Babychinchillan

Det absolut sötaste som finns är babychinchillor.

Dräktighet

Honan går dräktig i snitt 111 dagar. Det är ganska lång tid för ett litet djur. Honan brukar bli ganska rund i slutet av dräktigheten och sova mycket. Matte är orolig och nervös och vaktar buren och stör ganska ofta för att se om något kommit.

/sierravarkar17dec2013.jpg

Bildtext: Hona med krystvärk.

Födseln

Många säger att chinchillahonan föder under natten eller tidigt på morgonen. Hos oss är det oftast inte så. Oftast får mina honor mellan kl. 11 och kl. 14. Alltså ganska mitt på dagen. Någon gång ibland föder honorna även på kvällen här.

När honan sätter igång ser man det på en del olika tecken. Hon kan verka lite orolig och smått irriterad och swisha med svansen och ibland åla runt på botten av buren. Hon kan sitta och småpipa för sig själv, nästan som om hon sitter och pratar med ungarna som är på väg.

/sierravarkar17dec2013-1.jpg

Bildtext: Honan har precis fått en bebis.

 

När en värk kommer kutar hon upp ryggen och böjer huvudet under magen. Vattnet går och då kan tecknet man ser vara att honan är blöt på nosen och ansiktet. Då vet man att det har dragit igång.

Vanligtvis kommer ungen med huvudet först, men ibland med baken först. Sätesbjudning kan man kalla det. Då kommer baken eller svansen först och det ökar risken lite för komplikationer. Honan kan ha lite svårare att föda fram ungen.

/enyas.jpg

Bildtext: Mamman tvättar och torkar ungen.

Oftast ser man ju inte vilken ände av ungen som kommer först ut, utan man ser ibland bara att den har skador på svansen. Då kan man misstänka att orsaken är att baken kommit först ut.

Honan får oftast mellan en och tre ungar. Ibland fler men det är inte ofta. Efter ungarna kommer moderkakan. Enligt min uppfattning kommer det ibland en moderkaka och ibland en för varje unge. Oftast äter mamman upp moderkakan.

/elmos2.jpg

Bildtext: Helt nyfödd och droppblöt bebis.

Ungarna har päls och öppnar ögonen någon sekund efter födseln oftast. En del ungar är lite senare och ibland får man blöta ögonlocken då de kan klibba igen av fostervätskor och annat. Försiktighet och vätska för kontaktlinser använder jag. Har alltid det hemma eftersom jag använder kontaktlinser dagligen. Det är vätska som är anpassad för ögat och den är steril.

Efter födseln

Det första mamman gör är att öppna fosterhinnor och dra av dem från ungens huvud. Detta för att babyn ska kunna börja andas snabbt. Hon slickar och nafsar ungen för att se att ungen lever och stimulera den till att börja andas.

/moderkaka1.jpg

Bildtext: Moderkaka som är lite tuggad på i kanten

 

Hon övergår därefter till att tvätta och torka den. Hon puttar in den under sin mage för att hålla den varm. En blöt unge kallnar väldigt snabbt om inte mamman värmer den.

När man är nyfiken och tar ut dem kan man se vad ungarna har för kön. Oftast går det att se direkt och ibland är man lite osäker, men får en liten uppfattning ändå.  
 /kull75pagang-1.jpg

Bildtext: Mamma med sina nyfödda ungar.

Då är det också dags att fundera på namn. Det är roligt att fundera på vad de små ska heta. En del uppfödare döper ungarna i alfabetisk följd. Första kullen heter alla ungarna något som börjar på bokstaven A. Andra uppfödare har ett tema som de följer när de får ungar och döper ungarna efter karaktärerna i en favoritserie exempelvis. Och andra ger dem bara namn efter tycke och smak.

/sevensinners1.jpg

Bildtext: Mor och dotter

Vägning

När ungen torkat är det dags för första vägningen. Normalt ligger en baby mellan 30 g och 60 g. Sedan är det viktigt att väga bebisen varje dag i början för att se att allt går bra med maten. Ungen tappar normalt några gram vid andra vägningen, men brukar sedan börja öka i vikt.

Stödmatning

Ibland kan man behöva gå in med stödmatning av de små. Då ger man kattmjölksersättning. Finns tillgängligt i djuraffär och på apotek.

/moonlight3sept2013.jpg

Bildtext: Söt White Ebony bebis, 5 dagar gammal.

 

Pappans roll

Om pappan får vara kvar med mamman när det är dags för tillökningen, är risken väldigt stor att han parar om honan väldigt snabbt. Ibland bara några minuter efter födseln av ungarna. Vissa uppger att honan kan paras om redan före ungarna blivit födda. Men det tror jag inte på. Men jag säger inte att det är omöjligt. Det man ska tänka till om är att två dräktigheter i följd sliter väldigt hårt på honan. Om du fattar beslutet att hanen ska vara kvar med familjen fungerar det ofta väldigt bra.  

 

 

/squeakyjuanita18sept2014.jpg

Bildtext: Tre-Ben's Squeaky med sin dotter.

De flesta hanar sitter på en hylla under födseln, men en del hanar är med honan och sitter och pussar på henne under tiden.

De flesta hanar hjälper även honan att passa ungarna och håller dem varma. Ibland stöter honan bort hanen när hon fött eller strax före. Så det gäller att vara förberedd med en extra bur ifall den behövs.

 

/ellenbebisarna.jpg

Bildtext: Ellen med sina två söner.

 

Första veckan

Utvecklingen på chinchillaungar är väldigt snabb. Bara minuter efter födseln börjar de krypa och springa runt i buren. Efter några timmar kan de börja klättra i nätet och upp på huset. Vanligt att man ser dem sitta och tugga på ett höstrå också första dagen.

Jag har alltid en skål med pellets på golvet i burar med ungar. Den sätter jag dit direkt, främst till honan, så att hon kan äta i lugn och ro medan hon diar ungarna. Men även ungarna börjar smått knapra på pelletsen och prova sina tänder.

/mortimer20feb2016-1.jpg

Bildtext: Dark Enony, någon vecka gammal.

Det ger dem en mjuk övergång till pellets om de får tillgång till dem från början. En del andra säger att ungar inte ska få pellets då de kan föräta sig och bli dåliga i magen. Men jag tror risken blir större för problem om man när de är några veckor gamla eller äldre ger dem pellets. Då kan de nog föräta sig lättare.

Vecka 2-10

Tiden går snabbt när man har små chinchillabebisar. Man tar mycket bilder och gosar mycket med dem. Utvecklingen fortsätter snabbt framåt och de rör sig mer och mer i buren.

/navajo1apr2015.jpg

Bildtext: Liten söt Brown Ebony baby.

Börjar hoppa upp på hyllor allt högre upp i buren. Man får fundera lite så att buren är säker för dem.

Du kan nu börja planera för deras framtid. Ska de stanna kvar hos dig? Eller ska du söka nya hem åt dem? Med fördel brukar man kunna sätta hanarna med sin pappa och honorna kan sitta kvar med mamman.

Flyttklar

När tiden närmar sig 10 veckor veckor bör de ha uppnått en vikt på runt 250 g. Då är de flyttklara!

/img_9021.jpg

Bildtext: Violet Ebony Velvet.

Före de uppnår 11 veckors ålder ska man ha könsseparerat dem. En del blir könsmogna så tidigt.

Snittvikter

Födelsevikt – 46,9 g

1 vecka – 60,1 g

2 veckor – 77,9 g

3 veckor – 99,1 g

1 månad – 135,4 g

2 månader – 254,9 g

3 månader – 354,9 g

/kull87-31mars2015-4.jpg

Bildtext: Flyttklar baby. Färg, Grey

 

Här är en sammanställning av snittvikter på mina ungar. Tänk på att en del ungar ligger över och en del under. Så länge de växer i sin takt och är pigga finns det goda förutstättingar för att de ska överleva.

/benjamin11juni2015-1.jpg

Annette Fridh

Publicerad i Chinchilla Magazinet nr 1 2017 och återgiven här med tillstånd av SCAF.

Välkommen

Välkommen till www.pepitas.n.nu.

blizzard10v.jpg

Nyheter

     

Nyhetsbrev

Om du är intresserad av att följa oss och få de senaste nyheterna, så är du välkommen att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Skriv in din e-postadress i rutan nedan!

cher12.jpg

Vi finns även på Facebook. Där finns mer bilder och nyheter om våra chinchillor!

http://www.facebook.com/#!/pages/Pepitas-Chinchilla/285510684838187?sk=wall

Klicka gärna gilla!

Länkar

Chinchillarelaterade länkar finns under rubriken länkar.