Chinchillasand

Kvartssand = Chinchillasand? Svar - Nej!

 Skriven av Annette Fridh

 /bild-2674.jpg

FÖRE-BILD

Lily Sprinkle, badat ett tag i dålig sand.

 /img_4308.jpg

EFTER-BILD

Lily Sprinkle badat i Witte Mollen.

Chinchillor är mycket renliga djur som tycker illa om att vara smutsiga. Sandbadandet hjälper chinchillan att hålla sig ren och glad. I sin naturliga miljö skulle chinchillan rulla sig i fin vulkanaska för att hålla sig ren. Vulkanaska går inte att få tag på hemma, men det är viktigt att sanden som du ger din chinchilla är av en bra sort. Det finns väldigt många märken som marknadsförs som chinchillasand, men är av helt fel sort. Så det är inte så enkelt att det står chinchillasand på förpackningen och att det innebär att det är bra sand för din chinchilla.

 

Det finns lite förenklat två olika typer av sand som säljs som chillasand. Kvartsbaserad sand och mineralsand.

 

Varför inte kvartsbaserad sand

Kvartsbaserad sand rengör inte chinchillans päls ordentligt. Den består av hårda och vassa sandkorn. Den kommer att slita pälsen så att den blir matt och stråna slits sönder. Kvartsbaserad sand kan orsaka hudirritation och ögonproblem hos din chinchilla.

 

Kvartsbaserad sand är även farlig att andas in för oss människor. När chinchillan rullar i sanden kommer miljoner små korn att virvla runt i luften och andas ner i dina lungor. När detta damm kommer ner i lungorna kan kroppen inte göra sig av med partiklarna. De kommer att kapslas in i ärrvävnad. Detta kommer efter en del år göra att lungorna blir stela och syreupptagningen avtar. I svåra fall kan det vara dödligt.

 

Kvartsbaserad sand är alltså FEL sorts sand.

 

Varför mineralsand

Mineralsand består av porösa runda korn. De sliter inte chinchillans päls och absorberar istället fett och andra orenheter ur pälsen. Det finns olika kvaliteter av denna sorts sand. Men en dålig mineralsand är fortfarande mycket bättre än en kvartsbaserad sand.

 

Varför är det viktigt med rätt typ av sand?

Att chinchillan har bra sand att bada i är mycket viktigt för dess hälsa. På sommaren kan fet och smutsig päls bidra till att chinchillan har svårare att hålla rätt temperatur och den kan då lättare få värmeslag under varma dagar. Värmeslag kan få dödlig utgång hos en chinchilla.

 

Och på vintern är det samma sak att chinchillan har svårt att hålla rätt temperatur, men effekten blir då istället att den lättare blir förkyld och kan få lunginflammation något som i de flesta fall får dödlig utgång.

 

Många säger så här:

Sanden som jag använder är bra. Mina chinchillor älskar den och badar mycket i den.

Det skulle kunna vara rätt. Men det kan också vara helt fel. Chinchillan kan istället bada mycket för att den känner sig smutsig och försöker då hela tiden bada sig ren utan några större resultat. Den frekventa badningen kan även bero på att chinchillans hud är irriterad av kvartssanden och att det kliar.

Det är bara en utseende-grej att ha bra sand, jag ställer ändå inte ut mina chillor.

Men utseendet är sättet för oss att bedöma om sanden är av rätt eller fel sort eller bra eller dålig kvalitet. Och ju bättre sanden är desto friskare hjälper den din chinchilla att hålla sig.

 

Bra sorter (Mineralsand): Witte Mollen (bäst), Vitakraft Sandy (okej)

Dåliga sorter: Rådasand (kvartsbaserad)

 

Publicerad i Chinchilla Magazinet nr 2 2014 och återgiven här med tillstånd av SCAF.

Välkommen

Välkommen till www.pepitas.n.nu.

blizzard10v.jpg

Nyheter

     

Nyhetsbrev

Om du är intresserad av att följa oss och få de senaste nyheterna, så är du välkommen att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Skriv in din e-postadress i rutan nedan!

cher12.jpg

Vi finns även på Facebook. Där finns mer bilder och nyheter om våra chinchillor!

http://www.facebook.com/#!/pages/Pepitas-Chinchilla/285510684838187?sk=wall

Klicka gärna gilla!

Länkar

Chinchillarelaterade länkar finns under rubriken länkar.