gå lite uppåt i vikt. Aurores ungar har vänt uppåt alla utom den vita som ligger två gram under födelsevikt. 

Parning hos Squeaky och Chinos. 

18/3:

Denna dagen ägnades till stor del med att göra lite arbete med föreningens tidning. Det tar en del tid att vara aktiv i en förening.

Städade även nogra burar och försökte med en hopsättning som inte fungerade. Det var två unga honor som jag försökte sätta med en vuxen hona. Men jag märkte direkt att de inte klaffade.  

17/3:

Dagen gick åt till att ringa och leta efter lokal att boka. Men det gick bra till slut. 

Lite jagande på kvällen hos Iron Man och tjejerna. Men någon av dem var brunstig och det medförde lite tjafs. Men inget allvarligt.

16/3:

Det kom en fyrkull idag hos Kongstad's Aurore och SUCh HC's Iron Man. Det tog en stund att fånga in Iron Man, då han var väldigt beskyddande mot mamman och ungarna. Men till sist ficka jag tag på honom och kunde titta. Det var tre Grey och en White med mycket marmoreringar och bläs. Vikterna var 41, 44, 51 och 54 g. Två honor och två hanar. Den vita var en kille. 

Jag provade att adoptera bort en av de små till Marilyn. Men efter ett antal timmar fungerade det inte. Det tilltänkta syskonet var inte så snällt mot den nya. 

Iron Man togs ut när jag fick tag i honom ju och han sattes efter lite funderande ihop med Heather och Spirulina helt utan problem. 

 /kull189.jpg

15/3:

En lugn dag utan att något egentligen hände. Jag funderade vidare på vem jag ska sätta Ronja med. Men kom inte egentligen på något bra. Men det måste nog bli en vit hane. 

Bilder av Katalinas bebisar blev tagna. Namnen blir S*Pepita's 

/kull188.jpg

14/3:

idag fick Checky Katalina och Ejlskov's Cass två bebisar. Det blev två killar på 55 och 57 g. Färgen är Grey CRW/crwc. Bilder blev det inga idag. 

Städade som vanligt några burar och skurade ur några ofräscha sandbad. Alltid massor att göra hos chillorna. Men det är ganska trevligt att pyssla med dem. De blir så glada för ganska små saker man gör för dem. Vi skulle på kalas på kvällen , så det blev inga nya hopsättningar idag. Får väl sova på saken och se hur det blir imorgon. 

13/3:

Städade några burar och funderade på några nya ihopsättningar. Men det blev inget nytt par idag. Får väl se om jag kommer på något nytt till imorgon. 

Började göra resultatlistan från lördagens utställning. Och så fotograferade jag den nya bebisen som kom igår. Han får namnet S*Pepita's Cluedo. 

/kull187.jpg

12/3:

Dagen efter utställning och trött som vanligt. Stor del av dagen sov jag faktiskt. 

Men på förmiddagen var Squeaky inte som vanligt. Hoppade runt och gjorde mig uppmärksam på att det kommit en bebis hos Marilyn och Almelo. En Grey Ebony hane på 55 g. 

11/3:

Klockan ringde 03.30 och jag hörde en chinchilla skälla lite. Gick upp för att kolla till allt och märkte då att Navajo gnagt sig ut från transportburen. Letade upp honom och blev lite stressad över 10 förlorade minuter. Men vi hittade Navajo och packade ner honom i boxen. Packade ner alla de andra som skulle med och vi höll tidtabellen trots det lilla äventyret med rymlingen. 

Denna gången åkte Pelle med oss och deras fyra chinchillor. När vi hade en liten bit kvar fick vi besked om att en av tjejerna hade bilhaveri och att de skulle bli en hel del försenade. Ringde till Cattis och Milla och bad dem fixa en utskrift av incheckningslistan. Med den kan vi påbörja utställningen och invänta övriga saker i ganska lugn och ro. Vi hämtade nyckel och anlände till lokalen och började packa in allt. 

Så kom de andra och utställningen drog igång. 

Resultaten blev blandade som vanligt. Men Mojave Cream blev champion och Sunny Days blev Grandchampion. Elmo lyckades med konststycket att få "Klassens Clown" tredje utställningen på rad. Jag vet inte vad hon sysslar med framme på domarbordet. Får försöka smygtitta nästa gång tror jag. 

Efter utställningen hade vi årsmöte och åt pizza. Hemresan gick bra. Men vi såg ett stort vildsvin som sprang över vägen. Så en skyddsängel vakade över oss! 

10/3:

Kammade de sista chinchillorna. Stressade lite som vanligt för att kunna sova några timmar före vi åker inatt. Det fngerade ganska bra och jag sov för ovanlighetens skull nog tre timmar. 

9/3:

Idag var det förberedelser inför utställningen på schemat. Kammade en del av chinchillorna och packade ihop en del småsaker. Och så blev det lite extra jobb med en del dokument till utställningen. 

Flyttade Katalina från Cass och Cassidy. Hon är nog omparad och ska ha 10-11:e ungefär. Eller så har hon en månad kvar, men det tror jag inte. 

Björn hämtade hit en Brown Ebony, S*Pepita's Navajo. Han ska till sitt nya hem på lördag. 

8/3:

Idag blandade jag pulver mot fungus. Försöker ha lite i badlådorna nu för att undvika att få smitta.

Gjorde i ordning mina duvboxar inför helgen. Städade ur dem och la in nya spån och hö och namnmärkte facken. Det tar ju en stund att fixa till allt och det är dumt att vänta till sista dagen med allt.

Nebraska blev reserverad idag.

Inget nytt hos Alannah. Jag har haft henne ute och försökt känna på hennes mage. Men kan inte med säkerhet säga om hon har något mer eller inte. Hon fick russin idag för att inte få förstoppning. Jag såg några små bajsar i förrgår och ger ett russin om dagen nu några dagar.

7/3:

idag kom en dödfödd unge hos Alannah och Luminor. Jag har haft på känn att något var fel. Men hoppats ändå att jag skulle ha fel och att allt skulle vara bra. Jag har längtat och hoppats så mycket på denna kullen och att den skulle ge mig Black Velvet vc sc. Men så blev det inte. Ungen var en stor Grey hona på 75 g. Nu hoppas jag bara att allt går bra med Alannah och att allt hon har i magen har kommit ut eller kommer snart. Hon sitter nu ensam sedan i söndags och får lugn och ro i alla fall. 

I övrigt har allt varit lugnt hos djuren. I mitt huvud snurrar planer på hur jag ska flytta ungar och hanar efter utställningen. I huvudet snurrar även tankar på utställningen som kommer på lördag. Lite utställningsnerver! 

6/3:

Idag väntade jag nervöst på att höra hur resan gått för chinchillorna som reste till Norrland igår. På eftermiddagen kom rapporter från alla de nya ägarna om att resan gått bra. Mycket stor lättnad kände jag! 

Danny Boy och Voodoo som sattes ihop i lördags, trivs nu bra med varandra och har fått en större bur. De var rymmarna från igår och verkar må bra efter sitt lilla äventyr. 

5/3:

Nu var det länge sedan något skrevs här. Jag tappade sugen när massor av inlägg försvann förra våren. Lusten att skriva försvann helt. Men nu har den kommit tillbaka! 

Idag började med att väckarklockan ringde tidigt. Vi skulle äta frukost och titta på starten i Vasaloppet och sedan åka till Lenhovda och lämna fyra chinchillor för transport till Skellefteå och Arjeplog. Men planer spricker ofta här. Två killar som jag satt ihop satt i en liten bur för att jag skulle kunna höra dem under natten. De hade, trots extra lås i burens lucka, tryckt sig ut och rymt. Så lite kaos och några timmers letande. Men vi hittade dem och kom iväg till Lenhovda. 

Så idag flyttade Arkansas, Zyx, Cassius och Squilla. Lycka till!

Vi väntar några kullar och oro och förväntan är ungefär lika stora. 

2016

7/6:

Idag var Malva beräknad att få kull. Jag är väldigt förväntansfull inför denna kull. Det är Stjärnås Handsome som är pappan och jag förlorade honom för några månader sedan. Så jag vill ha någon unge som jag känner för att spara i denna kullen. Men ingen kull kom idag.

Lilla Beyond Blue växer och det känns bra med tanke på hur liten hon var när hon föddes.

/beyondblue7juni2016-1.jpg 

6/6:

Nu har jag haft ett långt uppehåll i min dagbok. Ska försöka börja igen.

Igår föddes en kull hos Blue Angel och Teon. En liten Blue Diamond/Triple Diamond hona som vägde 32 g. Hon får namnet S*Pepita's Beyond Blue. Veckan som gick somande lilla Savannah in. Jag misstänkte gomspalt på henne då mat kom ut via nosen. Peach Moonstone och Morgana flyttade, även Birk flyttade för att bli sällskap åt Nero. Och idag flyttade Moon of My Life.

/beyondblue6juni2016.jpg 

9/4:

Idag har varit en trött dag, som trots det varit innehållsrik.
Heidie, Hetty och Cherry Blossom har flyttat till nya hem och Almelo har lånats ut.
Men igår var det utställning i Tenhult och här kommer våra resultat.
Fro'Zen & S*Silverklippan's Acheron, 79,5 p, 4:e plats
S*Pepita's Alannah, 83,5 p, 3:e pris. Cert
S*Pepita's Bluebell, 78,5 p, 1:a pris
Ejlskov's Carrie, 83 p, 4:e plats. Cert
Ejlskov's Cass, 80 p, 5:e plats
S*Pepita's Nicolas, 84 p, 3:e pris. Cert
S*Pepita's Amanda, 80 p, 5:e plats. Klassens Pratkvarn.
S*Silverklippans Luminor, 89,5 p, 1:a pris. Cert. Domarens Favorit
S*Pepita's Mackmyra, 80,5+ p, 1:a pris.
S*Pepita's Pandora, 86 p, 2:a pris. Cert
S*Pepita's Poseidon, 88 p, 1:a pris. Cert
S*Pepita's Heart of Dixie, 80,5 p, 4:e plats.
S*Pepita's Tamnavulin, 83,5 p, 3:e pris. Cert och champion
Nala's Kelly, 80,5 p, 3:e pris.
S*Pepita's Aladdin, 78,5 p, 5:e plats
Åsarna's Flizan, 83,5 p, 2:a pris. Cert och champion
S*Pepita's Starcatcher, 80,5 p, 7:e plats.
S*Pepita's Månviol, 78,5 p, 7:e plats
S*Pepita's Xenia, 82,5 p, 3:e pris.
Östergaards Whilliam, 79 p, 6:e plats
S*Pampas Mondookhei, 83 p, 1:a pris. Cert
Zinrock's Cheetato, 85 p, 1:a pris. Cert och champion
Thea, 80,5 p, 3:e pris.
TopChinchilla's Gold at the End of the Rainbow, 82 p, 1:a pris
Imagine's & S*Pepita's Sunny Days, 87,5 p, 1:a pris. Cert. Domarens Favorit
På bilden saknas en rosett som Thea vann. Jag glömde köpa den i röran som blev när djuren checkades ut.
/tenhult2016.jpg

18/3:

Kull idag hos Croatina. Två Grey vc psc pgvc. En hona och en hane. Födelsevikterna 55 och 57 g. Namnen blev S*Pepita's Bibbi och S*Pepita's Birk.

/kull138.jpg

17/3:

Idag blev det vanliga buren för nya trion och det var en del stök till en början. Heino är så busig och kaxig. Men tjejerna har överseende med honom för det mesta.

16/3:

Satte samman Lucille, Kahlua, Månviol och Mackmyra idag. Det är inte helt lugn och ro. Men inga allvarliga saker.

Det blev även en trio med två honor och en hane idag. Åsarna's Flizan, SUCh S*Pepita's Sweet Kiss & S*Pepita's Heino. Inte heller detta gick helt problemfritt. I transportburen gick det bra, men in i vanliga buren fungerade inte. Men fortsätter imorgon med dem.

15/3:

Dagens hopsättning blev Skovgaard Lurvöra och Åsarna's Bayliss. Nervös också denna gången eftersom Lurvöra var den hona som bet Cass i januari. Men hon gillade Bayliss och det var inga problem.

Lilla Pip fick två bebisar idag. Två Violetta hanar varav den ena ser ebony ut. Födelsevikterna var 45 och 42 g.

I buren bredvid satt Gul Snö och Iron Man. Gul Snö blev irriterad och började jaga Iron Man och dra av honom mer päls. Så det blev till att dela på de två. Jag beslutade då ganska snabbt att sätta samman Iron Man och Starcatcher.

/kull137.jpg

14/3:

Fortsatte dagen med en hopsättning av nytt par. Satte ihop Thea och Ejlskov's Cass. Var verkligen nervör eftersom Cass blev svårt biten förra gången jag försökte att sätta honom med en hona. Men det fungerade bra!

13/3:

Årsmöte och medlemsmöte idag och sedan hela resan hem. Vi kom hem ganska sent på kvällen och innan alla djuren satt i sina burar var jag helt slut.

Jag ska berätta om de djur som flyttade under lördagen och söndagen till nya hem.

Pan, Juana, Luana, Sombrero och Helga flyttade till Finland (Janette och Sara)

Dundra och Huldra flyttade hem till Inger

Gold Rush. Banana Split, Burning Love, Katrina, Karolina och Caitlyn flyttade hem till Jessica

Bullshit flyttade till Theresia

Wild Nero hem till Jasmine i Helsingborg

Carmen och Devita flyttade till Jasmine i Göteborg

Elwood flyttade till Lina.

18 stycken flyttade hemifrån och det kändes lite jobbigt att skicka iväg dem. Men jag önskar dem alla lycka till i nya hemmen!

Några nya fick även följa med hem. S*Pepita's Lollipop, kom hem igen. Från Finland fick jag FroZen & S*Silverklippans Acheron. En ny Black Velvet vc hane fick också följa med, SHoney's Hun. Och sist men inte minst intressant, Thea som är Tuva och Saffrans mamma.

Jag satte samman Blue Crystal Kida och S*Honey's Hun.

12/3:

Utställning i Skärkind idag. Upp mitt i natten och samla in 41 chinchillor som skulle ner i transportburar. Det tog en stund och de var inte helt samarbetsvilliga denna gången.

Resan gick bra. Vi stannade på Maxi i Linköping och köpte lite till fiket. Frallor och pålägg.

Väl framme vid lokalen, så var det att sätta igång och jobba. Först bära in alla djur och annat och sedan hälsa på alla.

Hjälpte till lite med incheckningen och sedan höll jag prov med en tjej som ska bli registrerad omplacerare. Det gick ganska bra och hon blev godkänd.

En del priser blev det, men på vissa chinchillor hade man önskat något poäng mer. Men så är det oftast.

S*Pepita's Alannah, 85 p, 2.a pris, pokal och cert.
S*Silverklippan's Luminor, 84 p, 1:a pris, pokal och cert
Ejlskov's Carrie, 82 p, 5:e plats
Hagel's Kahlua, 79,5 p, 4:e plats
S*Pepita's Nicolas, 83,5 p, 3:e pris och cert
S*Pepita's Amanda, 79 p, 5:e plats
S*Pepita's Mackmyra, 82 p, 2:a pris
S*Pepita's Poseidon, 79,5 p, 1:a pris
S*Pepita's Pandora, 2:a pris, Klassens Utbrytare och pokal
S*Pepita's Sweet Kiss, 85,5 p, 3:e pris, cert och SUCh
S*Pampas Mandelblom, 85,5 p, 2:a pris, cert och SUCh
Skovgaard Lurvöra, 80 p, 5:e plats
S*Pepita's Lollipop, 79 p, 5:e plats
Bahhe's Torben, 79,5 p, 4:e plats
S*Pepita's Tamnavulin, 80,5 p, 3:e pris
S*Pepita's Black Ribbon, 1:a pris, pokal, cert och SUCh
S*Pepita's Xenia, 79 p, 2:a pris
Östergaards Whilliam, 82,5 p, 4:e plats
S*Pepita's Caol Ila, 79,5 p, 4:e plats
Zinrock's Cheetato, 85 p, 1:a pris, pokal och cert
Blue Crystal Kida, 81 p, 1:a pris
Thea, 78 p, 5:e plats
Inca, 86,5 p, 1:a pris, pokal, cert, Hederspris och SUCh
Skovgaard Metallica, 83,5 p, 4:e plats och cert
FroZen & S*Silverklippan's Acheron, 80 p, 4:e plats
Dessutom fick jag den fina utmärkelsen Årets Eldsjäl och Tuva blev Årets Chinchilla 2015. Och SCAFs Guldäpple för flest värvade medlemmar under 2015.
Efter utställningen hade vi Uppfödarträff på McDonalds. Då kunde vi alla få mat också. Väldigt praktiskt.
Och sedan fick vi övernatta hos Cattis. En mycket trevlig utställning och en trevlig lördag!
/skarkindmars2016.jpg

11/3:

Förberedelser inför morgondagens utställning. Mycket att tänka på. Vattenflaskorna som jag beställt för att kunna ta med kom inte idag heller och inte heller de nya byxor jag tänkt att ha på mig. Så det blir att improvisera och samla ihop vattenflaskor inatt.

8/3:

Flyttade en del chinchillor för att de skulle ha bättre burar. Jag brukar göra så med dräktiga honor. Har speciella burar jag vill ha dem i.

7/3:

Tittade på Heino idag och bestämde att han inte ska åka med på utställning. Hans päls var mycket sandig och jag kammade genom honom. Så vi får se nästa utställning istället.

6/3:

Idag åkte vi till Karlshamn och lämnade S*Pepita's Henrion och tog med oss S*Pepita's Heino tillbaka. Så nu ska vi se hur han kommer att utvecklas.

 /heino6mars2016.jpg

17/2:

Vaktade Malva lite extra idag. Brukar titta till honorna extra när jag vet att det närmar sig. Hon ligger hela tiden i huset nu och Handsome håller henne sällskap.

Fick trevligt telefonsamtal just när jag skulle gå och städa burar. Så kunde slkjuta det arbetet framåt en stund. Men hann med att städa mina sju burar ändå, enligt planen.

Små sparkar kunde kännas i Ronjas mage och jag flyttade henne och Nutte till en annan bur. Jag vill ha dräktiga honor nära vårt sovrum när det närmar sig. Då kan jag höra om det blir bråk mellan dem och hålla koll bättre på dem.

Hämtningen av Carmen och Devita blir troligtvis på fredag. Får se hur det går!

16/2:

Tillbringade dagen i ena chinchillarummet och städade burar där. Önskade att någon skulle ringa och prata så att jag fick en paus. Men det var lugnt och jag lyckades städa nio burar under dagen. Fixade lite annat också och det känns som en ganska bra dag!

Väntar nu in Malvas första kull som är beräknad 19/2. Beräkningen gjord efter hittad parningspropp.

15/2:

Städade burar och fixade lite idag. Fick veta att Carmen och Devita kanske kommer att flytta i veckan.

Drömmer mest om Black Velvet nu och planerar framtida par.

14/2:

Moonlight fick idag två bebisar. Tror det kan vara två honor. Men osäker. Födelsevikterna var 45 g och 46 g. En Grey som fick namnet S*Pepita's Gift of Love och en White som får heta S*Pepita's Lovey Dovey.

 /kull135.jpg

13/2:

Tittade till Moonlight under dagen, då hon är beräknad att få kull imorgon. Men inget idag. Malva är beräknad 19:e, så ut med sandbadet imorgon hos henne och Handsome.

12/2:

Idag var det uträknat att Zacynthia skulle få sin kull. Och gissa om hon fick!

Jo, det fick hon faktiskt. Det kom tre bebisar, två Grey gbc och en Beige gbc. Födelsevikterna var 54 g, 53 g och 54 g. Bra vikter på en trekull. Jag tittade på dem och det ser ut att vara två hanar och en hona. Men osäkerhet råder kring den som ser ut att vara tjej. Det kan ibland vara lite svårt att med säkerhet bestämma kön direkt. I vissa fall syns det tydligt, men i en del fall blir det lite gissning och så kontrollerar man igen några gånger tills säkerhet i frågan nås.

Mamman är Flandria's Zacynthia och pappan är Nala's Gold Rush.

Namnen blir troligtvis S*Pepita's Zachary, S*Pepita's Zarah och S*Pepita's Zander. Reservation för ändring av namnet på Zarah om det visar sig vara en hane vid senare kontroll.

/kull134.jpg 

11/2:

På kvällen vägde jag Pinocchio och han hade ökat 1 g sedan födseln. Så det verkar bra!

10/2:

Idag fick Blue Angel och Teon en bebis. Det ser ut att vara en hona, Sapphire vc med födelsevikt 58 g. Namnet blir S*Pepita's Drama Queen. Hon kommer nog att få stanna hos oss. Det är ju inte så vanligt att man får Sapphire-bebisar. De tre från förra kulle sålde jag alla. Så kan vara idé att spara denna.

/kull133.jpg

8/2:

Idag var Line (Basil och Jacksons matte) på besök och köpte pellets. Tack för en trevlig pratstund! Alltid lika trevligt att prata chinchilla en stund!

Jag väntar otåligt och tycker dagarna drar sig fram. Jag väntar på bebisar och det är så drygt! Främst väntar jag på Zacynthia och Gold Rushs kull. Den är beräknad till fredag. Då hoppas jag på Goldbar bebisar! Håll tummarna!

Idag flyttade Bullshit och pappa Tamnavulin ut från Moonlights bur. Hon är beräknad till 15:e februari. Vill inte ha henne omparad igen. Allt enligt min nya handlingsplan!

7/2:

Idag var vi iväg en sväng och inhandlade fleece till en del beställningar av hängmattor och höpåsar som inkommit. Så nu kan jag börja sy!

6/2:

Idag flyttade Yatzy, Tetris och Adian till sitt nya hem! Det blev lite tomt efter dem, men det kommer att bli bra för dem i sitt nya hem!

Spirre flyttade också hem till Nellie på ett lån. Kanske han trivs bra där och att Nellie blir glad för honom och kanske han då stannar kvar hos Nellie. Framtiden får utvisa det. Lycka till Spirre!

5/2:

Idag kom det en kull efter en utlånad hane hos Dionz chinchilla. Fyra fina bebisar, som kommer att stanna hos Jenny. Kanske en av dem kan flytta hit. Jag är lite sugen! Vi får se! Lycka till med dem Jenny!

30/1:

Idag fick Tullibardine kull. Pappan är Hagel's Almelo. Det blev två stycken Ebony och till min förvåning och glädje var de mörkare än vad jag trodde de skulle bli. Födelsevikterna var 58 g och 60 g. Det är två hanar. Namnen blir S*Pepita's Mortimer och S*Pepita's Moreno.

Pappa Almelo togs ut före moderkakan kom och jag hoppas att omparning inte skett. Men det borde det inte hunnit göra.

Almelo blev väldigt förtvivlad av att sitta ensam och jag bestämde för att han ska få prova sitta med Ixia och det fungerade bra!

/kull131.jpg

20/1:

Nu har det varit väldigt lugnt i några dagar och allt har flytit på bra.

Melrose, Elwood och Dundras bebisar växer. Lille Henrion verkar möjligen halka efter lite, men han växer också.

Vägde lite honor idag och konstaterade att Tullibardine och Blue Angel är i slutfasen av dräktighet. Så inom en månad räknar jag att det ska komma ungar hos dem. Zacynthia är beräknad till 12 februari och Malva till 19 februari. Vi får se. Det är alltid lika spännande!

16/1:

Tyvärr hade en bebis somnat in i natt. Det var Ascot som av okänd anledning hade somnat in och lämnat sin mamma och bror i sorg. RIP Ascot.

15/1:

Trodde nästan att Moonlight fått värkar idag, men det var inbillning! Hon lurade mig lite.

14/1:

Melrose hade idag ökat 2 g och Mellarios mjölk verkar med det ha kommit igång på ett bra sätt.

Satte samman nytt par idag. Det blev Henrietta och S*Lavender's Long Time No See. Det fungerade direkt och det var inga problem alls.

Caol Ila och Blue Moon håller fortfarande på att bli sams. Blue Moon är lite rädd för Caol Ila och det förlänger processen en del.

På eftermiddagen skedde ett litet mirakel. Våra pellets kom. Vi hade bara kvar till imorgon också av gamla sändningen. Så det kändes som ett mirakel att få hem ny mat till chinchillorna.

13/1:

Städade ur Mellarios bur för att den ska vara redo när bebis kommer. Hon är beräknad till imorgon.

Satte ihop nya par. S*Pepita's Caol Ila och S*Pepita's Once In a Blue Moon. Och så blev det TopChinchilla's Gold at the End of the Rainbow med SGrCh Östergaards Liam.

Vid kvällens matning hittade jag till min förvåning bebis hos Mellario. När jag städade buren vid 14-tiden fanns det ingen bebis hos henne. Men glad att allt gick bra! En Violet sc pgvc hona med födelsevikt 60 g. Namnet blir S*Pepita's & S*Silverklippan's Melrose. Pappan är S*Silverklippan's Benjamin.

Vid matningen hade även en chinchilla somnat in. Det var lille Lance som inte har kommit igång med tillväxt och utveckling. Trots stödmatning klarade han sig inte. RIP Lance.

/melrose14jan2016.jpg

12/1:

Fick dela på ett par idag eftersom honan var väldigt irriterad på hanen. Försökte sära dem några timmar för att se om det gick över, men det gjorde det inte. Så alltså jag särade NSUCh Dracos Ixia och S*Pepita's Once in a Blue Moon.

5/1:

Inte mycket alls blev gjort idag. Sorgsen över gårdagens förlust.

Men funderar på framtiden. Vilka par som ska bildas i framtiden och vem som ska få pka med på utställning.

4/1:

En olycklig dag. Sunset hade trasslat in sitt bakben i gallret och jag blev tvungen att låta honom somna in hos veterinären. En tråkig upplevelse, men veterinären var så snäll och gjorde sitt bästa för att det skulle bli ett fint minne. Sunset fick sömnmedel att svälja ut doseringsspruta och jag fick sitta och gosa med honom tills han sov. Då fick han sin spruta och fick somna in i min famn med ett ljus brinnande! Men man blir helt knäckt alltså! Det är så sorgligt ibland att ha djur.

3/1:

Idag kom det bebis hos Marilyn. Lite förvirring uppstod vid färgbestämning och könsbestämning. När den var nyfödd såg den ut att vara Beige och hane. När den torkat till sig lite fick jag och sambon det till en Pink White hona. På kvällen när den fluffat till sig blev jag åter övertygad om att det är en Beige hane. Så den får alltså namnet S*Pepita's Elwood. Pappan är S*Pampas Blues Brother och Elwood är en karaktär ur filmen med namnet Blues Brothers.

/kull128.jpg

2/1:

Idag på eftermiddagen kom äntligen Dundras bebisar. Först kom en och jag bestämde mig då att flytta ut Henry. Jag hade tankar på att låta honom bo kvar. Men jag beslutade att hålla fast vid mitt beslut att inte låta mina honor bli omparade direkt. Det kom sedan två ungar till. Det är en hane som fick namnet S*Pepita's Henrion och så ser det ut att vara två honor. Namnen på dem blir S*Pepita's Huldra och S*Pepita's Helga. De är pure Grey.

/kull127.jpg

1/1:

Årets första dag. Det blev en mycket lugn dag.

Inväntar nu bebisarna hos Dundra och börjar vakta Marilyn också, som är beräknad till 3/1.

2015

31/12:

Så nu är året nästan slut.

Jag har sammanräknat året och resultatet blev exakt lika många födda unar 2015 som 2014. Intressannt!

Lite som hänt under 2015 är att jag fått hem min första Goldbar och min första German Violet. Och så har vi jobbat hårt på att få utställningsresultat på många av våra chinchillor och tagit med massor av chinchillor varje utställning. Vi besökte även vår första danska utställning.

Så nu ser vi med spänning fram mot vad 2016 har att erbjuda oss!

Gott Nytt År på er!

30/12:

Vid burstädning och vägning idag blev jag förvånad över att Mellario hade hoppat upp 75 g i vikt på de senaste två veckorna. Så nu klurar jag på om hon är dräktig. Det lär visa sig kring 14 januari i så fall.

28/12:

Idag flyttade Talimea till sitt nya hem. Lycka till!

25/12:

Väntar och väntar! Men firar lite jul också!

Inga nyheter bland chinchillorna. Men jag är glad varje dag de håller sig friska och krya!

24/12:

God Jul!

/julkort2015.jpg

23/12:

Vägde Dundra ikväll och vikten ligger nu uppe på 955 g. Men hon håller oss i spänning angående ungarna.

I övrigt har vi fått sorgebesked om en av våra "bebisar", Hurricane. Tyvärr blev han under natten som var svårt skadad i sitt nya hem och fick idag somna in. Sov gott vännen! Tänker på dig idag med tårar i ögonen.  

22/12:

Varje kväll när jag går och lägger tänker jag "Imorgon kommer Dundras bebisar. Jag ser tecknen tydligt ju!"

Men jag får konstatera vid dagens slut, att de kom inte idag heller.

21/12:

Idag blev inte riktigt som jag räknat med precis. Det började med att Once in a Blue Moon rymde ut ur buren. Det tog mig helt otroligt tre timmar att hitta och fånga honom. Jag måste medge att jag stundtals kände panik medan jag letade. Till sist hittade jag honom bakom en laptop i väska som stod lutad mot ett element och under elementet bakom väskan gömde han sig. Vilken luring!

15/12:

Väntar fortfarande ungar från Dundra. Men inget kommer. Att vänta chinchillabebisar är drygt och man måste ha tålamod.

14/12:

Satte ihop ett nytt par idag. Det är NSUCh Dracos Ixia och S*Pepita's Once in a Blue Moon som sattes ihop.

13/12:

Idag flyttade Isabella, Pixels och Galaga till sitt nya hem. Lycka till småpluttar!

Väntade ungar hos Dundra idag. Trodde att det kunde vara dags idag och att de skulle komma när vi nu var hemifrån hela dagen. Hon var lite orolig igår. Men när vi kom hem från transport av chinchillor och sedan luciafika hos min son och flickvän hade inget kommit och Dundra och Henry låg så sött tillsammans på golvet i buren och sov tätt ihop!

12/12:

Packade flyttpåse till tre små tjejer som ska flytta imorgon. Sydde höpåse åt dem och skrev köpeavtal. Imorgon ska vi möta upp köparen i Emmaboda.

6/12:

Juana fick ut moderkakan idag. Så nu tror jag att allt har kommit ut.

5/12:

Igår kväll var Carpriata inte pigg alls. Jag tog henne och satte i sjukbur så att hon inte skulle trilla och slå sig. Imorse när jag vaknade tittade jag till henne och hon hade somnat in under natten. Jag misstänker havandeskapsförgiftning.

Vila i frid finaste Carpriata!

Under dagen fick Juana en dödfödd unge till.

4/12:

Igår var det beräknad dag för Carpriata. Men idag kom det en bebis. Carpriata tog inte hand om den vid födseln och jag tog ut den snabbt och plockade bort fosterhinnorna över ansiktet. Fick inte riktigt bebisen att andas mer än enstaka långa andetag. Men jag lade tillbaka den hos Carpriata för att hon skulle få ta hand om den. Hon gjorde inte det, men storasyster Alannah satt med den lille och tvättade lite. Men bebisen reste inte sig och Carpriata tog inte alls hand om den.

Jag fick ta ut bebisen och lägga på värmedyna för att se om jag kunde få den att piggna till. Provade en sväng hos Xenia också. Men hon tog hand om den en stund och var lite förvånad över att plötsligt ha tre ungar. Men efter en stund struntade hon också i bebisen. Jag antar att båda honorna konstaterade att bebisen inte var livsduglig. Jag fortsatte att hålla den varm för att se om den piggnade till.

Bilden är bebisen på värmedynan. Den lever men är inte alls pigg.

Satte samman Juana med Kahlua och Talimea idag. Jag vill inte att Juana ska bli deprimerad av att förlorat bebisen.

 /kull125.jpg

3/12:

Idag var det Juanas tur att få sin kull. Det gick inte alls bra. En dödfödd unge som troligtvis suttit fast. Den hade skador efter födseln. Juana sitter nu ensam för att inte bli omparad.

I samband med födseln av denna kull kom Ixia och Rainbow i bråk och Ixia fick en del småsår och blev av med massa pälstussar. Så jag fick dela på det paret också. Lite rörig dag.

30/11:

Idag var det dags för Xenias kull. Det blev två hanar, en Grey och en Grey Ebony båda vc. Två små mumifierade foster fick Xenia också och det förklarar hennes stora viktförlust för en månad sedan ungefär. Men bebisarna är pigga och ser friska ut.

/kull124.jpg

29/11:

Första advent idag och vid middagstid fick Squeaky en bebis. En violet crwc psc hona, Hon fick namnet S*Pepita's Lilya. Allt var normalt och Squeaky lämnade den lilla i perioder och hoppade upp till matskålen.

Vid kvällsmatningen av chinchillorna vid 23-tiden på kvällen blev jag väldigt förvånad när jag kom till Squeakys bur. Hon satt med moderkakan då. Konstigt tänkte jag och stack in handen för att titta på den lilla och fick ut en blöt och helt nyfödd bebis. Vid närmare undersökning två helt nyfödda. Så det kan gå många timmar mellan ungarna ibland utan att något är fel. De två sista ser ut att vara en hona och en hane och båda violetta också. Namnen blir S*Pepita's Lilly-Anne och S*Pepita's Leland.

/kull123-2.jpg

28/11:

Funderat klart med min Violetta hona. Jag behåller henne och säljer inte. Jag provar en gång till med henne i avel. Jag har den nästan perfekta hanen till henne.

Nu ska vi se! Honan är SUCh Honey's She's the One (Violet) och hanen är S*Pepita's Cactus (Black Velvet vc crwc). Cactus pappa är SUCh Amorina's Pascal (Violet Velvet). Det fina med det här paret är då att det inte finns Sapphire i deras linjer. Att det finns CRW i Cactus linjer räknar jag bort, då det i detta fallet inte känns viktigt. Pascal var den snyggaste Violetta hanen jag någonsin sett och jag är mycket ledsen över att endast fått en enda avkomma efter honom.

Så med tanke på de svårigheter jag tidigare haft med She's the One förväntade jag mig bråk. Men det gick förvånansvärt bra och jag är glad att jag gav detta en chans! Håller nu tummarna för ytterligare en kull från She's the One även om det troligtvis kan bli stödmatning av ungarna.

26/11:

Jag läser inlägg om någon som söker en pure Violet hona med fin kroppsform och bra storlek och fint huvud. Jag tänker att jag har en sådan hona. Men jag vill inte sälja henne till någon jag inte känner så bra och som bor långt bort. Jag har varit helt säker på att hon inte längre ska användas i avel. Orsakerna som jag sett är att hon är mycket svår vid hopsättningar och att hon har haft lite dåligt med mat till sina tidigare kullar. Men synd att ha henne ensam. Jag funderar vidare på det här!

25/11:

Idag blev det dags för mitt drömpar! SUCh Tuva (Black Velvet) och SGrCh Östergaards Liam (pure Grey). Så nu hoppas jag på superfina bebisar kommande vår från mina nya fina par.

24/11:

Nya par idag, Fogsgaard's Gul Snö (Goldbar, lånad) med HC's Iron Man (pure Grey). Och så blev det SUCh Saffran (Black Velvet) med Skovgaard Brutus (pure Grey, lånad).

Gul Snö har suttit ett tag med Brutus och inga tecken på dräktighet, så jag tänkte att vi provar ett partnerbyte. Båda hopsättningarna gick smidigt.

23/11:

Fortsatte idag med att sätta samman nya par. Idag blev det S*Pepita's Born to be my Baby (White Ebony) med S*Pampas Spirre (Grey gvc). Och så blev det SUCh S*Pepita's Vitsippa (White vc) med Bouw's Timothy (Violet Ebony Velvet psc).

första paret fasade jag för, men det gick bra. Andra paret gick förvånansvärt svårt. Går aldrig att gissa hur det ska gå med nya par.

22/11:

Trött och besviken och glad på samma gång! Utställningar är jobbiga!

Idag flyttade lilla Ebony hanen till sitt nya hem. S*Pepita's Benita flyttade också till nytt hem. Hennes nya vän ska bli en hane som hittades i skogen i norra Skåne. Otroligt att det kan hända! Hoppas hopsättningen går bra! Lycke till!

Trött och tillbringade dagen med att vila en del.

21/11:

Utställning i Tenhult.

Upp mitt i natten för att samla ihop alla chinchillorna.

Här är våra resultat:

Ejlskov's Cass, 82+ p, 1:a pris
Hagel's Kahlua, 77 p, 4:a
S*Pepita's Nicolas, 82,5 p, 2:a pris
Nala's Kelly, 82 p, 3:a pris
S*Pepita's Amanda, 81,5 p, 4:a
Åsarna's Flizan, 83 p, 2:a pris, cert
 Åsarna's Bayliss, 83 p, 3:e pris, cert
S*Pepita's Once In a Blue Moon, 78 p, 2:a pris
S*Pepita's Mackmyra, 81,5, 1:a pris
S*Pepita's Sweet Kiss, 85 p, 3:e pris, cert
S*Pepita's Aladdin, 79,5 p, 4:a
S*Pepita's Månviol, 81 p, 2:a pris
S*Pepita's Caol Ila, 80,5 p, 2:a pris
TopChinchillas Gold at the End of the Rainbow, 81 p, 1:a pris
S*Pampas Croatina, 84,5 p, 2:a plats, cert
S*Pampas Delitia, 82 p, 4:a
S*Pampas Mandelblom, 84,5 p, 1:a pris, cert
S*Pepita's Talisman, 83,5 p, 1:a pris, cert och champion

HC's Iron Man, 81,5, 3:a pris

S*Pepita's Tamnavulin, 80,5, 4:a
S*Pepita's Black Ribbon, 80,5+ p, 3:e pris
Pepita's Stjärnöga, 80 p, 2:a pris
S*Pepita's Born To Be My Baby, 81,5 p, 4:a 
Henry the 8th, 80,5 p, 1:a pris i PET-klass
Blue Crystal Kida, 79,5 p, 3:e pris i PET-klass

Stjärnås Handsome, 79,5 p, 2:a pris i PET-klass

Tuva, 84,5 p, 1:a pris i championklass
Saffran, 83,5+ p, 2:a pris i championklass
 S*Pepita's Elliz, 80 p, delad 4:a med Bianca i championklass
Inca, 82 p, 1:a pris i Veteranklass
S*Pepita's Vitsippa, 83,5 p, 2:a pris i championklass
S*Pampas Mondookhei, 85,5 p, 1:a pris i Öppen klass, cert
S*Pampas Castanj, 81,5 p, 3:e pris i Öpppen klass

Sörig's Blue Dream, 81 p, 4:a i Öppen klass

Jag fick hem en del nya djur som jag är mycket glad för. S*Pampas Mondookhei, Sapphire vc hane, S*Pampas Castanj, German Violet hona, S*Pampas Craotina, Grey gvc hona, S*Pampas Delitia, Grey gvc hona, Sörig's Blue Dream Triple Diamond hona och S*Silverklippans Mellario Double Violet hona. Mycket glad över alla dessa.

Idag flyttade även S*Pepita's Comet och S*Pepita's Meteor till Norge. Lycka till!

Med oss hem kom även en liten söt Dark Ebony hane som ska vidare till nya ägaren imorgon.

Satte ihop nya par på kvällen. S*Pampas Castanj (German Violet) med S*Pepita's Black Ribbon (Black Velvet). Och så satte jag de två systrarna Croatina och Delitia från S*Pampas med Östergaards Whilliam, som misstänks vara Double Violet.

/tenhultnov2015.jpg 

20/11:

Idag var jag iväg med Meteor och Comet till veterinär för att få ut friskintyg på dem inför deras Norgeresa på söndag. Det gick bra och inga som helst problem.

Fixade och packade inför morgondagen.

15/11:

Idag blev det en bebis hos Starcatcher. En liten flicka på 51 g. En Ebony vc som fick namnet S*Pepita's Lucille.

Sitter med avelsplaner idag. Funderar på hur jag ska sätta ihop par efter utställningen. Vågar och vill inte göra några ändringar alls före utställningen.

/kull122.jpg

14/11:

Vaktar Starcatcher som verkar ha nära till kull nu. Men det blev inget idag.

13/11:

Förbereder för utställningen i Tenhult lite smått. Det ska bli spännande med årets sista utställning.

12/11:

RIP Hagel's Donna!

En kull fick Donna för nästan exakt ett år sedan. Därefter har hon suttit med två hanar och inte visat tecken alls på dräktighet. Hon har mått bra och hållit en stadig vikt. Ibland förstår man inte vad som händer och varför det blir som det blir. Men grubblar en del på det gör man ändå.

11/11:

Satte in stödmatning av Cherry Blossoms bebisar. Det fungerar inte alls med mammas mjölk. Storasyster Isabella tar väl hand om sina syskon när mamma vilar.

10/11:

Lilla bebisen som saknade framben somnade in inatt! RIP lille vän.

Jag kämpar på med mina bebisar. Lilla Big Blue Diamonds går det inte så bra för. Han har massor av problem och ökar mycket dåligt i vikt trots stödmatning.

Min fina Zelda har ett tag tacklat av. Idag somnade hon in. Inga symptom på något alls egentligen. Hon har bara sett dassig ut i pälsen och trött i ögonen.

Det känns väldigt jobbigt här nu. Vi har förlorat en del djur tätt nu och det är konstigt att dessa saker har en tendens att hopa sig och bli mycket på samma gång. Sedan kan det gå långa perioder på uppemot ett halvår när man inte förlorar en enda chinchilla. Men en del av förlusterna verkar ha samband med avel och är komplikationer efter födslar och ungar. Jag har därför bestämt mig för att lägga om i min avel och inte låta honorna bli omparade. För även om de är i bra skick när första kullen kommer, så kan mycket förändras under de nästan fyra månader som de går dräktiga. Nu ska jag inte säga att alla förluster beror på avel. Men om det går att förändra något och få honorna att må bättre så vill jag prova. Man vill ju gärna känna att man tar situationen på allvar och försöker göra vad man kan för att åtgärda problem.

Zelda som jag förlorade idag har under de nästan tre år jag haft henne fått tre kullar och i dem har det totalt varit fyra ungar. Så det är inget orimligt i detta fallet. Inte täta kullar och inga stora kullar. Fyra och ett halvt år ca blev hon och det är inte på långa när så gammal som jag hade hoppats på att hon skulle bli. Vila i frid min vackra Zelda!

9/11:

Idag var det Cherry Blossom som fick kull. Det var två dagar före beräknad dag och det gick inget bra. En av bebisarna saknade framben. Antagligen hade mamman dragit i det när hon drog ut och tagit för hårt. En av de andra två andades inte bra och har troligtvis fått ner fostervätska i lungorna. Den tredje ser okej ut. Så vi får väl hoppas att det går bra.

6/11:

Vid kvällsmatningen hittade jag Juanita död i hörnet bakom sandbadet där hon brukade ligga och sova. Hon har nog gått bort i sömnen. Vad ska man gissa på för dödsorsak? Ingen aning! Fy så tråkigt och sorgligt! Saknaden är stor!

5/11:

Såret på Sunsets öga har infekterats. Jag tvättade rent och så får vi se hur det går. Ungarna ökade redan första dagen  Så lite bra känns det ändå.

4/11:

Idag kom den efterlängtade kullen hos Skovgaard Lurvöra då jag skulle få mina första Grey gbc. Så fel jag hade!

Resultatet av hopsättningen mellan Skovgaard Lurvöra (pure Grey) och Nala's Gold Rush (Goldbar möjligen Beige Goldbar) blev två Beige gbc ungar. Med detta kan vi med säkerhet konstatera att Gold Rush är Beige Goldbar.

Ungarna hade bra födelsevikter med 55 och 61 g. En hona och en hane. Tyvärr hade hanen sår vid ögat. Namnen blir S*Pepita's Sunrise och S*Pepita's Sunset.

/kull120.jpg

2/12:

Idag somnade Taias Aotea in och lämnade efter sig en liten Talimea endast en månad gammal. Jag valde att sätta Talimea med Hagel's Kahlua. Det fungerade bra! Jag stödmatar Talimea och håller koll på hennes vikt.

30/10:

Idag, efter en längre tids problem med sin mage, somnade Sierra in. Hon sörjde Gringo tror jag och hade inte längre kraften att stå emot sjukdomen. Min söta fina Sierra som aldrig återhämtade sig till fullo efter sin fyrkull i december 2013. RIP!

26/10:

Idag kom kull hos S*Pepita's Moonlight och S*Pepita's Tamnavulin. Två Ebony hanar och en White Ebony hane. Födelsevikterna var 21, 47 och 51 g. Den lilla minsta ser ut att vara för tidigt född och den kommer troligtvis inte att överleva. Jag gav namn till de två stora ungarna och ger den minsta om några dagar ifall han överlever så länge. Namnen blev S*Pepita's Bullshit och S*Pepita's Skumfidus. Detta är godissorter i Danmark.

Jag tror att ungarna kommer att stanna hos oss.

/kull119.jpg

24/10:

Dagen med stort D. Första utställningen någonsin i Blekinge!

Dagen flöt på bra med endast två domare. Det enda problemet vi hade var en jordfelsbrytare som gjorde att vi hade discobelysning under stora delar av dagen. Oron för att vi skulle behöva bryta utställningen var stundtals otäck.

Här är våra resultat:

S*Pampas Sméa-Kalle, 81,5 p, 1:a pris
Hagel's Kahlua, 85,5 p, 3:e pris, cert...
S*Pepita's Luana, 81 p, 5:e plats
S*Pepita's Nicolas, 82,5 p, 1:a pris
Nala's Kelly, 83 p, 2:a pris, cert
S*Pepita's Aladdin, 85 p, 1:a pris, cert
Åsarna's Flizan, 87,5 p, 1:a pris, cert
S*Pepita's Mackmyra, 83 p, 3:e pris, cert
S*Pepita's Heart of Dixie, 82 p, 4:e plats
S*Pepita's Sweet Kiss, 88,5, 2:a pris, cert
S*Pepita's Born To Be My Baby, 85,5 p, 1:a pris, cert
S*Pepita's Månviol, 83 p, 1:a pris, cert
S*Pepita's Caol Ila, 83 p, 1:a pris, cert
S*Pepita's the Timekeeper, 80,5 p, 2:a pris
TopChinchillas Gold at the End of the Rainbow, 86 p, 1:a pris, cert
Flandria's Zacynthis, 79,5 p, 4:e plats
S*Pampas Mandelblom, 86,5 p, 1:a pris, cert
S*Pepita's Talisman, 85 p, 1:a pris, cert och extrapris "Klassens Nacke"
HC's Iron Man, 83 p, 2:a pris, cert
S*Pepita's Black Ribbon, 83,5 p, 1:a pris, cert
Pepita's Stjärnöga, 84,5 p, 2:a pris, cert
S*Pepita's Elliz, 83 p, 3:e pris, cert, SUCh
S*Pampas Nutte, 85 p, 1:a pris, cert, SUCh
Tuva, 88,5 p, 1:a pris, cert, SUCh
Saffran, 88 p, 2:a pris, cert, SUCh
Stjärnås Handsome, 85 p, 3:e pris, cert
Inca, 87 p, 1:a pris, cert
S*Pepita's Vitsippa, 85 p, 5:e pris
Östergaards Liam, 87,5 p, 2:a pris, championcert, SGrCh
Henry the 8th, 82,5 p, 2:a pris

Så totalt 21 cert. Vi fick 4 nya champions och vår första Grandchampion.

En ny chinchilla fick jag hem också. Hon heter Åsarna's Bayliss och är lillasyster till Åsarna's Flizan. Tack Pernilla!

Två chinchillor flyttade. Det var S*Pepita's Eliaz som flyttade till nytt hem. Han ställdes även ut under dagen och vann den Öppna klassen och fick ett cert. Lycka till! Och så var det Hagel's Tess som flyttade hem till sin ägere efter att ha varit här på lån ett tag.

/braknehoby2015.jpg

23/10:

Dagen före utställningen i Bräkne-Hoby.

Fixade och packade det sista och tittade och kammade några av chinchillorna. Det är lite nervöst, men spännande. Som vanligt, dagen före en utställning!

Innan vi skulle lägga oss matade vi alla djuren och jag hittade Gringo död. Han låg i badlådan och Sierra låg och höll honom sällskap. Så det blev att städa ur buren och försöka sova lite. Svårt efter det här! Gringo hade tyvärr utvecklat tandfel, men han höll sin vikt bra och jag har avvaktat med avlivning. Han har fått sitta med Sierra som är steril och de har hållit varandra sällskap länge nu.

21/10:

Fick börja stödmata Big Blue Diamonds idag. Han

19/10:

Idag somnade Fandango in. Han hade tappat i vikt och slutat äta. Jag försökte ge Critical Care för att se om det bara var något som gjort att han slutat äta. Men det hjälpte inte. Han visade inga andra symptom på sjukdom.

15/10:

Idag har energin varit ganska hög. Det var ett bra tag sedan!
Vaknade kl. 5 imorse och kunde inte fortsätta att sova.
Så har hunnit med att städa lite burar, sila sand och sy rosetterna till Öppen Klass i Bräkne-Hoby. Ute är det höst och börjar bli ruggigt väder. Lite mysigt att stanna inne faktiskt!

/brakne-hoby.jpg

12/10:

Idag fick Henrietta sin kull. Det kom två Grey honor med födelsevikterna 49 och 59 g. Deras namn blev S*Pepita's Hetty och S*Pepita's Heidi. Pappa Black Ribbon är utflyttad för att undvika omparning igen.

11/10:

Anmälningsdag till utställningen i Bräkne-Hoby idag.

Flyttade ut Black Ribbon ur Henriettas bur då vi skulle iväg på chinchillabesök, två stycken, idag. Vi var hos Tove och tittade på Aquila och så var vi och hälsade på fyra söta chinchillor hos Ann-Sofi och hennes familj.

9/10:

Idag fick jag ta det svåra beslutet att ta bort finaste Pascal. Han har under en längre tid sakta tappat i vikt och kämpat med de sår han fick av slagsmålet med Ebba. Alla sår läkte och Pascal fick två unga hanar att bo med och allt verkade gå åt rätt håll. Men så dök en böld upp i hans underkäke. Jag ansåg att Pascal nu hade för låg vikt och för hög ålder för att genomgå denna operation som skulle krävas. Dessutom brukar operation av böld i käken inte få bra resultat. Så jag kände att valet måste bli att låta honom slippa. Det var nog mitt svåraste val någonsin gällande mina chinchillor.

/kull118.jpg

4/10:

Idag kom kullen hos Aotea precis på beräknad dag. Jag hann flytta ut Talisman, som nu sitter ensam. Det kom en Grey bebis. En hona som hade födelsevikt 57 g. Namnet blir S*Pepita's Talimea.

Satte samman ett nytt par idag. Det blev Deep Purple och Tre-Ben's Squeaky. Fungerade bra!

Flyttade Moonlight till babybur, då jag tycker att hon känns rund och sparkar kan kännas i hennes runda lilla mage.

/kull117.jpg 

3/10:

Idag var det dags att flytta Aotea till babybur. Imorgon är första möjliga datum för kull hos henne och Talisman. Idag inkom önskemål om en White hona från detta par, så det hoppas jag att det blir! Två kanske!

Städade en del burar och uppdaterade lite på hemsidan. Funderade lite på vilka som ska få åka med på nästa utställning. Får fortsätta att fundera lite till imorgon.

2/10:

Fick idag dela på Banana Split och Born To Be My Baby. Det fungerade inte längre.

1/10:

Min mobiltelefon är död och går tydligen inte att rädda. Leta efter en ny alltså.

Kände sparkar hos Moonlight idag och ser fram emot kull. Pappan är Tamnavulin. Hoppas på White med fläckar.

Möte med utställningskommittén på kvällen. Kul att prata en stund! Nu tar vi nya tag med nästa utställning!

30/9:

Fortfarande stressigt och rörigt efter helgens utställning. Men börjar få lite struktur på allt. Men har inte riktigt hunnit smälta de nya djuren och hur de ska passa i avelsplanen.

Lite oro för Marilyns baby som tappat lite i vikt och har diarré. Men han har nog bara tryckt i sig lite för många pellets.

Förlorade idag Tellus de Cramant och Carmens lilla bebis somnade in trots extramatning. Sorgligt är det vissa dagar!

Uppfödarrapporten skulle lämnas på kvällen och det blev svettigt. Internetuppkopplingen försvann och var borta mella 19-22 ungefär. Men jag fick till sist iväg rapporten.

27/9:

Dagen efter utställningen. Trött och lite kaotisk i hjärnan idag. Mer än vanligt alltså.

Fick trevligt besök av Lis idag, som skulle hämta djur här. Hon lånade även med sig Elmo hem. Hoppas det blir bra!

Ska försöka berätta om de nya djur jag fick med hem igår. Jag fick på lån hem en del djur. Fogsgaard's Gul Snö (Goldbar) tillsammans med sin hane, Skovgaard Brutus (Grey pure). Och så fick jag på lån en Violet hona från en mycket erfaren uppfödare med mycket lång erfarenhet. Jag hoppas hon ska kunna ge något spännande för min framtida Violet-avel. Hon heter Blue Crystal Kida. En liten Grey hona vid namn Hagel's Tess följde också med på lån. Men hon är ännu för ung för avel.

Nya egna djur blev det också en del. S*Pampas Sméa-Kalle (Grey vc sc) för framtida Blue Diamond-avel. En liten Blue Diamond/Triple Diamond hane, S*Silverklippan's Luminor. Flandria's Zacynthia (Grey gbc) för Goldbar-aveln. Och två yngre Goldbarbärare också, S*Silverklippan's Egil och Hagel's Kahlua. Och en Dark Ebony hane eftersom jag förlorat i stort sett alla mina Ebony. Hagel's Almelo heter han.

En liten hona för omplacering blev det också. En Violet hona vid namn Hagel's Blåklocka kommer att leta efter ett nytt hem.

26/9:

Utställning i Skärkind idag. Jag hade 21 chinchillor med mig att ställa ut och en del som skulle vidare till nya hem. Candy Girl skulle bli tittad på, men föll inte i smaken så hon ställdes också ut. Resultaten blev över mina förväntningar verkligen.

S*Pampas Sméa-Kalle, 79,5 p
S*Pepita's Sweet Kiss, 90,5 p, 1:a pris och cert....
S*Pepita's Heart of Dixie, 86,5 p, 2:a och cert
S*Pepita's Luana, 82,5+ p, 3:a
Nala's Kelly, 82 p, 2:a
S*Pepita's Aladdin, 84 p, 1:a och cert
Åsarna's Flizan, 82 p
S*Pepita's Caol Ila, 79 p
S*Pepita's Pandora, 83 p, 1:a och cert
TopChinchillas Gold at the End of the Rainbow, 86,5 p, 1:a och cert
S*Pepita's Born To Be My Baby, 86 p, 2:a och cert
S*Pepita's Månviol, 86,5 p, 1:a och cert
Tuva, 89 p, 1:a och cert och BIJ
Saffran, 84,5 p, 2:a och cert
S*Pepita's Talisman, 83 p, 3:a och cert
S*Pepita's Vitsippa, 87 p, 2:a, cert och champion
S*Pepita's Elliz, 88 p, 1:a och cert
S*Honey's She's the One, 85,5 p, 2:a, cert och champion
Hagels Donna, 78,5 p, 2:a
Pepita's Malva, 79,5 p
Stjärnås Handsome, 85 p, 1:a och cert
S*Pepita's Juanita, 80 p, 1:a
S*Pepita's Candy Girl, 84 p, 1:a och cert

Totalt 15 cert och BIJ (Best in junior) och jag är jätteglad!

/skarkindsep2015.jpg 

25/9:

Dagen före utställning. Alltid stressigt och mycket att hinna med. Började med att sy hängmattor och så fortsatte dagen i ett jämnt tempo. Sova hinner vi inte alls alltså! Klockan 03.00 ringer kloackan och då är det dags att samla in lite drygt 30-35 chinchillor. Det tar en stund alltså!

24/9:

Försöker få ordning på allt som ska med på lördag. Kammade en del chinchillor. Packade påsar till de som ska flytta på lördag.

13/9:

Idag kom den efterlängtade kullen hos Marilyn och Blues Brother. En stor baby. Det är en hane som till färgen ser Blue Diamond ut. Födelsevikt 57 g. Namnet blev S*Pepita's Big Blue Diamonds. Inspiration till namnet fick vi från en låt sjungen av Jerry Lee Lewis.

/kull116.jpg

12/9:

Efter att ha tappat i vikt ett tag och varit trött, fick idag Inez den vänatde kullen. Pappan är Rainbow. Två var levande och en dödfödd. Men det var mycket små bebisar. Men alla tre är Violetta. Födelsevikterna på de två levande ungarna var 26 och 32 g. Glad att de var violetta då det bevisar att Inez är violetbärare. Men orolig då de är så små. Det är bara att hålla tummarna för de små.

/kull115-1.jpg

9/9:

Blue Angel fick kull idag. Två bebisar av färgen Blue Diamond. Pappan är La Vida's Shooting Star som jag förlorade för ett litet tag sedan. Födelsevikterna var 47 och 53 g och det var en hona och en hane. Namnen blev S*Pepita's Bluebell och S*Pepita's Rammer Jammer. Tillsammans med Blue Angel och bebisarna sitter S*Pampas Teon som med stor säkerhet tror att han är deras pappa. Han är duktig och hjälpsam!

/kull114-1.jpg

4/9:

Idag var det dags för Ronjas andra kull hos oss. Jag hoppades på Brown Ebony. Men till min stora förvåning var det två ljusa Homo Beige Ebony ungar. Två hanar med födelsevikterna 46 och 55 g. Namnen blev S*Pepita's Metoer och S*Pepita's Comet. Pappan är S*Pampas Nutte.

/kull113.jpg

1/9:

Efter gårdagens utställning i Hovmantorp hände det lite tråkigheter hemma. Jag klarade inte av att skriva om det igår. Vi kom hem och då hade Ebba passat på att få kullen. En unge var dödfödd skulle jag gissa och en levde. Men den som levde kändes inte pigg alls. Jag hoppades över natten att den skulle vara piggare på morgonen idag. Men den hade somnat in. Ebba verkade pigg dock. Och det kändes som en liten tröst.

/kull112.jpg

30/8:

Idag var vi i Hovmantorp och representerade SCAF på Sydsveriges Smådjursvänners utställning. Vi hade en trevlig dag och visade upp några chinchillor för nyfikna besökare. Vi hade NSUCh Dracos Ixia och S*Pepita's Born To Be My Baby med oss.

Hem till oss följde idag även en söt vit hane som jag haft ett gott öga till länge nu. Han heter Stjärnås Handsome och äär pappa till vår S*Pepita's Vitsippa. Tack Annelie för att jag fick köpa honom!

ade på lite agility och Born To Be My Baby var med och tävlade i att hoppa/springa genom ett rör. Det gick bra och hon kom på delad första plats med en gerbil. Nedan bild av hamster på Agilitybana.

 /annelie.jpg

28/8:

Idag hämtade jag paket från SCAF. Jag ska representera SCAF på Sydsveriges Smådjursvänners utställning i Hovmantorp på söndag. Det ska bli spännande att något händer. Eventuellt får jag hem en ny hane på söndag också. Det är också spännande!

Inga bebisar idag heller.

27/8:

Går här och väntar bebisar. Men som vanligt så dröjer de. Man vet ju aldrig riktigt när det är dags med chinchillor. Oftast är det bara gissningar och uppskattande efter hur de ökat i vikt och när man känt de första sparkarna.

Idag fanns det lite vita pälstussar i buren hos Marilyn och Blues Brother. Får hålla lite extra koll på dem i fortsättningen!

26/8:

Kammade de sista jag skulle titta genom inför utställningen och listan krympte lite till. Men det är ju bra. Jag vill ju inte behöva hyra en hel buss för att komma till utställningen!

Åkte på eftermiddagen och hälsade på lilla mamma som idag fyller 70 år. Grattis lilla mamma!

25/8:

Började kamma och titta igenom de som jag vill ställa ut. En del blev strukna på grund av pälsskador eller dräktighet. Så listan jag skrev igår har tack och lov krympt en del. Har fler kvar att titta till imorgon.

24/8:

Idag funderade jag på vilka jag vill ställa ut på utställningen i Skärkind i september. Känslor av lite panik kommer alltid när man ska fatta beslut om detta.

23/8:

Idag flyttade Miss Wiggles till sitt nya hem. Lycka till!

Wixen's Dressed In Silver fick idag långväga besök. Ashleigh och Mathias var här och hälsade på. De bor i vanliga fall i Australien och på sin Sverigeresa ville de väldigt gärna träffa Silver igen och se hur det var med honom.

22/8:

Idag kom S*Pepita's Eliaz tillbaka till oss. Han har bott ett tag i Göteborg hos sim husse Ian. Men på grund avv nytt jobb flyttar nu Eliaz hem till oss igen.

21/8:

Jag har nu fått börja mata Pixels, Xenias lilla bebis. Hon har börjat tappa i vikt och stödmatning kan vara värt att prova.

18/8:

Idag fick Carmen tre bebisar. Tyvärr var den ena dödfödd. Pappan till kullen är Zinrock's Cheetato. Ungarna har därmed 50% chans att bli CRW och de är med säkerhet bärare. Födelsevikerna var 48 och 44 g. Namnen blev S*Pepita's Devita och S*Pepita's Diego.

/kull111.jpg

17/8:

Går av och an och väntar på att se när det kan komma ungar hos Carmen eller Ronja. Men inget händer. Det känns sparkar hos båda och ungar bör komma ganska snart. De närmaste veckorna i alla fall.

Jag tittar på Pascals sår varje dag och jag tycker de läker bra.

Förhandlade om en hane som jag vill ha. Vi kom till samförstånd och jag hoppas att han flyttar till oss om två veckor. Berättar mer då! Jag kan avslöja att han är White.

16/8:

Idag blev Atlantis Attityd pappa till en kull i Norge. Det bestämdes att en liten Pink White hane ska flytta hem till oss när han blir stor nog. Mamman till kullen är Nature's Jasmine.

På eftermiddagen hade vi besök av en familj som var sugna på att skaffa chinchilla. De reserverade Ludvig och Heino.

15/8:

Idag hände inte mycket på chinchillafronten. Jag och Björn var och spelade minigolf med några vänner.

S*Pepita's Magnolia fick hos nya ägaren tre bebisar idag. Lycka till med dem! Pappan är Tågarps the Knight Templar.

S*Pepita's Beatrice blev reserverad.

14/8:

Idag fick jag glada nyheter att Linnea som lånat Chinos fick en kull hos sin hona som Chinos är pappa till. Grattis till bebisen Linnea, Aztrid och Chinos.

På samma gång kom det en liten kull här. Det var Carpriata som under natten eller tidig morgon fått en bebis. En Black Velvet hona, med födelsevikt 58 g. Namnet blir S*Pepita's Alannah.

/alannah.jpg 

13/8:

Xenias ungar hade idag tappat 2-3 g per styck. Väldigt normalt för första dygnet. Men de är pigga och bråkar mindre idag. Xenia och Yatzy bråkar inte heller och Yatzy är så glad för sina bebisar.

12/8:

Idag kom kull hos S*Pepita's Xenia. Det var 114 dagar efter hopsättning. Ganska snabbt jobbat av paret. Efter en viktökning på 400 g blev det en stor kull. Tre bebisar. Födelsevikterna var mellan 50 och 56 g. Första bebisen kom med baken först och jag fick hjälpa till att dra ut då jag var rädd att det tog för lång tid. Det är två honor och en hane. Två av dem ser mörkare ut. Namnen blir S*Pepita's Pixels, S*Pepita's Tetris och S*Pepita's Galaga.

Idag kom mina nya duvboxar. En 10-facks och en 12-facksbox. Mina första boxar som inte är begagnade.

Lugnare hos Zelda och Cheetato. Nu får han röra sig i buren utan att hon blir tokig på honom.

Jag reserverade en bebis idag. Efter noga övervägande kunde jag inte låta bli. I oktober är han leveransklar hoppas jag. Berättar mer när han kommer!

/kull108-2.jpg

11/8:

Väntade kull hos Xenia. Hon är stor och trött nu. Stor viktökning. Men det hände inget idag.

Satte ihop ett nytt par. Tre-Ben's Squeaky och S*Amorina's Chinos. Det fungerade direkt. Försökte även sätta ihop två unga honor. Men det fungerade inte. Lilla Pandora blev mycket stressad och jag särade på dem. Nu får Pandora vila och ta det lugnt, så ska jag fundera ut en ny plan.

Zelda och Cheetato fick stanna under natten i buren. Några pälstussar och de håller sig ifrån varandra. Men ganska lugnt.

10/8:

Idag fortsatte försöken att få Zelda och Cheetato att bli vänner. Det går trögt och några pälstussar blev det. Men det går sakta framåt, så jag hyser förhoppningar om de två. Men på natten åter transportbur vid sängen och minimalt med sömn.

I ena chinchillarummet hade vi en rymling. Det var Calima som rymt ur sin bur. Vet inte hur det gått till riktigt, men det måste vara låsanordningen som inte klaffat riktigt. Eller den mänskliga faktorn. Tyvärr hade hennes framfart i rummet fått till följd att Ebba prylat upp Pascal. Den stackars snälla gubben. Nu måste vi hjälpas åt och hålla tummarna för hans tillfrisknande. För jag vill inte förlora min fina Violetta hane av en så onödig anledning.

9/8:

Dags för ett nytt par. Jag satte ihop Zelda och Cheetato. Det var lite problematiskt. Men inte helt katastrof. Men transportburen vid sängen under natten och inte många sekunders sömn.

Idag är också första möjliga dagen hos Ronja och Xenia. Båda honorna är dräktiga, men Xenia verkar ha närmast till födsel.

8/8:

Under natten var det lugnt hos Dundra och Henry och jag är förvånad. Men det känns skönt när det går problemfritt vid en hopsättning.

7/8:

Idag blev det ett nytt par här. Jag satte ihop Hagel's Dundra och Henry the 8th. Har varit sugen på det ett tag, men dragit ut på tiden. Men idag blev det ett försök. Och det fungerade bra.

Carpriata och Iron Man kom till en mer passande bur för kommande födsel. Och Xenia vägdes idag på 996 g. När hon kom till oss i februari vägde hon 564 g. Hon åt upp sig till 615 g innan hon i april sattes i avel med Yatzy. Så hon har nästan ökat 400 g nu. Första möjliga dagen bör vara 9/8. Så det kan vara nära nu!

 /xenia5juli2015.jpg

6/8:

Idag var det att sätta Juanita och Cactus tillbaka i buren när vi vaknade. Och det fungerade faktiskt mycket bättre idag.

Jag bestämde mig för att äntligen ta tag i och göra lite tuggleksaker till chinchillorna. Så fram med sågar av olika slag och hasselkvistar och annat trä.

Webbutiken som jag beställt mina nya duvboxar från ringde idag och det fanns inte två 10-fackare som jag beställt. Så det kommer istället att bli en 10-facks och en 12-facks.

 /gnag.jpg

5/8:

Vägde en del av chinchillorna och lite ökning hos några. Men en del hade inte ökat, så det är lite blandade känslor. Men Ebba fortsätter stadigt att öka och i Carpriatas mage sparkade det. Dock tror jag inte att det är något hos Donna.

4/8:

Satte Cactus och Juanita i bur. De satt några timmar och det tramsades lite från Cactus sida. Så när det var dags att sova, blev det transportburen igen!

3/8:

Idag hade fina lilla Shooting Star somnat in. Han har tappat i vikt ett tag och jag har behandlat med antibiotika och annat bara för att försöka hitta något som kan hjälpa. Men det gick inte. Så Vila i Frid min lille vän. Du är saknad!

Satte ihop två nya par. Juana och Sombrero, fungerade mycket bra. Juanita med Cactus, fungerade bra, men fungerade inte i buren. Så en natt i transportbur för att bli bästa kompisar blev det.

2/8:

Åkte hem till Blekinge igen idag. Allt var lugnt med chinchillorna när vi kom hem. Men de var helt tokigt uppmärksamhetssökande när det var dags för matning. Skulle klättra på armarna och stod och studsade och väntade på sin tur. De hade nog saknat oss tror jag!

Satte ihop nytt par. Blue Angel med Teon. Det fungerade perfekt.

1/8:

Idag åkte vi till Ringarum för en trevlig dag i sällskap av fina vänner. Vi fick även tillbaka Chinos, som bott hos Linnea i Partille i fyra månader.

/ringarum.jpg 

31/7:

Idag åkte vi till Skåne för att hämta badsand till chinchillorna. Hämtade även några chinchillor åt en vän som ska åka vidare imorgon till Norrköping.

Idag flyttade även Corona och Lollipop hemifrån. Corona fick en pojkvän som hette Basil och Lollipop ska bo hos Lissers Chilla. Lycka till!

/bellas.jpg 

26/7:

Idag flyttade Tågarps the Knight Templar och S*Pepita's Magnolia. Det var svårt att skicka iväg dem. Vissa chinchillor är svårt och det känns tomt efter dem. Men jag är helt säker på att de kommer att få det superbra i sitt nya hem! Familjen som hämtade dem var var pålästa och hade lång erfarenhet av chinchillor. Lycka till med de nya familjemedlemmarna!

Hämtade hem första omgången av säsongens hö. Chinchillorna var lyckliga vid matningen och kastade sig samtliga över det och åt med större entusiasm än vanligt.

Stackars Teon blev jagad av Cherry Blossom och nu beslutade jag att dela på dem. Man kommer till en punkt när man måste ta ett beslut. Och att hålla på att dela dem korta stunder för att hon ska lugna ner sig har ju fungerat ett tag. Men nu när bebisen kom vill jag ha lugnt i buren!

25/7:

Tog ner sista höbalen från vinden. Förra årets sista höbal. Men den var inte av bästa kvalitet. Innehöll massor av mossa och massvis av hö som var i konsistensen som man tänker sig änglahår. Så det var jobbigt att sortera ut fint hö och en del svordomar passerade min mun!

Vid burstädningen idag hittade jag när jag kastade ut spån bakom garaget, en noshornsbagge. Detta året verkar det vara hanar som kläcks hos oss. Förra året endast honor. De lägger sina ägg i vår spånhög och sedan tar det flera år till det kommer ut dessa stora konstiga baggar.

 /noshornsbaggehane2015-1.jpg

24/7

Regnade en del. Men vi fick satt ihop stommen till buren och satt på nytt stadigare bakstycke och hann få in den på plats innan regnet kom. Lite åskmuller blev det också.

23/7:

Idag tog vi lite semester och hade besök av mina föräldrar. Vi åkte en sväng och tittade på bland annat ett stort gravfält,  en runsten och ett slott. Därefter smaskade vi i oss lite smörgåstårta och spelade lite kort.

/bjorketorpsstenen.jpg 

22/7:

Jag har övertalat Björn att vi har ett utrymme i chinchillarummet som rymmer en dubbelbur till. Så vi ska bygga en till för att få bort några gamla gallerburar som vi använder just nu. Så vi röjde hyllan med skräp som stod på platsen. Det tar mycket tid att röja undan skräp. Men nu är vi på gång!

21/7:

Idag blev en ganska händelserik dag. Först hittade Björn en bebis i buren hos Cherry Blossom och Teon. Det hade jag absolut inte räknat med. Inga tecken alls på att något var på väg. Så här förvånad över en bebis har jag aldrig blivit!

Det blev en liten hona med födelsevikt 52 g. Hon är till färgen Beige med okänt antal av Sapphire och Violet generna. Namnet blir, S*Pepita's Isabella. Det visste jag direkt när jag såg henne. Tyvärr måste jag säga att hennes öra är skadat. Inte så illa som den lilla violetta som kom för några dagar sedan. Detta är bara själva örat som är skadat. Så jag har förhoppning om att det ska gå bra ändå!

Och sedan på eftermiddagen blev jag kontaktad av en familj som ville ge Candy Kiss ett nytt hem. Så de kom hit och nu har Candy Kiss flyttat hem till Daphne och hennes familj. Lycka till!

/kull107.jpg

20/7:

Dagen började med ett telefonsamtal från en man som sökte en chinchilla till sin dotter. Vi får se om han bestämmer sig och ringer åter en annan dag.

19/7:

Funderade lite och grubblade. Bestämde mig för att ta bort några chinchillor från min till-salu lista. Svårt ibland att bestämma sig.

18/7:

Till en början var den lilla skadade bebisen pigg. Men framåt kvällen var det inte lika mycket fart i henne. Hon somnade in under natten. RIP lilla vän!

17/7:

Idag fick Lilla Pip sin kull. Två Violet Ebony, en hona och en hane. Tyvärr är honan skadad. Mamman har nog fått tag i örat när hon drog ut och örat saknas och det är ett ganska stort öppet sår. Födelsevikterna var 40 och 42 g. Hanen får namnet S*Pepita's Once in a Blue Moon. Det bestämde jag för ett tag sedan att en bebis i juli månad skulle få heta. Begreppet Blue Moon innebär en månad då det inträffar fullmåne två gånger på samma månad och det sker juli 2015. Den lilla honans namn får jag fundera lite till på.

Börjar planera lite för att få hem Chinos igen. Han har bott ett tag hos Linnea i Partille. Hon väntar kull med en av sina honor nu och ska prova att sätta Chinos med sin andra hona också. Så när transport finns hem, så kommer Chinos tillbaka. Så nu blir det att planera med vem han ska sitta.

/kull105.jpg

16/7:

Idag satte jag ut annonser på massa ställen och försöker hitta nytt hem till Candy Kiss. Hon behöver hitta nytt hem. Så jag hoppas på att få napp och hitta nytt hem åt henne snarast.

Hittade parningspropp hos Lurvöra och Gold Rush. Så om 111 dagar kanske det kommer bebisar!

15/7:

Fick återbud på den preliminära reservationen av Candy Girl och Beatrice idag.

14/7:

Idag blev värmepumpen färdiginstallerad! Så nu blåser den kall luft och det kommer att bli lättare att hålla bra temperatur hos oss och chinchillorna.

Så nu kan vi planera in någon aktivitet under semestern utan att behöva vara oroliga för att chinchillorna ska bli för varma. Skönt att få lite frihet.

13/7:

Idag städade jag som vanligt en del burar. Väntade på att LIlla PIp kanske skulle få ungar. Hon uppför sig lite konstigt. Men det är väl bara att vänta och se vad som händer.

12/7:

Inatt förlorade vi en av Metallicas bebisar. Det var Harry som plötsligt blev konstig och somnade hastigt in. RIP!

Dagen gick trögt och humöret var neråt! Men det är inte alltid glatt att föda upp och ha husdjur. Det får man väl acceptera. Men i stunden är det svårt varje gång.

11/7:

Väntade samtal från en kille som ville komma och titta på chinchillor. Men han hade tydligen ångrat sig. Vi åkte på kalas hos min son istället och åt goda kakor och tårta!

10/7:

Fredag och Björn jobbar sista dagen före semestern. På semestern är det planerat att montera in värmepump i huset! Anledningen är inte att vi vill ha värme utan kyla på sommaren!

Jag går och tittar till Lilla PIp ganska ofta nu. Hon är dräktig och imorgon är det 111 dagar sedan hopsättningen. Så lite nervöst!

9/7:

Idag kom en tjej på besök som ville träffa chinchillor. Hon har funderat på att skaffa ett tag, men ville träffa först. Vi pratade lite och tittade. Hon skulle fundera på Candy Kiss och höra av sig så snart hon bestämt sig och även skicka en bild av sin bur. Vi får väl se om hon gillade chinchillor och ifall hon hör av sig igen!

8/7:

Lilla Amanda har börjat öka i vikt och det verkar som att Elmo har mat åt henne! Skönt! Hon är en riktig sötnos!

Jag satte ihop en grupp honor idag också. Corona är preliminärt reserverad och blev ensam igår när jag tog ut Tullibardine. Jag tog också ut Beatrice och satte de två med Flizan, Candy Girl och Sweet Kiss. Det fungerade bra!

7/7:

Idag blev det ett nytt par. Bouw's Golden Arrow och S*Pepita's Tullibardine.

/tullibardinegoldenarrow.jpg

6/7:

Idag fick Pepita's Elmo en liten bebis. Pappan är Bouw's Golden Arrow. Ungen ser ut att vara en liten Pink White hona, födelsevikten låg på 53 g. Namnet blir S*Pepita's Amanda.

Ett längre strömavbrott hade vi under eftermiddagen, så det hände inte mycket här. Utan ström och vatten blir det inte mycket kvar som man kan göra.

/amanda.jpg

5/7:

Idag var det mycket varmt. AC'n gick hela dagen och fläktarna snurrade. Men det var mycket varmt ändå. Björn jobbar med att sätta upp och installera värmefläkt som ska blåsa kall luft in i huset. Men det är lite jobb med att få allt på plats.

4/7:

Idag flyttade Benjamin till sitt nya hem. Han ska bo hos Per-Magnus och Linda. Som sällskap i buren ska han ha Erik, som vi hjälpte till att omplacera för ett tag sedan. Ihopsättningen fungerade bra och Erik var mycket beskyddande mot Benjamin.

3/7:

Planerar lite för hur jag ska organisera min avel till hösten. Skrev avelsplan. Bra att ha en plan, men med stor sannolikhet kommer det att bli ändringar i den. Men till hjälp att hålla ordning på mina tankar kan den nog vara.

2/7:

Allt är lugnt just nu hos oss. Jag stödmatar lite. Det är mest lille Hannah och lille Carlos som halkar efter sina syskon i respektive kull. Så jag matar morgon och kväll. Ibland en gång mitt på dagen också. Lite hjälp är det för dem!

1/7:

Idag jagade Cherry Blossom sin kille Teon i buren. Jag tog ut dem och städade buren. De var lugna i transportburen, så jag satte in dem igen. Efter en liten stund började Cherry Blossom igen, så hon åkte ut ur buren en liten stund igen. Ett par gånger var det samma visa. Men sedan blev det lugnt i buren. Knasfia är hon ibland!

23/6:

Idag kom det ungar hos Henrietta äntligen! Tre ungar blev det. Två Black Velvet och en Grey. Födelsevikterna var 47 g på de två Black Velvet bebisarna, den lilla Grey vägde 37 g. Namnen blir S*Pepita's Henny, S*Pepita's Heino och S*Pepita's Hannah. Pappan till kullen är S*Pepita's Black Ribbon.

/kull104.jpg

22/6:

Idag har jag reserverat en liten Pink White baby. Hon är nu flyttklar. Men hon kommer inte att flytta till oss förrän till hösten troligtvis.

Uppdaterat lite på hemsidan nu igår och idag och lagt till nya bebisar och lite mer. Sidan med vårt CRW-projekt är också lite uppdaterat.

21/6:

Tog lite nya bilder av bebisar för hemsidan. Så den kommer att uppdateras nu, främst på sidor med nya bebisar.

20/6:

Jag stödmatar fyrkullen hos Metallica och så har jag fått sätta in stödmatning hos Katalina. Den lilla hanen hade tappat mycket i vikt. Så det tar upp en del av min tid och tar mycket energi. Jag vet inte riktigt varför det är så påfrestande att stödmata. Men det suger ur all energi man har vissa dagar. Men det får det vara värt.

19/6:

Idag är det midsommarafton och inte mycket aktivitet hos Pepitas idag. Vi firade en lugn midsommar hos vänner i en stuga. Men den ligger så pass nära att jag kunde smita ifrån för att mata bebisarna.

18/6:

Idag blev det namnbyte på Jameson som visade sig vid kontroll vara en tjej istället. Nytt namn blir S*Pepita's Mackmyra.

17/6:

En ganska vanlig dag utan speciella händelser. Burstädning, matning och lite annat.

15/6:

Idag hittade jag en söt baby hos Aotea och Talisman. En White hane på 63 g. Idag föddes även en liten gosse som är prins. Passande kanske att invänta namngivning så att Aotes lille bebis får namn som denna lille prins.

/kull103.jpg

11/6:

Idag var en lugn dag. Bara burstädning och inga nya ungar. Men jag väntar som sagt på att Katalina ska få kullen snart. Hon var beräknad till 7/6 och det är omparning. Så det måste ju komma någon av de närmaste dagarna nu, för hon ser ut som en flodhäst och vaggar runt i buren.

Signhild gör framsteg och börjar bli mer hanterbar och mindre rädd. Idag satt hon för första gången fint på vågen och blev vägd. 705 g stannade vågen på.

10/6:

Idag var det dags hos Agilita. Det kom två ungar. Båda två ser ut att vara hanar och de är Grey CRW/CRWc vc sc. Mamman är La Vida's Agilita och pappan är S*Pepita's Fandango. Namnen blev S*Pepita's Popcorn och S*Pepita's Peanuts.

/kull101-3.jpg

9/6:

Nu är det bebisar lite överallt i burarna och det är så kul att gå runt och se de små och se hur de växer och fluffar till sig.

Väntar på några honor till som är långt gångna i sin dräktighet. Det är Agilita, Henrietta och Katalina. Så dem går jag också och tittar till hela tiden och letar efter tecken på att det kan vara på gång.

8/6:

Och idag var det äntligen Metallicas tur att trycka fram sina bebisar. Hon höll en vikt på 1030 g före och det kom hela 4 stycken små sötnosar. Mamman är Skovgaard Metallica och pappan är Östergaards Whilliam. Ungarna är Grey vc psc och det blev tre hanar och en hona. Födelsevikter från 46 till 59 g. Denna kull är jubileumskull, kull nummer 100.

/kull100.jpg

7/6:

Idag kom äntligen Ixias kull. Det kom en enda unge men han var ganska stor. Han är Ebony vc och vägde 69 g. Han får namnet S*Pepita's Jameson. Mamman är alltså SUCh NUCh Dracos Ixia och pappan är SUCh Östergaards Liam.

/jameson7juni2015-1.jpg

6/6:

Idag flyttade Navajo hemifrån. Han fick en söt vit flickvän. Lycka till med honom Patricia!

Nutte fyller ett år idag. Grattis Nutte.

Nytt par blev Starcatcher och Whilliam. Fungerade bra. En dua med killar blev till en trio också när Aladdin flyttade in hos Fandango och Cutty Sark.

/navajo6juni2015.jpg

5/6:

Idag flyttade Geisha och Origami Rose hemifrån. Lycka till Hanna med tjejerna.

Ixia var beräknad idag, men inget hände alls. Metallica satte inte heller igång. Så jag bara väntar och väntar. Går som en osalig ande och tittar till alla tjejerna.

4/6:

Idag var Metallica beräknad. Men det blev inget hos henne. Men Oksana's Skatt fick en söt liten Grey vc CRWc hane på 49 g. Han fick namnet S*Pepita's Treasure. Pappan är S*Lavender's Long Time No See.

/treasure.jpg

3/6:

Men så drygt att vänta på bebisar alltså. Jag hade Skatt ute idag och städade hennes bur. Jag kunde inte längre känna sparkar och det känns oroligt att hon drar över tiden.

2/6:

Massa burar städades för att jag inte skulle tänka så mycket på de väntande bebisarna. Så det blev lite nyttigt gjort medan jag väntade.

1/6:

Idag är Skatt beräknad att få sin kull. Det är omparning och tiden borde stämma rimligt bra. Men Hon sitter på hyllan och bara glor på mig och undrar varför jag inte låter henne sova ifred!

30/5:

Idag delade jag på Agilita och Fandango. Agilita är dräktig och jag vill inte ha henne omparad. Så nu sitter Fandango med lille Cutty Sark istället och försöker bli kompis med honom.

Marlene blev preliminärt reserverad och jag tog några bilder idag. Bjuder på en bild av Elmo och Aladdin.

/elmoaladdin30maj2015.jpg 

29/5:

Idag blev Geisha och Origami Rose preliminärt reserverade. De ska flytta tillsammans om de vill sitta med varandra det vill säga.

Väntar baby-boom nu snart och jag håller lite utkik i burarna. Men det kom inga idag.

28/5:

Fotograferade Squeakys söta bebisar idag. De växer alla tre, men den ena lite långsammare.

Funderar mycket på hur jag ska lägga upp min avel i framtiden och så. Men viktigast är att försöka att inte få fler nu och att minska antalet till en mer hanterbar nivå. Men det är svårt när de är så söta och det är så många som vill flytta hem till oss! Skämt åsido, men de är oemotståndliga de flesta av dessa pälsbollar!

/pandora28maj2015-5.jpg

27/5:

Idag var det dags för Bluebirds och Charm att flytta till sitt nya hem. Jag är säker på att de kommer få det allra bästa hemmet! Lycka till killar och lycka till familjen!

26/5:

Fick samtal om att Bluebirds och Charm kommer att flytta imorgon. Så jag packade ihop deras påse och fixade deras papper. Och så sydde jag deras flytta-hemifrån-hängmatta.

25/5:

Måndag idag. Benjamin blev reserverad och ska flytta hem till några vänner till oss och han ska bo med en chinchilla, som jag hjälpte till att omplacera för något år sedan, som heter Erik.

24/5:

Plockade lite hallonblad som jag lagt på tork. De sägs vara bra för mjölkproduktion hos honor. Man ska ge ett halvt till ett blad ca en vecka före beräknad födelse. Man kan även ge vid svårt födsloarbete har jag hört. Vet inte sanningshalten i detta, men jag plockade några blad!

Satte ihop ett nytt par idag. Skovgaard Lurvöra och Nala's Gold Rush. Lite knackigt gick det, men bättre än förra gången jag försökte.

22/5:

Idag blev det äntligen CRW-bebisar hos Tre-Ben's Squeaky. Tre stycken Violet CRW. Pappan är Rainbow.

Födelsevikterna var 44, 46 och 47 g. Det var en hona och två hanar. De fick namnen S*Pepita's Pandora, S*Pepita's Pan och S*Pepita's Poseidon.

En mycket stor dag för vår del det här. Jag har väntat länge på att den här dagen skulle komma och är väldigt glad. Tyvärr var det någon som gratulerade och uttryckte att personen hoppades att de verkligen skulle bli CRW. Tydligen finns uppfattningen hos vissa att CRW inte är en recessiv gen utan någon konstig gen som bara ger CRW ifrån sig ibland. Men just nu anses CRW att vara en recessiv gen och då kommer jag att anse att det är så fram tills något annat är bevisat. Men tråkigt att behöva bli ledsen på en dag som man borde vara enbart lycklig på. Det ska inte mycket för att man ska bli lite ledsen ibland. Men det får gå över!

/squeak2.jpg

19/5:

Satte ihop två nya par idag. Började med S*Pepita's Moonlight och S*Pepita's Tamnavulin. Det gick så himla smidigt och utan problem över huvud taget, så jag beslutade att prova ett till.

Det fick bli Bahhe's Signhild och Östergaards Liam. Signhild är fortfarande rädd. Mycket rädd och får lätt total panik. Men Liam var lugn och satt stilla, så det fungerade bra. Lät dem sitta i transportburen över natten för att hon inte skulle bli stressad av en ny bur utöver hopsättningen.

18/5:

Idag satte jag samman Pepita's Sierra och Nova's Gringo. Han har suttit ensam ett tag och det fungerade jättebra. Det blev även ett Blue Diamondpar, S*Pepita's the Blue Angel och La. Vida's Shooting Star. Snälla och söta var de mot varandra. Så skönt när det fungerar så bra!

16/5:

Idag var det utställning i Arentorp. Det var långt att åka och det blev en hungrig, hektisk dag utan matrast. Det var ganska få djur anmälda och det kördes på i en rask takt för att avklaras så snart som möjligt. Jag kan tycka att det är mycket tråkigt. För en stor del av det sociala som man ser fram emot när man åker så långt, tappas helt bort när det bara prioriteras att bli klara så snart det går och åka hem!

Men nog om det. Det var en trevlig dag, med till stor del bra resultat för djuren som ställdes ut. Några klasser blev det dock lite konstig poängsättning i. Men så kan det väl bli när alla på slutet av dagen är hungriga antar jag.

Här är våra resultat:

S*Pepita's Marshmallow, 76,5 p, 1:a pris
S*Pepita's Born To Be My Baby, 82,5 p, 2:a pris
S*Pepita's Månviol, 83 p, cert och 2:a pris
Zinrock's Cheetato, 83,5 p, cert och 1:a pris ...
Tuva, 84,5 p, cert, 1:a pris och BIB
Saffran, 84 p, cert och 2:a pris
Nala's Gold Rush, 79 p, 2:a pris
S*Pepita's Tullibardine, 82 p, 4:e plats
Bahhe's Torben, 86 p, 2:a pris och cert
S*Pepita's Tamnavulin, 85,5 p, cert och 3:e pris
S*Pepita's Corona, 79 p, 2:a pris
S*Pepita's Juanita, 77,5 p, 3:e pris
S*Pepita's the Blue Angel, 79,5 p, 2:a pris
S*Pampas Nutte, 82,5 p, 1:a pris
S*Pepita's Black Ribbon, 82 p, 3:e pris
S*Lavender's Baccarat, 79,5 p, 2:a pris
S*Pepita's Vitsippa, 82,5+ p, 3:e pris
S*Pepita's Elliz, 83,5 p, cert och 1:a pris
Bouw's Timothy, 80 p, 6:e plats
Östergaards Whilliam, 83,5 p, cert och 4:e plats
Vika's Black Pearl, 76,5 p, 2:a pris
Henry the 8th, 80,5 p, 1:a pris
Inca, 82+ p, 1:a pris och Hederspris
SUCh Pepita's Marilyn, 78,5 p, 6:e plats
SUCh Lily Sprinkle, 80,5 p, 4:e plats
SUCh Östergaards Liam, 86 p, 1:a pris

Alla mina tre champions som jag hoppades att någon av dem skulle lyckas att bli Grandchampion fick för låga poäng. Marilyn fick rekordlåga 78,5 p. Vitsippa fick 0,5 p för lite för att bli champion. Men Tuva blev för andra gången BIB. Egentligen lite konstigt ur min synvinkel då jag själv har Saffran som favorit.

På vägen till utställningen stannade vi i Borås och hämtade tillbaka två flickor som skulle flytta hem till oss igen. Det var S*Pepita's Moonlight och S*Pepita's Calima. En liten tjej fick vi också med oss hem från utställningen som skulle flytta hem igen. Det var S*Pepita's Marshmallow.

En hane som jag äger, som varit utlånad till S*Vagelö's skulle flytta vidare till Norge för att bo ett tag hos Gine-Beathe. Tyvärr gjorde stressen under dagen att jag inte gavs tillfälle att få träffa honom. Det var Atlantis Attityd.

Melker som vi haft här några dagar för Simones räkning, flyttade hem till Simone. Saknar honom redan.

Coconut Kiss och Georgia Peaches flyttade till nytt hem och Serenade flyttade också hemifrån. Wild Nero flyttade hem på utlån till Josefin också. Hoppas han ska ge några fina bebisar till Josefin!

Träffade och pratade med en familj som vill köpa Charm och Bluebirds Over the Mountain. Vi kommer att hålla kontakten och se hur det blir.

 /arentorp-2015.jpg

15/5:

Idag var det kamma chinchillor som gällde. Ganska lång stund tar det faktiskt att göra det när man anmält ett helt kompani till utställningen. Men detta är vårens sista och vi tar paus ett tag efter den utställningen.

Jag måste säga att det känns tråkigt att Liam hamnade mellan Ixia och Caol Ila igår när de blev osams. Någon tuss blev han av med och idag när jag skulle titta till och kamma genom de andra så släppte Tamnavulin en stor tuss när jag skulle ta ut henne. Hon blev arg på mig och ville inte alls.

Fixade den andra duvboxen och satte namn på varje fack. Och försökte sedan få lite sömn, men det är som vanligt helt omöjligt att kunna sova natten före utställning. Den enda gången det fungerat var den gången när bilen pajade och allt blev superknasigt. Då löstes problemen och jag sov så gott den natten. Konstigt!

14/5:

Idag var helgdag och jag skulle fixa till allt inför utställningen var det tänkt. Men som vanligt så faller mina planer ofta platt. Men vi fick ordna transport av en kille som skulle till nytt hem. Vi hämtade honom i Ronneby, så det var inte långt alls. Men dagen gick åt i alla fall åt kommunikation och förberedelser. Men det var enbart trevligt att få träffa denna lille charmige killen. Han hade gärna fått stanna här! Melker heter han och ska till Simone på lördag.

13/5:

Möte på kvällen och det blev en mycket sen kväll. Fick efter mötet även uppdrag att skicka ut mail inför utställningen på lördag.

12/5:

9/5:

Idag plockade jag lite maskrosor som jag ska torka. Ska se om det kan fungera och i så fall bli nyttigt godis till chinchillorna. Tvättade även en hög äppelkvistar.

På kvällen fick jag återigen ett mail och det kan bli så att ytterligare en av våra bebisar kommer tillbaka. Denna gången har lilla bebisen bara bott hemifrån en månad. Jag berättar mer när hon i så fall kommer tillbaka till oss. Du är så välkommen tillbaka lilla vän!

 /maskrosor.jpg

8/5:

Idag blev det bestämt att Wild Nero ska lånas ut ett tag. Det passar bra just nu för jag måste ändå snart dela på honom och Zelda ifall hon har blivit omparad.

7/5:

Idag pysslade jag med massor av saker. Lite föreningsarbete och annat pyssel. Våra pellets kom också och såklart kunde jag inte använda vår fina ramp tänkt för säckkärran för att köra in säckarna med. Det var ingen luft i ena däcket. Så jag fick bära och dra in dem. Men varför betala till ett gym när man kan bära pelletssäckar helt gratis!

6/5:

Vill bara visa er fina Tullamore Dew som flyttat till Norge. Hon har blivit så fin!

http://birkelichinchilla.com/?page_id=211

5/5:

Väntade på bebisar, men inga kom. Städade burar och fixade lite med vardagliga saker. Fick samtal angående nästa pelletsleverans. De kommer ut med våra pellets på torsdag. Känns bra att få påfyllning eftersom vi är inne på sista säcken nu.

4/5:

Fick idag mail om två tjejer härifrån uppfödningen. De kommer troligtvis tillbaka hit till oss om två veckor igen. Ska bli kul att se hur de har blivit som vuxna. Berättar mer när de har kommit hit!

3/5:

Idag vågade jag äntligen städa ur buren hos Magnolia och bebisarna. Hon har varit jättenervös och jag har inte vågat röra bebisarna alls på flera dagar. Hon har stått och skrikit i buren när jag varit och gett dem mat och hö. Men det gick bra idag och hon verkade lite lugnare. Jag passade även på att ta bild av ungarna. Namnen blev idag bestämt till S*Pepita's Benjamin och S*Pepita's Beatrice.

Sent på kvällen skickade jag även in min anmälan till utställningen i Arentorp. Jag hade mycket svårt att bestämma mig och under de sista skälvande minuterna strök jag tre chinchillor. Så anmälan blev till sist 25 chinchillor. En del som jag ställt tidigare, men även några nya som jag vill prova och se vad de kan få för resultat.

/kull96.jpg

2/5:

Fotograferade några halvstora ungar idag. Har inte gjort det så mycket på senare tid. Tiden har inte räckt till, då jag haft mycket med utställningsaktiviteter och föreningsarbete. Så några bilder blev det idag.

/sweetkiss1maj2015.jpg

1/5:

Idag studerade jag Juanita lite. Jag inbillar mig att hon börjar visa CRW. Vet inte riktigt. Får se hur det blir, men det är lite spännande!

/juanita1maj2015.jpg

30/4:

Idag var en lugn dag med inget speciellt som har hänt. Jag gosade med Skatt på kvällen. Hon är omparad och har alltid varit gosig. Hon vill sitta med mig i TV-soffan och så ska hon busa och kryper in i halsringningen och in under tröjan. Så springer hon ner på magen och ut i nederkanten av tröjan och så hoppar hon upp vid halsen och gör om det många gånger. Rolig chinchilla!

29/4:

Jag har varit orolig för Signhild i några dagar nu då hon inte druckit ur flaskan. Hon hade inte vattenflaska där hon bodde tidigare och jag har gett henne vatten i doseringsspruta nu några dagar. Men nu har hon börjat dricka själv. Skönt!

28/4:

Idag var det dags för några nya par. Först blev det Inez och Rainbow. Fungerade bra! Och sedan blev det Black Pearl och Torben. Fungerade bra! Och så till sist skulle jag försöka med Gold Rush och Lurvöra. Men jag avbröt försöket ganska direkt då det inte verkade så bra som jag hade hoppats.

Detta innebär att Squeaky sitter ensam och inväntar bebisar. Det ska komma Violet CRW, så det håller vi tummarna för!

27/4:

Städning av burar koncentrerade jag mig på idag.

Funderade på vilka chinchillor som ska anmälas på söndag till Arentorp. Fotograferade Torben idag och har beundrat honom flera gånger idag och försökt att få honom att förstå att jag inte ska skada honom. Men han är en goskille men lite rädd.

/torben27april2015-1.jpg

26/4:

Idag var det att slappa en del. Ganska trött efter gårdagens resa.

Nu ska jag berätta lite om de nya chinchillorna!

Först är det en liten Goldbar hane född i januari. Han heter Nala's Gold Rush. Jättepigg och söt kille som är ganska framåt och orädd. Jag planerar att sätta honom tillsammans med Skovgaard Lurvöra ganska snart.

Och sedan är det en liten Goldbar hona som är från Sørigs uppfödning. Hon är född i slutet av januari. Hon är jättesöt och ljusare i färgen än vad Gold Rush är. Hon är framåt och orädd och sitter just nu med Dorina och Benita. Hon har fått namnet TopChinchillas Gold at the End of the Rainbow.

Så blev det en liten Grey hane, trots att jag absolut inte skulle ha en hane. Men jag fastnade för honom och då fick det bli så. Han är född i september 2014 och får namnet Bahhe's Torben. Han är extremt lugn och gosig, men mycket rädd.

Till sist blev det en chinchilla som Björn hittade i sista buren han tittade i. Han sa till mig titta en CRW! Och jag var snabbt dit och stack fram nosen. Hon är en äldre dam som inte gett ungar på de senaste fyra åren. Så det är verkligen en chansning. Men hon är söt och mycket rädd. Full med lös päls och lite tussar. Hon fick namnet Bahhe's Signhild.

På eftermiddagen fick vi även bebisar idag. Det var Magnolia som fick två bebisar. En Grey vc hona och en Grey Ebony vc hane. Födelsevikterna 61 och 55 g. Namn och bilder kommer en annan dag.

/signhild4.jpg

25/4:

Idag bar det iväg på resa till Danmark. Träd och buskar var mycket grönare och en del av dem blommade. Kändes nästan lite exotiskt jämfört med här hemma. Massor av fasaner fanns det längs de små vägarna som ledde till gården där utställningen hölls. Vi mötte upp Cattis och Sofia i Malmö och åkte i deras bil till utställningen.

Jag hade med mig tre chinchillor att ställa ut och två stycken som skulle flytta till nya hem. De två som flyttade var Flamenco och Don Pedro. De åkte med Nadine hem.

Resultaten för våra utställda djur:

Saffran, 83,5 p, 4:e plats
Honey's She's the One, 84 p, 7:e plats
SUCh Østergaards Liam, 90,5 p, 1:a pris och cert, extrapris för Charmbøf.

Jag transporterade en chinchilla till sin nya ägare i Sverige också. Det var Nala's Frække Frida som flyttade till Robin i Trelleborg. Lycka till med henne.

Jag fick också med mig fyra nya chinchillor hem. Berättar mer om dem imorgon. Ska gå och sova lite nu.

/prasto2015.jpg 

24/4:

Idag var det att förbereda chinchillorna som skulle ställas ut imorgon. Jag kammade dem och tittade till dem lite. Tyvärr har ju She's the One en stor pälsskada som jag absolut inte kan förstå hur hon fått. Men eftersom jag nu anmält henne och bara har tre som ska ställas ut, så får hon åka med. Detta blir vår första danska utställning så det ska mest bli spännande att se hur det går till.

På kvällen fick jag återbud på reservationen av Serenade.

23/4:

Gjorde klart duvboxen som ska åka med på lördag till Danmark. Fixade köpeavtal och lite annat. Det är lite nervöst att åka till Danmark på första utställningen.

Jag har även en tid jobbat med det nya numret av CM. Vi ska försöka att göra det på annat sätt och se ifall det fungerar. Så jag sitter med de sista plocket med detta nu de närmaste dagarna.

20/4:

Ringde ett samtal idag som kanske kan leda fram till ett avelssamarbete. Vi får se. Berättar mer när det blir aktuellet i så fall. Men det är spännande att fantisera lite!

19/4:

Idag var det mycket slappa och sova. Man är extremt trött dagen efter en utställning. Satte tillbaka sandbad in i burarna igen. Funderar på nya par hos oss i framtiden och det är mycket att grubbla på.

18/4:

Utställning i Tenhult idag. Jag hade anmält 24, men blev tvungen att stryka en då jag hade sålt Jenna Grey.

Våra resultat:

S*Pepita's Tullibardine, 85,5 p, 3:e pris och sitt andra cert.
S*Pepita's Tamnavulin, 86 p, 2:a pris och sitt andra cert.
S*Pepita's Born To Be My Baby, 81 p, 1:a pris...
S*Pepita's Månviol, 81,5 p, 2:a pris
S*Pepita's Juanita, 84,5 p, 1:a pris och sitt andra cert.
S*Pepita's the Timekeeper, 77 p, 2:a pris
Tuva, 87 p, 1:a pris, cert och BIB
Saffran, 85,5 p, 2:a pris och sitt andra cert
S*Pepita's Cactus, 75,5 p 3:e pris
S*Pepita's Corona, 85,5 p, 2:a pris och cert
S*Pepita's Vitsippa, 84 p, 1:a pris och sitt andra cert
S*Pepita's the Blue Angel, 80,5 p, 1:a pris
S*Pampas Nutte, 83 p, 1:a pris och sitt andra cert
S*Pepita's Black Ribbon, 82,5 p, 5:e plats
S*Lavender's Baccarat, 79,5 p, 1:a pris
S*Pepita's Elliz, 82 p, 2:a pris
Honey's She's the One, 81 p+, 1:a pris
Henry the 8th, 78 p, 2:a pris
Henrietta, 82 p, 1:a pris
Inca, 84 p, 1:a pris och cert
SUCh Pepita's Marilyn, 86,5 p, 3:e pris
SUCh Östergaards Liam, 88,5 p, 1:a pris och cert i championklass
SUCh Liliy Sprinkle, 82 p, 5:e plats

 /tenhult2015.jpg

17/4:

Kammade chinchillor inför morgondagens utställning.

Fick återbud på reservation av två chinchillor. Lite olustig händelse. En del lyckas alltid lägga all skuld på någon annan. Jag kan inte hjälpa att banken inte tar emot kontanter. Och varför vänta ända tills sista dagen före transport för att försöka att lösa det, när hela veckan har funnits att fixa det på. Men det är kanske mitt fel att banken inte tar emot kontanter och att jag vill ha betalt för chinchillorna som jag säljer. Besviken och kommer att behöva ändra min inställning till betalning vid transport. Det går inte att ha det så här dagen före tilltänkt transport, som ofta även sammanfaller med en utställning. Jag har annat just då att ägna min tid åt. Vill inte ägna dagen åt bråk av detta slag. Chinchillorna var inte betalda och personen tyckte att det var flummigt att jag ville ha betalt och ville inte vänta tills nästa transport. Vad ska jag göra då? Jag kan inte trolla!

16/4:

Idag fick vi åka en runda för att rätta till ett misstag jag gjort. Jag vill verkligen inte gå djupare in på det då det är pinsamt. Kanske att jag i framtiden kan prata om det men inte just nu!

15/4:

Dags att ta ut sandbaden idag. Så jag gick varvet runt hos de som ska ställas ut och tog ut sandbaden.

14/4:

Sydde hängmattor och vägde upp pellets till chinchillorna som ska flytta.

Jag gjorde även en utlandsbetalning av en chinchilla som ska hämtas av en snäll vän, som jag ska träffa på utställningen i Danmark. Jag är extremt otålig på att få hem min nya lilla prinsessa!

13/4:

Idag var det sista rundan med sanden hos de som ska ställas ut. Sila och dutta i den sista dutten med Blue Cloud. Så sedan är det bara att hoppas att de rulalr runt rejält och blir superfina till på lördag. Önsketänkande!

12/4:

Idag fyllde Björn år, så inte mycket hände på chinchillafronten. Men jag blev tvungen att lite snabbt besluta vilka som ska ställas ut i Danmark 25 april. Sista anmälningsdagen idag. Tre stycken tar jag med mig. Det känns lagom.

11/4:

Idag flyttade några chinchillor. Det var först Vanilla Dream och Fairy som flyttade till nytt hem hos Åsa och Tomas. Sedan var det lite oväntat även Jenna Grey som flyttade. Lycka till alla sötnosar!

10/4:

Idag reserverade jag en liten sötnos. Jag ska få hem henne 25 april och berättar mer då!

9/4:

 

1/4:

Idag fyller Zelda fyra år. Jag bjuder på två bilder av henne. Ena bilden är tagen när hon kom hit för ca 2 år sedan och den andra idag.

/zeldaforandring2ar.jpg 

31/3:

Det kom ingent besök idag. Toves katt fick akut åka till veterinären. Så vi får se om det kan bli någon annan dag istället. Jag försökte sätta ihop Cheetato och nutte idag igen, nu när de båda fått lugna ner sig. Men det fungerade inte.

30/3:

Städade burar. Imorgon ska Tove komma och hälsa på och eventuellt låna en av mina hanar. Så jag fixade lite inför besöket och städade undan så att vi kan fika imorgon!

På  natten ganska tidigt, rymde Knight Templar ur sin bur. Han lyckades dra upp luckan och öppna den. Magnolia stannade kvar i buren och jag som ännu inte hunnit gå och lägga mig såg honom smyga omkring och fångade lätt in honom och satte in honom till Magnolia igen.

Men detta ledde till att Cheetato och Nutte blev osams och jag fick dela på dem för att kunna gå och sova en stund.

29/3:

En vanlig söndag. Inget speciellt som hände under dagen. Några burar städades och Navajo matades.

Men på kvällen fick jag en överaskning när jag skulle mata chinchillorna. Hos Zelda såg jag en liten svans sticka ut mellan hennes framben. En Grey CRWc pvc hona på 54 g. Pappan är S*Lavender's & S*Atlantis Wild Nero. Den lilla fick namnet S*Pepita's Luana.

/luana30mars2015-1.jpg

28/3:

Burstädning gällde idag. Jag försöker nu dra ner antalet chinchillor. För alla dagar går åt till enbart burstädning känns det. Så målet är att få ner med ett antal burar. Så jag måste vara återhållsam nu ett tag med nya chinchillor och att inte behålla alla bebisarna själv, även om jag så klart vill det!

27/3:

Fotograferade Elmos söta bebisar idag. Jag är helt tagen av den lilla Pink White hanen. Han är riktigt söt alltså.

/aladdin27mars2015-4.jpg

25/3:

Idag satte jag samman Gale Storm och Marshmallow som ska flytta tillsammans på Påskdagen.

24/3:

Idag blev Navajo preliminärt reserverad. Matning fortsätter då det inte har gått att sluta. Men han äter bra och ökar nu i vikt!

23/3:

Fortsatte flytta runt chinchillor. Det kan man hålla på med ett bra tag efter att det kommit hem lite nya djur och nya par har bildats.

Fortsatte även att mata lille Navajo som inte får tillräckligt med mat från sin mamma.

22/3:

Idag satte jag ihop Lilla Pip och S*Pepita's Love. Båda två Violet Ebony. Så jag hoppas på lite avkommor att kunna använda i vidare Violet Ebony-avel.

Sent på kvällen satte Enya åter igen igång att få värkar. Jag hade onda aningar och var säker på att det inte skulle komma levande ungar. Det gjorde det inte heller. Två dödfödda ungar blev det tyvärr. Jag hade verkligen sett framemot denna kullen. Så det är mycket tråkigt. Men viktigast var att ungarna kom ut. Nu hoppas jag bara att Enya mår bra efter det här också.

21/3:

Idag flyttade jag lite chinchillor och satte i burar som passade deras situation bättre. Jag vill ha nya par i rummet vid sidan av vårt sovrum för att kunna höra att allt är lugnt. I det rummet vill jag också ha dräktiga honor när det börjar närma sig. Honor med små ungar har jag också i detta rum. Så det blir lite omflyttningar ibland!

Nytt par och detta är en liten sensation! SUCh Pepita's Marilyn och S*Pampas Blues Brother. Det verkar gå bra!

Och bilder av Katalina visar att hon utvecklar CRW. Det känns mer och mer som att det jag misstänkt stämmer.

/katalina21mars2015.jpg

20/3:

Idag trodde jag att det var dags för Enyas kull. Men inget kom.

Jag satte ihop ett nytt par. Det är Tellus Carpriata och HC's Iron Man som ska fixa till några snygga Black Velvets till oss!

19/3:

Väntade ungar från Enya, men inget kom alls!

Fick dela på Iron Man och Starcatcher. Han är för beskyddande mot henne och bebisen och jag har haft lite problem när jag ska ta och stödmata lille Navajo.

Min plan är nu att sätta samman Iron Man med Carpriata. Får se om det blir imorgon eller på lördag.

18/3:

Idag var det beräknat att Enya skulle ha sin kull. På grund av detta kunde hon inte flytta i lördags till sitt nya hem. Så Xerxes fick flytta ensam och så får Enya flytta när hon är redo.

Men det kom ingen kull alls hos Enya idag. Istället kom det två bebisar hos Elmo och Golden Arrow. En Pink White hane, 49 g och en Beige Ebony hona, 52 g.

/kull93.jpg

17/3:

Fortsatte med ihopsättningar idag. Så det blev Pascal och Ebba. Fungerade superbra! Ebba gillade Pascal och viftade på svansen åt honom. Och så satte jag ihop Cherry Blossom och Teon. Det gick inte lika bra. Ingen katastrof men lite ostabilt och gick inte att föra över dem i vanlig bur efter en stund i transportburen. Så det blir lite mer tid i transportbur.

16/3:

Idag var det dags att börja sätta ihop nya chinchillor med varandra.

Jag satte ihop Cheetato med Nutte. Det fungerade bra!

Och så satte jag Tuva och Saffran med lilla Månviol. Det fungerade också bra!

15/3:

Nu ska jag berätta lite om nya djur som följde med hem från utställningen igår.
Tuva och Saffran. Två mycket söta Black Velvet honor. Inga papper på föräldrarna. De föddes i transportburen när de transporterades till sitt nya hem.  
Ebba. Violet hona född 2008 med intressanta linjer och inget Ebony eller Sapphire i sig.
Zinrocks Cheetato. Hane från Annamari Kiviharju. Ebony CRW/CRWc med fin stamtavla.
S*Pampas Teon. Sapphire hane från Lena. Jättesöt är han!
S*Pampas Nutte. Brown Ebony hane också från Lena. Han fick cert och 1:a pris på utställningen.
S*Pampas Blues Brother. Blue Diamond från Lena.
Bilder har jag ännu inte hunnit med att fixa.

14/3:

Nu ska jag också berätta hur det gick för våra chinchillor på utställningen i Skärkind idag.

S*Pepita's Juana, 79,5 p, 4:e plats
S*Pepita's Tullibardine, 84 p, cert och 1:a pris
S*Pepita's Tamnavulin, 83 p, cert och 6:e plats...
S*Pepita's Cactus, 77 p, 2:a pris
S*Pepita's Corona, 81,5 p, 3:e pris
S*Pepita's Born To Be My Baby, 79 p, 4:e plats
S*Pepita's Juanita, 84,5 p, cert och 1:a pris
S*Pepita's Bluebirds Over the Mountain, 79,5 p, 4:e plats
S*Pampas Teon, 81 p, 2:a pris
Tuva, 82,5 p, 3:e pris
Saffran, 85 p, cert och 1:a pris
S*Pepita's Black Ribbon, 85,5 p, cert och 2:a pris
S*Pepita's Coconut Kiss, 79 p, 6:e plats
S*Pepita's Vitsippa, 84 p, cert och 2:a pris
S*Pepita's the Blue Angel, 81 p, 4:e plats
S*Pepita's Georgia Peaches, 76,5 p, 4:e plats
S*Pampas Nutte, 83, 5 p, cert och 1:a pris
S*Pepita's Carmen, 79 p, 6:e plats
S*Lavender's Baccarat, 81,5 p, 3:e pris
S*Pepita's Elliz, 82 p, 7:e plats
Honey's She's the One, 84+ p, cert och 3:e pris
S*Pampas Blues Brother, 77 p, 4:e plats
Henry the 8th, 84,5 p, cert och 1:a pris
Inca, 79,5 p, 1:a pris
Pepita's Marilyn, 86,5 p, 4:e plats

Så nio cert blev det och jag är jättenöjd med dagen!

Tyvärr så hade Starcathers lilla bebis somnat in medan vi var borta. RIP lilla bebis!

/skarkindmars2015priser.jpg

13/3:

Kammade igenom chinchillorna som ska ställas ut imorgon. Henry blev lite rädd för något och bet mig i fingret. Jaja, det är fredagen den 13:e. Så lite strul ska det väl vara!

12/3:

Förbereda inför utställning och tog tag i lite akuta problem!

Sydde hängmattor!

11/3:

Vanlig dag med burstädning och vägning av bebisar. Jag blev tvungen att börja mata Starcatchers ungar idag. De har tappat en del. Den Beige honan allra mest! Den mörkare hanen har börjat vända uppåt i vikt. Men jag ger honom ändå!

 /navajo10mars2015.jpg

10/3:

Ja, idag blev det städa lite burar och vänta på bebisar! Men inga kom idag. Sydde två hängmattor som ska lämnas till ny ägare på lördag!

9/3:

Fortsatte lite att förbereda inför utställningen. Den andra duvboxen packades med spån och hö och flärparna fick namn på sig! Påsarna till chinchillorna som ska flytta packades också med pellets och diverse. Papper till Temadag 1 skrevs ut och skrivaren gick ganska varm ett tag. Och min fina häftapparat som jag fyndade på loppis förra månaden, häftade så fint ihop pappren.

Det ska verkligen bli spännande med utställning igen!

Födelsedagsfirande och ett möte på kvällen tryckte vi in också!

8/3:

Förberedelserna inför utställningen är i full gång. Idag var det mest att sila sanden hos de som ska ställas ut. Skrev köpeavtal till de som ska flytta hemifrån. Trött idag och tog igen mig lite istället för att stressa!

7/3:

Idag flyttade Benito till en mycket trevlig familj. Vi satte samman Benito med sin nya vän här en stund och det verkade fungera bra! Hoppas det fortsätter lika bra!

6/3:

Idag fick Starcatcher sin kull. Pappan är S*Pepita's Cotton Candy som har flyttat ifrån oss för ett tag sedan. Det blev en liten hona, 50 g, som ser Beige Ebony ut till färgen. Namnet blev S*Pepita's Dreamcatcher. Och så blev det en liten hane 51 g, till färgen Beige/Brown Ebony. Och hans namn blev S*Pepita's Navajo. De kommer att bli till salu och går att reservera.

/kull92-1.jpg

5/3:

Morgonen började med att vi fick leta upp två rymlingar. Det var Elmo och Golden Arrow som rymt under natten. Jag blev riktigt orolig att Elmo skulle ha fött ungar på rymmen då hon just nu är högdräktig. Men hon kändes lika rund om magen när vi hittade henne till sist under soffan.  

Sydde några hängmattor och packade den ena duvboxen och satte namn på facken, så att den är redo inför utställningen. Det gäller att försöka förbereda lite om det ska fungera att åka på utställning.

4/3:

Allt lugnt här idag. Bara lite burstädning och vaktande av dräktiga honor.

Jag passade på att ta nya bilder av Jenna Grey. 5 mars 2014 kom hon hem till oss som omplacering tillsammans med sina två systrar. De var otroligt smutsiga och hade fått något som liknande papegojblandning att äta. Den ena systern var i så dåligt skick att hon dog endast ett litet tag efter flytten hit. Den andra systern omplacerades och levde några månader i sitt nya hem. Jag beslutade då att det nog var bäst att Jenna stannade hos oss. Men på sommaren började hon bli piggare och ökade i vikt. Hon har sedan sommaren 2014 ökat 200 g och ligger nu fint och stadigt på 750 g. Hon ligger sedan hon började bli pigg åter som omplacering och söker nytt hem.

/jennagrey4mars2015-3.jpg

3/3:

Idag flyttade jag Elmo och Golden Arrow till en babybur. Jag vet inte riktigt hur lång tid Elmo har kvar och bättre att vara ute i god tid!

På kvällen fick jag skilja Henrietta och Black Ribbon åt. Han jagade henne och drog av päls. Tack och lov att det inte var tvärtom! ;-)

2/3:

Städade burar som vanligt. Jag har ett schema som jag försöker följa med ett visst antal burar varje dag. Jag väntade så klart på att någon av de dräktiga honorna skulle få ungar, men inget hände på den fronten idag. Men Enya har plötsligt börjat att ligga mer inne i huset och Xerxes håller henne sällskap! Hon har 18/3 som beräknat datum. Det är en omparning och borde komma ganska nära det datumet.

1/3:

Fixade till min anmälan till utställningen 14/3 idag och skickade iväg den. Mycket ovanligt att jag gör det i god tid och inte i sista minuten. 22 stycken blev det på min lista plus en som jag anmälde åt en annan tjej.

28/2:

Idag åkte vi och mötte upp våra bebisar som vi köpte tillbaka från ägaren. Det är S*Pepita's Xenia (Violet psc) och S*Pepita's Amazing Grace (Beige). Xenia är efter Honey's She's the One och Amorina's Xerxes och Grace är efter SUCh Lily Sprinkle och Pepita's Pale Shadow. De var båda underviktiga och ett foderbyte ska nu genast göras och hoppas det ger resultat snabbt.

Jag gav mig på att nästa uppgift vilket var att kolla genom vilka chinchillor som ska anmälas till utställningen. Jag fick stryka tre namn från min "önskelista". En var ful i pälsen, en var eventuellt dräktig och den tredje var inte heller fin i pälsen.

Så nu har jag satt upp en hona till på listan med dräktiga honor. Det är till min glädje S*Amorina's Zelda. Hoppas det går bra denna gången.  

27/2:

Idag lade jag som resultat av det beslut som jag fattade igår ut några av mina CRW-bärare till salu.

Det resulterade i att en hane blev preliminärt reserverad och en hona och en ytterligare en hane preliminär-reserverades till andra uppfödare. Och det hela slutade med att jag själv också reserverade en chinchilla. Mycket spännande! Men det kommer att dröja någon månad tills den kommer hem och jag lovar att berätta allt om den då!

26/2:

Jag grubblade idag på hur jag ska gå vidare med min uppfödning. Det gör man lite varje dag, men vissa dagar mycket intensivt med svår beslutsångest. Så jag fattade ett beslut! Mer kommer om det imorgon! Nu ska jag försöka sova en stund!

25/2:

Trodde ett tag att det var dags för Starcatcher att få ungar, men falskt alarm.

Uppdaterade lite på hemsidan och lade in en del av alla de nya ungar som kommit!

Funderade lite på avelsplan och att eventuellt ändra om i en del av paren efter första utställningen. Väntar även på att få besked på när jag kan få hem de två Pepita's-tjejerna till oss.

Några bilder idag blev det och ni får här en bild av Solidago.

/solidago25feb2015-2.jpg

24/2:

Bara en vanlig dag med vanliga göromål hos chinchillorna.

23/2:

Idag var det städa lite burar som vanligt och fixa lite med sand och Blue Cloud till en del av dem som ska få åka med på utställning.

Marshmallow blev reserverad idag. Hon ska flytta tillsammans med Gale Storm.

22/2:

På morgonen idag hade Katalina fått två ungar. Vi var tvungna att åka iväg för att hämta hem Blue Rain.

Vi åkte till Mörrum och hämtade Blue Rain. Tittade på de andra chinchillorna och träffade bland annat en hona från Sörig som var 12 år gammal. Eftersträvansvärt att få upp medelåldern på chinchillor igen. Jag tycker den har sjunkit en del under senare år.

Stannade i en loppisbutik på vägen hem och köpte en våg som verkar vara bra att väga chinchillor på.

När vi kom hem hade Aotea också fått ungar. Två stycken och Katalina hade även en tredje unge.

Nu ska jag presentera de nya ungarna. Checky Katalina och S*Pepita's Carmelo blev föräldrar till tre bebisar. Två hanar på 49 och 50 g. De fick namnen S*Pepita's Caspian och S*Pepita's Crispin. Och så blev det en liten hona också, födelsevikt 52 g och namnet blev S*Pepita's Caitlyn. Färgen på dem är Grey vc och så kan de bli CRW eller så är de möjliga bärare av CRW.

Och så fick Taia's Aotea och S*Pepita's Talisman två bebisar. En Grey hane, 60 g som fick namnet S*Pepita's Sudoku. En White hona, 52 g som fick namnet S*Pepita's Origami Rose.

/kull91.jpg

21/2:

Vägde Enya idag och hon ökar snabbt i vikt nu. nästan 80 g på 18 dagar. Beräknat datum på henne är 18 mars. Så den planerade flytten som skulle ske 14 mars, måste skjutas upp tills det här äventyret är över!

Imorgon ska vi åka och hämta tillbaka Blue Rain, som ska omplaceras igen!

20/2:

Matning av alla bebisar fortsätter. Kände sparkar i Elmos mage idag. Så nu väntar jag otåligt på fem honor. Elmo, Enya, Katalina, Aotea och Starcatcher. Alltid svårt att vänta!

19/2:

Försökte med att avvakta lite med matning av Ixias ungar idag. Men på kvällen såg den grå ungen inte alls pigg ut och jag satte igång igen. Han var verkligen hungrig! Så det är bara att fortsätta med det här nu annars kommer jag att förlora ungarna!

Aotea ser fortsatt sammanbiten ut stundvis, men hon vilar nog bara! Och lurar mig!

18/2:

Idag har det blivit bestämt att jag ska köpa tillbaka två av mina bebisar. Berättar mer om det när de kommer hit.

Aotea såg sammanbiten ut tidigare på dagen och jag trodde hon skulle få sina ungar. Men det var nog bara förvärkar. Så jag väntar vidare.

Ixias ungar tappar i vikt och är hungriga. De biter sin mamma och jag fick stiga upp inatt och ge dem lite ersättning. Gav dem lite under dagen också. Hoppas att det ska rätta till sig med Ixias mjölk så att det kan bli lugnare i buren igen!

17/2:

På morgonen fick jag uppfattningen att det är sämre med Murphy. Han var inte så pigg som han brukade vara.

Satte samman Hagel's Donna och Bouw's Timothy. Donna var trött på sin nuvarande pojkvän och sina ungar. Inga tecken på dräktighet hos henne, så hon fick ny pojkvän!

Flyttade Taias Aotea och S*Pepita's Talisman till babybur. Det börjar närma sig kull hos paret nu hoppas jag!

Under natten somnade Murphy in! RIP.

16/2:

Satte samman S*Pepita's Magnolia och Tågarps the Knight Templar. Fungerade bra!

15/2:

Idag var en lång och jobbig väntan! NUCh SUCh Dracos Ixia satte igång och det drog ut på tiden.

Men till sist kom det två söta ungar! En Grey vc hane kom först och han hade bakdelen först. Han vägde 53 g och fick namnet S*Pepita's Cutty Sark. Därefter kom en Ebony vc hona som vägde 50 g. Hon fick namnet S*Pepita's Caol Ila. Pappan till kullen är SUCh Östergaards Liam.

14/2:

Idag var det dags för Skovgaard Mettalica. Hon höll en vikt på strax över 1000 g före förlossningen. Och jag hade väntat mig en stor kull. Men det kom två bebisar. En Grey vc hona på 65 g som fick namnet S*Pepita's Heart of Dixie och en Grey vc hane på 57 g som fick namnet S*Pepita's Burning Love. Pappan till kullen är Östergaards Whilliam.

/kull88.jpg

13/2:

Idag satte jag samman Henry the 8th med S*Pepita's Sombrero och S*Pepita's Bed of Roses. Det fungerade bra!

12/2:

På kvällen hittade jag lilla Jelly Bean död i buren utan synbar anledning. Det är så sorgligt när det händer sådana saker. Han hade vuxit normalt och utvecklades helt normalt, så det var väldigt oväntat och en chock att hitta honom.

Delade på Ariell och Pascal. Ariell verkade inte alls pigg och somnade in under natten.

Så en riktigt dålig dag blev det. RIP Ariell Timotej och S*Pepita's Jelly Bean!

11/2:

Idag fick äntligen Skovgaard Lurvöra bebisar! Det kom tre stycken. Två honor på 55 och 61 g. De fick namnen S*Pepita's Candy Girl och S*Pepita's Sweet Kiss och en hane på 53 g och han fick namnet S*Pepita's Lollipop. Alla är Grey pure och pappan är HC's Iron Man.  

Funderade lite på utställningen i mars månad också. Började kamma några av chinchillorna och funderade lite till!

/kull87.jpg

10/2:

Idag var det äntligen dags för Oksana's Skatt. Jag har väntat länge på denna dagen och jag hade beräknat henne till 10/1. En hel månad fel!

Men det kom två hanar Grey CRWc vc och de vägde 40 och 42 g. De fick namnen S*Pepita's Solidago och S*Pepita's Serenade. Pappan är S*Lavender's Long Time No See.

/kull86.jpg

9/2:

Idag fick vi åka med Måntassen's Zelda the Twilight Princess till veterinären. Under helgen blev hon sämre och mer vätska samlades i hennes kropp. Hos veterinären konstaterade vi att det måste vara någon form av antingen organsvikt eller cancer. Så hon fick somna in då utsikterna inte fanns att få henne frisk. RIP Zelda!

7/2:

Idag åkte vi en sväng till Värnamo och passade på att träffa nya ägarna till Doris, Calamity Jane och Dooby Dooby Wah. Vi var även hos goda vänner och fikade och umgicks lite.

 28/1:

Idag kom en dödfödd unge hos Måntassens Zelda the Twilight Princess. Nu hoppas jag att svullnaden hon haft i kroppen ska gå bort.

26/1:

Idag var det dags för kull hos Vika's Black Pearl. Två bebisar som båda var honor. Födelsevikterna var 44 och 49 g. De var båda ganska mörka. Det underliga är att återigen föds det av Black Pearl bebis som delvis är utan päls. För mig har det aldrig hänt hos någon annan hona vad jag kan minnas och hos Black Pearl är det nu tredje kullen. De två fick namnen S*Pepita's Pixie och S*Pepita's Fairy.

/kull84.jpg

19/1:

Idag satte jag ihop ett nytt par. Det blev Henrietta och Black Ribbon. Det gick ganska smidigt. Men inte i hans bur! Där ville han inte ha in henne. Så det fick bli en annan bur. Så jag fick flytta om lite!

18/1:

Idag var det en ny dag med chinchillaäventyr. Resan idag gick till Vetlanda där vi mötte upp Matilda som har köpt Cotton Candy och Zockan. Hon hade även lovat att transportera gårdagens chinchillor till sina nya hem i Östergötland.

Tack Matilda och pojkvän, för att ni ställde upp och hjälpte till!

Och så ska jag berätta om Lily Sprinkles ungar som kom igår. Hann inte med det igår ju. Det var två ungar, en hona och en hane. Honan ser ut att vara Homo Beige Ebony och hanen Homo Beige. Födelsevikterna var 49 och 50 g. De fick namnen S*Pepita's Marshmallow och S*Pepita's Jelly Bean.

/kull83.jpg

17/1:

Upp tidigt på morgonen och kolla till chinchillorna lite snabbt. Hinner bara göra en allmän lite snabb koll. Lily Sprinkle hade fått två ungar. Hann inte just då att titta närmare. Matade Moonbeam och åt frukost.

Bära ut transportburarna till bilen och lasta in. Och så var det en resa på ca 2 timmar. När vi kom fram fick vi lite snabbt kolla av chinchillorna. De bodde olämpligt och behövde få komma till nya hem. Jag väljer att inte gå ut med detaljer kring detta! Allt som var gjorts hade skett med god vilja och inte av elakhet. Men nu insåg ägaren att hjälp behövdes. Vi tog åtta stycken med oss. De andra tre vi tittade på var inte friska. Så ägaren lovade att ta dem till veterinär.

Tre hanar och fem honor åkte med oss hem. Jag hade i förväg pratat igenom det här med två chinchillavänner som hade lovat hjälpa till att ta emot chinchillor. Så jag behåller två stycken hos oss och de andra får resa vidare till Östergötland imorgon.

Vid kvällsrutinen här, mat, hö och vatten, hittade vi tyvärr Little Queenie död. Hon låg i huset och såg ut som om hon sov. Vet inte alls vad som hänt. Men kanske hjärtfel eller något. Hon har haft lite viktnedgång, men inget stort alls. Inga yttre tecken på henne eller något konstigt i buren. Vila i frid!

/1an17jan2015.jpg

16/1:

Fixade fram transportburar. Vi ska åka ut och titta på och försöka få med oss en del chinchillor som just nu bor lite olämpligt. Berättar imorgon hur det går!

15/1:

Väntade bebisar. Inga kom. Men jag fixade till Lily Sprinkles bur och lät henne sandbada lite. Eftersom jag inte vetat när hon ska ungarna, har sanden varit ute ett tag. Hon blev ganska nöjd efter badet.

På natten fick jag ta ut Squeaky och Rainbow eftersom han jagarde henne. De fick sitta i transport bredvid min säng istället. Då blev det lugnt.

14/1:

Idag flyttade jag runt lite på en del chinchillor. Jag delade på Lily Sprinkle och JHP Sir Ascamor. Jag gissar att Lily Sprinkle har mycket nära till kull nu!

Idag blev Benita reserverad!

13/1:

Idag kom det bebisar hos Ronja. Tre stycken blev det. Pappan är S*Pepita's Eliaz. Två hanar som är Grey Ebony och Dark Ebony och en Pink White hona. Födelsevikter från 41-48 g.

Jag reserverade en chinchilla idag och hoppas på tur! Den är bara pytteliten baby nu, så det kommer att dröja innan den kommer till oss.

/kull82.jpg

12/1:

Jag fick fortsätta med att få Zockan och Cotton Candy sams idag. Försökte flytta dem till bur. Men det gick inte alls så tillbaka till steg 1, liten transportbur.

Fick telefonsamtal och imorgon ska det komma pellets igen!

11/1:

Idag var det dags att börja med några omflyttningar och hopsättningar. Jag satte ihop Cotton Candy och Zockan. De ska flytta tillsammans till nytt hem nästa helg. Och så satte jag Starcatcher med Iron Man. Det fungerade bra med Starcatcher och Iron Man och inte lika bra med Zockan och Cotton Candy. Men det får ju ta lite tid ibland bara. Och så tog jag och satte ihop Marlene och Deep Purple. Det var kärlek direkt!

10/1:

Ja, vad ska jag säga. Det tar på krafterna att vänta bebisar när inga kommer. Jag springer runt med ficklampa och kollar till honorna som väntar. Men inget hittar jag.

Men till sist på tidig eftermiddag kom det så äntligen en kull. Det var Acinosa och Spirre som fick två bebisar. Två stycken Ebony. Ser ut att vara en mörkare hona och en hane. Födelsevikterna var 45 och 50 g. Namnen blir S*Pepita's Gale Storm och S*Pepita's Hurricane.

Idag flyttade Pepita's Thunderheart och Pepita's Fortune Cookie till nytt hem. Lycka till i nya familjen!

Squeaky och Rainbow

Välkommen

Välkommen till www.pepitas.n.nu.

blizzard10v.jpg

Nyheter

     

Nyhetsbrev

Om du är intresserad av att följa oss och få de senaste nyheterna, så är du välkommen att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Skriv in din e-postadress i rutan nedan!

cher12.jpg

Vi finns även på Facebook. Där finns mer bilder och nyheter om våra chinchillor!

http://www.facebook.com/#!/pages/Pepitas-Chinchilla/285510684838187?sk=wall

Klicka gärna gilla!

Länkar

Chinchillarelaterade länkar finns under rubriken länkar.