Crown Of Sunset

Crown of Sunset - Historien om färgen Beige (Tower Beige)

Skrivet av: Annette Fridh

 /heterohomo.jpg

En av de tidiga mutationerna är Beige. Dessa chinchillor misstas ofta av nybörjare för att vara grå, så nu presenterar jag Tower Beige som enligt svensk färgstandard kallas Beige och hoppas räta ut några frågetecken.

 

Första gången en Beige chinchilla föddes var 29 september 1955 i Oregon. Det skedde hos en man som hette Ned Jensen. Den Beige chinchillan föddes från Grey föräldrar. Mor hade beteckningen E45-Z17 och hon var en av två systrar födda den 2 juli 1953. Pappan var en ljust Grey hane med beteckningen EA-Z11 och han var född 18 februari 1953. Kullen som de två fick bestod av en ensam unge. Ungen vägde 44 g vid födseln. Till skillnad från övriga ungar som fötts hos Ned var denna unge täckt av krämfärgad päls och den hade röda ögon. Det var en hona som fick beteckningen DD-B4. Pälsen mörknade på ungen medan den växte upp och hon var vid vuxen ålder mer brunaktig till färgen. Hon gav inte ungar hos Ned och hennes hälsa var inte den bästa.

 /beige.jpg

Bildtext: Beige vuxen hona.

1958 sålde Ned sin flock till Nick Tower. Den Beige honan, DD-B4 ingick då i flocken. Nick började med att studera stamtavlan till  DD-B4 och började alltmer tro att hon var en ny mutation. Han började övervaka hennes hälsa noga. Vikten pendlade upp och ner och tänderna växte fel och korrigerades ofta. DD-B4 hade även andra hälsoproblem och mycket pengar lades på att behålla henne vid liv för att få avkomma från henne.

/beigeyngre.jpg

Bildtext: Beige (heterozygot) yngre hane. Svaga pigmentfläckar synbara.

Honan gavs hormoninjektioner och två månader efter andra hormoninjektionen hittades pälstussar och parning hade ägt rum. DD-B4 hölls ensam och parades bara varje gång Nick konstaterde att hon var brunstig. 27 december 1958 parades honan återigen och då med en hane som hette V-B108. Parningen var lyckad och honan var äntligen dräktig. Hon fick specialkost och utsattes inte för några tänkbara faror alls. Vid dräktighetens slut vägde hon 648 g. Den 17 april 1959 belönades Nick äntligen med en kull bestående av en unge som vägde 65 g. Han var av samma färg som sin mor och fick beteckningen V8-11, men kallades Bundle of Gold.

 /kaxig.jpg

Bildtext. Beige yngre djur. Ännu inga pigmentfläckar synbart på öronen.

Mor och unge fick bästa möjliga vård och omsorg. Bundle of Gold växer, men DD-B4 mår allt sämre. Tänderna trimmas ofta och honan får daglig vård. Honan var mycket viktig i Nicks avel och han ville inte förlora henne eller ungen. Men i mars 1960 drabbas honan av tarmprolaps och hon dreglar kraftigt. På något sätt räddas hon även denna gång. Men 18 august 1960 dör DD-B4 i en ålder av knappt 5 år, trots alla försök att hålla henne vid liv. 

DD-B4 är urmodern till flocken som senare hos Nick var känd under namnet ”Crown of Sunset”.

Nick lämnades, vid förlusten av DD-B4, kvar med endast en enda avkomma från henne och sitt stora hopp om att detta var en ny mutation Han hoppades att den inte skulla vara recessiv och ha några hälsoproblem vidhäftade på genen.

 

 /pigmentioga.jpg

Bildtext: Beige heterozygot. Röda ögon och ibland med pigmentfläckar i ögonen.

Fem stora fina Grey honor valdes ut av Nick och V8-11 sattes i avel med dem. Han visade sig vara fertil och han blev pappa första gången den 13 maj 1961 till en unge med födelsevikt på 65 g. Samma vikt han själv haft. 

Efter de första åtta ungarna efter V8-11 kunde Nick Tower räkna in fem Beige och tre Grey ungar och kunde därmed konstatera att det var en mutation och att den var dominant. Efter ytterligare arbete med mutationen kunde han även konstatera att genen inte bar dödlighetsfaktor som den då existerande vita mutationen (Wilson White) hade. Han fick fram ungar som var livskraftiga som hade dubbel uppsättning av denna Beige gen (homozygot). Han var även nöjd med pälskvaliteten på sina Beige avkommor.

 

 /brownvelvet1.jpg

Bildtext: Brown Velvet. Beige chinchilla med en Velvet-gen.

1963 marknadsförde Nick Tower sin nya mutation under namnet Tower Beige och han använde sig av uttrycket ”Crown of Sunset” i marknadsföring och reklam och hans flock kallades även detta. 

Beige finns i olika mörkhetsgrad. De ska ha vit mage, röda ögon och rosa öron. Många Beige har mörka pigmentfläckar på öronen och vissa även i ögonen. Det finns två varianter av Beige, heterozygot Beige och homozygot Beige.

 

 /lilysprinkle4oktober2012-1.jpg

Bildtext: Beige homozygot hona.

Agouti 

Beige är även det som kallas agouti.

Agouti = Pälstråna hos agouti är indelat i olika färgzoner.

På en Beige innebär det att stråna är indelade enligt följande:

Stråna är längst ner bruna, de har på mitten ett smalt vitt fält och ytterst är en spets som har Beige färg.

Fler av chinchillans färger är agouti, bland annat så är Grey och Sapphire chinchillor också agouti.

 /attityd30aug2013.jpg

Bildtext: Beige Ebony homozygot.

Beige (heterozygot) och Beige homozygot 

Beige heterozygot – 1 Beige gen + en Grey gen.

Beige homozygot – 2 Beige gener 

Beige är en dominant mutation. Det betyder att det räcker med att en av föräldrarna är Beige för att ungarna ska kunna bli Beige. Beige kan inte heller bäras då den är dominant. Finns det en Beige gen så syns den.

Om du avlar med en Beige homozygot så får du aldrig Grey ungar.

Om chinchillan har en Beige gen så innebär det att den alltid har röda/rödbruna ögon. Om chinchillan är Beige (heterozygot) så har den mörkare färg på sin päls och på sina ögon, den har även oftast pigmentfläckar på öronen. En chinchilla som istället är Beige homozygot har ljusare och krämigare färg på sin päls, ögonen är ljusare röda och oftast nästan självlysande, öronen är ljust rosa och utan pigmentfläckar.

 /lilysprinkle27feb2013-1.jpg

Bildtext: Beige homozygot.

Ur avelssynpunkt anses Beige vara en av de starkare mutationerna och det går att få mycket hög kvalitet på Beige chinchillor. För bästa resultat ska Beige av bästa kvalitet avlas med Grey av bästa kvalitet. Då finns mycket goda chanser till att få ungar av mycket bra kvalitet.

För att avla Beige homozygot måste både mamman och pappan ha minst en Beige gen och de måste båda ge den vidare till ungen för att den ska bli homozygot.

Beige kan kombineras med andra mutationer och då får man chinchillor av andra färger. 

Beige + White = Pink White

Beige + Velvet = Brown Velvet

Beige + Ebony = Beige Ebony

Beige + Violet + Violet = Beige Violet

o.s.v

 /pikilia29jan2014.jpg

Bildtext: Pink White. Avlas fram genom att korsa White och Beige. Innehåller en Beige, en White och en Grey gen.

Många gånger när någon skriver och berättar om sina chinchillor och deras färg, säger de – ”Min chinchilla är grå med prickar på öronen”. Då är det alltså så här:

”Grå” chinchilla med prickar på öronen = Beige

”Vit” chinchilla med prickar på öronen = Pink White

 /prickigtora.jpg

Bildtext: Beige (heterozygot). Pigmentfläckar syns tydligt på öronen.

 

Annette Fridh

Publicerad i Chinchilla Magazinet nr 3 2013 och återgiven här med tillstånd av SCAF.

Välkommen

Välkommen till www.pepitas.n.nu.

blizzard10v.jpg

Nyheter

     

Nyhetsbrev

Om du är intresserad av att följa oss och få de senaste nyheterna, så är du välkommen att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Skriv in din e-postadress i rutan nedan!

cher12.jpg

Vi finns även på Facebook. Där finns mer bilder och nyheter om våra chinchillor!

http://www.facebook.com/#!/pages/Pepitas-Chinchilla/285510684838187?sk=wall

Klicka gärna gilla!

Länkar

Chinchillarelaterade länkar finns under rubriken länkar.