Blue Diamond

 

Blue Diamond = Blue Diamond?

 

Blue Diamond kom i början av 2000-talet och börjar nu bli vanligare. Men det var en mycket ovanlig och dyr färg när den kom!

 

ChinchillaMagazinet har publicerat artiklar i minst två tidigare nummer. Den ena artikeln är en översättning av text från Bert Bouwen (CM 4 2008). Den andra artikeln handlar om Niels Sörigs arbete med färgen (CM 2 2010).

 

För några år sedan började det även komma en del chinchillor av färgerna Double Violet och Triple Diamond. Dessa olika kombinationer av de recessiva generna är svåra att se skillnad på i en del fall. Skillnader finns, men marginalerna är små och lämnar utrymme för tolkningar. Färgen German Violet kom då även till Sverige. German Violet är en av ingredienserna i Triple Diamond och Double Violet.

/blueangel25juli2015.jpg Blue Diamond
 

/blueangel19jan2015.jpg

Blue Diamond

 

I en diskussion med en utlänsk domare om Blue Diamond uttryckte denne att många Blue Diamonds som kommer fram numera inte har den riktigt isblå färgen som en Blue Diamond förut hade. Kan det vara så? Kanske de Blue Diamonds som kommer nu inte riktigt ser ut som de första fantastiska djuren man såg av denna färg?

 

Förut skrevs det en hel del om att endast chinchillor ur Ongleys och Bouwens linjer hade rätten att få kallas Blue Diamond. Bert Bouwens var övertygad om att det fanns något speciellt i hans och Ongleys avelsdjur som gav dem den exakt rätta färgen och att det inte blev Blue Diamond bara för att man avlar Violet och Sapphire i dubbel uppsättning. Denna inställning ändrade sig dock med tiden och alla Violet+Sapphire kallas numera Blue Diamond.

 

Den där riktigt isblå färgen är det numera mest Triple Diamond som har. Kan det vara så att Santiagos och eventuellt även Sörigs första Blue Diamonds med den slående isblå nyansen var Triple Diamonds? Jag har gått tillbaka i de artiklar som tidigare publicerats i CM och hittat detaljer som tyder på att detta inte är helt omöjligt.

 /whilliam6dec2014-1.jpg

Möjlig Double Violet

/donna.jpg

Sapphire

 

I Bert Bouwens artikel berättas det om att Ivan Ongley avlade på Grey vc med amerikanska förfäder i 12-15 generationer och att det då ibland kom fram ovanligt vackra violetta ungar. Kan dessa ha varit Double Violet? Bert berättar om en Grey hane med ovanlig skimrande ton, som av brutna diamanter, som Ivan gav namnet Diamond. Han satte Diamond i avel med fyra av sina Grey vc honor. Ungar kom med en ny och vacker färg (Blue Diamond) tillsammans med violetta och recessivt Beige. Ungefär samtidigt föddes det hos Bert Bouwens en unge i samma färg från en Beige Violet Velvet och en Beige Violet. Ivan kom på besök och detta uppmärksammades. Stamtavlor studerades och gemensamma förfäder mellan de olika ungarna hittades. Avel med släktingar som var troliga bärare till denna nya färg sattes i avel hos Bouwens. Ungar som föddes var då Grey, Sapphire, Violet och mörka violetter som ansågs vara German Violet.

 

Niels Sörig berättar att han började sitt Blue Diamond arbete med en fransk Sapphire Velvet-hona och två franska Violet-hanar. Avkommor från honan och de olika hanarna sattes med varandra. Resultatet blev en Blue Diamond Velvet, en Grey och en Sapphire. Det har senare visat sig att många Blue Diamonds och Violetter från Sörigs avel, även bär på German Violet.

 

På en amerikansk hemsida skrivs det att det i USA nu finns två olika linjer med Blue Diamonds som skiljer sig lite åt färgmässigt. Den ena sägs ha danska förfäder och därmed ha German Violet i sig.

 /juanita1maj2015.jpg

Violet

 

/blueangel19jan2015-2.jpg

 

Sista funderingen kring detta! Vad var det för några recessivt Beige som kom samtidigt som den första Blue Diamond ungen föddes hos Ivan Ongley? Kan det ha varit Goldbar? Hade de generna i så fall något med det hela att göra? Kanske följer någon gång i framtiden en fortsättning på denna historia!

 

Skriven av Annette Fridh
   
   
   
   

 

Välkommen

Välkommen till www.pepitas.n.nu.

blizzard10v.jpg

Nyheter

     

Nyhetsbrev

Om du är intresserad av att följa oss och få de senaste nyheterna, så är du välkommen att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Skriv in din e-postadress i rutan nedan!

cher12.jpg

Vi finns även på Facebook. Där finns mer bilder och nyheter om våra chinchillor!

http://www.facebook.com/#!/pages/Pepitas-Chinchilla/285510684838187?sk=wall

Klicka gärna gilla!

Länkar

Chinchillarelaterade länkar finns under rubriken länkar.